De Russische marine heeft haar vloot van grote oppervlaktejagers sinds het einde van de Koude Oorlog snel zien slinken. Momenteel zijn er slechts 3 kruisers en 11 torpedojagers in dienst, tegenover 37 kruisers en 52 torpedojagers in 1989, toen het conflict werd beëindigd – oftewel slechts 16 procent van de eerdere aantallen. Hoewel dit voornamelijk het gevolg is van de sterke inkrimping van zowel het bbp als de defensie-uitgaven ten opzichte van het Sovjettijdperk, is de grotere aandacht van de Russische marine voor onderzeeërs, kustverdedigingssystemen en nieuwe klassen korvetten en fregatten, die voor hun omvang zeer grote raketten kunnen vervoeren, ook een belangrijke oorzaak van de verwaarlozing van de vloot van grotere zeeschepen, schrijft Militarywatchmagazine.

De inkrimping van de vloot is des te belangrijker als men bedenkt dat alle kruisers en torpedojagers die momenteel in Rusland in dienst zijn, in de Sovjet-Unie zijn gebouwd en dat er sinds het uiteenvallen van die staat geen enkele voor binnenlands gebruik is gebouwd, afgezien van twee torpedojagers van de Sovrenemmy-klasse die in de jaren negentig voor de export naar China zijn gebouwd. Om dit gebrek aan moderne oppervlakteschepen te compenseren, heeft de Russische marine geïnvesteerd in een uitgebreide modernisering van verschillende van haar oudere schepen, zodat deze relevant kunnen blijven en in sommige gevallen belangrijke prestatievoordelen hebben in de strijd van de 21e eeuw. Hoewel sommige schepen zelfs voor elementaire modernisering zwaar zijn verwaarloosd, zoals de kruiser Moskva die daardoor in april 2022 in de Zwarte Zee zeer kwetsbaar werd voor eenvoudige aanvallen met kruisraketten, is een van de meest ambitieuze moderniseringsprogramma’s uitgevoerd voor de destroyer van de Udaloy-klasse, Maarschalk Shaposhnikov.

Russische marine Sovrenemmy Class Destroyer

De torpedojagers van de Udaloy-klasse werden tussen 1980 en 1995 in dienst gesteld. Er werden 13 torpedojagers voltooid, waarvan er momenteel 8 actief zijn, wat betekent dat zij de grote meerderheid van de huidige Russische torpedojagervloot vormen. De Udaloy- en Sovremenny-klasse werden parallel ontwikkeld en gebouwd. De eerste was gericht op onderzeebootbestrijding en de tweede voerde overgedimensioneerde P-270 kruisraketten voor oppervlaktebestrijding. Rusland is sindsdien afgestapt van het gebruik van te grote raketten omdat nieuwere generaties raketten van normale grootte veel van dezelfde mogelijkheden hebben gekregen op het gebied van bereik, vliegprestaties en snelheid. Dit weerspiegelt de ontwikkelingen in China, waar de vier aangekochte schepen van de Sovremenny-klasse zijn uitgerust met inheemse YJ-12 kruisraketten van normale afmetingen, waardoor ze aanzienlijk meer vuurkracht hebben.

  Over echte economie gesproken ...
Russiche marine Udaloy Class Destroyer

De Udaloy-klasse destroyer Maarschalk Shaposhnikov, die in 1985 in dienst werd gesteld, kreeg vanaf 2017 belangrijke verbeteringen aan zijn sensoren, elektronica en bewapening, waaronder de vervanging van zijn acht P-270 antischipkruisraketten door 16 draagraketten van het nieuwe 3S14 verticale lanceersysteem, die compatibel zijn met de nieuwste klassen kruisraketten van Rusland. Ook werden twee 3S24 vier draagraketten voor de subsonische antischipkruisraketten Uran geïntegreerd – een klasse die niet vaak wordt ingezet op Russische oppervlakteschepen en die sterk is afgeleid van de vanuit de lucht gelanceerde Kh-35. Het schip behield zijn primaire luchtverdedigingscapaciteit met een arsenaal van 64 grond-luchtraketten met een kort bereik, afgeleid van die van het Tor-systeem op de grond, die weliswaar zijn geoptimaliseerd voor het onderscheppen van kruisraketten, maar ook in staat zijn allerlei soorten vliegtuigen aan te vallen. Het schip werd in 2020 opnieuw in dienst genomen en integreerde vervolgens ook de nieuwe Otvet anti-onderzeebootraket, die het in 2021 opvallend testte voordat de rakettenklasse het jaar daarop in dienst werd genomen. Hoewel nog veel onzeker is over de capaciteiten van de Otvet, wordt hij beschouwd als een van de krachtigste Russische wapens tegen onderzeeërs en vormt hij een aanvulling op de grondige modernisering van het arsenaal kruisraketten van de maarschalk Shaposhnikov.

Maarschalk Sjaposjnikov vuurt Uran-raket af

De meest bewuste verbetering van de Maarschalk Shaposhnikov is de integratie van de Zicron hypersonische kruisraket, die eind 2019 werd bevestigd en vergemakkelijkt door de integratie van het 3S14 verticale lanceersysteem. De Zicron wordt algemeen beschouwd als de gevaarlijkste klasse antischipkruisraketten ter wereld, met een ongeëvenaarde Mach 9-snelheid, een zeer grote wendbaarheid en een bereik van 1000 km, waardoor schepen die deze raket inzetten, controle kunnen uitoefenen over extreem grote zeegebieden en mogelijk vloten kunnen neutraliseren die meerdere malen zo groot zijn, terwijl ze buiten schot blijven. De voordelen van het bereik zijn een aanvulling op het zeer grote penetratievermogen, waarbij de snelheid en wendbaarheid van de raket, en mogelijk de stealthcapaciteiten van het plasma, het vrijwel onmogelijk maken voor bestaande verdedigingssystemen om hem te onderscheppen. Dit en de pure kinetische energie van de inslagen maken het mogelijk om zelfs grotere vijandelijke oppervlakteschepen in één klap te vernietigen. Aangezien de Marshal Shaposhnikov elk tot 16 van deze raketten kan inzetten, naast acht Urans en zijn onderzeeboot- en luchtverdedigingsarsenaal, hebben de Zircons alleen al het potentieel om een hele oppervlakte-aanvalsgroep te neutraliseren zonder dat de andere wapens van het oorlogsschip hoeven te worden ingezet, hoewel de Udaloy aanvankelijk niet in de eerste plaats was ontworpen om schepen te bestrijden.

  Twee jaar na het begin van de SMO, het Westen is totaal verlamd
Zicron lancering vanaf Russisch marinefregat Admiral Gorshkov

De Zicron is zeer geschikt voor de positie van de Maarschalk Shaposhnikov in de Pacifische vloot, waar de Russische marine zeer zwaar in de minderheid is ten opzichte van westerse en geallieerde vloten en vecht over aanzienlijk grotere gebieden dan de ingesloten Zwarte Zee- of Baltische vloten. Verwacht wordt dat schepen in de Stille Oceaan voorrang zullen blijven krijgen voor de integratie van de kostbare nieuwe raketten, die zelfs in kleine aantallen grote game changers zijn voor het machtsevenwicht in de regio. Naar verwachting zal de Zicron in de toekomst ook worden ingezet vanaf bommenwerpers en gevechtsvliegtuigen als een in de lucht gelanceerde variant, terwijl er momenteel wordt gewerkt aan een kustverdedigingssysteem op de grond waarin de raket is geïntegreerd. De inzet van de Zicron en de andere verbeteringen maken de Maarschalk Shaposhnikov een goede kanshebber voor de titel van het krachtigste oppervlakteschip van de Russische marine, waarbij vooral de raketten een grote voorsprong hebben op alle niet-Russische schepen in de wereld. De Amerikaanse Harpoon en SM-6 en zelfs de Chinese YJ-18 en YJ-100 komen qua prestaties niet in de buurt, ondanks het feit dat dit de belangrijkste wapens van beide landen zijn om vijandelijke oppervlakteschepen aan te pakken. Misschien is het grootste nadeel van de Maarschalk Sjaposjnikov dat hij geen verdedigingscapaciteit voor een groot gebied heeft vanwege het beperkte bereik van zijn grond-luchtraketten, wat betekent dat hij dekking nodig heeft van schepen met luchtafweercapaciteiten met een groter bereik, die relatief schaars zijn in de Russische vloot. Hoewel een toekomstige Russische destroyer-klasse, ontworpen als een vergrote variant van het Admiral Gorshkov-fregat, naar verluidt oppervlakte-luchtraketten met een zeer groot bereik zal inzetten, gebaseerd op die van het S-400-systeem, is er tot nu toe nog geen van deze raketten vastgelegd.

  NAVO zet haar ontwapening voort

Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Journaliste uit Oost-Oekraïne: De mensen zijn erg dankbaar dat Rusland eindelijk iets doet (Nederlands Ondertiteld)Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikel“Het einde van de Gouden Eeuw van het Westen”
Volgend artikelBill Gates pompt miljoenen in legalisering pedofilie: “Kinderen zijn seksuele wezens”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

7 REACTIES

 1. Eeehh wie beweert er exact te weten hoeveel schepen Rusland heeft?? Wat een zelfingenomenheid. Denkt diegene nu echt dat Rusland aan de vijand gaat vertellen hoeveel vliegtuigen, schepen, manschappen etc ze paraat hebben? Ik durf er wel wat om te verwedden dat je de aantallen gemakkelijk x 100 kunt doen. Wacht maar als ze Rusland echt gaan uitdagen, binnen de kortste tijd is Amerika omsingeld door onderzeëers en vliegen er honderden Russische vliegtuigen over ons landje…. Wat we in Oekraïne zien is het topje van het topje van de ijsberg. Rusland heeft heel veel meer in petto voor het onwetende westen… Ze denken echt dat Poetin gek en dom is. Bij een oorlog ga ik all-in voor Rusland. Oekraïne is slechts een real life oefening voor Rusland, even uit de sleur, even lekker doen waar jarenlang voor getraind is. Wacht maar tot ze daar echt boos worden…

  • Wacht maar tot ze daar echt boos worden…???? Ik weet het niet maar volgens mij was elk weldenkend mens al lang boos geworden. Ik vrees dat we gewoon bespeeld worden en dat Rusland aan het zelfde touwtje bungelt als amerika en e.u. Laat die teringzooi los op washington, het pentagon en het europees parlement. Dan sterven er tenminste schuldige figuren i.p.v. onschuldige burgers en gedwongen soldaten

  • idd Rusland heeft onderzeërs die torpedo’s hebben waarmee ze een tsunamie kunnen verwezelijken en een hele vloot vijandelijke schepen aan land kunnen werpen.
   elke maand komt er zo een onderzeêr bij.
   ze hebben er ong. 8 .

   • De Chinese Marine (PLAN) is qua aantallen de US Navy al gepasseerd en qua wapentechnologie doet het niet veel onder. Als de US of A de PRC werkelijk te lijf wil gaan, zal het onaangenaam verrast worden en geconfronteerd worden met niet alléén de Chinese strijdkrachten, maar ook de Russische.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in