De Amerikaanse senator Josh Hawley (Republikeinen) heeft woensdag een wetsvoorstel ingediend om Amerikanen de kans te geven grote IT-giganten als Facebook, Google en Twitter aan te klagen als ze zich bezighouden met selectieve censuur. Als dat het geval is, zou het voorstel hun immuniteit stopzetten als ze hun gebruikersovereenkomsten niet bijwerken.

Te lang hebben de grote IT-bedrijven zoals Twitter, Google en Facebook hun macht gebruikt om conservatieve politieke meningen het zwijgen op te leggen zonder dat de gebruiker er iets aan kon doen. Sectie 230 [van de Amerikaanse wet, red] is uitgebreid en herschreven door de rechtbanken om deze bedrijven een bizarre hoeveelheid macht over het vrije woord te geven zonder verantwoordelijk te worden gehouden, zegt Hawley in een verklaring.

Het wetsvoorstel zou gebruikers in staat stellen om bedrijven aan te klagen die de “goede trouw” van de gebruikersovereenkomst schenden. Elke gebruiker die zijn zaak wint, ontvangt dan 5.000 dollar, ongeveer 4.500 euro, plus alle juridische kosten.

Meer initiatieven

Tegelijkertijd beveelt het Amerikaanse ministerie van Justitie aan dat wetgevers nieuwe wetgeving overwegen om IT-giganten verantwoordelijk te stellen voor materiaal dat op het internet wordt geüpload. Een dergelijke wetgeving zou de rechtsbescherming terugschroeven die zij al tientallen jaren genieten.

Dit komt in dezelfde trant als de door Trump onlangs ondertekende presidentiële order die gericht is op het tegengaan van de censuur van conservatieve stemmen.

Zo klonk het toen Trump de presidentiële order ondertekende:

Google censureert conservatieve stemmen

Google censureert al lange tijd conservatieve pagina’s en video’s en heeft het genereren van inkomsten uit hun advertentienetwerken gestopt.

Tucker: Media nonsens dat zwarten systematisch gedood worden door de politie

Hawley’s nieuwe wetsvoorstel kwam de dag na de aanval van Google op twee conservatieve sites; Zero Hedge en The Federalist.

Volgens NBC News kondigde Google op maandag aan dat de twee sites uit hun advertentienetwerk werden geblokkeerd nadat ze naar verluidt “haar beleid inzake inhoud met betrekking tot ras hadden overtreden” (kritiek op BLM).

Na verkrachtingen: “Twitter tolereert racisme tegen blanken”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here