Na vijftien maanden in de grootste landoorlog in Eurazië sinds de Tweede Wereldoorlog zijn de rollen omgedraaid. De VS en de NAVO begonnen met het vertrouwen dat een proxy-oorlog de enige manier was om de Russische invloed in Europa terug te dringen. Het doel was om Rusland de pas af te snijden en de beginnende multipolaire orde de kop in te drukken. Op papier was het een ingenieuze, zij het duivelse, strategie. Oekraïens bloed en NAVO-wapens zouden meer dan opgewassen zijn tegen Rusland. Op zijn minst, zo veronderstelden westerse beleidsmakers, zou Rusland jarenlang verzanden in een nieuw slepend ‘Afghanistan’ of ‘Vietnam’, terwijl Amerika als een herboren supermacht over de wereld zou razen. Het tegenovergestelde is gebeurd. Op elk front in deze proxy-oorlog – het is beter om het conflict te classificeren als een beperkte grootmachtenoorlog – zijn de doelen van de VS mislukt, schrijft Zorawar Daulet Singh.

De zwakke hand van de VS

De internationale gemeenschap heeft zich zorgvuldig onthouden om zich achter het Westen te scharen. Afgezien van haar trouwe G-6 landen op sleeptouw, is Washington getuige geweest van een massale afwijzing van het NAVO-plan om Rusland te demoniseren en in toom te houden. Het Mondiale Zuiden heeft in plaats daarvan een kans ontdekt om hun eigen belangen te bevorderen en een multipolaire wereldorde te omarmen waarin zwakkere staten voortaan kunnen onderhandelen over betere deals met de grote spelers. Het buitenlands beleid van India is een voorbeeld van deze trend, die vandaag de dag te zien is in Zuid-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en zelfs in delen van Oost-Azië.

De geopolitieke verhoudingen tussen de grootmachten zijn ook in negatieve zin verschoven. China – de draaimacht voor het Westen – heeft zijn positie nauwelijks gewijzigd. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft Washington geprobeerd om kloven tussen Moskou en Peking te verzinnen die het zou kunnen uitbuiten voor een nieuwe westerse toenadering tot China. Hoge beleidsmakers van de VS, waaronder de president, hebben samen met een heleboel Europese leiders geprobeerd om het regime van Xi Jinping het hof te maken in een poging om China weg te duwen van Rusland. Maar het mocht niet baten. De Chinezen lijken hun partnerschap met Rusland niet in gevaar te willen brengen. Met hun eigen potentiële brandhaard recht onder hun neus in Taiwan, vreest Peking een soortgelijk lot voor zichzelf in de toekomst.

  Een jaar later... Waarom de oorlog in Oekraïne de ondergang betekent voor de Amerikaanse hegemonie en de NAVO-alliantie

Onverwachte economische terugslag

De echte troef in westerse handen is altijd de economie geweest: de gevestigde dominantie van de Amerikaanse dollar, de controle over internationale toeleveringsketens en de mogelijkheid om willekeurig collectieve sancties op te leggen en een land te isoleren. Dit zijn unieke hefbomen waarvan geen enkele andere grootmacht tot op heden kan beweren ze te bezitten. Dit is waar de VS echt het gevoel hadden dat ze de overhand hadden. Ze konden niet alleen Rusland destabiliseren, misschien zelfs fataal, maar ook een nieuw hoofdstuk van de globalisering herschrijven. Toch is het opnieuw schokkend dat, ondanks de dramatische verbreking van de Europese energie- en industriële banden met Rusland, de terugslag voor het Westen ernstiger is geweest dan het beoogde effect op de Russische economie.

De Europese economieën gaan gebukt onder inflatie en het schrikbeeld van deïndustrialisatie, aangewakkerd door een energie- en grondstoffencrisis aan de aanbodzijde als gevolg van de westerse sancties. Industriële giganten zoals Duitsland zijn in een recessie terechtgekomen. Economen kunnen niet langer ontkennen hoe cruciaal de Russische grondstoffen- en energiekoppeling en de markttoegang waren voor de Europese welvaart en industriële vitaliteit.

Hoe Rusland ontsnapte, India ook

Maar hoe ontsnapte Rusland aan zijn economische wurging? Heel eenvoudig: de niet-westerse wereld pleegde geen harakiri. China en India en verschillende andere opkomende economieën vervingen al snel de westerse markten en zorgden niet alleen voor een levensader voor de Russische export, maar trokken ook zelf ongewone groeivoordelen uit de lagere prijs voor ruwe olie. Overspoeld met inkomsten heeft Moskou industriële onderdelen, machines en consumptiegoederen kunnen kopen die nodig zijn voor de fundamentele economische stabiliteit. De handel met China zal in 2023 naar schatting 200 miljard dollar bedragen, net als Duitsland in het verleden. Als gevolg hiervan heeft Rusland de dubbelcijferige recessie die voor het land in 2022 werd voorspeld, getrotseerd door slechts met 2,1% te krimpen. Zelfs het IMF voorspelt een positieve BBP-groei voor de Russische economie in 2023 en 2024.

  De Oekraïners zitten echt in de problemen in Bakhmut (Video's)

Het oorlogstheater: Voordeel voor Rusland

Tot slot zijn het de gebeurtenissen in het oorlogstheater zelf die de hele geopolitieke gok van het Westen in twijfel trekken. Na de beginfase, toen Rusland een ruwe schok kreeg over de volledige omvang van de NAVO-penetratie en de systematische opbouw van de Oekraïense strijdkrachten sinds 2014, schakelde Moskou over op een strategie van uitputting. Dit betekende dat het bezetten van grondgebied – gewoonlijk het hoofddoel van een oorlog – minder belangrijk werd (behalve natuurlijk de etnisch-Russisch gedomineerde Donbass en de Krim) dan het degraderen en vernietigen van de door de NAVO gebouwde troepenmacht binnen Oekraïne.

Klassieke manoeuvreeroorlogen met tanks in uitgestrekte open velden of directe aanvallen op verschanste Oekraïense stellingen – scenario’s die de NAVO verwachtte en waar ze het Oekraïense leger voor trainde en waarvoor ze investeerde in grote verdedigingslinies rond de Donbass – werden vervangen door afmattende en bloedige gevechten om strategische steden en toegangspoorten. Rusland heeft gezegevierd in al deze grote stedelijke gevechten die het zullen helpen om Oost-Oekraïne veilig te stellen.

Tegelijkertijd heeft Rusland zijn offensieve vuurkracht gebruikt om militaire, logistieke, hoogwaardige infrastructuur en commando- en controledoelen in heel Oekraïne, inclusief Kiev, aan te vallen. Rusland heeft zich aangepast om een intelligente oorlog met relatief weinig slachtoffers naar eigen keuze te voeren, en niet de oorlog die de NAVO had gepland om het land in het nauw te drijven.

Oekraïne-NAVO: Onderbemand, onvoldoende voorbereid

Een paar thema’s worden nu steeds duidelijker. Het grootste deel van de Oekraïense strijdkrachten is in de afgelopen 12 maanden van de oorlog grotendeels vernietigd. De vervangende eenheden die na de meest recente trainingsronde van de NAVO in het VK en elders zijn ingezet, kunnen deze enorme verliezen niet herstellen. De industriële capaciteit om een grote en lange oorlog te voeren is ernstig aangetast, niet alleen in Oekraïne, maar ook in de NAVO. NAVO-landen hebben al voor meer dan 70-80 miljard dollar aan militaire uitrusting gestuurd, waarvan het leeuwendeel uit de VS komt. De echte beperking is nu de westerse productiecapaciteit, omdat de NAVO-planners nooit rekening hebben gehouden met een oorlog met een gelijkwaardige concurrent die langer zou kunnen duren dan een paar weken van intense gevechten. Om een idee te krijgen van de kloof – Rusland vuurt in een middag artilleriegranaten af in Oekraïne die gelijk staan aan minstens twee maanden Amerikaanse productie. De wapensystemen van de NAVO die werden ingezet om het verloop van de oorlog te veranderen, zijn tekortgeschoten.

  Arabische topleiders, waaronder Saudi's en Iraniërs, ontmoeten elkaar in China om 'einde' van Amerikaanse wereldheerschappij te plannen

Het Russische leger lijkt ten minste op de volgende punten voor te liggen op de NAVO: luchtverdediging, elektronische oorlogsvoering, artillerie/tegenartillerie en hypersonische raketten. Het veelgeprezen Oekraïense tegenoffensief zal waarschijnlijk het beroemde moessonseizoen ingaan voordat het in botsing komt met Russische formaties. Wat daarna zou kunnen volgen, is een nieuwe periode van NAVO-gevechten voordat Rusland zijn eigen tegenoffensief inzet. De terugslag in Oekraïne is echt en de belangrijkste geopolitieke trend van het afgelopen jaar.

Zorawar Daulet Singh is een bekroond auteur en expert op het gebied van strategische zaken, gevestigd in New Delhi. https://zorawardauletsingh.com/


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De NAVO is in paniek nadat Ruslands Kinzhal hypersonische raketten de Patriotten van Kiev hebben vernietigdVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelNederlandse consumentenprijzen stijgen sterk – gegevens
Volgend artikelFrontnieuws filmpscoop – Harde beelden van een loopgravengevecht & Russische Doema-afgevaardigde zegt dat Rusland binnenkort misschien tactische kernwapens tegen Oekraïne moet “loslaten”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

23 REACTIES

 1. Elon Musk meldt dat het nieuwste Russische systeem voor elektronische oorlogsvoering in staat is om satellieten in een geostationaire baan te bestrijden.

  “Het nieuwe Russische systeem voor elektronische oorlogsvoering (EW) is in staat om ruimtevaartuigen in een geostationaire baan te onderdrukken en elektronica onherroepelijk uit te schakelen”

  Het is goed nieuws. Vijandelijke satellieten moeten worden vernietigd

  Vorig jaar waren er zelfs geruchten dat beperkingen op het gebruik van Starlink-satellieten in Oekraïne verband hielden met Musks angst voor verliezen in zijn satellietconstellatie als gevolg van het gebruik van een soort anti-satellietwapen.

  https://t.me/intelslava/46910

 2. “Mislukt”? Zie alle gigantische problemen van deze tijd eens in onderlinge samenhang. De oorlog in Oekraïne is daarvan maar een ‘onderdeel’, noem het een ‘breekijzer’, dat wordt gebruikt om ook andere wereldproblemen te lijf te gaan, op weg naar een nieuwe wereldorde.

 3. Rusland moet de Eu innemen en het VK en hun duidelijk maken dat de vijand de USA is en dat die moet worden vernietigt dan pas kan je verder gaan met leven zo als het bedoeld is VREDE LIEFDE ELKANDERHELPEN ENZ

 4. Ondertussen luister ik naar Scott ritter op redacted.
  https://youtu.be/wFhj5ECXE1w
  Ze zijn zwaar aan het verliezen,een brug voor terugtrekken is opgebalazen achter de linies.
  Er zijn maar weinig mensen in het westen die verstand van strategie hebben.
  Voorraden munitie opgeblazen.
  Bakhmut aan puin.HELEMAAL.
  Dat breekijzer werd door de joenaaithetsteeds gebruikt,om Ru te verzwakken.En verstand van logistiek hebben ze ook al niet.
  Polen moet zn bek houden,anders lopen ze nog even door.
  Die nieuwe orde komt er,maar niet in het voordeel van joenaaithetsteeds.

  Als straks China nog even beroep doet op Taiwan,zitten ze helemaal klem.

  • Mee eens en ook naar mijn idee zou China een actie richting Taiwan kunnen beginnen ten tijde van de geplande NAVO-oefening tussen 12 en 24 juni in midden Europa zodat de criminele en terroristische staat het moeilijker gaat krijgen dan menig land wat niet aan de vernietigende klauwen als gevolg van hun rovers mentaliteit en piraterij is ontkomen.
   Misschien zal dit het einde zijn van de terroristisch staat van Jo Allebei met opdrachtgevers betekenen en kunnen we het afzinken van de joenaaithetsteeds tussen de stille en de Atlantische Oceaan met genoegen tegemoet zien.

 5. Ik ben Europeasn en ben voor Europa maar wat de fuck dachten de US en de NAVO toen ze een proxy oorlog gingen voeren? Dat zij het gingen win en van een groots kernmacht? Ik ben niet zooo hoog opgeleid maar zag meteen al dat dit ging mislukken dus rijs mij de vraag wat zit er dan achter. Dus het groter plaatje.

  • Fred1 wereldregering.
   Immigratie zorgt voor omvolking.
   Ome schwabber wil 1 wereldbevolking,allemaal mocca-kleur mensjes,want die zijn niet zo opstandig als die lastige vervelende blanken.Het spijt mij te moeten zeggen maar er zijn regio’s in Africa waar het iq rond de 80 ligt.Dan krijg je dus mensen van”Oh hij/zij/het is dokter,die zal het wel weten,ipv zelf nadenken.
   Klapvee,dat wil hij.
   Do as I say,not as I do!

   • @ Dutch Mountains juni 3, 2023 at 20:41,

    ” Dan krijg je dus mensen van”Oh hij/zij/het is dokter,die zal het wel weten, ipv zelf nadenken.
    Klapvee,dat wil hij.”

    Bijna alle blanken geprikte denken al net zo. Die geloven nog echt dat de propaganda media de echte waarheid spreken en dat de regering het beste met hun voor hebben. Met die gedegradeerde laag frequente medemens kun je niet mee discuteren over het grote plaatje. Want dat ligt buiten hun zienswijze en daarom doen zij het af alsof het onzin en/of fake nieuws zou zijn.

    Niet voor niets laat de overheid regelmatig van die degraderende reclames zien, dat we geen alcohol mogen drinken op jonge leeftijd of niet mogen roken en/of moeten stoppen met roken. En/of dat we minder koffie en zout moeten innemen. Zo ook minder (rood)vlees eten, minder verzadigd vet eten.

    Deze middelen zorgen er juist voor dat we intelligenter worden. Nicotine (vitamine B3) in rookvorm nemen we bijna direct op. Alcohol zoals bier zit vitamine B3 in, net als koffie met cafeïne is vitamine B3, wijn is vitamine B2. Vitamine B3 bevordert ons denkniveau met 6%. Zout zorgt ervoor dat we meer water vast kunnen houden, zodat we meer geheugen behouden. Vitamine B2 zorgt voor ontsmetting van schadelijke bacteriën. (Rood) vlees zorgt voor vitamine B12 waardoor we alerter blijven en meer energie krijgen. Verzadigd vet zorgt voor dat we nieuwe cellen kunnen aanmaken en dit kunnen we opslaan in ons lichaam als buffer, als we veel energie gaan verbruiken. Alcohol verdunt je bloed, wat een positieve effect heeft tegen kanker en dunner bloed zorgt ervoor dat we minder snel koud krijgen.

    • Bijna alle blanken geprikte denken al net zo.
     Ik vertrouw de roverheid absoluut niet.Ongevacced toen in hoord dat die bedrijven GEEN aansprakelijkheid hebben dacht ik al foute boel.En niemand in de familie wilde luisteren.
     laag frequente medemens:Binnen 2 zinnen ben ik er achter wat voor vlees ik in de kuip heb.Laatst sprak ik een vrouw,die het ze erg vond,dat er mensen op de gang lagen,in het ziekenhuis.Vertelde haar,hoeveel z.beddden we in 2010 hadden.
     Uh dat is politiek,daar ga ik niet over nadenken.
     Laat me ook ddoor niemand betuttelen.
     La luta continua,Amandla!

 6. De Amerikanen/Westen/Europa hebben fout op fout gestapeld, met hun covid, oorlog Libie, Syrie, Irak, Afghanistan, alle eenzijdige leugens, eigen bevolking buiten spel zetten, China bedreigen, achterlijke leiders benoemen, vrijheden burgers beperken, het gezin proberen te vervangen door lghtbi onzin, eenzijdige klimaat leugens, omkoping, massale import van lieden met een IQ ver beneden het gemiddelde, en zo kunnen we nog wel even doorgaan, zulke idioterie word alleen in denktanks waar lieden die buiten de samenleving staan verzonnen, of door een AI die de mensheid of alleen het westen wil elimineren, alleen dwazen vechten en werken voor zo een absurde samenleving.

  • Sarcoff juni 3, 2023 at 21:52
   of door een AI die de mensheid of alleen het westen wil elimineren, alleen dwazen vechten en werken voor zo een absurde samenleving.
   Als dit uit een computermodel komt,dan heeft dat ding de eigenaar ongelooflijk bij de benen.
   Trouwens,bang voor AI ben ik niet,wel voor de bedieners en programmeurs.
   Nog gelezen over die virtuele aanval op de ‘eigenaar’ van de drone?
   Het ding kreeg de opdracht,dat NIEMAND zijn missie in de weg mocht staan.
   AI bedacht,maar jij weet wat ik doe,jij kuny mij uitscgakelen?Schakel ik jou uit.
   En dat is nou precies het enge van AI/robots.
   Ken je de 3 wetten van Asimav?
   three laws of robotics, rules developed by science-fiction writer Isaac Asimov, who sought to create an ethical system for humans and robots. The laws first appeared in his short story “Runaround” (1942) and subsequently became hugely influential in the sci-fi genre. In addition, they later found relevance in discussions involving technology, including robotics and AI.

   The laws are as follows: “(1) a robot may not injure a human being or, through inaction, allow a human being to come to harm; (2) a robot must obey the orders given it by human beings except where such orders would conflict with the First Law; (3) a robot must protect its own existence as long as such protection does not conflict with the First or Second Law.” Asimov later added another rule, known as the fourth or zeroth law, that superseded the others. It stated that “a robot may not harm humanity,or,by inaction,allow humanity to come harm.
   In fouten maken daar zijn ze erg goed in.
   Korea,vietnam,Afghanistan.

   • Daar ligt nu net het probleem, de meeste programmeurs zijn de grootste randdebielen die uitstekend uit een boekje kunnen leren. Maar als het boekje ophoud, dan houdt ook hun kennis op. In de praktijk wordt alles volgens het boekje gedaan er is bijna niets nieuws meer. De meeste programmeurs kopiëren en plakken hun programmeringen. Net als de constructeurs dat doen van de jongere generaties.

    Nu met A.I. bestuurde computers is die 3 voorwaarden waarschijnlijk nooit in opgenomen. Doordat ze het zelf leringsproces ingegeven hebben. Als je dat zelf leringsproces door het publiek laat doen met chatbots, dan leert het A.I. als een mens te reageren i.p.v. een machine. Dan overschrijft het A.I. systeem die eventuele cruciale 3 voorwaarden. Dan kan het A.I. systeem op een gegeven moment de levende mens gaan overrulen. Dit gevaar is allang voordat computers hun intreden deden al bekent. Dan krijg je zoals de film de vernietiger of de matrix. Dat de levende mens de slaaf is van de machine i.p.v. andersom.

 7. De neocons die de absolute macht hebben in Amerika hebben een te groot ego. Alles moet op hun manier uitgevoerd worden, geen discussie mogelijk. Samenwerken en handel drijven begrijpen zij niet, want waarom zouden ze samenwerken en handel drijven. Als je ook iedereen en elk land kan veroveren en plunderen. Dat levert veel meer op. En als ze hun gegijzelde vazallen telkens de klus laten klaren, met hun verplichte militaire wapens bij hun te moeten kopen. Is elke uitgelokte oorlog een win -win situatie voor de neocons. Dus die willen eigenlijk constant een oorlog, dat zij constant verliezen op grondgebied maakt niet zoveel uit. Zij kunnen dan weer miljarden verdienen aan de nieuwe wapen orders van de gegijzelde vazallen, die hun kruit hebben verschoten.

  De enige adder onder het gras is nu, dat de snelheid van het tot schroot laten schieten door Rusland sneller gaat, dan de aanvoer van nieuwe wapens. Daar er ook nog eens de benodigde delfstoffen uit Rusland moeten komen, om die nieuwe wapens te kunnen maken. Dus de ene kant willen ze Rusland op de knieën hebben om hun land te kunnen plunderen en op te delen. Zodat zij ook China kunnen onderwerpen en zo hun hegemonie weer kunnen herstellen.

  Maar als ze door hun wapenvoorraden heen zijn en ook hun ooit gedachte onzinkbare vliegdekschepen met die Russische hypersonische raketten uit geschakeld kunnen worden. Wordt het lastig, daar was in het begin geen rekening mee gehouden. Maar nu opgeven of een wapen stilstand voorstellen betekent dat het einde van de Amerikaanse hegemonie en misschien ook het einde voor alle vazallen onder Amerikaans gezag. Dan kwijnt Amerika terug op zijn eiland.

  • Qvic juni 4, 2023 at 00:53
   Dat zie wel goed denk ik.Over de geschiedenis heen heeft joenaaithetsteeds 20 jaar geen oorlog gehad?Wat-mongers,net als churchill.
   Laat ze vooral doorgaan.Ze hebben de schuldencrisis afgewend(NOT,vergroot)en gaan op dezelfde voet door.
   Mooi dat ze zichzelf ze overschatten.
   Als usa zich terugtrekt,krijgen ze vanzelf weer een burgeroorlog.
   Onder de bevolking is er net zoveel onbrede als hier.
   Maar Ukraine wordt GEEN groot Israhel,hoe graag ze ook zouden willen,hoeveel geld ze er ook tegenaan gooien.
   De enige adder onder het gras is nu,dat ze geen fatsoenlijke kennis van strategie of tactiek hebben,
   zich niet voldoende informeren over de vijand.
   Als je een race houdt,met 2 paarden en die zijn allebei van jou,dan win je toch altijd?
   Zo OOK in WOII.
   Prescitt bush en nog wat,financierden Hitler,om Ru te verzwakken voor joenaaithetsteeds.
   Zo gaat het nu weer.
   Putin’s rol kan ik niet helemaal duiden,maar hij straalt veel meer vertrouwen uit,dan ons hele kabinep bij elkaar.
   Groet,fijne zondag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in