“Mr Bean” in opstand tegen haatmisdaadwetgeving

0
1047
© Nathan Wong / Wikimedia (CC BY 2.0)

Rowan Atkinson, bekend om zijn humoristische karakter Mr Bean, heeft samen met andere culturele persoonlijkheden een petitie ondertekend tegen een voorgestelde nieuwe wet tegen “haatmisdrijven” in Schotland, meldt The Sun.

Humza Yousaf © SP

Het is de Schotse moslimminister van Justitie Humza Yousaf die de nieuwe wetgeving tegen “haatmisdaden” heeft ingediend.

Volgens critici dreigt de wet een verdere vergaande beperking van de vrijheid van meningsuiting met zich mee te brengen. Het wordt onder andere een strafbaar feit met maximaal zeven jaar gevangenisstraf om “haat te zaaien” – ongeacht of je het bewust doet of niet.

In een open brief waarschuwen 20 culturele persoonlijkheden – waaronder Rowan Atkinson – dat de wet kan worden gebruikt tegen bijvoorbeeld kunstenaars.

“Dit delict zou zelfs kunnen worden toegepast op het in bezit hebben van materiaal dat door iemand anders is geproduceerd, waarbij het delen van het materiaal de haat zou kunnen aanwakkeren”, staat in de brief.

Verder dreigt het wetsvoorstel “de vrijheid van meningsuiting en het vermogen om religieuze en andere overtuigingen te verwoorden of te bekritiseren te verstikken”, zo staat er verder in.

Het recht om bijvoorbeeld filosofische of religieuze ideeën te bekritiseren “moet worden beschermd om een artistieke en democratische samenleving tot bloei te laten komen”, schrijven Atkinson en de anderen.

Controversiële scherts die zou kunnen “aanzetten tot haat”.

Afrikaanse moslim gooit al biddend vrouw uit raam van de 11e verdieping

De tenenkrommende verdraagzaamheid, geduld en zelfbeheersing van Poetin

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here