Medicijnbedrijf veroordeeld voor doodslag – duizenden gestorven door dodelijk medicijn

1
1187

Meer dan 30 jaar lang heeft de farmaceutische reus Servier het dieetmedicijn Mediator verkocht, hoewel hij wist dat het dodelijk was. Het aantal mensen dat is overleden na inname van het middel loopt in ieder geval in de honderden, maar zou in de duizenden kunnen lopen. Het bedrijf is nu veroordeeld voor doodslag en grove fraude.

Het medicijn werd verondersteld de eetlust te verminderen en mensen met obesitas te helpen. Het is met name gegeven aan mensen die lijden aan diabetes als gevolg van obesitas. Het bedrijf wist dat het geneesmiddel ernstige hartproblemen kon veroorzaken, maar verzweeg dit en bleef het toch verkopen, bericht Svenska Dagbladet.

In 2009 kwam het schandaal aan het licht en werd de verkoop door de Franse autoriteiten stopgezet. Tegen die tijd hadden ongeveer vijf miljoen patiënten gedurende meer dan 30 jaar Mediator voorgeschreven gekregen. Duizenden van hen zijn gestorven aan hartaanvallen, veroorzaakt door de bijwerkingen van het medicijn.

Veroordeeld voor doodslag en grove fraude

Na een langdurig proces is het farmaceutische bedrijf Servier veroordeeld voor doodslag en grove fraude. Als verzwarende omstandigheid wordt in het vonnis ook genoemd dat de handelwijze van de onderneming het vertrouwen van het publiek in de gehele farmaceutische industrie en gezondheidszorg heeft ondermijnd.

Er wordt echter geen vrijheidsstraf opgelegd, alleen een boete van 3 miljoen euro. De directeur van Servier, die tot gevangenisstraf veroordeeld had kunnen worden, overleed in 2014. Jean-Philippe Seta, de adjunct-directeur, is voor vier jaar geschorst. Beiden hebben ontkend op de hoogte te zijn van de ernstige bijwerkingen van de Mediator.

Frankrijk: gewapende moslim valt kerkgangers aan

Tegelijkertijd wordt de Franse toezichthouder voor geneesmiddelen veroordeeld tot het betalen van een boete van 3 miljoen euro voor zijn rol in het schandaal en zijn verzuim om de verkoop tegen te houden.

Schadeloosstelling van slachtoffers

Volgens informatie op de website van Servier zullen in totaal 3884 getroffen patiënten en familieleden van overledenen worden gecompenseerd met bijna 200 miljoen euro.

Mediator is verkocht in een aantal landen in Europa en elders in de wereld, maar niet in Nederland. De Verenigde Staten behoorden tot de eersten die de verkoop stopzetten na vermoedens van bijwerkingen. Het deed dat tien jaar voordat het schandaal zich in Frankrijk ontvouwde.

Frankrijk: werknemers krijgen halsband voor afstandscontrole

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here