De oorlog in Oekraïne neemt steeds meer de vorm aan van een botsing van generatietijdsgeest, beschavings- en spirituele idealen. Eén tussen het Moderne en het Traditionele. De oude wereld versus de nieuwe tijd, schrijft Simplicius The Thinker.

Van wortel tot tak wemelt alles in de endogene esthetiek van de Oekraïense strijdkrachten (AFU) van een soort Generatie-Z jeugd. Van de strikte presentatie van hun propaganda en agitprop, tot de endemische slogans en patriottisme – het is allemaal diep geworteld in een soort sturm und drang van de adolescente, videogame-generatie, die zich zelfs uitstrekt tot de kruin van de Oekraïense boom zelf.

De jongensachtige Zelensky, onlangs sportschool-opgepompt en met zijn beste JFK-imitatie, loopt rond in zijn altijd groene overhemd en geaffecteerde grijns, omringd door andere jeugdige ministers die zich ook in modieuze chic kleden – een voorbeeld van de opkomst van generatie-Z en zijn vrouw als wereldwijde mode-iconen en cause célèbres van de stijve beau monde van de met plastic gezichten en zijden handschoentjes getooide Euro-adel. Ministers als de jet-setting arrivist Arestovitsj en de gelikte gepompadoerde James Bond-schurk-stand-in GUR-leider Kyrylo Budanov, en ook de onstuimige Generalissimo Zaluzhny, met zijn geile seksplaagneiging tot flirten.

Siloviki zijn leden van veiligheidsdiensten, politie en strijdkrachten. Siloviki” is ook een onofficiële term voor een groep hooggeplaatste politici in de hoogste staatsinstellingen van de Russische Federatie die vroeger lid waren van het leger of de veiligheidsdiensten en nauw samenwerkten met Vladimir Poetin in de beginjaren van zijn carrière.

Zet dat eens af tegen de zachtmoedige, paternalistische demimonde van Poetin’s siloviki, die doorgewinterde verzameling bellwhethers met een stoer gezicht die een heel andere, vervlogen tijd vertegenwoordigen.

De spirituele kern van de iconografieën van de twee tegengestelde partijen is eveneens emblematisch. De esthetiek van de een is angstige tiener, provocerende grunge. De Marilyn Manson-fase van aandacht zoeken, compleet met maffe ‘NAFO’-karikaturen, gestileerde schedels en allerlei broze Goth-memo’s, die allemaal doen denken aan die treurige fase van tribale tatoeages halverwege de jaren 2000 en het soort schreeuw om aandacht dat ze vertegenwoordigden.

U zult ze geen rare poses zien doen.

De andere kant neemt de middelen van de oude wereld over; religieuze beelden en symboliek, Sovjet heraldiek – alles geworteld en doordrenkt van een echte sentimentaliteit, een terugblik, in plaats van de met ironie beladen, giechelende sjibboletten en meta-grappen van het postmoderne tijdperk. Zelfs in interviews worden de tegenstellingen waargenomen: de ene kant toont kalmte en bescheidenheid – een soort bestudeerde, openhartig volwassen houding. De ander neemt vaak zijn toevlucht tot grijnzende verbale pijlen, grove godslasteringen of jeugdig borstklopperij. Natuurlijk zijn er aan beide zijden tegenstrijdige voorbeelden te vinden, maar de algemene tendens is duidelijk.

  Oekraïne dreigt vredesbesprekingen te stoppen

De andere kant neemt de middelen van de oude wereld over; religieuze beelden en symboliek, Sovjet heraldiek – alles geworteld en doordrenkt van een echte sentimentaliteit, een terugblik, in plaats van de met ironie beladen, giechelende sjibboletten en meta-grappen van het postmoderne tijdperk. Zelfs in interviews worden de tegenstellingen waargenomen: de ene kant toont kalmte en bescheidenheid – een soort bestudeerde, openhartig volwassen houding. De ander neemt vaak zijn toevlucht tot grijnzende verbale pijlen, grove godslasteringen of jeugdig borstklopperij. Natuurlijk zijn er aan beide zijden tegenstrijdige voorbeelden te vinden, maar de algemene tendens is duidelijk.

Van Poetin en Peskov tot de deemoedige generale staf of de immer opgewekte Lavrov, telkens wanneer een lid van de Russische leiding spreekt, straalt hij een ouderlijke volwassenheid uit. Geduld. Terughoudendheid. Zet dat eens af tegen de “opgefokte”, losgeslagen, impulsieve uitspraken van diverse Oekraïense leiders. Of het nu de gruizige, door methamfetamine geïnduceerde, snuivende aansporingen van Zelensky zijn. Of de reptielenogen van Reznikov, het aangeschoten geslijm van Porosjenko of de moorddadige dreigementen van Kuleba, elke uitzending van hun kant vertegenwoordigt een soort botheid die de beschavingstafel van de Oude Wereld, voorgezeten door Rusland en China, onwaardig is.

Deze diametrale grondhouding strekt zich uit tot verschillende propagandacampagnes van beide zijden. Sinds het begin van de SMO heeft de AFU druk gewerkt aan een reeks gelikte, overgeproduceerde montages en patriottische ‘advertenties’ met de typische Generatie-Z hondenfluitjes en visuele tropen die eigen zijn aan producten als Call Of Duty en films uit het Michael Bay-tijdperk. Russische pogingen tot dergelijke agitprop zijn in vergelijking daarmee beslist onbeholpen, ouderwets en onhandig, en missen de gelikte glans en ambitie/wanhoop om de jongere tijdgeest aan te spreken. Maar Russische multimedia streeft doorgaans naar een andere inslag; oude patriottische liederen, het volkse en pastorale – in tegenstelling tot de schreeuwerige hip-hop en elektronica die in de AFU worden gepersonifieerd.

Radicale, high-octane AFU ad

Het is duidelijk dat Oekraïne, met zijn op jongeren gerichte ethos, het digitale domein onder de knie heeft; althans voor zover het gaat om een competente marketing naar het westerse ideaal.

Dit geldt ook voor de klasse van “strijders” die beide partijen blijven aantrekken. In het geval van Oekraïne het soort adrenalinejunkie, impulsarme, risicozoekende, fast-twitch-gamer, bro-sint ‘cool-kids’ publiek. En de beruchte Tacti-bro stam van tribaal getatoeëerde Mall-Ninja huurlingen met hun Acog-bossen en hippe groene lasers, die één booty-foto tekort komen om Onlyfans-With-Guns te worden. Oekraïne trekt er heel wat aan, van de charlatans van de ‘Forward Observation Group‘, die een Instagram-‘influencer’-imperium hebben opgebouwd met hun stijlvolle maar verbijsterende huwelijk van mode en wapens, tot de eindeloze andere bizarre ontaarde ‘subcultuur’-junkies (met tatoeages en piercings bedekte burnouts) die hun thuisland ontvluchten voor een kans op TikTok-clout.

  Voedselcrisis: Rusland schenkt graan aan ontwikkelingslanden, Turkije neemt distributie over
Deze beroemde Deense Tacti-bro huurling is te cool voor school met zijn tribale gezichtstatoeages en l33t Acog.

In Rusland zijn zelfs de huurlingen die zich bij de Donbass hebben aangesloten van een heel andere klasse. Zonder tatoeages en piercings, zachtaardig en bescheiden. Neem bijvoorbeeld Alexis Castillo, de beroemde Colombiaanse huurling die jarenlang in de Donbass heeft gevochten. Edelmoedig en zonder twijfel van de traditionele mentaliteit van de “Oude Wereld”, vergeleken met de uitschotten uit de achterbuurt die regelmatig naar de AFU-armoedegrens trekken.

In sommige opzichten is Oekraïne er natuurlijk bij gebaat. Zo heeft het door Generatie-Z gestuurde, toekomstgerichte, zenuwachtige, op technologie gerichte gamer-gerichte kroost dat de basis van de AFU-pool is gaan domineren, een scherp en natuurlijk gevoel voor technologie ontwikkeld. Ter vergelijking: de Russische strijdkrachten lijken soms achtergebleven en niet geneigd het futurisme van de Nieuwe Tijd te omarmen.

Symbolen van ironie en technologisch vernuft.

Dit heeft geleid tot de aanvankelijke voordelen van de AFU op het gebied van drone-oorlogsvoering, aangezien zij blijk gaven van een duidelijk superieure bekwaamheid en beheersing van de videogame-Zen van duim-naar-controller-operaties. En nu de Russische kant de achterstand heeft ingehaald, gaan de AFU-tovenaars door, met name in het snelle gebruik van FPV-drones dat we nu zien.

In feite zijn veel van de soldaten aan Russische zijde meer ouderwetse, familiegerichte mannen die zijn opgegroeid in conservatief traditionele huishoudens, opgevoed met buiten spelen met vrienden, in plaats van met videospelletjes en computers. Hun leercurve voor de technologische tovenarij blijkt dus steiler. Oekraïne trekt daarentegen het cafeïne-gevoede E-sport publiek aan, dat de technische uitingen van drone-oorlogvoering als een vis in het water aanvoelt.

Natuurlijk levert dit uiteindelijk alleen plaatselijk succes op, want dezelfde impulsieve, kortademige videogame-generatie mist de mentale weerbaarheid van strategisch langetermijndenken. Dit geldt ook voor Zelensky zelf, die voortdurend vertrouwt op impulsieve dictaatjes voor de korte termijn, die een snelle dopamine boost geven in de psychologische arena, (“Joepie, we hebben Bakhmut nog 3 dagen vastgehouden!” – maar hebben wel weer duizend soldaten verloren) terwijl hij de AFU desastreus verder de vernieling in jaagt.

De waarheid is dat de Oekraïners zich schamen en zelfbewust zijn van hun vermeende ‘Oude Wereld’ wortels en de Sovjettijd. In hun hoop om zich aan te passen aan het ‘moderne’ kosmopolitische landhuis van de EU, rebelleren ze tegen hun verleden, waarbij ze op onbeholpen wijze een rare Frankenstein pastiche van hun Kievan Rus-tradities in elkaar knutselen met een Europese inslag, maar alleen in een poging zich te onderscheiden van de ‘Moskovische’ barbaren waarvoor ze zich zo schamen om verwant mee te zijn.

  Eindeloze oorlogen zijn de vijand van de vrijheid

In werkelijkheid weet iedereen dat het idee van een Oekraïens “nationalisme” een feitelijk modern verzinsel is. Uiteindelijk vechten zij niet om “hun heilige wortels te beschermen”, maar om teleologisch een plaats te veroveren aan die verzilverde Europese tafel, die voor hen een nieuwe, culturele “weg vooruit” vertegenwoordigt – naar de toekomst, weg van de echte “Oude Wereld”, die zij zien als verouderd en achterhaald.

(Parodie op) “Oekraïense Cultuur”

Hoe zou men anders de volledig antithetische stroom van door Europa toegeëigende perversiteiten en culturele ongerijmdheden kunnen verklaren die zich nu vermommen onder het mom van “Oekraïense cultuur”? Dit is niet meer dan een symbolische “terugblik” om het wanhopige gesjacher naar Europese kosmopolitische ontaarding en acceptatie te legitimeren. Het is geen heropleving of renaissance van de cultuur, maar eerder de verbastering en ontaarding ervan.

Naarmate de terminale manie zich meester blijft maken van Oekraïne en het land voorbij de grenzen van een “mislukte staat” brengt tot iets wat tot nu toe ongezien was, zullen de tegengestelde polen van schokkende ongerijmdheid waarschijnlijk alleen maar verder uit elkaar groeien. Oekraïne, en in het bijzonder de AFU, zal steeds meer het speelterrein worden van de ontaarde, de rechteloze, aangespoelde en uitgespoelde mensen, de verloren en geestelijk gebroken generatie van geesteloze grilligen, op zoek naar snel avontuur, of misschien – onbewust – een uitweg uit het leven.

En terwijl Rusland, dat soms misschien wat traag van stapel loopt, op de achtergrond lijkt te zijn geraakt door het jeugdig fanatisme en de ideële drang van de AFU, zijn de wortels van de Oude Wereld diep geworteld, en zijn wijsheid en strategische vooruitziendheid zijn van generatie op generatie. De schors mag dan getekend zijn, maar de boom zal standhouden lang nadat het satirische gehuil van de “Nieuwe Wereld” is vervaagd in de schemering.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Oekraïense soldaten filmen zichzelf terwijl ze de moeders van gesneuvelde Russische soldaten opbellen en hen bespottenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelVerkiezingen in Nederland – Bent u nog steeds ont-stemd?
Volgend artikelJoodse corruptie in Oekraïne
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in