Kleine herinnering aan het effect van Leopard 2 gevechtstanks met getrainde bemanning tegen Koerden in Syrië een aantal jaren geleden.

Terug in de tijd dat het voor de Britten nog in de mode was om tegen Duits materieel te vechten, in plaats van Russisch, en de mainstream media nog enigszins neutraal berichtten.

Via The Dailymail (31 januari 2018), samenvatting:

De 4 miljoen pond kostende Duitse tank die “een van de beste ter wereld” wordt genoemd, is opgedoken in Syrië: Leopard 2 gekocht door Turkije om de door de Britten gesteunde Koerden te bestrijden, vertoont op dodelijke wijze talrijke gebreken 

De 4 miljoen pond kostende Duitse tank die wordt omschreven als “een van de beste ter wereld” is opgedoken in Syrië: Leopard 2 gekocht door Turkije om de door de Britten gesteunde Koerden te bestrijden heeft op dodelijke wijze talrijke gebreken blootgelegd.

De Duitse regering is onder binnenlandse druk komen te staan nadat op beelden te zien was hoe Turkije de tanks inzet.

Van eind jaren 1970 tot nu zijn er meer dan 3.000 van deze tanks gebouwd tegen een prijs van ongeveer 4 miljoen pond per eenheid.

Turkije heeft er 354 gekocht en is begonnen ze in te zetten tegen Koerdische strijders in steden in Noord-Syrië.

Maar ze blijken niet effectief te zijn: de tanks worden door Koerdische troepen weggevaagd als ze alleen op pad worden gestuurd.

Een tank van Duitse makelij, die in Berlijn ooit een van de beste ter wereld werd genoemd, heeft zijn tekortkomingen op pijnlijke wijze blootgelegd op het slagveld in Syrië.

  Terwijl in Europa de gasprijs blijft stijgen, fakkelt Rusland €10 miljoen aan gas per dag af dat naar Europa zou zijn gegaan

Foto’s van de Turkse militaire operatie “Eufraatschild”, die in augustus 2016 begon, tonen de verkoolde resten van een van de Leopard 2 tanks die naar verluidt met mijnen werd opgeblazen.

De beelden – afkomstig van een video van ISIS die in januari 2017 werd gepubliceerd – tonen de tank waarvan de koepel volledig is opgeblazen.

Andere beelden uit hetzelfde conflict tonen Leopard 2’s die stilstaan in greppels en sneeuw nadat ze zwaar beschadigd zijn.

De in de jaren 1970 gebouwde pantservoertuigen zijn kwetsbaar gebleken in de strijd nadat ze waren ingezet tegen Koerdische soldaten die werden gesteund door Groot-Brittannië en de VS.

Terwijl het ontwerp van de tank tijdens de Koude Oorlog goed bestand was tegen Sovjetstrijders, is de Leopard II een zwakke kracht gebleken in de strijd in het Midden-Oosten, die praktisch uit elkaar viel onder intens vuur.

Aangezien de tanks op grote schaal worden ingezet door NAVO-leden – waaronder Canada, Nederland, Denemarken, Griekenland en Noorwegen – is het bijzonder gênant om ze zo gemakkelijk vernietigd te zien worden door Syrische terroristen, terwijl ze geacht worden zich te meten met het Russische leger.

Ondertussen is de regering van Angela Merkel onder binnenlandse druk komen te staan nadat op beelden te zien was hoe Turkije zijn 4 miljoen pond kostende Leopard 2-tanks inzet tijdens het huidige offensief in Noord-Syrië, dat de codenaam ‘Olijftak’ draagt.

Olijftak is de eerste grote operatie van Turkije in Syrië sinds Eufraatschild, gericht tegen Koerdische troepen, waaronder die van de Democratische Federatie van Noord-Syrië – ook bekend als Rojava. De zaak van Rojava heeft veel buitenlandse strijders aangetrokken – waaronder Britten.

  Beslissend: Na 61 miljard dollar nieuwe Amerikaanse hulp aan Oekraïne verklaart Rusland dat het nu ook de oblast Sumy en Kharkiv moet innemen.

Rond de eeuwwisseling, toen de politieke relatie tussen Turkije en Duitsland minder gespannen was, verkocht Berlijn volgens The National Interest 354 van zijn gepensioneerde Leopard 2 tanks aan Ankara.

Naar verluidt werd de verkoop overeengekomen onder een aantal voorwaarden – een daarvan was dat ze niet door Turkije tegen de Koerden zouden worden gebruikt.

Hoewel het niet duidelijk is of de voorwaarden ooit officieel zijn overeengekomen, lijkt het erop dat de tanks tot 2016 buiten elk Koerdisch conflict werden gehouden.

Maar eind 2016 werden ze naar Syrië gestuurd ter ondersteuning van de Turkse interventie tegen ISIS.

Terwijl de terreurgroep werd verjaagd, richtte het Turkse leger zijn aandacht op de Koerdische strijders, hoewel de Leopard II de strijd niet aankon.

Dit ondanks het prijskaartje van 4 miljoen pond, de V12-turbo-motor, de behuizing van gehard staal en wolfraam en een topsnelheid van 42 mijl per uur.

Op 24 januari was er verontwaardiging over het gebruik van de Leopard 2, die werd ingezet om Koerdische soldaten in de Syrische steden Afrin en Manbij aan te vallen.

Maar eerder was de tank spectaculair geflopt in december 2016, toen foto’s opdoken van de tank die in stukken was geblazen in de toen door ISIS gecontroleerde stad al-Bab.

Islamitische Staat beweerde 10 van de Leopard 2 tanks, die in sommige kringen onoverwinnelijk werden genoemd, te hebben vernietigd, en hoewel de schattingen van de terreurgroep regelmatig worden overdreven, gaf Bellingcat in zijn analyse van de confrontatie een cijfer van “minstens acht” aan.

De tanks werden getoond met hun koepels weggeblazen en vernietigd door granaten, mijnen of mortiervuur.

  Duitsers wordt verteld "Bereid u voor op stroomuitval" terwijl de Esten wordt verteld hoe ze toiletten moeten gebruiken zonder stromend water - Rusland sancties slaan terug

Hier meer foto’s.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Oekraïens leger is ingestort en het Westen in paniek: Pan-Europees plan om honderden Leopard 2’s aan Kiev te leveren – VS stuurt M2 Bradley en Paladin M109A6Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWP: Kiev overweegt de mogelijkheid van een “tactische terugtrekking” van de Oekraïense strijdkrachten uit Bakhmut
Volgend artikelOpkomende spijt over Oekraïense oorlog in de VS
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

16 REACTIES

 1. De Leopard 2 was begin jaren tachtig een geavanceerde tank, maar dat is inmiddels 40 jaar geleden. Verder is het goed functioneren ervan afhankelijk van intensief, dus duur onderhoud en heeft de techniek van de tankbestrijding niet stil gestaan.

  • Dat onderhoud is meteen.ook het grootste probleem. De tank moet dan op een locatie wat verder van.het front worden gerepareerd. Zodra de Russe die locatie kennen is het meteen afgelopen.

   Als oude tankschutter op de Centurion tank keken.wij in 1975 op tegen de Leoparts.
   Het zal voor de Ukkies nog moeilijk worden om complete tankbemanningen te regelen en een goede opleiding te geven. Dit gaat dus nils worden op het slagveld.

  • Om een ideetje te geven hoe het gesteld is met die Leopard 2-tanks

   Dit verscheen op Sky news vandaag om 15.12 uur.

   De gerepareerde gevechtstanks van Duitsland voor Oekraïne zullen ‘op zijn vroegst’ in 2024 klaar zijn
   De gerepareerde Leopard 2-gevechtstanks van Duitsland zullen pas in 2024 aan Oekraïne worden geleverd, zo is gemeld.
   Eerder deze maand kondigde Duitsland aan dat het Oekraïne zou voorzien van 40 Marder-infanteriegevechtsvoertuigen om de Russische troepen af ​​te weren.
   Nu zei de Duitse wapenfabrikant Rheinmetall dat het gerepareerde Leopard 2-gevechtstanks op zijn vroegst in 2024 aan Oekraïne zou kunnen leveren en een bevestigde bestelling nodig zou hebben om met reparaties te beginnen, aldus de CEO van de krant Bild.
   Het Duitse leger heeft vandaag slechts ongeveer 350 Leopard 2-tanks, vergeleken met ongeveer 4.000 gevechtshoofdtanks op het hoogtepunt van de Koude Oorlog.
   Voor Rheinmetall zou het repareren van de tanks die het in voorraad heeft – minstens 22 Leopard 2-tanks en 88 Leopard 1-tanks – enkele honderden miljoenen euro’s kosten, vertelde CEO van het bedrijf Armin Papperger aan de Bild.

   “De voertuigen moeten volledig worden gedemonteerd en opnieuw opgebouwd”, voegde hij eraan toe.

   Het bedrijf heeft ook 100 Marder-voertuigen, zei de heer Papperger, maar ook deze zouden zeven tot acht maanden moeten worden gerepareerd voordat ze kunnen worden gebruikt.

 2. Probleem zit links voor langs de bestuurder daar liggen max 27 120mm patronen of dit nu APFSDS (anti tank) of High Explosive is maak niet zo veel uit gezien de kardoes (het kruit wat het projectief af vuurt) de grote boosdoener is ,dat zijn de felle oranje vlammen die je uit de openstaande luiken ziet komen voor dat het zaakje explodeert want tegen de tijd dat het boem zegt is minnen alles als gekookt en gesmolten .
  De Turkse Leopard’s A4 zijn hier als eens achter gekomen, in het hier boven genoemde artikel gaan ze daar niet zo ver op in maar is onder de zoekterm Leopard 2 vs Kornet 9M133.

  • Een tank is zo goed als zijn bemanning!
   Mag ik herinneren aan de verliezen van russiche tanks aan het begin van de SMO.
   Als men zich verdiept in de omstandigheden van het verlies van de Leo 2 door de Turken, wordt dit heel erg duidelijk. De A4 vwrsie was de beste tank van zijn tijd, maar is nu gedateerd. Overigens is geen enkele tank onkwetsbaar, zeker niet als men deze niet op de wijze gebruikt, waarvoor hij gebouwd is!

 3. Tis druk in vlissingen. Honderden Amerikaanse M-1 Abrams tanks, Bradley-infanteriegevechtsvoertuigen en ander materieel rijden en varen binnenkort door Nederland. Het materieel is maandagavond aangekomen in de haven van @gem_vlissingen van waar het verder gaat over de weg, het spoor en het water. Volgens kon. landmacht op twitter

 4. …dus worden die tanks volgestouwd met NAVO-personeel, gezien er helemaal geen tijd is om ukkies een propere opleiding te geven.

 5. Leuke Foto’s van de Leopard 2 Tanks..of beter de stukken ervan..Isis Soldaten staan er lachend op..die Britten zijn ook niet opgewassen tegen Echte Soldaten…ISIS..of niet..007 misschien naar Kiev 😂🤣😂🤣😂🤣😉👏👏❗❗

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in