Het adviesorgaan van de Amerikaanse Congressional Research Service (CRS) heeft gewaarschuwd dat het Congres met problemen wordt geconfronteerd “in zowel zijn wetgevende als toezichthoudende rol” in verband met de levering van Patriot grond-luchtraketsystemen aan Oekraïne, nadat in december het voornemen was aangekondigd om deze systemen te sturen als onderdeel van een hulppakket van 1,85 miljard dollar, schrijft Militarywatchmagazine.

Het benadrukte dat, hoewel algemeen werd gespeculeerd dat men de Patriot-systemen in de eerste helft van 2023 zou beginnen te leveren, de opleiding van lokale reparatieploegen alleen al ongeveer 53 weken in beslag zou nemen. “Er moet nog veel worden geleerd voordat Oekraïne een functionerend Patriot-systeem op de grond heeft,” benadrukte het rapport. Eerder werd gespeculeerd dat Amerikaanse of andere NAVO-soldaten de Patriots na levering zouden kunnen bemannen, aangezien Westers personeel een zeer grote en groeiende rol heeft gespeeld in de oorlogsinspanningen op het terrein, hoewel het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken beweerde dat het verzekerd was dat het Amerikaanse leger niet aanwezig zou zijn op Patriot-locaties. De mogelijkheid dat Amerikaanse militaire contractanten worden ingezet om de systemen te bemannen, blijft echter aanzienlijk, hoewel wordt aangenomen dat Rusland veel minder moeite zal hebben zich op locaties te richten als aanwezig buitenlands personeel geen leden van het Amerikaanse leger is.

Er wordt verwacht dat slechts één Patriot-eenheid aan Oekraïne zal worden geleverd, wat ernstige vragen oproept over de effectiviteit ervan bij het afslaan van Russische lucht- en raketaanvallen, vooral gezien de twijfelachtige staat van dienst van het systeem in andere gebieden. CRS benadrukte dat het nog steeds onduidelijk is waar de Patriot-batterij vandaan komt en drong er bij de wetgevers op aan deze kwestie te onderzoeken en waarschuwde dat de “batterij en bijbehorende interceptoren die naar Oekraïne worden gestuurd, afkomstig kunnen zijn van bestaande legereenheden en voorraden” in het Amerikaanse leger. “Als het wordt teruggetrokken uit andere operationele eenheden, zoals U.S. Central Command of U.S. Indo-Pacific Command, kan het overbrengen van het systeem naar Oekraïne leiden tot opportuniteitskosten en potentiële risico’s in die gebieden,” verklaarde het, terwijl het leveren van een batterij vanaf het Amerikaanse vasteland “opleidings- of moderniseringscycli zou kunnen belemmeren.” Het “enorme prijskaartje” van de Patriot werd ook benadrukt in het rapport, waarin werd uitgewerkt dat “een nieuw geproduceerde Patriot batterij ongeveer 1,1 miljard dollar kost, inclusief ongeveer 400 miljoen dollar voor het systeem en ongeveer 690 miljoen dollar voor de raketten” met een “geschatte kostprijs van ongeveer 4 miljoen dollar per raket.” Het resultaat van deze kosten was dat bepaalde “beperkingen zouden worden opgelegd aan welke soorten systemen kunnen worden ingezet door Oekraïne geleide Patriots.”

Russische gevechtsdrones in het lagere segment, die een sleutelrol spelen bij de aanvallen op Oekraïense infrastructuur en personeel, hebben een prijskaartje van slechts enkele duizenden dollars, terwijl veel van de kruisraketten naar schatting slechts ongeveer 1 miljoen dollar per stuk kosten. Een andere kwestie die vaak aan de orde wordt gesteld met betrekking tot Patriot-leveringen, maar die niet in het CRS-rapport wordt vermeld, is dat de snelle vernietiging van een Patriot-batterij in Oekraïne, die door de Russische president Vladimir Poetin persoonlijk een “absolute zekerheid” wordt genoemd, ernstige gevolgen kan hebben voor zowel het Oekraïense moreel als het vertrouwen van de bondgenoten in het raketsysteem, waarop de VS en hun bondgenoten in hoge mate vertrouwen. De snelle uitputting van het Oekraïense luchtverdedigingsnetwerk en de zeer kleine hoeveelheden Patriots die moeten worden geleverd, betekenen dat het systeem waarschijnlijk slechts beperkte beschermingslagen van andere luchtverdedigingssystemen zal hebben, wat het in combinatie met zijn relatief beperkte mobiliteit zeer kwetsbaar zou kunnen maken. De versterking van de Oekraïense luchtverdediging wordt niettemin als cruciaal beschouwd, nu de voorheen enorme arsenalen S-300- en BuK-raketten uit de Sovjet-Unie schaars zijn geworden, en vooral Russische aanvallen op belangrijke infrastructuur het vooruitzicht bieden dat Oekraïne veel van zijn belangrijke steden volledig zal moeten opgeven. Voor deze mogelijkheid werd eind 2022 alom gewaarschuwd in een toenemend aantal westerse evaluaties. De grote aanvallen op de infrastructuur die in oktober begonnen, worden steeds meer gezien als een manier voor Rusland om Kiev en zijn bondgenoten sneller onder druk te zetten en zo zijn doelstellingen sneller te bereiken, ondanks de tegenslagen op het slagveld.

  Bijgeloof en taboe: Duitsland trekt zich terug in de Middeleeuwen door afnemende economie

Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Zijn ze echt zo dom als ze lijken te zijn?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelSchokkend laboratoriumonderzoek van COVID-vaccins
Volgend artikelZijn er Amerikaanse rode lijnen?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

18 REACTIES

 1. ‘…….hoewel wordt aangenomen dat Rusland veel minder moeite zal hebben zich op locaties te richten als aanwezig buitenlands personeel geen leden van het Amerikaanse leger is’.

  Het zijn toch deze Patriot installaties die men gaat/wil uitschakelen of niet? En wie daar rondloopt om deze systemen te bedienen en/of te onderhouden maakt deel uit van deze installatie. Of het nu Amerikanen, Oekraïners of zelfs leden zijn van de geheime dienst van Papoe-New Guinea…. doet eigenlijk niets ter zake. Als de Amerikanen deze installaties (zouden) willen gaan bedienen vormen ook zij een legitiem doelwit net zoals elke strijder in dit conflict een legitiem doelwit is voor de ander.

   • NASA’s budget is $25.4 billion in 2023 — a 5.6% increase over the amount provided by Congress the previous year. NASA is 100% funded by the United States taxpayers.

    Een tikkie meer dan 50 miljoen dollar per dag. In EU is dat 23.785.830.000 euro per jaar.

    En de grootste belazerij.

  • lijkt als plan WEF BBB eerst alles afbreken, zie al die kleine steden/plaatsen die al compleet gebombardeerd e.d. zijn, totaal kapot zijn, dat lijken dan of BBB plekken of uit de weg gereed voor volgende stap, mining grounds.

   Wat en zooi is het toch en wat een misbruik van macht en materieel en corruptie en al die regeringen die openlijk die Azov Nazi’s steunen en oorlog voeren alsof ze stratego oid spelen.

 2. Als je 53 weken nodig hebt om zo’n patriot system te kunnen bedienen dan is het een slecht en oud systeem. Tevens is het nog niet effectief. Ik vraag me af of ze nog steeds oude hardware gebruiken zoals 8086 /80486 in de aansturing. Een modern wapen systeem zou maar een paar mensen nodig hebben.

  • idd, diep triest zo’n systeem als je het moet plaatsen tegen iets wat al gaande is, tegen die tijd dat het daar gereed is is de oorlog al voorbij zeg maar.

   maar, wellicht dat monster ala Kaag denkt van, ooow dan sturen we toch net als oorlog Syria wat complete batterij(en) patriot systeem Nederlanders (toen in Turkije oid) daar naar toe… bijna niks verbaasd me meer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in