Latijns-Amerika: Pfizer eist afschaffing van nationale wetten in geheime clausules

0
1654
© Tim Reckmann (CC BY-NC 2.0)

Geheime clausules van het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer leiden tot verontwaardiging in Argentinië en Uruguay. De landen moeten afzien van schadeclaims en betalingsgaranties geven in de vorm van activa – oliebronnen, visrechten en zoetwaterreserves, meldt RT.

Volgens een bericht van het Latijns-Amerikaans portaal Amerika21 heeft de president van Uruguay, Luis Lacalle Pou, gezegd dat hij een contract met Pfizer had ondertekend voor de levering van twee miljoen doses vaccin. Een voorwaarde voor het ontvangen van enige levering was de ondertekening van bepaalde geheime clausules. Officiële bronnen wijzen erop dat Uruguay ook heeft moeten afzien van schadeclaims wegens mogelijke bijwerkingen en kwetsuren op lange termijn als gevolg van het vaccin.

Op 3 februari kondigde de regering van Lacalle Pou aan dat alle gevaccineerden een toestemmingsformulier moeten ondertekenen, vergelijkbaar met het formulier dat voor een chirurgische ingreep moet worden ingevuld. Sindsdien wordt er druk gespeculeerd dat Pfizer en de Uruguayaanse regering zich op deze manier willen beschermen tegen mogelijke schadeclaims.

Het Amerikaanse bedrijf is op soortgelijke wijze te werk gegaan in Argentinië. De onderhandelingen over een mogelijke levering van Pfizer-vaccin zijn daar voorlopig echter mislukt. De Argentijnse minister van Volksgezondheid, Ginés González, heeft over de eisen van Pfizer gezegd dat deze de waardigheid van zijn land aantasten.

Zo eiste Pfizer dat nationale wetten door het verdrag zouden worden overruled en dat controverses via internationale arbitrage zouden worden beslecht. Bovendien, zo zei hij, moet Argentinië een wet aannemen die bepaalt dat betalingsgaranties moeten worden gedekt door onvervreemdbare activa. Hiertoe behoren oliebronnen, visrechten en gletsjers, die activa zijn omdat zoet water onlangs op de beurs van New York is verhandeld.

Noorse professor psychologie waarschuwt dat de post-covid samenleving een "nationale gehoorzaamheidswedstrijd" is

De Argentijnse president Alberto Fernández had aanvankelijk tijdens harde onderhandelingen een compromisoplossing bereikt met wederzijdse concessies. Op het laatste ogenblik heeft het bedrijf echter een eis tot schadevergoeding in geval van beschadigd vaccinmateriaal niet aanvaard, zodat het contract tot op heden niet is ondertekend.

Argentinië heeft tot nu toe voornamelijk vertrouwd op het Russische vaccin Spoetnik V. Eind december zijn in het land de eerste vaccinaties begonnen. De tweede ronde loopt sinds eind januari.

Vrouwelijke artsen wijzen het Pfizer-vaccin af: “We willen een baby”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here