De Daily Mail beweert dat deze problemen niet het hele Oekraïense leger betreffen en dat ze geen betrekking hebben op geavanceerde wapens die door het Westen zijn geleverd. Maar aangezien sommige van de journalisten van de Mail naar verluidt door de Britse inlichtingendienst worden betaald, proberen zij deze problemen natuurlijk te minimaliseren en wij vermoeden dat ze veel omvangrijker zijn dan de Mail toegeeft.

Soldaten klagen over corruptie en misbruik door commandanten in Oekraïens vreemdelingenlegioen. Ze zeggen dat door het Westen geleverde geweren, antitankwapens, granaten en munitie uit wapenmagazijnen zijn gestolen met de bedoeling ze te verkopen. Commandanten worden ook beschuldigd van het richten van geladen wapens op mannen die een klacht indienden, of te hebben ontslagen op grond van verzonnen beschuldigingen van desertie of spionage.

Strijders in het vreemdelingenlegioen van Oekraïne zeggen dat door het Westen geleverde wapens worden gestolen door corrupte commandanten die ook hun ondergeschikten intimideren en hun macht misbruiken om iedereen die hen in twijfel trekt op verzonnen beschuldigingen te ontslaan.

Sasha Kapuscinski, een Poolse gangster die officier is geworden en nu verantwoordelijk is voor de operaties van een van de twee takken van het vreemdelingenlegioen, wordt in een uitgebreid onderzoek van de Kyiv Independent speciaal bekritiseerd.

Kapuscinski wordt ervan beschuldigd “zich te gedragen als een maffiabaas” door wapens te stelen, waaronder Amerikaanse geweren en antitankwapens, om ze te verkopen – soms aan zijn eigen mannen -, evenals het seksueel lastigvallen van een vrouwelijke rekruut, en het richten van een geladen pistool bij een man die hem beschuldigde.

Soldaten zeggen dat zijn hogere officieren, een oom en een neef die beiden Taras Vashuk heten, optraden om hem te beschermen en zich soms bij het misbruik aansloten. Een luitenant-kolonel die alleen Bohdan heet en een van zijn ondergeschikten, Nikolaj Bakaliuk, worden ook beschuldigd.

Verslaggevers zeggen dat er geen sprake is van grootschalige diefstal van geavanceerde westerse wapens, zoals Russische propagandisten hebben beweerd, maar dat tientallen – misschien honderden – rekruten het vreemdelingenlegioen hebben verlaten nadat de autoriteiten geen onderzoek hadden ingesteld.

Soldaten die zich anoniem hebben uitgesproken, zeggen dat dit de oorlogsinspanning ondermijnt en hebben opgeroepen tot dringende maatregelen zodat er niet nog meer mankracht of materieel wordt verspild.

  Poetin zegt dat de Hohols hun grote "offensieve" operaties hebben gestaakt, omdat ze zich realiseren dat ze gedoemd zijn om te sterven

Onderzoekers zeggen dat het niet mogelijk was om te achterhalen aan wie de vermeende gestolen wapens werden verkocht of waar ze terechtkwamen, maar voegden eraan toe dat er geen bewijs is dat ze het land hebben verlaten.

Het onderzoek begon in de zomer toen de krant werd benaderd door enkele tientallen huidige en voormalige leden van een tak van het vreemdelingenlegioen – door Kiev opgericht om strijders uit het buitenland toe te laten – die klaagden over slechte behandeling.

Sindsdien is het uitgebreid tot beide takken, die afzonderlijk worden geleid door de militaire inlichtingendienst en de grondtroepen van Oekraïne, waarbij de soldaten zeggen dat zij als laatste redmiddel contact opnemen met journalisten nadat klachten bij het leger, de politie en politici werden genegeerd.

De meeste klachten gaan over Kapuscinski, een Pool die begin jaren 2000 een bekend lid was van de Pruszkow-bende en in zijn eigen land in de gevangenis heeft gezeten voor misdaden als beroving, ontvoering voor losgeld, drugs en steekpartijen.

Hij verliet Polen – waar hij nog steeds wordt gezocht voor fraude – en kwam naar Oekraïne, waar hij in 2016 werd beschuldigd van zware overvallen en in 2021 van illegaal wapenbezit, voordat hij zich in februari bij het leger voegde toen Poetin binnenviel.

Polen wil nog steeds dat hij wordt uitgeleverd, maar Kiev heeft geweigerd hem te overhandigen en heeft onderzoeken tegen hem in Oekraïne gepauzeerd terwijl hij het leger dient.

Kapuscinski heeft nu de leiding over de operaties voor de tak van het vreemdelingenlegioen die wordt geleid door de militaire inlichtingendienst, met inbegrip van het beheer van het wapenarsenaal en de logistiek.

Degenen die met hem hebben gediend, hebben onderzoekers verteld dat wapens die onder zijn beheer aan wapenmagazijnen werden geleverd – waaronder enkele honderden geweerbajonetten en een vergelijkbaar aantal pistolen – de “slechte gewoonte” hadden om te verdwijnen.

Anderen zeiden dat ze onder zijn leiding geweren in civiele voertuigen moesten laden – waar ze ook NLAW-buizen en Javelin-buizen zagen – voordat ze werden weggereden en nooit meer werden teruggezien.

Soldaten beschuldigden Kapuscinski er ook van dat hij hun persoonlijke uitrusting, waaronder munitie, drones, holsters of helmen die zij zelf hadden gekocht of die door particuliere donoren in het buitenland waren gestuurd, valselijk in beslag nam om ze te verkopen.

  Herinner Je Naam

In één geval ontving een eenheid een zending warmtebeeldapparatuur die door Kapuscinski zou zijn meegenomen en die hij vervolgens aan zijn eigen mannen probeerde terug te verkopen voor 300 dollar per stuk.

Een rekruut zei dat dit gedrag algemeen bekend was en door de mannen de “Sasha-belasting” werd genoemd.

Soldaten klaagden ook dat Kapuscinski hen vaak op zelfmoordmissies stuurde, hen opdroeg gebouwen te plunderen of onzinnige bevelen gaf.

Hoewel velen uit angst gehoorzaamden, verzetten sommigen zich en kregen te maken met mishandeling, ontslag op staande voet en – bij één gelegenheid – werd naar verluidt gedreigd met een geladen pistool.

Een Amerikaans-Joodse rekruut, die zei dat Kapuscinski antisemitische taal tegen hem gebruikte, beschuldigde hem ervan een wapen op hem te richten toen hij weigerde een deel van de uitrusting die hij voor zijn teamgenoten had gekocht te overhandigen.

Nadim Khmaladze, een Georgische soldaat die het legioen verliet nadat hij op een in zijn ogen zelfmoordmissie was gestuurd, zei dat majoor Vashuk – Kapuscinski’s overste – ook een geladen wapen op hem richtte toen hij weigerde zijn uitrusting te overhandigen.

Een andere klager zei dat Kapuscinski hem uit het ziekenhuis sleurde terwijl hij werd behandeld voor een gebroken nek, hem op een 18 uur durende trein naar Lviv zette met pijn, en hem ontsloeg omdat hij een deserteur zou zijn.

Een vrouwelijke soldaat zei dat Kapuscinski haar dwong om op zijn schoot te zitten, haar probeerde te kussen en vrouwen op straat uitschold.

Ondertussen werd Bohdan, die werkte voor de andere tak van het vreemdelingenlegioen onder controle van de Oekraïense grondtroepen, ook beschuldigd van het stelen van wapens en het misbruiken van mannen onder zijn bevel.

Troepen zeiden dat hij geneigd was tot gewelddadige stemmingswisselingen, vooral wanneer hij geconfronteerd werd met “zelfmoordmissies” waarop hij soms rekruten op uitstuurde.

Op een door de Kyiv Independent verkregen video is te horen hoe Bohdan tegen een rekruut zegt: “Nog één woord, nog één beweging. Je zult verdomme vernietigd worden.”

Bohdan zou hebben gedreigd de man naar de gevangenis in Oekraïne te sturen, waar hij beweerde contacten te hebben die hem een “goede tijd” zouden bezorgen.

  Oekraïnes laatste eigen doelpunt: Volodymyr Zelensky begint zijn eigen merknaam

Na maanden van klachten werd Bohdan verplaatst van het bevel over de ene eenheid naar de andere – nog steeds binnen het vreemdelingenlegioen – waarna superieuren besloten zijn oude wapenkamer te controleren om te controleren of er iets ontbrak.

Zij vonden 54 Amerikaanse M4 karabijnen, verschillende antitankwapens zoals RPG’s en NLAW’s, granaten, pistolen en een paar duizend patronen.

De verdenking viel ook op Nikolaj Bakaliuk, een van Bohdan’s ondergeschikten, die op dat moment in feite de leiding had over het wapenarsenaal.

Klachten beschuldigen Bakaliuk van corruptie, diefstal van uitrusting en intimidatie.

Geen van de ontbrekende wapens is teruggevonden, en Oekraïense functionarissen zeggen dat het erg moeilijk is om handvuurwapens op te sporen als ze eenmaal het niveau van een eenheid hebben bereikt, omdat ze gemakkelijk kunnen worden afgeschreven als vernietigd of verloren voor de vijand.

Er is nu een officieel onderzoek geopend naar Kapuscinski door het Luhansk Specialized Military and Defense Prosecutor’s Office, op beschuldiging van machtsmisbruik.

Hij is nog niet als verdachte genoemd, maar kan tot 12 jaar gevangenisstraf krijgen als hij wordt aangeklaagd en schuldig wordt bevonden.

Tegen Bohdan loopt geen onderzoek, maar leden van het legioen zeggen dat hij zijn gedrag heeft aangepast sinds hij van zijn eerdere commando is ontheven.

Aan de Independent heeft hij alle beschuldigingen tegen hem uitvoerig ontkend.

Bohdan zei dat zijn superieuren ook de beweringen tegen Bakaliuk “onderzoeken”, maar dat er nog geen officieel onderzoek is gestart. Bakaliuk heeft de aantijgingen ook ontkend.

Terwijl bewijzen van corruptie, brutaliteit en incompetentie binnen het Russische leger wijdverbreid zijn, is het zeldzaam om een dergelijk inzicht te krijgen in de Oekraïense gelederen.

De soldaten die wel geklaagd hebben, maakten duidelijk dat dergelijke problemen niet wijdverbreid zijn en zich beperken tot individuele commandanten of eenheden, maar dat ze desondanks bestaan.

Een soldaat zei: “Het is een schande voor het Oekraïense leger. Het onteert het legioen als geheel. En ik vind het buitengewoon frustrerend.”


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Zware dagen in het verschiet, of waarom Oekraïne-zeloten verdoemd zijn


Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelTwitter staat neonazistische “Bloed & Bodem” rituelen van Azov-regiment toe om oorlog met Rusland in te luiden – maar verbant Ye voor het plaatsen van religieus eenheidssymbool.
Volgend artikelRusland, Oekraïne en het Westen: Nu de winter op het slagveld aanbreekt, wat gaat er nu gebeuren in het conflict?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

6 REACTIES

 1. Er zijn vier soorten mensen die in het leger gaan. Patriotten die het uit liefde voor het vaderland doen, mensen van wie de voorouders militairen waren en die de traditie willen voortzetten, mensen die een baan zoeken en het leger als werkgever zien en mensen die een legale manier zoeken om te kunnen moorden. Deze laatste groep is echt het schuim der aarde, het laagste soort “mens”

 2. Idd ‘mens’ tussen aanhalingstekens.
  Dit crapuul doodt voor zijn plezier.
  Zie bovenstaande foto van Britse huurlingen. De killersmentaliteit druipt ervan af.
  Overigens die Pool, Kapuscinski, zou 12 jaar kunnen krijgen mits hij als verdachte wordt aangemerkt.
  Dat zal zo’n vaart niet lopen aangezien hij waarschijnlijk van alle kanten beschermd wordt. Hij past goed in het Oekraïnse plaatje waar corruptie en terror hoogtij vieren.
  Het zou me niets verbazen als hij goede maatjes was met die verlopen acteur.

 3. Ach ik troost mij met de gedachte dat ze heel snel dood zijn straks, Poetin en zijn leger zal ze vinden, maar Poetin rot ze uit tot aan de wortel en verder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in