Japanse officieren aan boord van het trainingsschip JDS Kashima (TV 3508) van de Japanse Maritime Self-Defense Force (JMSDF) staan in gelid na het aanmeren in Pearl Harbor, Hawaii. © US Navy (Public Domain)

Ondanks het feit dat Japan zijn militaire capaciteiten uitbreidt in het kader van het nieuwe Defense Buildup Program, lijkt het geen zin te hebben in een directe confrontatie met China over Taiwan, zeggen westerse media en denktanks.

Amerikaanse militaire faciliteiten in Okinawa, Japan, zouden een centrale rol kunnen spelen in een eventuele Taiwan-crisis, volgens de westerse pers. Bovendien zijn Amerikaanse militaire analisten het er bijna unaniem over eens dat Japan “de meest waarschijnlijke Amerikaanse bondgenoot is die troepen zal bijdragen” in een mogelijk Amerikaans conflict met China over het eiland, schrijft Ekaterina Blinova.

In oktober 2021 citeerde War on the Rocks, een online mediakanaal in de VS, een Japanse opiniepeiling die leek aan te geven dat 74% van de respondenten de militaire inzet van hun regering tegen China in de Straat van Taiwan zou steunen. Het rapport speculeerde verder over de mogelijkheden om de grondwet van het land te omzeilen, die de mogelijkheden van Japan om deel te nemen aan conflicten beperkt.

De stoutmoedige verklaringen van sommige Japanse functionarissen leken ook de vastberadenheid van Tokio te bevestigen. Een van hen, de voormalige minister van Defensie Yasuhide Nakayama, benadrukte in juni 2021 dat Taiwan een “rode lijn” is en dat “we Taiwan als democratisch land moeten beschermen”. Japan en Taiwan liggen geografisch dicht bij elkaar en eventuele militaire acties boven het eiland zouden mogelijk gevolgen kunnen hebben voor de Japanse prefectuur Okinawa, argumenteerde Nakayama destijds.

Gaat China Taiwan met geweld innemen?

De Volksrepubliek China, die Taiwan als haar onvervreemdbare deel beschouwt, heeft herhaaldelijk verklaard dat zij zich vreedzaam met het eiland zal herenigen, verwijzend naar de jarenlange vruchtbare samenwerking met de voormalige Taiwanese regering die gevormd werd door leden van de Kuomintang-partij.

  Plannen zijn aan het veranderen voor de VS

De Kuomintang kan een spectaculaire comeback maken tijdens de algemene verkiezingen in Taiwan, die gepland staan voor januari 2024. De overwinning van de partij zou de ophef rond het Taiwanese afscheidingsstreven en het potentiële conflict in de kiem kunnen smoren. Zelfs Amerikaanse wetgevers geven dit toe en beschouwen de overwinning van de Kuomintang als een potentiële “bedreiging” voor de plannen van Washington in het Aziatisch-Pacifisch gebied.

Biden versnelt bewapening van Taiwan

De regering Biden en Amerikaanse wetgevers hebben van hun kant herhaaldelijk provocerende uitspraken gedaan over het eiland, waarbij de Amerikaanse president keer op keer beweerde dat Washington bereid is om Taiwan “militair te beschermen”. De VS heeft ook de wapenverkoop aan het eiland opgevoerd.

Eind juni keurde Biden twee potentiële wapenverkopen van in totaal 440 miljoen dollar aan Taiwan goed, waaronder munitie en andere militaire uitrusting. Eerder, in maart, keurde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een verkoop van honderden raketten ter waarde van 619 miljoen dollar aan Taiwan goed om de nieuwe in de VS gemaakte F-16 straaljagers te bewapenen. Bovendien is de regering Biden begonnen met het gebruik van fast-track bevoegdheden om het tempo van de bewapening van Taiwan te versnellen. Hetzelfde mechanisme is door Biden gebruikt om de militarisering van Oekraïne te versnellen.

Japans leiderschap lijkt niet blij met Amerikaanse oorlogszucht

De situatie die zich ontvouwt heeft de Japanse leiders blijkbaar de rillingen over de rug lopen. De Wall Street Journal berichtte maandag dat de Japanse regering bereid is om de VS toestemming te geven om bases in Japan te gebruiken in het geval van een conflict over Taiwan, maar dat Tokio’s eigen deelname onwaarschijnlijk is.

  Gevechten in Azovstal duren voort - Oekraïense nazi's smeken om evacuatie (video's, foto's)

Volgens het rapport nodigde Washington Tokio uit om te overwegen zijn Self-Defense Forces, vooral de Maritime Self-Defense Force, in te zetten voor de jacht op Chinese onderzeeërs rond het eiland Taiwan en voor andere militaire missies.

“Japanse leiders schuwen openlijk de discussie over een rol in een eventuele oorlog in Taiwan, deels omdat de publieke opinie er over het algemeen tegen is om verstrikt te raken in een conflict,” meldde de krant.

Volgens de Council on Foreign Relations huisvest Japan momenteel ongeveer 54.000 Amerikaanse troepen. Het herbergt ook het hoofdkwartier van de 7e vloot van de Amerikaanse marine en de 31e marinierseenheid.

De bezorgdheid van Tokio is gegrond. In mei schreef de Japanse geleerde Kiyoshi Sugawa voor Responsible Statecraft, het online magazine van het Quincy Institute (een denktank in DC), dat als Japan aan de zijde van de VS zou vechten in een hypothetisch conflict met China over Taiwan, de Japanse burgers en economie daar zwaar onder zouden lijden. Bovendien kan Japan in een conflict tussen twee kernmachten, China en de VS, zelf een nucleair doelwit worden, waarschuwde Sugawa.

De in DC gevestigde opiniepeiler verwijst ook naar de recente Japanse opiniepeilingen waaruit blijkt dat slechts 11% van de Japanse respondenten het mogelijk acht om zij aan zij met de VS tegen China te vechten, terwijl 27% zegt dat hun strijdkrachten helemaal niet met het Amerikaanse leger moeten samenwerken. De meerderheid (56%) zei dat het verlenen van logistieke steun aan de VS meer dan genoeg zou zijn in het geval van een conflict.

Niemand wil sterven voor Uncle Sam

Bovendien is Japan niet de enige Amerikaanse bondgenoot die niet met China over Taiwan wil vechten. De Australische regering heeft onlangs laten weten dat ze Washington geen toezeggingen heeft gedaan over militaire deelname aan een mogelijk conflict. De Filipijnen willen ook niet in het conflict betrokken raken.

  Publieke vertoning van de grove incompetentie van de militaire leiders van de VS en NAVO

Ook Zuid-Korea is niet enthousiast om zich bij de VS aan te sluiten in een gevechtsoperatie in de Straat van Taiwan. Westerse waarnemers vestigen de aandacht op het feit dat de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol een ontmoeting met de toenmalige Amerikaanse House Speaker Nancy Pelosi in Seoul vermeed na haar controversiële reis naar Taiwan. The Diplomat suggereerde dat Seoul minstens drie redenen heeft om een mogelijke oorlog om het eiland te vermijden. Ten eerste is de Chinese markt goed voor 30% van de totale handel van Zuid-Korea; ten tweede vreest Seoul dat een conflict over Taiwan “de Noord-Koreaanse dreiging” zou vergroten; ten derde zijn vriendschappelijke betrekkingen met Peking voor Seoul een garantie tegen een conflict met Pyongyang.

Er is nog een andere regionale bondgenoot van de VS, Thailand. Volgens de denktank in DC is het echter volstrekt onmogelijk om Bangkok te dwingen tegen China te vechten omwille van Taiwan.

Terwijl ze de wateren van de Straat van Taiwan vertroebelen, riskeren de VS een confrontatie met China, wat een nederlaag zou betekenen in een mogelijke militaire impasse, afgaande op eerdere war games simulaties door de VS.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Het Westen ploegt de wereld om op zoek naar wapens voor Oekraïne: Van Japanse explosieven tot Jordaans luchtafweergeschutVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelAan de Amerikaanse oorlogen tegen Rusland en China zit geen economische logica vast
Volgend artikelIs er een uitweg?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

6 REACTIES

 1. dat zijn zware, zeer zware slagen voor het Amerikaanse whisful thinking… alles terug naar af..hé hé 🤗

 2. Hoe kan dat Japan de geschiedenis verget er zijn meer dan 2 ton mensen dood gegaan direct naar de atoombomen plus meer daarna. Hoe kan Japan mee werken met de massamoordenaars de VS. Ik begrijp Japan zelfs niet. Zij moeten de relatie better met China bouwen en niet vergeten de geschiedenis dat de VS gebruikte Japan voor zijn experiment.

  • Als je een beetje geschiedenis doet weet je dat Japan dit helemaal niet wil.

   Japan wil het liefst economisch onafhankelijk en relationeel neutraal zijn. Ze waren honderden jaren succesvol hierin. Economie en cultuur van de wereld buiten de grenzen te houden. Tot VS er mee ging bemoeien.. die wilden open grenzen voor Japan.

   Toen Japan zei dat ze dat liever niet wilden, heeft VS gedreigd met HAARP.

   “A group of American and European oligarchs” threatened to cause manufactured earthquakes in Japan if he did not cede control of the Japanese banking system. In 2007 in Niigata, an earthquake struck and it is a place where numerous nuclear power stations are situated. Takana eventually ceded control to the US and European financial leaders.”

   Dat en nog wat andere middelen.

   Dus tja, wat doe je dan als leider. Schaakmat. Problematisch.

 3. Amerikaanse militairen maken zich enorm geliefd kuch

  AD is ook links als een draaideur

  ‘Weg met die basis’: Japans eiland is aanwezigheid Amerikaans leger zat
  Bewoners van het Japanse eiland Okinawa zijn de aanwezigheid van een Amerikaanse legerbasis en de ruim 25.000 manschappen die er werken al jaren zat. Er wordt geklaagd over herrie, vervuiling, criminaliteit en crashende legerheli’s. De nieuwe gouverneur komt nu in actie. ‘Weg met die basis’, is zijn boodschap.

  Gouverneur Denny Tamaki staat erom bekend geen blad voor de mond te nemen als het over de Japanse frustratie rond de Amerikaanse legerbasis op zijn eiland gaat. De politicus heeft komende week daarom een ontmoeting met overheidsfunctionarissen in Washington en spreekt aansluitend op de universiteit van New York.

  Tamaki, de eerste gouverneur van het eiland met Amerikaans bloed, denkt dat zijn roots hem de perfecte figuur maken om ‘een discussie over democratie’ te voeren. ,,Ik hoop de Amerikaanse burgers mijn standpunt over te kunnen brengen.” De samenwerking tussen de VS en Japan is hem een groot goed, maar zou niet alleen voor rekening van Okinawa moeten komen >>>

  https://www.ad.nl/buitenland/weg-met-die-basis-japans-eiland-is-aanwezigheid-amerikaans-leger-zat~a02828fb/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

 4. Als je chinezen echt wil motiveren om zich dood te vechten moet je Japanners inzetten in een oorlog tegen hen..Die hebben nog een appeltje te schillen met hun buren uit Nippon!De westerse beschaving is aan het einde gekomen,wat rest is een Nero gebeurtenis van totale destructie van de doorgedraaide homo-immigratie-zelfvernietigings cultus die woekert bij “onze” leiders… En ze willen blijkbaar de hele planeet meesleuren naar hun geliefde god satan…

 5. Klinkt allemaal goed.
  Amerika heeft overal ter wereld militaire basissen om ons te beschermen.
  Nou ik zie het meer als bezetten van een groot gedeelte van de wereld.
  Die basissen liggen er niet om ons te beschermen maar om ons te onderdrukken.
  Wanneer wordt de wereld toch eens wakker, Stelletje slapers verdorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in