Al Jazeera English / Wikimedia (CC BY-ND 2.0 DEED)

Bezorgde soldaten die hun bezorgdheid uitten over verdachte activiteiten in de dagen voorafgaand aan de Hamas-terreuraanvallen op Israël, werden bedreigd met de krijgsraad, zo is gebleken, schrijft de MailOnline.

Premier Benjamin Netanyahu en zijn kabinet hebben zware kritiek te verduren gekregen van Israëli’s die hen ervan beschuldigden dat ze door de invallen, waarbij meer dan 1.200 doden vielen, waren verrast.

Nog eens 239 mensen werden gegijzeld en hoewel een handvol is vrijgelaten, wachten tientallen bezorgde families nog steeds op nieuws over hun geliefden.

Het toonaangevende Israëlische nieuwsprogramma Channel 12 heeft beweringen uitgezonden van vrouwelijke soldaten die met de krijgsraad werden bedreigd omdat ze hun bezorgdheid hadden geuit vóór de aanval van 7 oktober.

Een van hen zei: “Ons werd verteld dat als we doorgaan met het ter sprake brengen van deze kwestie, jullie terecht zullen staan.”

De soldaten zeiden dat ze weken van tevoren hun bezorgdheid hadden geuit over verdachte activiteiten aan de zuidelijke grens van Israël met de Gazastrook, die volgens hen “rode vlaggen opriepen.”

Bevelhebbers werden geïnformeerd over “training, anomalieën en voorbereidingen” in de buurt van de grens en de soldaten vertelden Channel 12 dat ze “nieuwe mensen hadden gezien die boerderijen rond de grens bezochten.”

Een van hen zei: “Er kwamen plotseling steeds meer mensen die het gebied nooit hadden bezocht, en boeren die er altijd kwamen, stopten plotseling met het werken op de velden en werden vervangen.”

De soldaten zeiden dat dit “alarmbellen deed rinkelen” bij hen, maar toen ze hun zorgen uitten bij de bevelhebbers van de Israëlische defensiemacht werden ze aan de kant geschoven.

  Israël gewaarschuwd door Egypte, Jordanië en Saoedi's voor Rafah-invasie - Egypte verplaatst tanks naar grens

Naar verluidt zei er één: “Ik wil deze onzin niet meer horen. Als je je hier nog eens mee bemoeit, zul je terechtstaan.”

Een ander zou hebben gesnauwd: “Hamas zijn gewoon een stelletje punks, ze zullen niets doen.”

Andere soldaten zeiden ook dat ze niet genoeg “psychologische steun” hadden gekregen nadat ze kameraden of familieleden hadden verloren bij de moorden op 7 oktober.

Sommigen zeiden dat hen gevraagd werd om na twee weken terug te keren naar de dienst, terwijl ze het gevoel hadden dat ze nog steeds niet klaar waren voor de dienst.

Een woordvoerder van de IDF vertelde MailOnline:

“De IDF en haar commandanten begeleiden alle soldaten en soldaten die aanwezig waren bij de gebeurtenissen van 7 oktober nauwgezet en met gevoel.

De soldaten worden begeleid door medische professionals van de geestelijke gezondheidszorg, dit is in aanvulling op het voortdurende contact met hun commandanten die een omhulsel en een luisterend oor zijn.

Hun terugkeer naar de dienst zal geleidelijk, met gevoel en afhankelijk van ieders situatie worden begeleid.

Het is niet de bedoeling om disciplinaire maatregelen tegen hen te nemen. Als er gesprekken zijn geweest die anders weerspiegelen, dan zijn ze in strijd met de richtlijnen en zullen ze dienovereenkomstig worden behandeld.”

Ondertussen beweerde een ander rapport in de Israëlische online site Walla ! dat een tankcommandant soldaten had gerapporteerd aan het hoofdkwartier over “voetballen en zwemmen in de zee.”

Het rapport beweerde ook dat chauffeurs die “raceten om als eerste doelen te bereiken” in de Gazastrook “waren geëindigd in een botsing,” maar dat er gelukkig niemand gewond was geraakt.

  Gaza slaat terug

Toen de IDF hiernaar werd gevraagd, zei ze:

“Het gedrag en de woorden van de soldaten die naar voren kwamen, zijn niet in overeenstemming met de bevelen en waarden van de IDF die van soldaten worden verwacht bij het uitvoeren van hun taken.

Elke zaak wordt op zijn eigen merites behandeld.”


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

ISRAËL CONFLICT DOSSIER

Israëli’s zeggen dat IDF-soldaten hun huizen plunderden na bevel tot evacuatie na aanval van 7 oktoberVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelSociopaat Netanyahu houdt vol dat Israël geen kinderen doodt na aanvallen waarbij meer dan 4000 kinderen werden vermoord
Volgend artikelVerkrachting, ISIS, Mein Kampf en andere leugens: Hoe Israël alle geloofwaardigheid verloor
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in