Israël is de hoofdverdachte achter de drone-aanvallen die militaire locaties in heel Iran hebben getroffen. Met aanvullend commentaar van Gonzalo Lira.

Bommen-dragende drones hebben gisterenavond een Iraanse defensiefabriek in de centrale stad Isfahan aangevallen, aldus de autoriteiten. De fabriek liep schade op, terwijl de regionale en internationale spanningen rond de Islamitische Republiek oplopen, schrijft Theguardian.

Het Iraanse ministerie van Defensie gaf geen informatie over de vermoedelijke uitvoerders van de aanval die plaatsvond terwijl er in het noordwesten van het land brand uitbrak in een raffinaderij en in de buurt een aardbeving van 5,9 magnitude plaatsvond, waarbij drie mensen omkwamen.

Teheran is het doelwit geweest van vermoedelijke Israëlische drone-aanvallen in een schaduwoorlog met zijn rivaal in het Midden-Oosten, nu zijn nucleaire overeenkomst met de wereldmachten is mislukt. Ondertussen blijven de spanningen met buurland Azerbeidzjan hoog nadat een schutter de ambassade van dat land in Teheran heeft aangevallen, waarbij de veiligheidschef werd gedood en twee anderen werden verwond.

Details over de aanval op Isfahan, die zaterdag rond 23.30 uur plaatsvond, blijven schaars. Volgens een verklaring van het ministerie van Defensie werden drie drones op de faciliteit afgevuurd, waarvan er twee met succes werden neergeschoten. Een derde raakte het gebouw, waarbij “lichte schade” aan het dak ontstond en niemand gewond raakte, aldus het ministerie.

De Engelstalige tak van de Iraanse staatstelevisie, Press TV, zond een mobiele telefoonvideo uit waarop te zien was hoe de drone insloeg langs de drukke Imam Khomeini snelweg die vanuit Isfahan naar het noordwesten loopt, een van de vele routes naar de heilige stad Qom en naar Teheran, de hoofdstad van Iran. Een kleine menigte verzamelde zich, aangetrokken door luchtafweergeschut, en keek toe hoe een explosie en vonken een donker gebouw troffen.

  Bakhmut, strategisch of niet, valt

“Oh mijn God! Dat was een drone, toch?” roept de man die filmt. “Ja, het was een drone.” De omstanders vluchtten na de aanval.

De beelden van de aanval, en ook de beelden van de nasleep die door Associated Press zijn geanalyseerd, komen overeen met een locatie in Minoostraat in het noordwesten van Isfahan, in de buurt van een winkelcentrum.

Iraanse defensie- en nucleaire sites worden steeds vaker omringd door commerciële panden en woonwijken naarmate de steden van het land zich uitbreiden. Sommige locaties blijven ondoorzichtig over wat ze produceren, met alleen een bord met een logo van het ministerie van Defensie of van de paramilitaire Revolutionaire Garde.

Het ministerie van Defensie beschreef de locatie als een “werkplaats”, zonder uit te leggen wat er werd gemaakt. Isfahan, 350 km ten zuiden van Teheran, is de thuisbasis van een grote luchtmachtbasis die gebouwd is voor de vloot F-14 gevechtsvliegtuigen van Amerikaanse makelij, en van een onderzoeks- en productiecentrum voor nucleaire brandstof.

De aanval komt nadat het Iraanse ministerie van Inlichtingen in juli verklaarde een complot te hebben gesaboteerd om gevoelige locaties rond Isfahan aan te vallen. Een fragment dat in oktober op de Iraanse staatstelevisie werd uitgezonden, bevatte vermeende bekentenissen van vermeende leden van Komala, een Koerdische oppositiepartij die uit Iran is verbannen en nu in Irak is gevestigd, dat zij van plan waren een militaire lucht- en ruimtevaartfaciliteit in Isfahan aan te vallen na te zijn opgeleid door de Israëlische inlichtingendienst Mossad.

Activisten zeggen dat de Iraanse staatstelevisie de afgelopen tien jaar honderden gedwongen bekentenissen heeft uitgezonden. Israëlische functionarissen weigerden commentaar te geven op de aanval.

Los daarvan zei de Iraanse staatstelevisie dat er brand is uitgebroken in een olieraffinaderij in een industriegebied bij de noordwestelijke stad Tabriz. De oorzaak was nog niet bekend. Er werden beelden getoond van brandweerlieden die de brand probeerden te blussen. Tabriz ligt 325 mijl ten noordwesten van Teheran.

  Franse president Macron: "Ik kan Zelensky niet geven waar hij om vraagt - ik zal niet reageren met kernwapens als Rusland ze gebruikt"

State TV zei ook dat de aardbeving met een kracht van 5,9 magnitude drie mensen heeft gedood en 816 anderen heeft verwond in landelijke gebieden in de provincie West-Azerbeidzjan.

De theocratische regering van Iran staat voor uitdagingen in binnen- en buitenland nu haar kernprogramma uranium in hoog tempo verrijkt en dichter dan ooit bij het niveau voor wapens komt sinds de mislukking van het atoomakkoord met de wereldmachten.

Sinds de dood in september van Mahsa Amini, een Koerdisch-Iraanse vrouw die door de “zedenpolitie” van het land in hechtenis is genomen, wordt het land opgeschrikt door nationale protesten. De rial is ten opzichte van de Amerikaanse dollar naar een nieuw dieptepunt gezakt. Ondertussen blijft Iran Rusland bewapenen met de bommendragende drones die Moskou heeft gebruikt bij aanvallen in Oekraïne op elektriciteitscentrales.

Israël wordt verdacht van een reeks aanvallen op Iran, waaronder een aanval in april 2021 op de ondergrondse nucleaire faciliteit van Natanz, waarbij de centrifuges werden beschadigd. In 2020 gaf Iran Israël de schuld van een geraffineerde aanval waarbij zijn belangrijkste militaire nucleaire wetenschapper om het leven kwam.

Israëlische functionarissen erkennen zelden dat de geheime militaire eenheden van het land of de Mossad operaties hebben uitgevoerd. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die onlangs weer premier is geworden, beschouwt Iran echter al lang als de grootste bedreiging voor zijn land. De VS en Israël hebben onlangs ook hun grootste militaire oefening gehouden tegen de achtergrond van toenemende spanningen met Iran.

Ondertussen blijven de spanningen tussen Azerbeidzjan en Iran hoog omdat Azerbeidzjan en Armenië ruzie hebben gemaakt over de regio Nagorno-Karabach. Iran wil ook zijn 44 km lange grens met het door land ingesloten Armenië handhaven, die kan worden bedreigd als Azerbeidzjan door middel van oorlogsvoering nieuw grondgebied inneemt.

  Oekraïens "tegenoffensief" is een valstrik: En het Zelensky-regime is er ingetrapt

In oktober lanceerde Iran een militaire oefening in de buurt van de grens met Azerbeidzjan. Azerbeidzjan onderhoudt ook nauwe banden met Israël, wat Iraanse hardliners woedend heeft gemaakt, en het heeft voor zijn leger drones van Israëlische makelij gekocht.

Anwar Gargash, een hoge diplomaat uit de Emiraten, zei dat de aanval op Isfahan een nieuwe gebeurtenis was in de “gevaarlijke escalatie in de regio”. De VAE waren vorig jaar het doelwit van raket- en drone-aanvallen die werden uitgevoerd door de door Iran gesteunde Houthi-rebellen in Jemen.

Het “is niet in het belang van de regio en haar toekomst”, schreef Gargash op Twitter. “Hoewel de problemen van de regio complex zijn, is er geen alternatief voor dialoog.”

Backup:

Gonzalo Lira – YouTube.com 29 jan, 2023

Dit is niet goed. Eind december beloofde Iran Tel Aviv te vernietigen als Israël hun nucleaire installaties zou raken.

Dit lijkt op een zeer gevaarlijke situatie in het altijd gevaarlijke Midden-Oosten.

Geef eventueel aanvullende informatie.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Iran onder vuur!Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelVS sturen Abrams tanks naar Oekraïne: Zal het verschil maken?
Volgend artikelFarmaceutische lobby bereidt reeds volgende mRNA vaccinatiecampagne voor
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

4 REACTIES

 1. “Israël naar verluidt achter drone-aanvallen in Iran”

  Juist dat geloof ik ook het zionistische ministaatje komt steeds meer in de verdrukking te staan, omringt door vijandige islamitische naties, net zoals het Parijs van het Midden-Oosten, Libanon Beiroet een kunstje hebben geflikt door een tactische nuke op een pakhuis vol met kunstmest te pleuren, houdt Libanon zich voorlopig stil, er is geen enkele vorm van bestuurlijke elite meer daar alles heeft de benen genomen het geld van de bank gehaald en leeft verder in weelde, het verdeelde Libanese volk is voor decennia uitgeschakeld, er wordt zelfs een privé acties ondernomen om verlichting in de stad aan te leggen.

  Christenen in Beiroet: We waren getuige van vliegtuigen en een raket die vlak voor de explosie overvloog
  Het is ons nu duidelijk geworden dat dit allemaal was voorspeld, gepland en uitgevoerd door de gebruikelijke verdachte uit … TEL AVIV die sinds 2006 in wezen in oorlog is met Libanon.

  https://www.veteranstoday.com/2020/08/10/christians-in-beirut-we-witnessed-jets-and-a-missile-flying-overhead-just-moments-before-the-explosion/

 2. Tjaaa….”Israël heeft toch het recht om zichzelf te verdedigen !” roepen de hypocriet kortzichtige sukkels dan !
  Wat niet wegneemt dat de andere kant net zo gestoord is… Moeten wij ergens tussen springen als een stel gekken mekaar afmaakt..? Wat te denken van een door God gegeven land en een uitverkoren volk waarvan de leidende élite het eigen volk massaal kapotspuit met kwakzalversvergif en verziekt met allerlei ander bedrog ?
  Misschien hoeven de tegenstanders alleen maar wat geduld te hebben… Maar die hebben weer hun eigen waanzin-feest uiteraard, of het nu yanks of ajatolla’s of andere geloofsfanaten zijn…

  • Rudolf,
   ik plaats hier wel meer de zin, hoe zou men reageren in het Westen als een Arabisch land doet wat het beloofde land allemaal doet binnen en buiten zijn grenzen?
   Dan breekt de pleuris uit en gaat de VS hen de Middeleeuwen in bombarderen, ik ben begaan met burgerrechten en gewoon met soeverein kunnen zijn en volkerenrecht, of sommige rechten gelden voor allen of we schaffen het helemaal af, nu is er veel onrecht en daarvoor is vaak de VS verantwoordelijk en het Zionistenapartheidsregime in Jeruzalem die een extra Staat van de VS is!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in