Uit onlangs vrijgegeven gegevens van Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie, blijkt dat de inflatie in de eurozone een recordhoogte van 10,7% heeft bereikt.

Volgens het in Luxemburg gevestigde bureau blijven de Baltische landen Estland, Letland en Litouwen het zwaarst getroffen, aangezien zij boven de 20 procent blijven. Estland is koploper met een raming van 22,4 procent. Ondertussen steeg de inflatie op jaarbasis in Italië van 9,4 procent in september naar 12,8 procent in oktober en in Duitsland van 10,9 procent naar 11,6 procent, bericht Belle Carter.

Europa betaalt hogere prijzen voor aardgas omdat het sinds het Russische olie-embargo elders is uitgeput, met als gevolg hoge opslagniveaus, prijzen op de wereldmarkten die van hun hoogtepunt dalen, achterblijvende energierekeningen voor huishoudens en stijgende voedselprijzen. Als gevolg van deze druk is de inflatie in de regio nu zelfs erger dan die in de Verenigde Staten.

Bovendien onderstreept de plotselinge stijging van de inflatie de uitdagingen voor de beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB), wier primaire doelstelling is de inflatie met bijna twee procent te verlagen nu zij geconfronteerd worden met een waarschijnlijke recessie in de regio.

“De inflatie is in oktober opnieuw gestegen en is een echte Halloween-nachtmerrie voor de ECB,” aldus analisten van economisch onderzoeksbureau Pantheon Macroeconomics in een e-mail.

Volgens Salomon Fiedler, econoom bij de multinationale investeringsbank Berenberg, wijzen de aanhoudende stijging van de consumentenprijzen en de nog steeds veerkrachtige binnenlandse vraag op een “risico dat de ECB de rente in december met 75 basispunten verhoogt, in plaats van de 50 basispunten die we nu verwachten.” En inderdaad, de ECB heeft vorige week besloten de rente voor de tweede achtereenvolgende keer met 75 basispunten te verhogen.

  Analyse van Zelensky's bekentenis dat zijn troepen Artjomovsk/"Bakhmut" zouden kunnen opgeven

ECB bevestigt verdere renteverhogingen in komende maanden

Op 27 oktober bevestigde de ECB nog meer renteverhogingen in de komende maanden om de prijzen te drukken. Volgens een persbericht had zij “aanzienlijke vooruitgang” geboekt bij het normaliseren van de tarieven in de regio, maar zij “verwacht de rente verder te verhogen om ervoor te zorgen dat de inflatie tijdig terugkeert naar haar middellangetermijndoelstelling voor de inflatie.”

ECB-president Christine Lagarde zei dat de kans op een recessie in de eurozone is toegenomen door de “vertraagde” economische activiteit in het derde kwartaal van het jaar. “Wij verwachten een verdere verzwakking in de rest van dit jaar en begin volgend jaar,” voegde ze eraan toe.

Sinds september heeft Lagarde gewaarschuwd voor sombere economische vooruitzichten op het continent en gezegd dat “de inflatie veel te hoog blijft en waarschijnlijk voor langere tijd boven onze doelstelling zal blijven.”

Lagarde, voormalig directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), sprak voor de Economische en Monetaire Commissie van het Europees Parlement en waarschuwde voor de economische gevolgen van “de onuitgelokte aanvalsoorlog van Rusland tegen Oekraïne,” waardoor de brandstofprijzen de pan uit zijn gerezen.

Volgens haar wordt de hoge inflatie versterkt door de verstoring van de gastoevoer en dragen ook de onzekerheid en het dalende vertrouwen van huishoudens en bedrijven bij aan de negatieve voorspellingen voor de economie.

Ze gaf toe dat de situatie naar verwachting “slechter wordt voordat het beter wordt” met betrekking tot de hoge energie- en voedselkosten, die volgens een Eurobarometer-enquête voor twee op de drie Europeanen momenteel de belangrijkste kwesties zijn. Lagarde adviseerde de regeringen ook om huishoudens en bedrijven tijdelijke subsidies te geven om de stijgende energiekosten te compenseren.

  Hardnekkige waanideeën bij het Amerikaanse en NAVO defensie establishment

Bekijk de onderstaande video die vertelt hoe de inflatie in de eurozone een voorbode van oorlog wordt.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

EUROPESE UNIE DOSSIER

Zet u schrap! EU staat op een kantelpunt, want de afgrond is dichterbij dan wij denkenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelEuropa wordt geconfronteerd met oversterfte: Waarom?
Volgend artikelVoorbode van een Brits-Russisch conflict: “Londen zal duur betalen voor de bomaanslag op de Nord Stream-pijpleidingen”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

10 REACTIES

  1. De Euro is mislukt en de rente kan niet omhoog want zuid Europa is al failliet en kapot. Ze schuiven zenuwachtig met wat basispunten in de hoop de ellende te keren, maar het zal niet baten. 5 December Russische dieselboycot en huppa daar gaan we weer! Het liefst inflateren ze uw vermogen weg en hun eigen schulden weg, u weet wel die ze hebben opgekocht van zuid Europa.

  2. Inflatie ???? voor de kleine man, de gewoon gepensioneerde, Jaaaaaaa, hoge ambtenaren, politiekers en noem maar op, wat zouden die last hebben van de inflatie, hoge voedsel, gas en elektriciteit, gewoon 500 /1000 euro minder sparen, een schande ten top, vraag me ook af hoe de toepassing van de inflatie is in de talloze asielcenters, hotels en cruiseschip, staat daar de verwarming ook op 17/18 graden, denk het niet.
    Inflatie ????? een georganiseerde samenzwering, om hun schulden, klimaatgedoe, de strontboel die ze hebben veroorzaakt, te verdoezelen, meer niet.

  3. Zolang Rusland wordt geboycot en bevochten gaan we het alleen maar slechter krijgen straks China er nog bij en het is compleet. Totale stilstand, geen afzet,geen handel,geen essentiële grondstoffen…Klaar…Het is aan het westen zelf om de macht te te grijpen met verstandige mensen want ze gaan gewoon door zie je in de polls van de VS ook ze blijven manipuleren en bedriegen met verkiezingen is hier en elders niet anders. Als je nog genoeg geld hebt zou ik vluchten uit de EU. En rap ook. Als het kan uiteraard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in