Andere berichten zeggen dat Servische burgers wegversperringen aan het oprichten zijn op alle wegen tussen Servië en Kosovo. De geïmproviseerde wegversperringen zien er uit als bovenstaand.

Naast het conflict in Oekraïne wordt Europa nu geconfronteerd met het vooruitzicht van een hernieuwd conflict in Kosovo, de afgescheiden provincie van Servië (die volgens de Servische grondwet officieel Kosovo en Metohija heet). De eenzijdige afscheiding van Kosovo werd in 2008 door de belangrijkste Westerse mogendheden erkend. Dit gebeurde negen jaar na de aanval van de NAVO op Servië en de Federale Republiek Joegoslavië, waarna NAVO-troepen de provincie bezetten en hielpen bij de installatie van een door etnisch Albanezen geleide regering, die gedomineerd werd door voormalige leden van de terroristische organisatie Kosovo Bevrijdingsleger, bericht Aleksandar Pavic.

De huidige crisis is uitgelokt door de etnisch Albanese premier van Kosovo, Albin Kurti, die aanvankelijk de in meerderheid Servische bevolking in het noorden van de regio wilde dwingen om vanaf 1 augustus Kosovaarse nummerplaten en identiteitspapieren te aanvaarden, en om de toegang tot de provincie te verbieden of tijdelijke papieren af te geven aan reizigers met Servische nummerplaten en documenten.

In september 2021 probeerde Kurti een soortgelijke stunt uit te halen, wat een crisis veroorzaakte waarbij de lokale Serviërs in Noord-Kosovo wegversperringen organiseerden en de Kosovaarse politie naar verluidt Servische burgers in elkaar sloeg en intimideerde, terwijl de autoriteiten in Belgrado het Servische leger in hoogste staat van paraatheid brachten en gevechtsvliegtuigen over de administratieve grens tussen Servië zelf en Kosovo lieten vliegen. De EU kwam uiteindelijk tot een tijdelijk akkoord, in afwachting van een definitief akkoord dat in april 2022 onder auspiciën van de EU bereikt zou moeten zijn. Daar is echter niets van gekomen.

Van Kosovo tot Oekraïne, er lijkt een patroon te zijn wat overeenkomsten betreft waar de westerse mogendheden de hand in hebben. Sinds het begin van de speciale militaire operatie in Oekraïne dit jaar hebben Russische functionarissen keer op keer herhaald dat het Westen nooit druk op Kiev heeft uitgeoefend om zijn deel van het vredesakkoord van Minsk 2 uit 2015 na te komen, dat bedoeld was om een einde te maken aan de impasse tussen Kiev en de Donbass-republieken. Onlangs heeft de voormalige Oekraïense president Pjotr Porosjenko openlijk toegegeven dat Oekraïne nooit van plan is geweest het akkoord na te komen, maar alleen tijd aan het winnen was tot het een leger kon opbouwen dat in staat was de Donbass te overmeesteren.

  Clusterbomstrategie zal clusterfuck zijn voor Oekraïne en de NAVO

De situatie met Kosovo is niet veel anders. De EU bemiddelde in april 2013 een akkoord tussen Pristina en Belgrado, het zogenaamde Akkoord van Brussel, waarbij Servië verondersteld werd zijn “parallelle” politie- en justitiestructuren in Kosovo te ontmantelen en de Kosovaarse Serviërs ervan te overtuigen de integratie in het Kosovaarse politie- en rechtssysteem te aanvaarden, zonder de onafhankelijkheid van het grondgebied te erkennen. En de autoriteiten in Belgrado deden dit, ondanks een grote publieke verontwaardiging over deze stap.

Er was echter een tweede deel bij de overeenkomst, waarbij Pristina verplicht werd een Vereniging van Servische Gemeenten op te richten, met aanzienlijke plaatselijke bevoegdheden en banden met Servië zelf. Aan het Albanese deel van de Overeenkomst van Brussel is tot op heden niet voldaan. Of, zoals de Servische president Aleksandar Vucic op 31 juli opmerkte, dat er sinds de ondertekening van de Overeenkomst van Brussel 3.390 dagen zijn verstreken, en er is nog steeds geen teken van de Overeenkomst.

Zoals in het geval van Oekraïne heeft het collectieve Westen absoluut geen druk uitgeoefend op de partij die het steunt om zijn deel van een ondertekende internationale overeenkomst na te komen. En opnieuw, zoals in het geval van Oekraïne, heeft dit Pristina aangezet tot een steeds oorlogszuchtiger houding, die heel goed tot een ernstiger conflict zou kunnen leiden.

Er is nog een extra ingrediënt aan de Kosovomix toegevoegd, dankzij het Oekraïne-conflict. Namelijk, de Serviërs – zowel in Servië als in Bosnië en Herzegovina – staan vrijwel alleen onder de Europese volkeren in hun weigering om zich aan te sluiten bij de Westerse sancties tegen Rusland, en in het consequent openlijk betuigen van steun aan de speciale militaire operatie van Rusland in Oekraïne. De regering in Belgrado staat dan ook onder voortdurende en toenemende druk van de belangrijkste westerse hoofdsteden, en van de EU en de NAVO, om haar beleid te wijzigen en zich aan te sluiten bij de collectieve economische zelfmoord van het Westen.

  Het Zweedse volk was tegen de wapens naar Oekraïne

Aangezien Belgrado voor het Westen een harde noot is gebleken om diplomatiek te kraken als het erom gaat zich tegen Rusland te keren, is het helemaal niet vergezocht om te denken dat de Kosovo-Albanezen door het Westen wel eens zouden kunnen worden gezien als een nuttig instrument om Belgrado nog eens extra de duimschroeven aan te draaien. Op dezelfde cynische manier waarop de onfortuinlijke Oekraïners gebruikt worden om Rusland onder druk te zetten en te verzwakken.

De komende dagen en weken zullen ons zeker veel vertellen. Het tijdelijke respijt dat de Kosovaarse autoriteiten hebben gekregen door hun verbod op Servische nummerplaten en identificatiedocumenten met een maand uit te stellen tot 1 september, kan bemoedigend lijken. Men mag echter niet uit het oog verliezen dat het Westen over alle nodige middelen beschikt om Pristina onder druk te zetten om de Overeenkomst van Brussel na te komen en zich in het algemeen gewoon te gedragen. Kosovo is volledig afhankelijk van een gestage stroom van westerse financiële infusies en van de veiligheidssteun van de NAVO.

De Servische president heeft openlijk verklaard dat Servië niet geïnteresseerd is in een hernieuwd conflict, maar niet zal toestaan dat zijn bevolking door het veiligheidsapparaat van Kosovo wordt mishandeld en misbruikt. Als de belangrijkste westerse mogendheden Kurti niet in toom houden en hem, in plaats van hem onder druk te zetten om eerder ondertekende akkoorden na te komen, toestaan geweld te gebruiken en zijn aangekondigde unilaterale stappen te zetten in september, of zelfs eerder, kan dat op zijn minst een paar dingen betekenen: 1) dat de dreiging van nieuw geweld in Kosovo door het Westen gebruikt is om Belgrado nog enkele concessies te ontfutselen, misschien achter de schermen, die te maken hebben met de vorming van een nieuwe Servische regering, of 2) dat de belegerde politieke elites van het Westen het uitbreken van een nieuw conflict in Europa willen en, misschien, hard nodig hebben. Of misschien zelfs allebei.

  Eerste Duitse Leopard 2A4 tank vernietigd door Oekrainse soldaten

Het enige wat, helaas, moeilijk voor te stellen is, is dat de VS en de EU werkelijk iets doen om fundamenteel bij te dragen tot een vreedzame oplossing van die crisis.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Zullen wij sterven voor de Nieuwe Wereldorde?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelOpnieuw twee HIMARS en een Harpoon-lanceerinrichting in Oekraïne vernietigd
Volgend artikelVN verklaart oorlog aan “gevaarlijke” samenzweringstheorieën: “De wereld wordt NIET in het geheim gemanipuleerd door de wereldwijde elite”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

11 REACTIES

 1. Wat zit daar in de grond vraag ik me af. Als er geen olie, gas of andere kostbare delfstoffen zitten zou er geen westerse invloed zijn.

  • Oekraïense bodemschatten
   Momenteel is het land geen grote producent, maar het heeft gigantische onaangeboorde concentraties zeldzame mineralen en metalen in de ondergrond. Het land herbergt 117 van de 120 meest gebruikte mineralen ter wereld en 21 van de 30 kritieke grondstoffen die op de EU-lijst staan

 2. De aandacht gaat inderdaad even nu naar Kosovo, wat vroeger gewoon onderdeel was van het Servische gebied, door die Navo nu niet meer, willen ze Servië chanteren omdat zij niet helemaal door de knietjes gaan vanwege hun goede relaties met Rusland ?

  • Spreekt vanzelf, zou ik zeggen.
   Het hele narratief en de framing van de Balkan oorlogen destijds in de media was al meer dan dubieus, en is al vanaf het begin ervan aan een ”revisie” toe.
   Bovendien is Servie altijd al als aanleiding gebruikt om oorlogen te starten…

 3. Kosovo hoort historisch bij Servie; de Albanezen zijn alleen maar hysterisch.
  In 1999 had de Nato zelfs geen mandaat; was dus een criminele operatie tegen Servie; oorlogs misdaad dus.

  Ik ken de Serven een beetje; hadden nederlanders maar zo’n mentaliteit!

 4. De USA moet en zal rotzooi trappen in de Balkan.
  Maar ze zien Europa totaal verkeerd, geen idee van werkelijkheid.

  Nou hebben die oorlogszoekers een ding gemeen: ze zien Servie als criminele staat.
  Op de achtergrond: Srebrenica; dat een wraakneming was voor de massamoord en terreur op Serven gedurende de WO2.
  het waren trouwens Kroatie en Slovenie die de burgeroorlog begonnen; niet Servie.

  En nu weer: Servie en Rusland hebben stevige banden, die gaan eeuwen terug. Servie hoeft alleen nog maar een militair verdrag te maken met Rusland, en ze zitten safe.

  EU: daar komen ze sowieso wel in; EU kan niet veroorloven ze NIET in EU te hebben.
  Voorlopig zitten ze komende winter gebeiteld….

 5. Ook een belangrijk doorvoerland van herione naar Europa.
  Zolang conflicten in landen als deze blijven voortduren, gaat daar vanalles in en uit wat het daglicht niet verdragen kan.
  Kassa!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in