Bovenstaande staat momenteel bovenaan de homepage van Yahoo. Oekraïense troepen trekken zich terug uit stad Donbas na aanval – KYIV, Oekraïne (AP) – Oekraïense troepen hebben zich georganiseerd teruggetrokken uit een stad in de oostelijke regio Donbas, zei een functionaris woensdag, in wat een zeldzame maar bescheiden triomf op het slagveld is voor het Kremlin na een reeks tegenslagen in zijn invasie die bijna 11 maanden geleden begon.

Toen ik de kop las, was ik verbaasd. Heeft het Oekraïense opperbevel plotseling zijn verstand gekregen en de terugtrekking uit Bakhmut bevolen, waar de VS om heeft gevraagd? Dat zou logisch zijn, want Bakhmut is de plaats waar de helft van het Oekraïense leger momenteel tot bloedig stof wordt vermalen, schrijft Andrei.

Maar helaas. In de tweede alinea blijkt dat het gewoon weer een nepnieuwsverhaal is.

Het Oekraïense leger trok zich terug uit de zoutwinningsstad Soledar om “de levens van het personeel te beschermen”, vertelde Serhii Cherevatyi, een woordvoerder van de Oekraïense strijdkrachten in het oosten, aan The Associated Press.
De soldaten trokken zich terug op eerder voorbereide verdedigingsposities, zei hij.

Moskou heeft de strijd om Soledar, dat in de buurt van de stad Bakhmut ligt, afgeschilderd als de sleutel tot de verovering van de hele Donbas.

Rusland verklaarde bijna twee weken geleden dat het Soledar had ingenomen, maar Oekraïne ontkende dat.

Het is gemakkelijk te testen wie hier loog of liegt.

Het was op 13 januari, 12 dagen en niet twee weken geleden, dat Rusland publiekelijk verklaarde het centrum van Soledar te hebben ingenomen.

  In Poetins Rusland is politiek oorlog met andere middelen, en oorlog revolutioneert Russische militaire zaken

Live UA Map biedt een kaart van Oekraïne die de dagelijkse voortgang laat zien en waarmee men terug in de tijd kan kijken. Het is Oekraïne-vriendelijk in die zin dat het alleen de door Rusland geclaimde vooruitgang registreert als het die kan bevestigen via aanvullende bronnen. Hier is de kaart van 13 januari. Op dat moment was het centrum van Soladar in Russische handen.

Klik voor groot

En hier is de kaart van 15 januari. Aan de overkant van de spoorlijn liggen twee kleine dorpen aan de rand van Bakhmut die technisch gezien deel uitmaken van de stad.

Klik voor groot

Maar die werden op 19 januari ingenomen nadat de spoorlijn was overgestoken.

Klik voor groot

Er is verdere vooruitgang geboekt door Russische troepen die nog steeds niet wordt weergegeven op LiveUAMap. Maar de eveneens Oekraïne-vriendelijke site MilitaryLand is een andere bron met onafhankelijk gemaakte redelijke actuele kaarten. Het toont meer vooruitgang ten zuidwesten en noordwesten van Soledar, waar bovendien de stad Karsnopolivka werd ingenomen.

Klik voor groot

Beweren dat Oekraïne nu “een georganiseerde terugtocht heeft uitgevoerd” is gewoon onzin. Zijn troepen in Soledar werden meer dan een week geleden onder de voet gelopen. Velen van hen verloren het leven.

Twee dagen geleden had Larry Johnson een bericht over een ander nepnieuwsstuk over de strijd in Soledar, zie Frontnieuws Als je op het slagveld niet kan winnen, zorg dan dat de media fantasie publiceren. Het spreekt van enorme verliezen bij de Wagner-groep die de stad had bestormd. Maar video’s die ik zag maar niet zal linken toonden tientallen dode Oekraïners en geen dode Wagner in en rond de stad.

  Schokkend bericht van de Britten voor Kiev: "De Russen hebben een 4e en 5e verdedigingslinie gecreëerd" - Pentagon-analist: "Oekraïners zullen in de val lopen - Stop het tegenoffensief"

De strijd was duur, maar niet zozeer voor de Russische kant.

Ik kan de PMC Wagner-video Best In Hell aanbevelen, zie Frontnieuws “Best In Hell” – De eerste full-length speelfilm over de SMO in Oekraïne, vooral voor degenen die geen militaire ervaring hebben. Waarschuwing: het is een realistische weergave van meedogenloze gecombineerde wapengevechten in bebouwde gebieden. Het legt ook uit wat er gebeurt op commandoniveau. De 1 uur en 50 minuten durende video heeft Engelse ondertiteling. Het toont Russische en Oekraïense soldaten als even waardige mannen in gelijke problemen, alleen onderscheiden door de witte en gele kant waar ze vechten.

Ik raad ook het recente stuk van M.K. Bhadrakumar aan dat de oorlog tot nu toe samenvat en in de toekomst kijkt: Ukraine war’s first anniversary and beyond. Aangezien hij ‘neutraal’ is tussen het ‘Westen’ en Rusland en een rijke diplomatieke ervaring heeft, is zijn visie altijd interessant.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Tanks voor de herinneringen! Duitse en NAVO-tanks gaan rollen in OekraïneVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelPeer reviewde studie geeft toe dat “5G-straling COVID-19 veroorzaakt” – Verbluffende bekentenis
Volgend artikelDerde Wereldoorlogssfeer in Rusland: “Op de 80e verjaardag van Leningrad viel Duitsland ons opnieuw aan – Duitsland moet gebombardeerd worden, het Duitse parlement moet smelten
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

2 REACTIES

  1. Toen, in woII, de Duitsers uit Rusland verdreven werden was de boodschap:
    Volgens plan ontruimt.
    Mijn moeder heeft me dat vele keren verteld. Mijn ouders hadden een radiootje en konden zo de berichtgeving volgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in