Het Israëlische juridische team luistert naar de uitspraak van het Hof op vrijdag. (Screenshot van U.N. TV)

Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) heeft zojuist een uitspraak gedaan tegen Israël en bepaald dat Zuid-Afrika met succes heeft beargumenteerd dat het gedrag van Israël aannemelijk genocide zou kunnen zijn. Het Hof legt Israël verschillende dwangbevelen op en herinnert Israël eraan dat zijn uitspraken volgens het internationaal recht bindend zijn.

In zijn vonnis ging het hof niet in op het Zuid-Afrikaanse verzoek voor een staakt-het-vuren, maar deze uitspraak is echter overweldigend in het voordeel van Zuid-Afrika en zal waarschijnlijk de internationale druk voor een staakt-het-vuren als gevolg daarvan vergroten, schrijft Trita Parsi.

Over de vraag of de oorlog van Israël in Gaza genocide is, zal nog meer tijd nodig zijn, maar het nieuws van vandaag zal belangrijke politieke gevolgen hebben. Hier zijn een paar gedachten.

Dit is een vernietigende klap voor het aanzien van Israël in de wereld. Om het in de juiste context te plaatsen, Israël heeft de laatste twee decennia hard gewerkt om de BDS-beweging – Boycot, Desinvestering en Sancties – te verslaan, niet omdat het een significante economische impact op Israël zal hebben, maar omdat het Israël internationaal zou kunnen delegitimeren. De uitspraak van het Internationaal Gerechtshof dat Israël aannemelijk bezig is met genocide is echter veel verwoestender voor de legitimiteit van Israël dan alles wat BDS had kunnen bereiken.

Net zoals het politieke systeem van Israël de afgelopen jaren in toenemende mateen publiekelijkin verband is gebracht met apartheid, zal Israël nu op vergelijkbare wijze in verband worden gebracht met de beschuldiging van genocide. Als gevolg daarvan zullen de landen die Israël en zijn militaire campagne in Gaza hebben gesteund, zoals de VS onder president Biden, ook met die beschuldiging worden geassocieerd.

  Losgeslagen Israëlisch regime doodt eigen mensen... Wel, waarom niet?

De gevolgen voor de Verenigde Staten zijn aanzienlijk. Ten eerste omdat het hof niet de mogelijkheid heeft om zijn uitspraak uit te voeren. In plaats daarvan zal de zaak naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gaan, waar de regering Biden opnieuw voor de keuze zal staan om Israël politiek te beschermen door een veto uit te spreken, en daarmee de Verenigde Staten verder te isoleren, of om de Veiligheidsraad te laten handelen en een binnenlandse politieke prijs te betalen voor het “niet aan de kant van Israël staan”.

Tot nu toe heeft de regering Biden geweigerd te zeggen of ze de beslissing van het ICJ zal respecteren. Natuurlijk hebben de VS en Westerse staten in eerdere zaken voor het ICJ, zoals Myanmar, Oekraïne en Syrië, benadrukt dat voorlopige maatregelen van het ICJ bindend zijn en volledig moeten worden uitgevoerd.

De dubbele moraal van het Amerikaanse buitenlandse beleid zal een nieuw dieptepunt bereiken als Biden in dit geval niet alleen tegen het ICJ pleit, maar ook actief optreedt om de uitvoering van zijn uitspraak te voorkomen en te blokkeren. Het is misschien niet verrassend dat hoge ambtenaren van de regering Biden de term “op regels gebaseerde orde” sinds 7 oktober grotendeels hebben laten vallen.

Het roept ook vragen op over de manier waarop Biden’s beleid van het vertroetelen van Israël kan hebben bijgedragen aan het gedrag van Israël. Biden had meer weloverwogen steun kunnen bieden en hard kunnen optreden tegen Israëlische excessen – en daarmee voorkomen dat Israël acties ondernam die mogelijk in de categorie genocide vallen. Maar dat deed hij niet.

  Hoe zou het eruit zien als je aan de verkeerde kant van de geschiedenis zou staan?

In plaats daarvan bood Biden onvoorwaardelijke steun in combinatie met nul kritiek in het openbaar op het gedrag van Israël en slechts beperkte druk achter de schermen. Een andere Amerikaanse aanpak had de oorlogsinspanningen van Israël zo kunnen vormgeven dat het ICJ waarschijnlijk niet voorlopig zou hebben geoordeeld dat ze aannemelijk voldoen aan de normen van genocide.

Dit toont aan dat Amerika zijn eigen belangen en die van zijn partners ondermijnt als het hen blanco cheques en volledige en onbetwistbare bescherming biedt. De afwezigheid van checks and balances die een dergelijke bescherming biedt, wakkert roekeloos gedrag aan.

Als zodanig kan de onvoorwaardelijke steun van Biden Israël uiteindelijk hebben ondermijnd.

Deze uitspraak kan ook een stimulans zijn voor diegenen die stellen dat alle staten die partij zijn bij de Genocide Conventie een positieve verplichting hebben om genocide te voorkomen. De Houthi’s hebben bijvoorbeeld hun aanvallen op schepen die op weg zijn naar Israëlische havens in de Rode Zee gerechtvaardigd met een beroep op deze positieve verplichting. Welke juridische gevolgen zal de uitspraak van het hof hebben voor de militaire actie van de VS en het VK tegen de Houthi’s?

De gevolgen voor Europa zullen ook aanzienlijk zijn. De VS zijn er nogal aan gewend en voelen zich er gemakkelijk bij om het internationaal recht terzijde te schuiven en internationale instellingen te negeren. Europa is dat niet.

Internationaal recht en internationale instellingen spelen een veel centralere rol in het Europese veiligheidsdenken. De beslissing zal Europa blijven verdelen. Maar het feit dat sommige belangrijke EU-staten de uitspraak van het ICJ zullen verwerpen, zal het bredere veiligheidsparadigma van Europa grondig tegenspreken en ondermijnen.

  Larry Johnson: Heeft minister Blinken Jemen getipt over Amerikaanse bombardementen?

Nog een laatste punt: Alleen al het bestaan van de aanvraag van Zuid-Afrika bij het ICJ lijkt het oorlogsgedrag van Israël te hebben gematigd. Plannen om Gaza etnisch te zuiveren en de inwoners ervan naar derde landen te sturen lijken enigszins te zijn opgeschort, vermoedelijk vanwege de manier waarop dergelijke acties de aanvraag van Zuid-Afrika zouden stimuleren. Als dat zo is, dan toont dit aan dat het Hof, in een tijd waarin de kracht van het internationaal recht steeds meer in twijfel wordt getrokken, een grotere impact heeft gehad op het afschrikken van onwettige Israëlische acties dan alles wat de regering Biden heeft gedaan.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Israël heeft een groot probleem en het is niet alleen NetanyahuVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelBurgeroorlog 2.0: Wat zit er achter de nieuwste escalatie tussen Washington en Texas?
Volgend artikelDe waarheid over het neerschieten van MH 17 wordt definitief begraven
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

19 REACTIES

 1. Volledige manipulatie door de yankees, UK en Netherlands er is geen rechtssysteem meer alleen corruptie. Er zijn meer dan 20.000 vrouwen en kinderen dood gemaakt door de gekke joodse met zijn genocide ondersteund door de terroristische land de VS, jammer zijn niet de kinderen van deze rechters in de grond in Gaza dan zullen zij een andere kijk hebben.

  De dubbele standaard van het Internationaal Gerechtshof is meer dan duidelijk, als we deze resolutie vergelijken met de resolutie die het op 16 maart 2023 uitvaardigde in de klacht die Oekraïne indiende tegen Rusland… U kunt het zien in deze link

  https://news.un.org/es/story/2022/03/1505702

  In de samenvatting van de resolutie van het Internationaal Gerechtshof van de VN staat dat:

  “Rusland moet de militaire operaties die afgelopen 24 februari zijn gestart op Oekraïens grondgebied onmiddellijk opschorten, zo heeft het Internationaal Gerechtshof (ICJ), het belangrijkste gerechtelijke orgaan van de Verenigde Naties, woensdag bevolen.

  Dit is een van de belangrijkste voorlopige bevindingen van het Hof over het dringende verzoek om voorlopige maatregelen dat Oekraïne op 26 februari heeft ingediend na de Russische militaire inval op zijn grondgebied twee dagen geleden.

  Rusland baseerde de inval op beweringen dat de Oekraïense regering genocide pleegde in Donetsk en Luhansk volgens het Verdrag inzake de voorkoming en de bestraffing van dat misdrijf.”

  Een volledige corrupte rechtssysteem.

  • Dit is vooral een vernietigende klap voor het aanzien van het IJC, voor zover ze nog enig aanzien hadden, een corrupte boel, en weigeren de realiteit onder ogen te zien. Genocide in andermans land bestempelen als het uitoefenen van zelfverdediging. Dit clubje hoort thuis in een aangepaste instelling.

 2. Het ICJ is een tandeloze tijger en heeft geen enkele
  bevoegdheid. Ze kunnen ‘uitspreken’ wat ze willen, zonder een uitvoerend orgaan komt er niks van terecht. Allemaal show voor de bühne om het plebs te laten denken dat er nog gerechtigheid bestaat. Israhel heeft al laten weten dat ze “het recht hebben om zichzelf te verdedigen” en zal ongetwijfeld maling hebben aan de uitspraak van het ICJ. De genocide in Palestina zal waarschijnlijk gewoon doorgaan en de
  internationale gemeenschap heeft het nakijken.

 3. Nog steeds wordt er nooit vermeld wie de schaduwregering – die aan het roer staat – in Ziomerica is. Zolang die nooit benoemd wordt kan Israhell zijn gang blijven gaan. Ze zijn onschendbaar met de VS als hun instrument.

 4. Alles en iedereen valt door de mand: isis is cia, hammas is mossad en de echte terroristen is Israel, niet moslims. Iedereen ziet dit en ze zullen gestraft worden. Joden worden nu al overal aangevallen!

 5. dikke pech voor die Zionistische moordenaars, inclusief Natuurlijk de hele WESTERSE-misdadige-Wereld…en een verbluffende wereldwijde Bravo, en dank U.. ZUID-AFRIKA..🇿🇦✨👏

 6. Achja, zo heeft Israhel opnieuw munitie gekregen om alles en iedereen van AS te beschuldigen. Eens kijken wat de Internationale Rechts Orde hier op gaat doen. Gaan de verpletterende sancties nu ook worden opgelegd aan dit infaam goddeloze en moorddadige regime? Of lullen ze liever nog een tijdje zo door, en dan is ook het ‘klusje wel geklaard’ daar in Gaza, lijkt me…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in