Helmuth von Moltke, een 19e-eeuwse Duitse veldmaarschalk, wordt gecrediteerd met het gezegde: “Geen plan overleeft het contact met de vijand”. De essentie van zijn observatie is dit – hoe nauwgezet u een militaire operatie ook plant, u moet bereid zijn om voortdurend bij te sturen op basis van wat er op het slagveld gebeurt. Planning is dynamisch, geen statisch geheel van eenheidsmanoeuvres en gevechtsregels, schrijft Larry Johnson.

Dat brengt me bij enkele opmerkingen over de plannen van de VS en de NAVO aan het begin van de Russische “Speciale Militaire Operatie” in Oekraïne (aka “invasie”). Er lag ontzettend veel hoop ten grondslag aan het plan van het Westen om Poetin ten val te brengen en Rusland op te splitsen. Het Westen zette zwaar in op de “hoop” dat het Oekraïense leger beter getraind, uitgerust en geleid was dan hun Russische tegenhangers. Dat bleek niet waar te zijn. Rusland, met een numeriek inferieure strijdkracht, schakelde in de eerste dagen van de oorlog al snel belangrijke militaire infrastructuur uit, waaronder radars, vliegvelden, luchtverdedigingssystemen en vliegtuigen. Westerse planners realiseerden zich blijkbaar niet dat het vermogen van Oekraïense piloten om op Russische gevechtsvliegtuigen te richten afhankelijk was van een grondradarsysteem dat Rusland binnen de eerste 24 uur van de aanval vernietigde.

Het Westerse “hopium” rekende er ook op dat het Russische leger een bonte verzameling van boze dienstplichtigen was, geleid door een schare dikke, corrupte generaals die geld binnenharkten uit criminele ondernemingen. Toen Rusland hypersonische raketten losliet op Yavoriv – een de facto NAVO-basis in het westen van Oekraïne bij de Poolse grens – werden de Westerse planners compleet verrast. Ondanks het succes van die aanval bleven de Westerse inlichtingendiensten tijdens de eerste maanden van de invasie volhouden dat Rusland een Potemkin leger opereerde en dat het geluk wel op zou raken.

  Oorlog en spijt in Oekraïne

Hopium was ook het refrein, vanaf eind maart 2022, met betrekking tot het vermogen van Rusland om raketaanvallen uit te voeren. Ik schreef hier afgelopen november over (FOR THE LOVE OF GOD, SOMEONE TELL PUTIN HE’S OUT OF PRECISION MISSILES!!). Hier is een van de vroege voorbeelden uit april 2022.

Krantenkop van 27 april 2022

De “hoop” strategie van het Westen gokte er ook op dat het Westen Rusland gemakkelijk zou kunnen isoleren op het internationale toneel en zijn economie zou kunnen verwoesten met sancties. Whoops!!! In plaats van Rusland te isoleren en economische chaos te veroorzaken, reageerde Rusland snel en vestigde het zich opnieuw als leider van het Mondiale Zuiden, sloot het zich aan bij China in een feitelijke alliantie en breidde het zijn defensie-industrie uit tot een niveau dat sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer was voorgekomen. Ik denk dat de uitspraak van admiraal Yamamoto aan het einde van de film, Tora, Tora, Tora, de onverwachte gevolgen van Westerse overmoed goed weergeeft – “Ik vrees dat we allemaal een slapende reus wakker hebben gemaakt en hem met een vreselijke vastberadenheid hebben vervuld.”

Het Westen werd de afgelopen week gewaarschuwd door Russische leiders. Minister van Buitenlandse Zaken Lavrov, Defensiechef Shoigu, voormalig president Medvedev en voorzitter van de Doema Volodin gaven allemaal een eenvoudige boodschap door – Oekraïne moet capituleren of het zal ophouden te bestaan als natie. Over dit en andere onderwerpen sprak ik vandaag met rechter Napolitano:


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

The Economist: De Europese economie krimpt – terwijl Rusland stijgtVolg Frontnieuws op Telegram

  Merkel - Onbetrouwbaar

Lees meer over:

Vorig artikelWEF bekentenis: Watercrisis zal slagen in het vestigen van een wereldregering waar COVID en Klimaatverandering faalden
Volgend artikelOekraïne zal zich onvoorwaardelijk overgeven en dan zal Rusland alle afspraken die BlackRock met het Zelensky-regime heeft gemaakt nietig verklaren
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

6 REACTIES

 1. Europa is een tuin volgens borrell

  En aanvankelijk hadden we alleen een amerikaanse tuin architect
  Daarna kregen we ook een amerikaanse tuinman
  En nu hebben we ook een amerikaanse manikure voor de kromme grassprieten.

  Amerikanen zeggen dat europa een themepark is
  Met allemaal oude historische shit
  Dat word vanzelf waar naarmate onze politikers de economie de nek om draaien

 2. Denk dat het Amerikaanse hegemonie de trouwe vazallen de EU en de NAVO heeft laten weten dat het afgelopen is met de hulp aan Oekraïne, overal lees je deze mistige berichten, vraag mij af hoelang Zelensky kan ademen voordat ie gaat hemelen, zou het volgende project Servië of China zijn denk dat China te hoog gegrepen zou zijn voor de in nood verkerende hegemonie next.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in