© IKEA

IKEA heeft de media verzocht de “racistische” foto uit de IKEA catalogus die de meubelgigant onlangs stopte, niet te herpubliceren, meldt Quartz.

Het zakenmagazine, dat vorige week als eerste verslag deed van de stopgezette catalogus, heeft het bevel van IKEA opgevolgd om de foto niet te herpubliceren. Enkele media hebben echter de oproep getrotseerd om de lezers te laten zien waar het hele debat over gaat.

IKEA was er snel bij om de naar eigen zeggen racistische foto in haar IKEA catalogus op haar website te vervangen, maar de catalogus met het controversiële beeld bestaat nog steeds in een handvol externe elektronische catalogusdiensten in verschillende landen. De foto toont een zwarte man met een t-shirt met de opdruk “45678” op zijn rug, iets wat door sommigen als racistisch wordt ervaren omdat het kan worden gezien als het serienummer van een gevangene in een instelling, meldt Fria Tider.

De cijfers op het shirt worden beschreven als een “designdetail” zonder diepere betekenis. Shirts met de cijfercombinatie zijn in verschillende online winkels verkrijgbaar als voorbeeldprints waar consumenten een tekst kunnen invullen die ze op hun shirt willen laten drukken.

Volgend jaar zou de IKEA catalogus, die wereldwijd in ongeveer 200 miljoen exemplaren wordt gedrukt, in augustus van dat jaar beginnen met de distributie. Maar nadat de vermeende racistische foto was ontdekt, werd de catalogus op het laatste moment teruggeroepen om te worden gecorrigeerd. Volgens een woordvoerder van IKEA hoeven niet alle catalogi opnieuw te worden herdrukt, maar wordt een blad, pagina 133 en 134, in de reeds gelijmde catalogi eruit gescheurd en vervangen door een nieuwe.

  Zweeds echtpaar wil volwassen Afghaan adopteren: "Wij zijn een gezin"

Quartz stelt dat het terugroepen en het corrigeren van de 200 miljoen catalogi, die bijna 300 pagina’s bevatten, in strijd lijkt te zijn met het beleid van IKEA om de gevolgen voor het klimaat te beperken. Het kost naar schatting ook veel geld, hoewel IKEA niet wilde onthullen hoe groot de bedragen zijn.

Het werk aan een IKEA catalogus duurt ongeveer een jaar, en Quartz schrijft dat het waarschijnlijk de dood van George Floyd was dit voorjaar, die IKEA heeft doen heroverwegen. Een foto die een jaar geleden door IKEA als niet-controversieel werd gezien, wordt vandaag de dag in plaats daarvan gezien als racistisch in het licht van de Black Lives Matter, de gewelddadige anti-blanke beweging die IKEA financieel steunt.

De nieuwe IKEA-catalogus: Vaarwel Zweden – van het verlies van stukje spiritueel vaderland

Vorig artikelDenemarken stopt geld voor moskeeën
Volgend artikel40.000 moslims demonstreren tegen Frankrijk: “Macron aanbidt Satan”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

 1. Hoe kom je er op, door nummers op een shirt te vergelijken met een gevangenis shirt.
  Of je moet de link leggen omdat er nogal veel zwarten in de gevangenis zitten.
  Dan ben je pas echt ziek in je kop als je hier mee aankomt.
  Misschien is ie wel pas begonnen met rekenles en moet ie nog een beetje oefenen.

  Dat ze niet eens begonnen zijn over ze witte gips en ze witte pleister.
  Want dat kan natuurlijk echt niet vandaag de dag, een witte pleister op een zwarte man plakken.
  Dat is pas echt racistisch. Hadden ze geen zwarte gips en pleisters meer.

 2. Die cijfers op zn rug vielen me niet eens op: ik dacht dat “ze blek kommoenetie” pissed off zwas omdat die gozer niet snapte hoe hij dat artikel in elkaar moest zetten ???.
  En dat is juist super-divers, want dat is natuurlijk de standaard-grap over de spullen van Ikea. dus ik dacht juist dat het liet zien dat Ikea beweert dat zwart=zelfde als blank. En sommige blanken dragen ook zo;n walgelijk oma-knotje, dus he: we zijn allemaal hetzelfde he.
  Maar ja, de harde waarheid is natuurlijk wel dat zwarten in de VS 9x zo veel moorden plegen als andere bevolkingsgroepen: 54% van alle moorden wordt begaan door zwarten m/v, terwijl ze slechts 13% vd bevolking uitmaken. Dus ja, ze zitten buitenproportioneel in de gevangenis. Dat is kennelijk een beetje te confronterend voor de zwarten en hun racistiese lange tenen. “Listen to what we say, do not look at what we do”, is hun motto.

 3. Gevalletje spijkers op laag water zoeken. Die gast is van z’n skatebord af geflikkerd en staat voor de taak om iets van Ikea in elkaar te zetten. De tekst erboven vertelt het: ‘You can assemble it yourself.’ De opeenvolgende cijfers 4 5 6 7 8 op dat hippe shirt bevestigen nog eens die boodschap. 4 5 6 7 8 = niets moeilijks aan. Die gozer gaat dat gewoon wel lukken ondanks z’n blessures. En nu heeft Ikea besloten dit fotomodel tegen zichzelf te beschermen. Of zoiets.

  • En laat er nou veel van hun bouwpaketten in huize van Buren staan? Ja, vroeger was dit nog een sympathiek bedrijf; tegenwoordig is de productie verplaatst naar China. En dat “jij en jou-toontje”, staat mij ook al niet meer aan. Zonde; het had zo mooi kunnen zijn. Maar aan alles komt een end. Zélfs aan de mooie lange benen van Agneta Felskogg!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in