…Maar het blijft een feit dat je hen niet kunt helpen als ze volharden in het gedrag dat hen oorspronkelijk in de problemen heeft gebracht. Je kunt mensen bijvoorbeeld niet behoeden voor de verschrikkingen van de oorlog als ze de geneugten van het nationalisme niet willen opgeven. Je kunt ze niet behoeden voor inzinkingen en depressies zolang ze uitsluitend in termen van geld blijven denken en geld als het hoogste goed beschouwen. Je kunt revolutie en onderwerping niet voorkomen als zij vooruitgang identificeren met de toename van centralisatie en welvaart met de intensivering van massaproductie. Je kunt ze niet behoeden voor hun collectieve waanzin en zelfmoord als ze goddelijke eer blijven bewijzen aan idealen die slechts projecties zijn van hun eigen persoonlijkheid – met andere woorden, als ze zichzelf blijven aanbidden…”. ∼ Aldous Huxley, uit “After Many a Summer Dies the Swan”.

She likes to play for double or nothin’
tellin’ all the boys she’s hot;
And everybody knows she’s ready
To give it everything that she got:

She’s a roller, a high roller, baby, my, my.. – April Wine, from “Roller”.

Ja, ze is een roller; my, my. Het probleem is dat ze rolt met uw geld – en als u in Europa woont, hangt de levensstandaard die u en uw kinderen later kunnen verwachten ervan af of ze u de waarheid vertelt. En ik ben bang dat die kans niet groot is. Afgaande op de prestaties tot nu toe, schrijft The New Kremlin Stooge.

In feite, hoewel ik geen psycholoog ben en er niet eens een speel op tv, is de conclusie die ik met tegenzin heb getrokken dat Ursula Von Der Leyen gelooft dat u en alle andere Europese kiezers dom zijn. Oh, de omvang van het wereldwijde lompenproletariaat waarvan wordt aangenomen dat het te dom is om voor zichzelf te redeneren reikt aanzienlijk verder dan Europa, en het veroorzaakt problemen die veel verder reiken dan de Europese kusten. Maar het is Europa dat Ground Zero is voor haar onwrikbare lijn van zichzelf op de borst kloppende bullshit, en het is Europa dat de gevolgen ervan zal dragen, misschien en mogelijk tot haar ondergang.

Dacht u dat als u zich op de een of andere manier door deze winter heen kon worstelen, de energiecrisis zou verdwijnen en de nachtmerrie voorbij zou zijn? Au contraire, mon ami. Maar uw optimisme kan u worden vergeven, want Von Der Leyen – laten we haar voor het gemak maar VDL noemen, zoals haar collega’s naar verluidt doen – wil dat u dat denkt, hoewel de meest elementaire analyse tussen de regels door u die ijswater-over-je-rug rilling van onbehagen zou moeten geven. Want de titel van het artikel is vrij duidelijk: de energiecrisis kan volgend jaar verergeren. Maar vergeet dat voor nu – maak een buiging, zegt VDL; jullie waren allemaal briljant met jullie zelfopoffering, het dragen van een trui terwijl je de avondmaaltijd afwas in koud water doet, het overslaan van de douche… prachtig. Jullie hebben die psychopaat in het Kremlin zeker een lesje geleerd.

“We hebben het gered, we hebben de chantage kunnen weerstaan. We hebben gehandeld, en met succes,” zei von der Leyen op een persconferentie in Brussel. Zij prees het succes van Europa bij de uitvoering van haar plan om de Russische vraag naar gas voor het eind van het jaar met twee derde te verminderen…

Gezien het feit dat NAVO-agenten in september de twee pijpleidingen hebben opgeblazen die het grootste deel van het geleverde Russische gas naar Europa vervoerden, weet ik niet zeker of ‘chantage’ het juiste woord is. Maar houd dat feit in gedachten, want andere projecties zijn niet zo zonnig als die van VDL.

Het blok wordt volgens het rapport geconfronteerd met een potentieel gastekort tussen vraag en aanbod van 27 miljard kubieke meter in 2023. Een dergelijke situatie kan zich voordoen als de gasleveringen van Rusland tot nul dalen en als de LNG-invoer van China weer aantrekt na een pandemische daling in 2022, aldus de auteurs. “Veel van de omstandigheden die de EU-landen in staat stelden om hun opslagplaatsen voor deze winter te vullen, zullen zich in 2023 wellicht niet herhalen”, aldus Birol.

“Een dergelijke situatie” ZAL zich voordoen; daar kunt u op rekenen. Rusland zou geen gas kunnen sturen via de Nord Stream-pijpleidingen als het zo’n waardeloos stelletje idioten als de Europeanen wil helpen, die pijpleidingen zijn nu gewoon schroot op de zeebodem. Ik denk dat we het erover eens kunnen zijn dat Rusland geen grotere gasvoorraden gaat sturen via het pijpleidingennetwerk dat Oekraïne doorkruist, en Oekraïne doorvoerrechten betaalt die onmiddellijk zullen worden omgezet in munitievoorraden om op Russische soldaten te schieten; bovendien is het Oekraïense gasdoorvoersysteem er bijna even slecht aan toe als de vernielde Nord Stream-leidingen. Dus dit jaar, hoe verschrikkelijk het u ook leek, kreeg Europa ten minste wat Russisch gas voor een heel half jaar, en normale leveringen voor de eerste paar maanden. Volgend jaar is het nul. Nada.

  Vladimir Poetin houdt van tanks

Als Europa volgend jaar geen Russisch gas krijgt, kijkt het al aan tegen een tekort van bijna 60 BcM. Zevenenvijftig, volgens het rapport. De Happy Days Are Here Again cheerleaders beweren dat het tekort gedeeltelijk – 30 BcM ervan – zal worden gecompenseerd door nog grotere consumptiebesparingen, mumble nuclear mumble en ja, nog meer hernieuwbare energiebronnen!!!

“Een sterkere impuls voor energie-efficiëntie, hernieuwbare energiebronnen, warmtepompen en eenvoudige energiebesparende acties is van vitaal belang om het risico van tekorten en verdere venijnige prijspieken volgend jaar af te wenden,” voegde hij eraan toe.

De analyse van het IEA voorspelt dat de basisvraag voor de EU in 2023 395 miljard kubieke meter zal bedragen, met een basisaanbod van 338 miljard kubieke meter – waardoor er aanvankelijk een gat van 57 miljard kubieke meter tussen vraag en aanbod ontstaat.

Dat tekort zal gedeeltelijk worden aangevuld door 30 miljard kubieke meter aan verwachte veranderingen in efficiëntie, waterkracht en nucleaire energie en de integratie van duurzame energie, aldus het rapport.

Hoorde ik dat? Ja, ik ben bang dat sommigen van u, ondanks de poedersuiker op de laag stront in die paragraaf, het ‘nucleaire’ hebben opgemerkt – hoe kan een grotere afhankelijkheid van kernenergie, terwijl je een goedkope en overvloedige bron van aardgas had, worden uitgelegd door Annalena ‘Maar ik draag een groen slipje! Baerbock, of dat stoppelbaardje Habeck? – de “verwachte veranderingen in efficiëntie”, en de verwoede herhaling van “duurzame energiebronnen”, een woord dat je gebruikt als je de pijn door magie wilt zien verdwijnen, zoals in “Harry Potter en de energiecrisis”.

Laten we voor een gelukzalig moment aannemen dat die voorwaarden kunnen worden gerealiseerd. Kernreactoren die uit bedrijf werden genomen, moeten nog een tijdje opstarten, en misschien zijn er wel nieuwe nodig; dat is na tientallen jaren geduldig werken aan de geleidelijke afschaffing van kernenergie. En ja, na uw offers om de Lord Evil Poetin te pesten, gaat u… nog meer offers brengen! Wen er maar aan dat u zich gaat bundelen om naar de televisie te kijken – wanneer u maandenlang hebt gespaard om de elektriciteit te betalen, als een speciale traktatie voor uzelf – want dit is niet eenmalig. Het is een verandering van levensstijl die, tenzij uw inkomen kan worden verdubbeld, voor lange tijd zal gelden. En duurzame energie; ja, Here God boven, duurzame energie; de geldput die maar blijft nemen. Ja, er is vooruitgang geboekt en het percentage duurzame energie dat kan worden gewonnen neemt toe, maar… nou ja, daar komen we zo op. Maar eerst wil ik uw aandacht vestigen op de projectie dat zelfs als al deze maatregelen slagen boven de stoutste dromen van uw leiders … u nog steeds 27 BcM tekort komt.

Aan de andere kant heb ik gelezen dat als je een aardappel in de oven bakt… ahem; ik bedoel, als je hem in folie wikkelt en in het vuur op de binnenplaats legt, en hem dan in je zak stopt, hij je handen meer dan een uur warm houdt! En als het dan koud is geworden, kun je het opeten!

En terwijl u als Bob Cratchit de goede strijd voert, op uw vingers blaast en krantenpapier in uw schoenen stopt, vliegen uw leiders rond als libellen, gaan naar vergaderingen, genieten van dure diners, en overal waar zij komen, hebben zij het warm, warm, want de verwarming wordt nooit uitgeschakeld bij hen die zo hard voor u werken. Weet u nog allemaal die regeringsfiguren die u tijdens de “pandemie” vertelden dat u in huis moest blijven, en zodra de microfoon uit hun gezicht was, snel naar het vliegveld gingen om familie of kennissen te bezoeken? Terughoudendheid voor u, maar niet voor mij. Het Downing Street Kerstfeest, waar het vermaak bestond uit het zielige publiek dat in hun huizen zat, gemaskerd en doodsbang; de rechthebbende eikels die zeiden dat je thuis moest blijven en vervolgens vertrokken naar hun tweede huis.

Nou, het heeft geen zin om te huilen over gemorste melk, toch? Hoe zit het met die duurzame energiebronnen?

We gaan een reisje maken – zet het maar op kosten, Darya? – om een mening te krijgen die mijn eigen kennis en ervaring ver te boven gaat, een reis naar het prachtige Cardiff in het zonnige Wales, waar de blogger woont die “The Consciousness of Sheep” schrijft. Ik denk niet dat ik deze bron voor zaken over energie en economie kan overtreffen, vooral als u een van die mensen bent zoals ik die verbijsterd zijn als ze zich realiseren hoeveel ze betalen nadat de man bij de bank heeft uitgelegd hoe ze zo’n geweldige deal krijgen. Je kunt niet op twee plaatsen tegelijk zijn, maar cijfers blijkbaar wel. Dus, zonder meer…

Je dacht waarschijnlijk dat ik je een beetje in de maling nam met die krant- in-je- schoenen Bob Cratchit. En ik wou dat ik dat deed, een beetje. Maar dat doe ik niet.

  In video's 18+: Resultaten van Oekraïense aanvallen op Russische grens

“Meer dan 2 miljoen van de meest kwetsbare huishoudens in Groot-Brittannië, die geconfronteerd worden met onhaalbare prijzen voor gas en elektriciteit, zouden deze winter in stilte kunnen bibberen door zich af te sluiten van het net zonder dat hun leveranciers dat weten, waarschuwde de directeur van een nutsbedrijf.

Als gevolg daarvan zal het aantal winterziekten en sterfgevallen waarschijnlijk toenemen onder degenen die traditionele meters met vooruitbetaling gebruiken, die geen digitale verbinding hebben en lijken op de meters die in de jaren zeventig werden gebruikt, aldus Bill Bullen, oprichter van Utilita Energy. Hij heeft een ‘red flag’ rapport ingediend bij de Britse regering waarin bedrijven worden opgeroepen verschillende curatieve maatregelen te nemen, waaronder het omruilen van oude apparatuur voor slimme meters zodat leveranciers kunnen detecteren wanneer iemand de stekker uit het stopcontact heeft getrokken.

“Tenzij de klant een slimme meter heeft geweigerd, is er geen excuus voor het bestaan van oude meters,” zei Bullen nadat zijn bedrijf 750 huishoudens met een omslagsysteem had onderzocht. “Geen andere keuze hebben dan thuis te zitten zonder verwarming of licht is onaanvaardbaar, en onze regering en de toezichthouder moeten onmiddellijk ingrijpen om een einde te maken aan de zelfafsluitingen.””

De auteur van het stuk zegt dat het hoofd van een energiebedrijf de bezorgdheid om de armen van op zich neemt, hoewel het u vast net zo goed als mij is opgevallen dat hij misschien een heel andere reden heeft om te willen dat de zelfafsluitingen worden gestopt. Want zoals de auteur met veel moeite opmerkt, wanneer de zwakste inkomens onderaan de energiegrafiek de enige mogelijkheid die hen nog rest, aangrijpen en afhaken, komt dat ten koste van degenen in het midden die nog net kunnen rondkomen, waardoor hun kosten hoger worden. U vraagt zich waarschijnlijk af wat dit te maken heeft met duurzame energie – here you go.

“Merk op dat de Britse kerncentrales, die binnenkort worden ontmanteld, bijna op volle capaciteit draaien en dat de interconnectoren vanuit Europa bijna het maximale vermogen trekken. Maar tegelijkertijd is de grote hoop van de politieke klasse voor de toekomst – wind – überhaupt afwezig. En zelfs als het aantal windturbines zou worden verdubbeld, zou er nog steeds niet genoeg wind zijn.”

Dat is nu. Vergeef me dat ik erop wijs dat het nog niet eens echt winter is, en dat de Europese beleidsmakers een paar maanden geleden nog kraaiden dat het een zachte winter zou worden, en dat de gasopslagplaatsen bijna vol zijn. Uw offers worden dankbaar aanvaard. Plan om ze te herhalen.

Oh, maar het is niet alleen energie, toch? Ze blijven u vaag gebarend vertellen dat er deze week geen volkorenbrood of knoflookpoeder is vanwege “bevoorradingsproblemen”. Is dat zo? Voordat u antwoord geeft, bekijk de grafiek van het Britse energieverbruik per hoofd van de bevolking in dat artikel, en lees dit:

“Energie – of althans dat deel dat beschikbaar is voor productieve arbeid, exergie – is de belangrijkste motor van economische groei en productiviteit. Kortom, hoe meer energie er beschikbaar is, hoe meer goederen en diensten we kunnen produceren. Dit is in grote lijnen wat er aan de linkerkant van de grafiek gebeurde, toen de Britse economie de naoorlogse overgang van kolen naar olie voltooide. Het effect van de olieschokken van 1973 en 1979 is duidelijk zichtbaar, en verklaart waarom de Britse economie vanaf het midden van de jaren zeventig tot het begin van de jaren tachtig een stagflatoire crisis doormaakte. Het eenmalige olie- en gasoverschot in de Noordzee tot 2005 vormde de basis voor de op schulden gebaseerde boom in de jaren 1990 en begin 2000. Maar zodra het VK een netto-importeur van energie werd en geen toegang meer had tot goedkope fossiele brandstoffen, is het sindsdien bergafwaarts gegaan.”

Dat is het VK. Vermenigvuldig nu de problemen maal de wereld, en trek de landen die netto-energieleveranciers zijn ervan af. Ursula Von Der Leyen en andere Europese politieke huichelaars juichen dat u zich verzekerd hebt van LNG-leveranties van politiek betrouwbare leveranciers. Maar (a) het is niet genoeg, en zal het ook nooit zijn, en (b) Jezus op een pogo stick, kijk eens wat het kost. Kenners van ironie zullen verstomd staan van bewondering bij het lezen van deze twee opeenvolgende paragrafen:

“De Europese aardgasprijzen daalden toen de recordimport van vloeibaar aardgas hielp om een winterstorm te compenseren die de weerstand van de regio tegen de energiecrisis op de proef stelt.

De invoer van LNG in Noordwest-Europa is de afgelopen weken sterk gestegen omdat de hoge prijzen zendingen aantrekken. Het continent probeert ook te voorkomen dat zijn gasvoorraden slinken terwijl de vraag naar verwarming stijgt.”

Dat lijkt een beetje op de magische cijfers van de bank – de Europese gasprijzen dalen omdat de leveranciers zoveel LNG hebben gestuurd, omdat er zulke hoge prijzen voor gelden. Huh?? Wat betreft politiek betrouwbare leveranciers, als u denkt dat de VS u niet over de tafel zal buigen en u zal naaien tot uw sokken er afvallen zodra u afhankelijk bent geworden van haar product en veranderingen durft te weigeren die zij zegt nodig te hebben, wel… ik weet gewoon niet wat ik moet zeggen, behalve dat uw vertrouwen vernietigend is. Tijdens zo’n toekomstige beurt zou het de genaaiden kunnen opvallen dat, weet je wat? Rusland heeft nooit aangedrongen op het uitwisselen van politieke hervormingen of preferentiële handelsovereenkomsten voor energieleveringen; ze waren tevreden om ons vrijwel met rust te laten zolang we maar op tijd betaalden.

  Generaal Cloutier en de kerkers van Azovstal

De mooie droom van een weide-utopie gesust door de muziek van tjilpende vogels – althans in de zomermaanden – was al eerder mogelijk dan nu: aardgas is wat men noemt een ‘balansbrandstof’, veelzijdig genoeg om tekorten aan te vullen en gemakkelijk op te slaan wanneer het niet wordt gebruikt.

Kort gezegd: windturbines en zonnepanelen produceren te veel elektriciteit wanneer dat niet nodig is en te weinig wanneer dat wel het geval is. En bij gebrek aan een levensvatbaar opslagmechanisme moet intermitentie worden gecompenseerd met fossiele brandstoffen, die steeds duurder worden naarmate het aandeel van wind- en zonne-energie in de elektriciteitsmix toeneemt.

Helaas, dat zulke kwade dagen aanbreken! Maar niemand kon het weten, toch? Iemand – meestal een politicus – zegt dat altijd. En het is misschien niet altijd onzin. Maar als u nog niet bent gestorven aan bullshitvergiftiging, kunt u net zo goed weten dat het deze keer wel zo is.

Lang geleden, tussen 2004 en 2006, toen stoppen met Russisch gas nog sloganvorming was van hooggestemde betweters en niemand zich al te veel zorgen maakte over prijzen of leveringsonderbrekingen, maakte de BBC een “Wat als?”-serie waarin verschillende toen nog ondenkbare (behalve door de producenten natuurlijk) crises werden gemodelleerd waarmee het Verenigd Koninkrijk zou kunnen worden geconfronteerd. De serie heette “If…”, en een van de scenario’s was … een terroristische aanval op de terminal van Vyborg van een pijpleiding die nog niet eens was aangelegd – Nord Stream I.

De programmamakers waren niet helderziend, en konden dus de exacte oorzaak – sancties – van de verstoring van de Russische gastoevoer niet voorzien. Maar ze zaten er vrij dicht bij – het programma begint met een terreuraanslag op de terminal van Vyborg van wat toen nog alleen de voorgestelde Nord Stream One-pijpleiding was. Maar voor iedereen die in 2004 oplette, was het duidelijk genoeg dat beleidsbeslissingen die sinds de privatisering van de elektriciteit in 1990 waren genomen, het Verenigd Koninkrijk steeds kwetsbaarder hadden gemaakt voor onderbrekingen in de gasvoorziening… en dat dit in de toekomst de pan-Europese levering van gas uit Rusland betekende.

Centraal in de in het programma verwachte crisis staat de overmoed die gepaard gaat met de ideologisch gedreven poging om van een natuurlijk monopolie een concurrerende quasi-markt te maken. Een natuurlijk monopolie bestaat wanneer er geen echte concurrentie is omdat de consumenten niet echt kunnen kiezen. Net als bij spoorwegen en water, waar we niet kunnen kiezen welke leidingen we gebruiken, krijgen we allemaal onze elektriciteit en gas via dezelfde draden en pijpleidingen. De quasi-markt wordt gecreëerd door het factureringsbedrijf te scheiden van het fysieke netwerk, de producenten en de kolen-, olie- en gaswinningsbedrijven. De factureringsbedrijven concurreren dan op de quasi-markt door te proberen de groothandelsprijs omlaag te krijgen, waarbij de regelgever ogenschijnlijk optreedt om de concurrentie in stand te houden en zo de prijzen te verlagen, maar op de een of andere manier de bedrijven altijd toestaat winsten te maken die hoger zijn dan de inflatie… zelfs tijdens recessies.

Lees die laatste zin nog eens. Gebeurt dat nog steeds, zelfs nu de mensen de zekerheid die hun regering belooft in ruil voor het vertrouwen dat hun stem impliceert, uit het zicht zien verdwijnen? Het spijt me u te moeten zeggen dat dat zo is. Tenzij u aandeelhouder bent van energiebedrijven, in welk geval u waarschijnlijk wilt dat ik mijn mond houd, want u verdient het als een bandiet.

Volgens de Global Dividend Index van Janus Henderson zijn de dividenden van oliemaatschappijen in de drie maanden tot september met 75,1 procent gestegen tot een recordbedrag van 46,4 miljard dollar en is het totaalbedrag dat wereldwijd wordt uitgekeerd gestegen. Het totaal dat aan beleggers werd uitgekeerd steeg op nominale basis met zeven procent tot $ 415,9 miljard. Meer dan 85 procent van de Britse bedrijven verhoogden hun uitbetaling in het derde kwartaal van het jaar, aldus het bedrijf, terwijl de Britse dividenden op onderliggende basis met 2,5 procent stegen.

Nou, dat is gewoon… deprimerend. Hé, ik weet wat iedereen zou opvrolijken! Laten we zingen! Kent iedereen “White Christmas”? Een en twee en drie…


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Waarom sluit België kerncentrales midden in een energiecrisis en een naderende winter zonder gas?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelVideo: Amerikaanse troepen verdwalen in Oekraïne – Vragen Russischtalige burger om een “map”
Volgend artikelDPR – Het aantal burgerslachtoffers van de bombardementen is verviervoudigd sinds Kiev Westerse wapen is gaan gebruiken
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

14 REACTIES

 1. Ik kan het niet anders zien als opzet met een hele dikke saus domheid.
  Alle maatschappijen moeten naar de kloten, met injecties, energietekorten, voedseltekorten, stagnerende bevoorrading enz.enz.

  Het is zo ontzettend triest om de meerderheid van de mensen te zien die zich niet bewust zijn van wat er allemaal gaande is, en waarom dat zo gaat.
  En de mensen die wél in de gaten hebben ‘hoe de hazen lopen’. hebben te maken met hun eigen onmacht om anderen de ogen te openen.

  “De wereld is een gevaarlijke plek om te wonen, niet omdat er mensen zijn die kwaad willen, maar omdat er mensen zijn die hier niets aan doen.”

  Albert Einstein

  • De meerderheid WILLEN zich niet bewust zijn van wat er allemaal gaande is, en waarom dat zo gaat. Vanwege (vermeende) onmacht. Vanwege het in stand houden van de eveneens vermeende comfortzone. Ich habe es nicht gewuscht als antidepressiva en het kunnen wassen van de handen in onschuld. Vanwege de valse idee ´Wat niet weet wat niet deert.´ Vanwege ´Dat wat je aandacht geeft, groeit.´ Vanwege de zap mentaliteit. Meerdere malen is me gezegd: ´Door je daarmee bezig te houden, wordt je toch niet gelukkig?´ Van één persoon hoorde ik tijdens een later gesprek: ´Ik heb wel medelijden met de kinderen.´ Een mens zit gecompliceerd in elkaar, maar wenst gecompliceerdheid te vermijden. Liever emotionele balans. Liever niet weten. Carpe diem.

 2. Op naar vrije enegie zonder energieboeren!
  Gratis. E. Zoveel als je wilt
  Het komt er aan.de klojo’s kunnen het niet langer onderdrukken!
  Het wordt een mooi feestje.

  • word idd tijd dat ze het brengen, scheelt veel stress en gedoe, al maakt het voor velen nu hopelijk wel duidelijk wat je met energie allemaal kan doen en wat er allemaal van afhankelijk is.
   bovendien dat het voor ons allemaal moet zijn en niet in handen mag komen bij een paar dictator achtige figuren.

  • Yep Frans,
   Totdat er een verdienmodel op bedacht wordt, of anders een verbod door overheden.
   Heel vroeger luisterde men gratis naar de radio en keek men TV totdat er kijk en luistergeld werd bedacht.
   Nu zit dat gewoon in de te betalen belastingen.
   In het begin van het digitale tijdperk kon men gratis een kopie maken van muziek en films, totdat er kopierechten betaald moesten worden. Nu zit dat in de aanschafprijs van apparatuur en geluidsdragers.
   Tijdens de oorlogsjaren moest men belasting betalen voor het gebruik van een simpele fiets!!
   Ik draai al lang genoeg mee op deze wereld om te beseffen dat weinig gratis is ( behalve de zon en regen op je hersens.
   Laten we beginnen met belangeloze betrokkenheid met de medemens, dat is voor menigeen al een hoge berg.

 3. Een weinig opbeurend verhaal, als de EU het wingewest van de Verenigde Staten zich niet losmaakt van het Atlantische criminele bondgenootschap dan krijgt de 4e Industriële Revolutie van het WEF zijn absolute beslag.

 4. De slimme meter kwam/komt met een onnoemelijk groot voordeel voor de klant. Want vroeger werd de stroom per blok of district afgesloten, en was er dus ook geen spanning vóór de meter. Met de smart meter wordt het afsluiten middels computergestuurde opdrachten in de meter gedaan waardoor men meestal stroom geleverd krijgt tot aan de meter, maar niet er na. Een paar stukjes 4mm² koperdraad en wat passende geïsoleerde krokodillenklemmen doen dan wonderen om de zaken weer aan de gang te krijgen. Veel plezier en een zalige en warme kerst!

  • Geef dan eens een voorbeeld hoe je dan precies te werk moet gaan, ik vraag het niet voor mijzelf omdat ik een gasmeter uit 1962 heb. Ben de enige in het blok die zo’n ouderwets ding heeft, de slimme komt er bij mij niet in, verschillende malen aangemaand om zo’n nieuwe te laten plaatsen.

 5. Maar er is licht aan de horizon. Weldra krijgen we volledige openheid over de stand van zaken in ons land. In een rapport dat Vlaanderen uitbrengt over de bodemkwaliteit wordt koudweg gesteld dat die zo vervuld is dat er geen beginnen meer aan is. De normen worden dan niet meer afgestemd op de gezondheid van de burgers. Er wordt zelfs grif toegegeven dat er ziekten van volwassenen en kinderen door worden veroorzaakt. Blijkbaar menen ze dat de gehoorzaamheid of de lichtzinnigheid bij het gros van de bevolking zo groot is, dat ze hiermee akkoord zullen gaan. Ik vrees dat ze gelijk hebben. We moeten er mee leren leven, zoals met zoveel andere ellende. De industrie verplichten om geen enkele pollutie meer te veroorzaken, zoals wij klimaatneutraal of zero-CO2 moeten worden, is er niet bij. Zopas gehoord op radio 1 van onze VRT. Alan Watt had gelijk. We van leven onder een psychopathisch bestel.

 6. Vrije energie – Tesla probeerde dat ooit met zijn Wardencliff Tower. Het project werd gefinancierd door J.P. Morgan, de bankier. Toen hij er achter kwam dat dit gratis energie ging leveren, en dus geen verdien model voor hem, gaf hij de toren een beuk. Einde verhaal.

  • En na de inbraak in het laboratorium van Tesla ging het in vlammen op.
   Alle documenten van zijn uitvindingen waren verdwenen.
   Goh, wie zou daar nu belang bij hebben……..?

   • Nee hoor, alle documenten van Nicola Tesla zijn naar John Trump gegaan en die was een oom van Donald Trump. Die heeft ze weer van zijn oom gekregen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in