Ondanks het feit dat Europa geconfronteerd wordt met een ernstige, zelfopgelegde energiecrisis van epische proporties, is België, de thuishaven van de Europese Unie, bezig met de ontmanteling van zijn eerste kerncentrale, in overeenstemming met de “groene” wet van het land inzake de geleidelijke afschaffing van kernenergie, bericht Ethan Huff.

Naar verluidt is de kernreactor Doel 3 op 23 september na 40 jaar stilgelegd. In de jaren zestig verklaarden de Belgische leiders dat fossiele brandstoffen niet langer voldoende waren om de groeiende energiebehoeften van het land te dekken. Dit was de aanleiding voor de bouw van Doel 3 in Doel en drie andere (Doel 1, Doel 2 en Doel 4) in Tihange.

“De reactor Doel 1 begon begin 1975 te werken, later dat jaar gevolgd door Doel 2. Doel 3 werd gelanceerd in 1982, en Doel 4 werd midden 1985 voltooid”, aldus Euractiv.

Vergeet niet dat de energieprijzen in België recordhoogtes bereiken. Men zou denken dat de Belgische leiders de wet op de geleidelijke afschaffing van kernenergie zouden omzeilen om het publiek te beschermen tegen doodvriezen deze winter – maar men zou zich vergissen.

“We bereiden ons hier al vier jaar op voor”, zegt Peter Moens, directeur van Doel 3.

Met de sluiting van Doel 3 verliest België ongeveer 25 procent van zijn elektriciteitsproductiecapaciteit

De kerncentrale Doel 3 produceert een totale stroomcapaciteit van 2.935 megawatt (MW), tegenover 3.008 MW in de centrale van Tihange. Samen produceren deze twee centrales ongeveer 50 procent van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik in België, wat neerkomt op 42 miljard kWh.

Door Doel 3 offline te halen, verliest België ongeveer 25 procent van zijn totale energieproductiecapaciteit – op een moment dat energie moeilijk verkrijgbaar is door de aanhoudende Russische oorlog in Oekraïne en de Westerse sancties tegen Rusland.

  "De helse Westerse sancties zijn er niet alleen niet in geslaagd Rusland te verlammen, maar zijn in plaats daarvan als een boemerang naar het Westen teruggekeerd"

Doel 1 en 2 hadden eigenlijk ook al gesloten moeten zijn, maar hun levensduur is enkele jaren verlengd tot 2025. Ambtenaren zijn ook overeengekomen om de levensduur van Doel 4 te verlengen tot 2025, maar daar moet het parlement eind 2023 over stemmen.

Er is ook gesproken over het online houden van Doel 3 vanwege de aanhoudende energiecrisis. Vorige week vroeg de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) een rapport op te stellen over de mogelijkheid om de stillegging, die onomkeerbaar is, uit te stellen – maar die poging mislukte.

Nadat Doel 3 van het net is losgekoppeld, zal de stilleggingsfase naar verwachting vijf of zes jaar duren terwijl de reactor wordt ontladen, de brandstofelementen worden gekoeld en de hele infrastructuur wordt ontsmet om alle radioactieve deeltjes te verwijderen.

“Tijdens deze fase van vijf jaar vinden geen technisch onomkeerbare operaties plaats”, aldus Moens, die zegt dat het terugdraaien van het sluitingsproces dat de afgelopen vier jaar is voorbereid “niet verstandig of raadzaam” is.

Het bestellen van meer brandstof voor de faciliteit zou volgens hem ongeveer 30 maanden duren. De exploitanten opleiden om Doel 3 te blijven exploiteren zou nog langer duren, namelijk ongeveer drie jaar, waarschuwt hij.

“Ons is ook niets gevraagd”, voegde Moens eraan toe over de situatie. “We zijn niet van plan de reactor opnieuw op te starten. Ik improviseer niet met nucleaire veiligheid.”

Ook de Belgische minister van Energie Tinne van der Straeten heeft zich tijdens de recente plenaire vergadering van de Kamer over de kwestie uitgesproken en aangegeven dat hij ervan overtuigd is dat België ook met Doel 3 uit de roulatie voldoende stroom zal hebben.

  Forbes censureert excuus van prijswinnende milieukundige voor drie decennia 'Klimaatschrik' - Dus hier is het

“Naast de logistieke uitdagingen die het vernieuwen van de reactor met zich mee zou brengen, zijn er ook juridische obstakels die overwonnen moeten worden”, meldde The Brussels Times, samen met een verklaring van iemand die verantwoordelijk is voor de werking van de centrale, waaruit blijkt dat het “wettelijk verboden” zou zijn om de reactor na 1 oktober in bedrijf te houden.

“De beslissing werd jaren geleden genomen”, voegde deze persoon eraan toe. “De plannen op zo’n korte termijn wijzigen is gewoon niet haalbaar.”


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

KLIMAAT DOSSIER

Radicale droogte veroorzaakt door militaire weerwapensVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWie heeft de Nord Stream-buizen gesaboteerd? De lijst van verdachten is relatief kort
Volgend artikelVN-voedselchef waarschuwt voor “chaos”, “hel”, “verwoesting” door HONGERSNOOD… verwacht prijscontroles, rantsoenering en criminalisering van preppers… VERBERG UW VOEDSEL
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

18 REACTIES

 1. Omdat ze oud en versleten zijn. Allang afgeschreven. In 1995 werd al beslist geen nieuwe meer te bouwen en dat betekent impliciet uitfaseren. Specifiek Doel 3 is één van de beruchte “scheurtjescentrales” waartegen half Nederland en Noord-Duitsland aan het procederen is, en niet enkel verontruste burgers maar overheden, gemeenten, provincies en zelfs twee Duitse deelstaten.
  Zo’n centrale wil je echt niet openhouden, tenzij je graag anderhalf miljoen omwonenden zou evacueren. In eerste instantie. Bij meltdown wordt dat half Nederland en Noord-Duitsland. België bestaat dan enkel nog als radioactief wasteland. Neen, Doel 3 en Tihange 2 worden gesloten.
  De energiecrisis en oorlog komen op een wel erg ongelukkig moment. Opvallend dat een groene minister tegen haar eigen groene achterban in het langer openhouden van de andere kerncentrales moet verdedigen.

  • Scheurtjes? Het zijn microscopische waterstofblaasjes die voor 1980 niet opspoorbaar waren , maar met verfijnde technieken te zien zijn. De sterkte van de vaten wordt er amper door beïnvloed. Er zit een enorme veiligheidsfactor op deze reactorvaten, de verzwakking valt nog binnen de veiligheidsfactor en is minder dan 1%. Dat er een ongeval door zou kunnen komen is enkel theoretisch en niet veel groter dan de normale veiligheid. De reactor die uitgeschakeld wordt zou nog makkelijk 20 jaar of meer mee kunnen gaan. Elke afwijking van de norm, gevaarlijk of niet, wordt door de groenen aangegrepen om kernenergie te saboteren.
   Het electrisch vermogen van Doel 3 is 1 GW. De centrale direct in bedrijf stellen met noodmaatregelen hoeft geen 3 jaar te duren. Die periode is meer een gevolg van “red tape”rond het bedrijven van de reactor. Hij moet dan opnieuw gekeurd worden en er is een enorme berg papierwerk die verricht moet worden en tijd kost.Je zou kunnen denken aan een noodkeuring, dat is een keuring die sowieso bij elke splijtstofwisseling gebeurt maar dan wat intensiever, het direct al ontladen van de bestaande splijtstof en keuring van de nog bruikbare staven en het bestellen van nieuwe staven Een en ander hangt af van de beschikbaarheid van brandstof staven, maar het lijkt me niet onmogelijk binnen een half jaar weer voldoende spliijtstof beschikbaar te hebben voor heropstart.
   Je kunt dan de zomer gebruiken voor nog wat andere keuringen, bijvoorbeeld aan de generator, waarbij ik er vanuit ga dat daar niks mis mee is omdat die tot voor kort nog in bedrijf was. Je kunt je de vraag stellen als er in België mensen beginnen om te komen van economische ellende en kou omdat ze geen straalkachel meer aan kunnen zetten, niet erger is dan een theoretisch nucleair incident. Wat betreft ketelbreuk of decompressie van het primair systeem acht ik die kans dicht bij nul. Laat staan dat ook dergelijke incidenten beheersbaar zijn wegens de omhulling van de reactoren voor dergelijke scenario’s. Elke Gigawatt aan productie spaart mensenlevens deze winter, zeker omdat er in Duitsland vrijwel niks meer is en er geen gas aanvoer daar is. Om te hopen op groene stroom in de winter is zoiets als een konijnenpoot onder je stoel leggen omdat dat geluk brengt.

 2. Tijd om op petrolium te gaan stoken of op hout/kolen en terug naar de middeleeuwen. Vergeet niet als het stroom uitvalt de pompen van het riool het ook na een tijdje niet meer doet en die van de watertorens helaas ook niet. Ik ben blij dat ik op een heuvel woon. Hou dus PUR bij de hand dat je je wc kunt dicht kleven als het zover is.

 3. Misschien omdat ze “weten” dat er een shit storm aankomt.

  Misschien omdat ze “begrijpen” dat 150 B-61 (50/50/50) stuks, waarvan 50 onder Breda, je toch wel tot een gigantische doelwit maken.

  Misschien omdat ze “duistere plannen hebben. Denken iets te kunnen doen wat je moet niet moet doen.

 4. How can this possibly be published? The author does not know what he is talking about. He says that Doel 3 provides almost 3 GW. That is not right. 3 GW are provided by the entire power plant of Doel with 4 reactors. Doel 3 provides about 1 GW, not 3. Please delete this. We do not need this level of undocumented sensationalism at this time.

 5. Wel aardige suggestie allemaal maar zijn ze nou realistisch?
  Ik bedoel de winter komt er aan en dan gaan kweken. Hoe?
  En wat betreft goud. Heb je de centen er voor. De extra centen, want vandaag kan je er nergens meebetalen. Stel je het een ounce $1700. Effe een brood kopen. Mag ik m’n wisselgeld.

  Nee, als je jezelf niet jaren geleden hebt voorbereid dan zijn al dit soort suggestie niet meer dan bliksemafleider.
  Mijn idee, laat komen. We zien het wel. We doen het met zin alle. En we doen normaal.
  Dan komt het allemaal wel op zn pootjes terecht.

 6. En in Frankrijk is men bezig de 60ste kerncentrale te bouwen (wereldwijd meer dan 400). Maar daar komt bij dat alles geschakeld staat via het koppelnet. Die kent geen landsgrenzen. België krijgt dus ook stroom van Frankrijk. Zo’n vaart zal het dus niet lopen met die geschetste tekorten.

 7. Avec un program agressive d’installation des fotovoltaique, on peut rebalancer. Énergie solaire est 10% moins cher que l’énergie atomique. Si on couvre tous les grands battements dans les villes (battements d’aprt., les supermarchés, entrepôts etc.), la production sera suffisamment pour les journées est sans couter de transport en grande distance.
  On ne reste pas couvert pour les nuits et on va continuer d’importer de la France…l’hipocrisie d’energie belge.
  En plus, on fermera les lumieres sur les autoroutes. C’est fini avec le pays plus visible d’espace pour chaque nuit.

  Jusqu’à là, j’ai reussi de réduire ma consommation à 50%: reisolation, fermer mes consommateur passive. Je savais pas que le moniteur PC /TV /box / microoundes / imprimante / palystation etc consomment, passivement, chaque 3 KW seulement avec les leds allumées ( en mode standby). Bref, avec 2 prises avec interupteur….

 8. Als er in dat WEF kabinet iemand hersens zou hebben, zouden ze al begonnen zijn met de bouw van nieuwe kerncentrales.
  Of deze uitbesteden aan Chinese bedrijven…..

 9. Als Nederland de levering van aardgas nu eens meteen stopzet en dat levert aan eigen bevolking en de Eigenaresse van de ALDI met ruim 8200 vestigingen CrEUella Von der Leyen de N E X I T de NEXIT en wij houden onze 47 Corona MILJARD 100% voor ONZE bevolking dan is dat prima geregeld, Geven we Rutte en zijn apen met het EindBaasje een enkele reis GOELAG in Siberië alles opgelost.

 10. Van een klote land als belgistan kun je niets meer dan zon stommiteiten verwachten, en ze geloven het nog zelf ook ;net als in nederland zijn het debielen die ons —- aahh

 11. Ook de Belgische minister van Energie Tinne van der Straeten heeft zich tijdens de recente plenaire vergadering van de Kamer over de kwestie uitgesproken en aangegeven dat hij ervan overtuigd is dat België ook met Doel 3 uit de roulatie voldoende stroom zal hebben.

  Hij? Het is een vrouw die Tine 🙂 maar wel geen slimme vrouiw want ze liegt en bedriegt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in