Omdat het Coronavirus het economische levensonderhoud van grote delen van de bevolking in ontwikkelingslanden vernietigt, verwacht het Rode Kruis na de heropening van de grenzen een nieuwe “gedwongen migratiegolf” naar de geïndustrialiseerde landen.

In een interview met het persbureau AFP heeft de secretaris-generaal van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen (IFRC), Jagan Chapagain, zijn diepe bezorgdheid geuit over de gevolgen van de pandemie voor het levensonderhoud en de voedselsituatie van een groeiend aantal mensen in de derde wereld. De maatregelen die zijn genomen om het virus in te dammen, zoals de economische blokkade en de beperkingen van de internationale handel, hebben talloze banen vernietigd en het verdienpotentieel van een groot deel van de werkende bevolking, die nu zonder middelen van bestaan zit en, anders dan in Europa, niet kan hopen op steun van een welvaartsstaat.

“Wat we horen is dat veel mensen die hun broodwinning verliezen, gedwongen zullen worden te emigreren zodra de grenzen opengaan. We moeten niet verbaasd zijn als er de komende maanden en jaren een enorme impact op de migratie  plaatsvindt”, is de sombere prognose van Chapagain.

De eerste uitlopers van een nieuwe grote immigratiegolf, die met name Europa zou treffen vanwege de nabijheid van Afrika en de crisisgebieden in het Midden-Oosten, zijn al zichtbaar. De laatste weken bereiken steeds meer zogenaamde ‘vluchtelingen’ Italië via de Middellandse Zee, schrijft auteur Torsten Groß op Anonymousnews.

Sinds begin 2020 is hun aantal tot meer dan 12.500 verdrievoudigd ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar – toen heette de minister van Binnenlandse Zaken in Rome nog Matteo Salvini (Legapartij). Alleen al in juli zijn ongeveer 5.300 mensen illegaal Italië binnengekomen. Vooral het kleine Italiaanse eiland Lampedusa in de Middellandse Zee, dat geografisch gezien tot Afrika behoort en slechts 138 kilometer van de kust van Tunesië verwijderd is, wordt hierdoor getroffen. Het is dan ook een van de favoriete bestemmingen voor Afrikanen die Europa willen bereiken. Praktisch elke dag bereiken meerdere vluchtelingenboten het kleine eiland. Alleen al vorige week zijn er meer dan 1000 migranten op het eiland aangekomen, en afgelopen maandag nog eens 100.

  De profetie van paus Johannes Paul: "Islamitische hordes zullen Europa binnenvallen vanuit Libië"

Tunesiërs willen een beter leven

Bijna de helft van de bootvluchtelingen die sinds het begin van het jaar in Italië zijn aangekomen, zijn van de Tunesische kust vertrokken. 4.500 van hen zouden Tunesische burgers zijn die willen ontsnappen aan de economische ontberingen in hun vaderland en een beter leven in Europa willen opbouwen, zonder kans te maken op asiel. De nieuwkomers zijn – net als voorheen – vooral jonge mannen.

“Het is niet waar dat er minder migranten zijn dan voorheen. Er zijn er meer dan ooit, ze komen aan op kleinere boten. Maar als we twintig boten hebben met elf, vijftien of dertig mensen per dag, wordt de lokale bevolking hier gek”, zei Salvatore Martello, burgemeester van Lampedusa, een paar dagen geleden. Hij beschreef de situatie op het eiland als “onbeheersbaar”.

En terecht: de vluchtelingenvoorzieningen op Lampedusa zijn al jaren overvol. Het coronavirus verergert de situatie. Weliswaar voeren ambtenaren temperatuurcontroles uit bij aankomst van de migranten voordat ze naar de opvangcentra worden gebracht. Maar deze tests zijn echter niet alleen onbetrouwbaar omdat veel besmette personen geen symptomen vertonen, maar ze zijn ook van weinig nut omdat het door de krappe omstandigheden bijna onmogelijk is om Covid-19-patiënten te isoleren, wat de verspreiding van het virus onder de immigranten bevordert.

De linkse regering in Rome is nu begonnen om honderden migranten per veerboot van Lampedusa naar Sicilië te brengen, wat heeft geleid tot protesten van de regionale regering aldaar. Met gegronde reden: in de afgelopen dagen zijn er in Caltanisetta en Porto Empedocle op Sicilië binnen 24 uur twee massale ontsnappingen geweest van asielzoekers uit tijdelijke kampen, waar ze twee weken in quarantaine zaten om de bevolking te beschermen tegen het Coronavirus.

Slechts een deel van de voortvluchtigen, bijna zonder uitzondering Tunesiërs die waarschijnlijk vreesden voor hun snelle deportatie naar hun thuisland, kon door de politie worden opgepakt en terug naar de faciliteit worden gebracht. Zouden er zich besmette mensen onder de voortvluchtigen bevinden, zouden ze het virus kunnen verspreiden naar Sicilië of naar het vasteland van Italië, en later naar heel Europa. Zelfs Luigi di Maio, de huidige Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken van de Vijfsterrenbeweging, heeft deze vrees in een Facebook-post geuit.

  Dreigt ons nu allemaal Corona-dwangvaccinatie?

Berlusconi vreest nieuwe Coronagolf

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi, leider van de liberaal-conservatieve partij Forza Italia, spreekt over “het gevaar van een nieuwe golf van geïmporteerde Coronavirussen”. De regering van het eiland Cyprus in de Middellandse Zee, dat ook een toegangspoort is voor illegale migranten, vooral uit het Midden-Oosten, blaast op dezelfde hoorn. Nicosia waarschuwt ook voor de dreiging van besmette asielzoekers die ongecontroleerd binnenkomen.

Het probleem zou enorm worden verergerd als de door het Rode Kruis gevreesde nieuwe migratiegolf naar Europa zich zou voordoen. IFRC-hoofd Jagan Chapagain vindt het daarom essentieel dat de geïndustrialiseerde landen mensen helpen bij het vinden van een inkomen, onderwijs en gezondheidszorg in hun thuisland.

Een bijzonder belangrijke factor in het licht van de Coronapandemie is “de beschikbaarheid van vaccins”. Chapagain zegt letterlijk: “Als mensen zien dat het vaccin wel in Europa beschikbaar is, maar niet in bijvoorbeeld Afrika, wat gebeurt er dan? Mensen willen naar een plaats gaan waar vaccins beschikbaar zijn”. Een eventueel Coronavaccin zou daarom als “openbaar product” ter beschikking moeten worden gesteld aan alle landen van de wereld en hun burgers.

Of zo’n vaccin ooit beschikbaar zal zijn, staat echter in de sterren geschreven, vooral omdat er steeds meer aanwijzingen zijn dat Coronapatiënten die hersteld zijn, opnieuw met het virus kunnen worden besmet. Als het vermoeden van een tweede besmetting met SARS-CoV-2 wordt bevestigd, heeft een vaccin waarschijnlijk geen zin. Dan zou het enige wat we nog zouden kunnen doen, is de verspreiding van de ziekte zoveel mogelijk beperken.

Bovendien worden de industrielanden in de EU geconfronteerd met aanzienlijke financiële lasten als gevolg van de economische gevolgen van de Coronapandemie. Dit beperkt de mogelijkheden voor hulp aan onderontwikkelde landen in Afrika en het Midden-Oosten aanzienlijk.

  Zoals vóór Corona: bruisend (nacht)leven in Moskou

Migratiegolf zou een horrorscenario kunnen worden

Als miljoenen mensen met een mogelijke Coronabesmetting uit Afrika en Azië de komende maanden en jaren inderdaad naar Europa zouden vertrekken, al was het maar omdat ze hopen op betere behandelingsmogelijkheden in het geval van de Covid-19-ziekte, dan zou dit een “horrorscenario” zijn, vooral voor Duitsland als de favoriete bestemming van “asielzoekers” in de EU. Door de constante weigering van de EU om de Europese buitengrenzen consequent af te schermen tegen nieuwe migratiestromen, is het onmogelijk om de gezondheid van de autochtone bevolking te beschermen.

Bovendien blijft men in Brussel en Berlijn vasthouden aan het irrationele plan om in de huidige tijd van een pandemie om illegale immigranten “eerlijk” over alle EU-lidstaten te verdelen. Dit geldt overigens ook voor de asielzoekers die momenteel in Italië aanlanden – in plaats van de jonge mannen, die voornamelijk uit Noord-Afrika komen, onmiddellijk terug te sturen naar hun land van herkomst zonder aanspraak te maken op asiel.

Op maandag kwam een groep van 11 migranten uit Tunesië aan op het Italiaanse eiland Lampedusa in een rubberen boot, uitgerust met een krachtige buitenboordmotor. Hun bagage was opgeborgen in modieuze rugzakken. Een van de mannen hield zelfs zijn hond aan de lijn. Deze scène die in het onderstaande artikel op video is vastgelegd, was voor de voormalige minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini aanleiding om om het volgende commentaar op Twitter te plaatsen:

Dit is de mate van spot en vernedering van Italië en de Italianen die door deze mislukte regering wordt veroorzaakt. We zijn nu een grap in het buitenland.

Hier landen ‘vluchtelingen’ in Italië aan – met hond, smartphone en sieraden

Vorig artikelMoslims rijden jonge vrouw aan en slepen haar 800 meter mee
Volgend artikelBijna 70 procent van de migranten die naar Malta werden gebracht Coronavirus positief getest
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in