Oekraïne staat op het punt zich terug te trekken uit Bakhmut. Dit kan elk moment gebeuren, maar het moet snel genoeg gebeuren voordat de uitgangsroutes worden afgesloten. Voorspellingen over een tijdschema lopen uiteen, maar de Oekraïners zouden Bakhmut uiterlijk dit weekend moeten evacueren, als ze tenminste kunnen, schrijft Stephen Bryen.

Er zijn nog enkele wegen open om de stad te verlaten, deels beveiligd door aanvallen van het Oekraïense leger op de flanken van de stad. Maar deze wegen en velden zullen niet beschikbaar blijven als de Wagner-troepen snel binnenstromen.

Maandagavond bestormden en namen de Wagner-troepen de twee meest versterkte en verdedigbare delen van het Citadel-gebied van de stad in – waardoor de Oekraïeners werden teruggedrongen naar het laatste deel van de Citadel, dat voornamelijk uit laagbouw bestaat. Deze zullen moeilijk te behouden zijn.

Er wordt ook gevochten rond een deel van de noordwestelijke sector van de stad, waar de Oekraïeners standhouden in het Kinderziekenhuis (waar allang geen patiënten meer zijn). Het doel van de Oekraïense troepen is dit gebied in handen te houden om de weg uit de stad in die richting open te houden en de Wagner-troepen af te leiden van een te snelle overname van de hele Citadel.

De Oekraïners zouden met de Russen kunnen onderhandelen over een veilige terugtrekking, maar het is onwaarschijnlijk dat president Volodmyr Zelensky dat zal toestaan. Bovendien maken de zogenaamde lekken over de communicatie van Wagner-troepenbaas Jevgeni Prigozjin met de Oekraïense inlichtingendienst – hoewel hij die heftig heeft ontkend – het voor de Wagners vrijwel onmogelijk om afspraken te maken met hun Oekraïense vijanden.

  Catastrofale Oekraïense verliezen doen er niet toe voor Kiev, Brussel, Londen of Washington
De Russische oligarch Jevgeni Prigozjin rolt zijn wervingscampagne voor veroordeelde criminelen uit. Afbeelding: screenshot / YouTube

De slag om Bakhmut is Zelensky’s slag, omdat hij eiste dat zijn leger daar bleef en vocht, zelfs nadat zijn commandanten hem hadden gezegd dat het te kostbaar was en niet de moeite waard om onnodige verliezen te nemen. De strijd duurt nu al acht of negen maanden en heeft aan beide zijden grote verliezen veroorzaakt. Onlangs hebben zijn topcommandanten verklaard dat de strijd de moeite waard was. Waarschijnlijk heeft Zelensky deze steunbetuigingen geëist.

De grote vraag is: wat nu? De Russen zouden hun troepen kunnen gebruiken om op te rukken naar Chasiv Yar en het Oekraïense leger terug te drijven naar de Dnjepr. De Dnjepr is absoluut strategisch voor Oekraïne. Als de Russen de oevers ervan kunnen bereiken, wordt Oekraïne in tweeën gesneden.

De Oekraïners moeten voorzichtig zijn met hun geplande maar nog niet uitgevoerde grote offensief, want als ze hun achterdeur open laten, hebben de Russen voldoende troepen om een offensief aan te kunnen en door te stoten naar Chasiv Yar en verder. Het gevaar bestaat dat het Oekraïense leger vanuit het noorden en het zuiden wordt ingesloten en niet in staat is een doorbraak te bereiken die een offensief in de regio Kherson of Zaporizja of zelfs de Krim zou kunnen rechtvaardigen.

De reactie van de VS en de NAVO is om Oekraïne vol te stoppen met tonnen moderne wapens, waarvan de Russen sommige opblazen voordat ze ooit in de buurt van een slagveld komen. Maar mankracht blijft de achilleshiel van Oekraïne. Het wordt steeds moeilijker voor Oekraïne om soldaten te werven of jonge mannen in dienst te nemen. Dit zal alleen maar toenemen wanneer de volledige impact van de nederlaag van Bakhmut bekend wordt bij het Oekraïense publiek.

  China, Rusland en Amerika - Drie leger reclamespotjes om rekruten te werven
Opperbevelhebber Valery Zaluzhny (rechts) met kolonel-generaal Aleksandr Syrskyi. Foto: Oekraïense strijdkrachten AFU

Ook aan de leiding van het Oekraïense leger wordt getwijfeld. De hoogste leider, generaal Valery Zaluzhny, lijkt te zijn verdwenen. Dat geldt ook voor generaal Aleksandr Syrskyi, de bevelhebber van de Oekraïense grondtroepen. Er zijn geen antwoorden, maar wel veel geruchten.

Eén gerucht is dat Zelensky op zijn Europese tournee is gegaan terwijl de militaire oppositie werd uitgeschakeld. Een ander gerucht is dat deze twee generaals betrokken waren bij corruptie en betrapt zijn. Een derde gerucht is dat beiden zijn gedood bij een raketaanval.

Als het geplande offensief wordt uitgesteld omdat de leiders van het leger zijn gedood, om welke reden dan ook, dan zal Zelensky voor overweldigende problemen komen te staan.

Een belangrijk probleem bij het begrijpen van de oorlog in Oekraïne is de betrouwbaarheid van de informatiebronnen, een probleem dat verband houdt met het feit dat beide partijen gespecialiseerd zijn in desinformatie en nepnieuws. Dat gezegd hebbende, is de informatie die tot nu toe van Bakhmut komt bevestigd. De geruchten over het lot van de Oekraïense generaals zijn niet bevestigd.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Scott Ritter: De NAVO is een zelfmoordpil voor de wereld… Bid dat Rusland wintVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelLiberalen zeggen: Laten we de helft van de wereld doden
Volgend artikelWashington Post interview met NAVO-baas stinkt. Dit is waarom
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

4 REACTIES

  1. Eén gerucht is dat Zelensky op zijn Europese tournee is gegaan terwijl de militaire oppositie werd uitgeschakeld. Een ander gerucht is dat deze twee generaals betrokken waren bij corruptie en betrapt zijn
    Wat een gotspe.
    Oekie’s die corrupt zijn?
    Whahahahahha

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in