Het Duitse Federaal Bureau voor de Statistiek: momenteel geen oversterfte ondanks ‘pandemie’

1
761

Het Duitse Federaal Bureau voor de Statistiek heeft de overlijdenscijfers voor het eerste kwartaal bekendgemaakt. Net als in het voorgaande jaar kan voor 2021 geen overmatige sterfte worden vastgesteld. Momenteel ligt het aantal sterfgevallen zelfs onder het gemiddelde van de drie voorgaande jaren.

Aan het einde van het eerste kwartaal van 2021 lag het aantal sterfgevallen al voor de zevende week op rij onder het gemiddelde van de vergelijkingsperiode van de drie voorgaande jaren, zoals blijkt uit de gegevens die nu door het Federaal Bureau voor de Statistiek zijn gepubliceerd.

Zo zijn in Duitsland in de 13e kalenderweek (van 29 maart tot 4 april) in totaal 18.152 mensen overleden. Dit is 1.077 personen of ongeveer zes procent minder dan het gemiddelde van de laatste drie jaar. Tot en met de zesde kalenderweek (8 tot en met 14 februari) lagen de sterftecijfers nog boven het gemiddelde van de drie voorgaande jaren. In de zevende kalenderweek keerde de tendens en hield aan tot het einde van het kwartaal.

Wekelijks aantal sterfgevallen in Duitsland, het Duitse Federaal Bureau voor de Statistiek (screenshot).

Terwijl in januari 105.874 mensen stierven, dat is 17.991 of ongeveer 20% meer dan het gemiddelde van de drie voorgaande jaren, bedroeg het aantal sterfgevallen in februari 81.316, dat is 3.065 of ongeveer 4% minder dan het gemiddelde van de drie voorgaande jaren. Voor maart meldt het Federaal Bureau voor de Statistiek 81.359 overledenen, wat neerkomt op 9.714 overledenen of ongeveer elf procent minder dan het driejaarlijkse gemiddelde voor de vergelijkbare periode.

Maandelijks aantal sterfgevallen in Duitsland in 2021, het Federaal Bureau voor de Statistiek (screenshot).

Er kan echter niet worden aangenomen dat er sprake is van een oversterfte. Weliswaar zijn in het eerste kwartaal in totaal 268.549 mensen overleden, dat zijn er 5.212, of ongeveer twee procent meer dan in het eerste kwartaal van het gemiddelde van de drie voorgaande jaren. Dit ligt echter relatief dicht bij de gegevens voor het eerste kwartaal van 2017 en is in feite ongeveer drie procent lager dan het aantal sterfgevallen in 2018 – een jaar waarin de seizoensgriep bijzonder hevig was.

15 Kinderen in ziekenhuis opgenomen met mysterieuze ziekte die mogelijk aan Covid-19 is gebonden

Het percentage Covid-19 sterfgevallen was zelfs in de eerste vier kalenderweken bijna nooit hoger dan een vijfde (week 1: 22 procent, week 2: 20 procent, week 3: 19 procent, week 4: 18 procent). Als men er ook rekening mee houdt dat volgens de Robert Koch Instituut-definitie niet alleen degenen die werkelijk aan SARS-CoV-2 zijn overleden, maar ook degenen die met SARS-CoV-2 zijn gestorven, als Covid-19 doden worden geteld, is het aandeel van de “echte” Covid-19 doden in het totale aantal sterfgevallen waarschijnlijk nog lager.

Het Federaal Bureau voor de Statistiek schrijft het “benedengemiddelde aantal sterfgevallen” in de afgelopen weken toe aan een “extreem milde griepgolf”.

De olifant in de kamer: de dodelijke griepepidemie van 2017/2018

1 REACTIE

  1. Is dat een reclame stunt van het Duitse CBS deze instellingen zijn de tel kwijt of staan onder curatele van de overheid dat ze de zaak rooskleurig moeten weergeven anders worden ze opgedoekt Baantjes houden noemen ze dat en doen wat de opdrachtgever beveelt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here