Hersenimplantaten laten je je computer en telefoon bedienen met gedachtekracht

1
698

Ondernemer Elon Musk heeft veel ijzers in het vuur. Een van de meer spectaculaire is de ontwikkeling van een technologie waarbij mensen kunnen communiceren met computers en andere elektronica op een manier die lijkt op telepathie. Het bedrijf Neuralink demonstreert nu hoe het erin is geslaagd een aap met een in zijn hersenen geïmplanteerde chip computerspelletjes te laten spelen met gedachtekracht.

Zes weken geleden werden bij de makaak Pager twee implantaten in zijn hoofd geïmplanteerd, één in elke hersenhelft. Met deze en bananensmoothies als stimulans heeft Pager nu geleerd het computerspel Pong te spelen zonder de computer of enige handbediening fysiek aan te raken, alleen door zijn hersenactiviteit.

Pager leerde voor het eerst Pong spelen met een joystick. Dan wordt hij losgekoppeld en in plaats van dat de handbewegingen op die manier naar de computer worden doorgegeven, worden de hersensignalen van de Pager niet alleen naar de hand gestuurd, maar ook rechtstreeks naar de computer via implantaten in de hersenen.

Op Twitter schrijft Elon Musk dat het doel van het product, als eerste stap, is om mensen die lijden aan verlamming te helpen een smartphone te gebruiken. De technologie maakt het naar verluidt mogelijk om sneller tekstberichten te schrijven dan met vingers op de traditionele manier.

In de volgende fase zal de technologie worden toegepast in producten om gehandicapten weer mobiel te maken. Musk schrijft dat iedereen die met de technologie is uitgerust, het als volkomen natuurlijk zal ervaren. Ook hoeft het product ’s nachts niet aan een oplader te worden aangesloten en wordt het draadloos van stroom voorzien.

Parlor's CEO vlucht voor doodsbedreigingen

Door de hersenimpulsen te bestuderen die gepaard gaan met handbewegingen, is Neuralink erin geslaagd een interface te ontwikkelen die dezelfde signalen naar apparaten buiten het lichaam kan sturen, in dit geval om de aap Pager in staat te stellen een computerspel rechtstreeks met de hersenen in plaats van met de handen te besturen.

In tegenstelling tot Pager, die niet verlamd is, zullen mensen met mobiliteitsbeperkingen in plaats daarvan de bewegingen visualiseren die zij zouden maken met hun handen of andere lichaamsdelen waarover zij de controle hebben verloren.

Zichzelf koppelen aan een computer of smartphone is vergelijkbaar met het koppelen van twee apparaten met Bluetooth. Vervolgens worden de signalen van de hersenen elektronisch en draadloos doorgegeven via de meer dan tweeduizend elektroden op de geïmplanteerde hersenimplantaten.

Een transhumanistische droom: door DARPA gefinancierde implanteerbare biochip om Covid-19 op te sporen

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here