Groot-Brittannië lanceert munt ter ere van de “diversiteit”

0
288
De niet-blanke minister van Financiën van het Verenigd Koninkrijk pronkt met de nieuwe "diversity coin" die volgende week wordt gelanceerd en 50 pence waard is © Her Majesty’s Treasury (CC BY-NC-ND 2.0)

Een nieuwe 50 pence-munt ter ere van “diversiteit” zal maandag in het Verenigd Koninkrijk worden gelanceerd. De kunstenares achter het ontwerp heeft bij de productie van de munt gebruik gemaakt van “haar eigen ervaring als een raciaal gemengde vrouw”.

Volgende week zal Groot-Brittannië 2,5 miljoen exemplaren van een nieuwe 50 pence-munt lanceren om de “diversiteit” van het land te vieren, heeft de Britse regering aangekondigd. De nieuwe munt is het hoogtepunt van de “Wij hebben ook Groot-Brittannië gebouwd” campagne, die zich handelt over het verduisteren van het feit dat het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland ooit uitsluitend bestond uit blanke landen.

“Ik heb met eigen ogen de bijdrage van etnische minderheden aan de geschiedenis van Groot-Brittannië gezien”, beweert de Britse minister van Financiën Rishi Sunak, die zelf een Indiër is.

“Daarom heb ik de campagne ‘Wij hebben ook Groot-Brittannië gebouwd’ gesteund en de Britse Munt opdracht gegeven deze munt in te voeren om het te vieren”.

De munt, die de naam “Diversity built Britain” heeft gekregen, is ontworpen door Dominique Evans, die eerder ook al herdenkingsmunten ontwierp ter gelegenheid van de zogeheten Victory Day 1945, de 65ste verjaardag van Koningin Elisabeth als regent en de schrijfster Jane Austen.

Volgens Dominique Evans gebruikte ze “haar ervaring als een raciaal gemengde vrouw” bij het tekenen van de lijnen waaruit het ontwerp van de munt is opgebouwd. Volgens haar bestaat het ontwerp uit “een geodetische koepel met een reeks onderling verbonden lijnen en driehoeken die een netwerk vormen”. Symbolisch gezien is “elk onderdeel gelijk en symboliseert een samenleving van samenhang en kracht”.

“Proficiat aan Dominique Evans, de ontwerpster achter de nieuwe 50 pence munt van de Britse Munt. Haar ontwerp is de eerste in een serie munten die de Munt zal produceren om degenen te vieren die onze nationale geschiedenis en cultuur mede vorm hebben gegeven”, zegt de premier van het Verenigd Koninkrijk Boris Johnson in een verklaring.

BBC trekt zijn keutel in - patriottische liederen in Last Night of the Proms gaan door

“De nieuwe munt weerspiegelt de inzet van de regering om een eerlijker samenleving voor iedereen op te bouwen”, aldus Johnson.

Britse politie helpt moslimmeute om vrouwelijke evangelist van Speakers’ Corner te verwijderen: “Allahoe akbar! Weg, weg, weg!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here