Op het Griekse eiland Lesbos woont de schaapherder Fotis Giounis in de buurt van het migrantenkamp Kara Tepe. Giounis zijn schapen worden herhaaldelijk gestolen en geslacht en niemand lijkt het zich te interesseren. Nu weet hij niet wat hij moet doen om te zorgen dat zijn dieren met rust gelaten worden.

In Kara Tepe verblijven ongeveer 7.000 migranten die regelmatig Giouni’s land binnendringen en dieren slachten om vervolgens het vlees mee te nemen. In een veelbekeken video vertelt hij over zijn levenswerk:

“Ik heb dit allemaal gecreĆ«erd door op een fiets te rijden en melk te verkopen. Ik heb vijf maanden in een tent gewoond… En ze hebben alles in twee uur vernietigd”.

Hij zegt dat de asielzoekers de boerderij binnenvielen terwijl hij twee uur weg was en ze vijf schapen afslachtten. Dit kort na een andere aanval die de week ervoor had plaatsgevonden. De herder vraagt zich af hoe asielzoekers met 100 kilo vlees bij zich niet door de autoriteiten kunnen worden tegengehouden. Hij is ook ontzet dat gewapende migranten in de bergen en op boerderijen vrij rondlopen.

“Ik wil gewoon met rust gelaten worden”

Hij voelt zich wanhopig na de gebeurtenissen omdat het maar doorgaat en het meerdere jaren kan duren om de dieren groot te brengen, iets waar zijn familie sterk van afhankelijk is voor hun overleving. In dit verband moet worden opgemerkt dat de migranten die op Lesbos bivakkeren vaak uit veel welvarender sociale klassen in hun landen komen dan de herder.

“Ik wil geen compensatie. Ik wil gewoon met rust gelaten worden – naar huis kunnen gaan en me geen zorgen hoeven te maken”, zegt hij gelaten.

3 jaar oud meisje verkracht in Grieks migrantenkamp

Tegenwoordig brengt hij de dagen met zijn kinderen door met het bewaken van de dieren.

In twee verschillende spraakmakende reportages in de Griekse media vertelt Fotis Giounis over zijn leven dat aan diggelen is geslagen.

ā€œOpen de grenzen!ā€: Asielzoekers in Griekenland gebruiken kind als stormram om de politiebarriĆØres te doorbreken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here