Foto: Public Domain

Het paradoxale is dat de Amerikaanse en Europese sancties tegen Rusland, die bedoeld waren om de Russische economie lam te leggen, haar sterker hebben gemaakt.

De Russische economie presteert sterk volgens recente voorspellingen van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds. Dit resultaat staat haaks op eerdere voorspellingen van de Verenigde Staten en hun Europese bondgenoten, die stelden dat de Westerse sancties de Russische economie op de knieën zouden dwingen om onderdanig om “genade” te smeken, schrijft Strategic Culture.

Toen het conflict in Oekraïne 16 maanden geleden escaleerde (na acht jaar van door de NAVO gesponsorde agressie met behulp van het neonazi-regime in Kiev), genoten verschillende westerse politici en deskundigen van het vooruitzicht dat de Russische economie zou instorten door de “totale oorlog” die tegen het internationale bankwezen en de handel was begonnen.

Nou, zo is het niet gelopen. Verre van dat. Zoals de Wereldbank hierboven opmerkte, hebben de Westerse sancties Rusland alleen maar geholpen om alternatieve markten in China, India en elders in de wereld te stimuleren. Een belangrijke bron van inkomsten voor Rusland is de export van olie en gas. De toegenomen verkoop aan Azië heeft de inkomsten op peil gehouden ondanks het verlies van Europese markten door de Westerse sancties.

Het paradoxale is dat de Amerikaanse en Europese sancties tegen Rusland, die bedoeld waren om de Russische economie te verlammen, deze juist sterker hebben gemaakt.

Michael Hudson, een Amerikaanse wereldwijde economische analist, wijst erop: “De sancties hebben Rusland verplicht om zelfvoorzienend te worden op het gebied van voedselproductie, industriële productie en consumptiegoederen.”

Hudson merkt ook op dat de geopolitieke strategie van de VS erin bestaat om sancties te gebruiken om haar vermeende Europese bondgenoten afhankelijker en onderdaniger van Washington te maken.

Een andere gerespecteerde commentator, Glenn Diesen, een Noorse professor in geo-economie, vergeleek het gebruik van Westerse sancties met het zelfdestructieve gedrag van “zelfbeschadiging”. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben volgens hem “een enorme markt overgedragen aan de rest van de wereld”.

  NAVO's invasie in het zuidwesten van Rusland wordt beantwoord met een muur van staal

Diesen merkt ook op dat 85 procent van de wereldbevolking in landen woont die de Westerse sancties tegen Rusland niet naleven. Deze wereldwijde meerderheid creëert meer dan ooit nieuwe vormen van handel en financiën die de westerse controle overbodig maken. Een belangrijke impuls voor deze positieve ontwikkeling is de noodzaak die het systematische misbruik van macht en privileges door Washington met zich meebrengt.

De gevolgen zijn verreikender en ingrijpender dan de onbedoelde voordelen voor de nationale economie van Rusland. De westerse sancties versnellen ook de ontwikkeling van een multipolaire wereld en de ondergang van de Amerikaanse dollar als wereldwijde reservemunt. Het resultaat van deze twee trends is de historische achteruitgang van de Amerikaanse imperiale macht – zij het met uitbarstingen van militarisme en oorlogszucht op de weg naar de ondergang.

Een belangrijke illustratie van de veranderende tijden was deze week te zien op de 25e top van het Internationale Economische Forum van Sint-Petersburg (SPIEF). Aan dit vierdaagse evenement namen 17.000 afgevaardigden uit zo’n 130 landen deel. Dit jaar waren er grote vertegenwoordigingen uit Azië, Latijns-Amerika en Afrika.

Het bruisende evenement weerspiegelde niet alleen de economische kracht van Rusland zelf, maar ook het feit dat Rusland – verre van “geïsoleerd” en onderdrukt – door de rest van de wereld wordt gezien als een motor voor groei en meer welvarende multipolaire betrekkingen.

Vanuit het perspectief van de meeste naties lijkt het er inderdaad op dat de Verenigde Staten en hun westerse bondgenoten degenen zijn die geïsoleerd en anachronistisch zijn.

Een van de aanwezigen op SPIEF was de Amerikaanse industrieanalist Douglas Andrew Littleton, die zei: “Westerse sancties tegen Rusland hebben een averechtse uitwerking gehad.” En hij voegde eraan toe: “Ik ben blij dat Rusland de sancties op zoveel manieren heeft kunnen omzeilen en omzeilen met hun vrienden en bondgenoten.”

  Plan B van de VS: Europa voor de nabije toekomst een verarmde, politiek irrelevante woestenij

Wat hier aan de hand is, is niet slechts de opkomst van een alternatief systeem, maar een historische politieke en misschien wel morele paradigmaverschuiving. De wereldbol wil vreedzamere en wederzijdse relaties van samenwerking en ontwikkeling. De meeste mensen op deze aarde willen dat er een einde komt aan de eindeloze oorlogszucht, het militarisme en de eenzijdige intimidatie door zelfgekozen machten. De planeet schreeuwt om een wereld gebaseerd op rechtvaardigheid en vrede.

Wat de wereld meer dan ooit beseft, is dat het unilaterale gebruik van economische sancties door Washington niets anders is dan oorlogsvoering en staatsterrorisme onder een andere, smakelijkere naam. Al tientallen jaren probeert de VS economische wapens te gebruiken om andere naties te wurgen en te doden. Ik denk hierbij aan Noord-Korea, Cuba, Iran, Irak en vele andere landen waar het Amerikaanse imperialisme voorwaarden van economische genocide heeft opgelegd.

De wereld is zich terdege bewust van deze duivelse erfenis en heeft genoeg van de Amerikaanse barbaarsheid die wordt uitgeoefend met de hulp van haar Westerse lakeien in de NAVO en de Europese Unie.

We moeten hier speciaal melding maken van Syrië, de Arabische natie die worstelt om te herstellen van 12 jaar oorlog die het land werd aangedaan door Washington en zijn NAVO-partners voor “regimeverandering”. Vandaag de dag wordt het herstel van Syrië wreed belemmerd door economische sancties die door de VS en de EU zijn opgelegd. Hoe verachtelijk is dat?

Er is echter een feilloos historisch besef dat Washington eindelijk zijn nemesis heeft ontmoet. Door de sancties tegen Rusland op te voeren en de lakeien van de EU over te halen om hetzelfde te doen, hebben de Verenigde Staten nu een historisch dynamisch proces van hun eigen imperiale ineenstorting ontketend.

Tientallen jaren lang werkten Amerikaanse sancties op een snode manier tegen geïsoleerde, kleinere naties om wraakzuchtige ontberingen af te dwingen.

Nu niet meer. De enorme natuurlijke rijkdom en economie van Rusland zijn te groot om in te dammen. Ook militair laat Rusland niet met zich sollen. Sterker nog, het heeft in Oekraïne teruggeslagen in de bedrieglijke en verderfelijke proxy-oorlog van het Westen.

  Hoe de oorlog in Oekraïne zal eindigen - John Mearsheimer

De wereldeconomie en de internationale betrekkingen zijn de afgelopen jaren organisch en bewust veranderd, vooral door de opkomst van China en Eurazië in het algemeen.

Een andere belangrijke ontwikkeling is dat het westerse imperialistische mediamonopolie is doorbroken. Washington en zijn volgelingen in de Europese politieke klasse worden zelfs door hun eigen bevolking geminacht als leugenaars en charlatans.

Door een onverstandige poging te doen om de Russische beer in de val te lokken, heeft het Westen alleen maar een scenario gecreëerd waarin de rest van de wereld in opstand komt tegen de uitbuitende controle van het Westen. Vijf eeuwen Europees en Amerikaans Westers parasitisme zijn voorbij.

De economische kracht van Rusland zet de rest van de wereld ertoe aan om de ketenen van Westerse overheersing en onderwerping van zich af te schudden. Het proces van het dumpen van de dollar komt in een stroomversnelling die door zelfvernietigende sancties wordt versneld. Pilaren en façades brokkelen in real time af.

Het thema van het SPIEF-evenement dit jaar was “Soevereine Ontwikkeling – de Basis voor een Rechtvaardige Wereld”.

Zoals bij vele andere imperia in de geschiedenis die zijn ingestort, gaan arrogantie en overmoed vaak vooraf aan de val. De Amerikaanse en Westerse elite dacht dat ze een eeuwige vrijbrief hadden om verwoestingen aan te richten voor hun eigen egoïstische gewin. Hun economische plundering en bewapening keren zich nu tegen hun eigen hoofden. En dat had al veel eerder moeten gebeuren.


Copyright © vertaling 2023 door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Als het kaartenhuis in elkaar stort…Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelTerwijl het Westen naar de overwinning in Oekraïne streeft, streeft het Mondiale Zuiden naar vrede
Volgend artikelHet uitschot afschuimen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

10 REACTIES

 1. De gigantische hoogmoed van het zgn. Democratische Westen dondert binnenkort met een enorme klap van haar voetstuk. Dag dollar, dag usa, dag pleuro, dag EU. Leve de werkloosheid, leve de armoede en dan als reddende engel de nwo van het wef om het volk tot slaaf te maken van de centrale banken en de zgn elite zooi.
  Arm volk dat zulke incompetente lijers heeft. Lijers die geloven in wef sprookjes en kilometers verwijderd zijn van hun eigen volk.
  Wat een toekomst?

 2. Mooi. Goed dat er dezelfde meningen zijn. Dat geeft hoop op positieve vooruitzichten.

  https://zonderreden.substack.com/p/east-earth-and-turkey-part-1

  “The fact that Russia halted the militarization of its borders with Ukraine, by the NATO gophers of the USA shadow government, should go into history as an incredible act of kindness toward EU. Even though Russia only did it to protect itself. And EU should count its blessings that it did not get sacrificed as the war gopher for these parasitic barbarians.”

 3. voorlopig weerspiegelt deze economische sterkte van Rusland zich niet in de koers van de Roebel ; deze is na een record van 55 Rub/Euro weer gezakt tot 92Rub/Euro ….Hoe kan dat ?

 4. “Goh, bedankt Amerika! Amerikaanse sancties maken Russische economie sterker en bespoedigen multipolaire wereld” : thats the plan of the oy veys..

  bunting clover leaf map, belt and road, kissinger china bank etc etc

 5. Amerika heeft sowieso geen toekomst. Elke Amerikaan moet nu huis en haard verlaten en gaan emigreren om zijn of haar vege lijf te redden. Het is slechts een kwestie van tijd dat Moeder Natuur de West- en Oostkust van Amerika door aardbevingen en aardverschuivingen geheel zal wegvagen. Er is dat geen infrastructuur meer. Er zullen daardoor miljoenen Amerikanen sterven. Amerika zal de wereld schreeuwen om noodhulp, die door landen niet gegeven zal worden.

 6. tim pietersen juni 17, 2023 at 10:38
  N.a.v. de Tim Petersen opmerking:
  Ja, het kan ook zijn dat dit het rondweggetje is waar ze de shit mee naar binnen sluipen, en dat we dus allemaal hartstikke belazerd zijn op de meest sluwe slinkse wijze! Maar er zijn teveel signalen vanuit allerlei hoeken en machten die dit tegenspreken. Ook de rol van Turkije. Niet te spreken van de zielige zooi in de VS, de loopjongen van de Ziomaffia voor hun NWO.

  “bunting clover leaf map, belt and road, kissinger china bank etc etc”
  Wat is er daadwerkelijk van geimplementeerd van deze zaken, en van de etc etc? En hoe zijn de Oy Veys er mee gemoeid? Het zijn allemaal wat losse kreten van je. Kun je het eea onderbouwen met feiten?

  Hier is wat interessant leesvoer over de nieuwe silk road:

  Over de nieuwe silk road:
  https://hir.harvard.edu/what-does-the-belt-and-road-initiative-mean-for-the-future-of-the-international-integration-system/

  China and Israel: On the Same Belt and Road?
  https://www.inss.org.il/wp-content/uploads/systemfiles/adkan18_3ENG%20(4)_Lavi,%20He,%20Eran.pdf

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in