De sancties moesten Rusland verzwakken, dat nu meer geld krijgt voor aanzienlijk lagere leveranties. De MidCat pijpleiding moet nu in allerijl voltooid worden, maar waar zal het gas vandaan komen?

Een crisis zoals wij die nu meemaken, heeft niet alleen donkere kanten. Wat er goed aan is, is dat het meedogenloos problemen blootlegt die vroeger verborgen waren. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), dat ons in de eurozone bijna tweecijferige inflatiecijfers heeft opgeleverd. Het ziet ernaar uit dat het ons in een gevaarlijke stagflatie zal duwen, want een hoge inflatie berooft de bevolking van koopkracht en verstikt de economie, schrijft Ralf Streck.

Een bijzonder moeilijk probleemgebied dat nauw verband houdt met de inflatie is het energiebeleid. Energietekorten dragen bij tot stijgende energieprijzen. Zij drijven de inflatie op een bijzondere en aanhoudende wijze aan. Dit komt doordat hoge energieprijzen de prijzen van goederen en diensten pas na enige tijd doen stijgen. Meer en meer consumenten zullen dit zeer duur en pijnlijk aanvoelen. Het is nog betrekkelijk rustig.

Het grote einde, de hoge en onbetaalbare rekeningen, moet voor veel mensen nog komen. Het zal pas in de winter zijn dat veel mensen zich gewoon geen warm appartement kunnen veroorloven, en dat zal dan een zeer grote druk op de economie leggen.

Verantwoordelijk voor de hoge inflatie zijn ook hoge “miljarden winsten die uit de lucht vallen”, zoals de zogenaamde Windfall Profits voor grote energiebedrijven ook wel genoemd worden. Daarachter zit een krankzinnige structuur, die natuurlijk politiek bedoeld was en is.

Het absurde Merit-Order-System

Wij hebben het absurde Merit-Order-System dat de elektriciteitsprijzen in de EU bepaalt. Het gaat ongeveer als volgt: eerst worden de centrales met de zogenaamde laagste marginale kosten ingeschakeld. Vervolgens worden andere soorten opwekking met steeds hogere kosten ingeschakeld tot uiteindelijk aan de vraag is voldaan.

Het absurde van het verhaal is dat de laatste soort stroomopwekking die ingeschakeld wordt, de prijs van de elektriciteit bepaalt. Dit is momenteel het extreem dure gas. Het gemiddelde wordt niet berekend, maar men betaalt altijd de hoogste prijs.

Laten we het systeem overbrengen op een uitstapje naar het restaurant. In dit absurde EU-restaurant kan niet elke klant voor zijn individuele maaltijd betalen. De ene klant eet een goedkope hamburger, die voor windenergie zou kunnen staan, terwijl een andere met een T-bone steak uiteindelijk steenkool-energie bestelt. Omdat nog niet alle eters bediend zijn, bestelt de laatste kaviaar (gas). Dienovereenkomstig moeten alle eters in het restaurant de kaviaarprijs betalen, zelfs als zij alleen de hamburger hebben gegeten.

Na de Oekraïne doet menig Europees hart pijn

Speculatie

Daarnaast is er natuurlijk de inflatoire speculatie, waar hier al vroeg op gewezen is. De voorjaarsbalans is nu te zien in de balansen van de energiebedrijven. Recordwinsten worden ook geboekt door degenen op wie de meevallers slechts in beperkte mate uit de hemel regenen.

Shell, de grootste oliemaatschappij van Europa, heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een gecorrigeerde winst gemaakt van 11,5 miljard dollar. Het concern overtrof daarmee zelfs zijn recordwinst van 9,1 miljard dollar. Moeten we er nog aan toevoegen dat dit gegenereerd is in het eerste kwartaal van 2022? Bij TotalEnergies is het bijna verdrievoudigd tot 5,7 miljard dollar, ondanks afschrijvingen in Rusland.

Deze winsten kunnen oorlogswinsten genoemd worden. Maar de hoge prijzen kunnen niet oorzakelijk gerechtvaardigd worden door de oorlog in Oekraïne. Het dient alleen maar als een excuus, dat de ECB ook graag gebruikt om de aandacht af te leiden van haar krankzinnige monetaire beleid van de afgelopen 14 jaar. Zij doet alsof de eindeloze geldvloed niets te maken heeft met de hoge inflatie.

De energiebedrijven hebben de consumenten een hoge prijs afgetroggeld, niet vanwege de hoge olie- of gasprijzen, maar omdat zij bereid waren die te betalen en omdat die prijs afdwingbaar was door het oligopolie, aangezien kartelkantoren tandeloos zijn.

Een kleine opmerking volstaat hier: op geen enkel moment is de olieprijs ook maar in de buurt gekomen van het all-time record van bijna $150 per vat. In 2008 kostte een vat olie bijna evenveel zonder dat de brandstofprijzen pieken bereikten zoals nu. In juli 2008 steeg de gemiddelde prijs van diesel tot een hoogtepunt van iets minder dan 1,54 euro. Op dit ogenblik kost een vat olie echter minder dan 100 euro.

Benzine tanken korting

Een blik op de prijzen van benzinestations maakt meteen duidelijk waar de recordwinsten van Shell en Co. vandaan komen. Zij worden door de staat gesubsidieerd door middel van brandstofkortingen – zelfs voor de grootverdieners – in plaats van ze uit te schakelen door middel van verstandige anti-trustwetten. Wat hoge prijzen zijn voor de consumenten, zijn exploderende winsten voor de energiebedrijven.

Het is duidelijk wie er baat heeft bij het Boetsja bloedbad, maar er zijn nauwelijks nog media over die het zeggen

Als u de inflatie dus doeltreffend wilt bestrijden, moet u het oligopolie opbreken en een antitrustwet in het leven roepen die deze naam waardig is. Het absurde Merit-Order-System, dat ertoe leidt dat miljardenwinsten uit de lucht vallen, zou dan ook afgeschaft worden.

Toegegeven, het kan nog absurder. Spanje, bijvoorbeeld, rekent de gewone mensen bijzonder snel en zwaar aan. Hier is de prijs van de elektriciteit zelfs gebaseerd op de prijs van het gas, hoewel er geen enkele gasgestookte centrale ingeschakeld hoefde te worden.

De belasting op overwinsten moet 100 procent bedragen

De consumenten – en de kiezers – mogen niet van het echte probleem worden afgeleid door een debat over een “belasting op overwinsten”. Als overwinsten belast zouden worden met 25 procent, zoals Italië doet, zou een inflatoire 75 procent in de zakken van de energie-oligopolie blijven.

Waarom heeft een neoliberaal Mario Draghi anders deze belasting ingevoerd? Als er al iets is, dan moet de belasting op overwinsten 100 procent zijn. Bovendien zou er eerst een verstandig belastingstelsel voor multinationale ondernemingen moeten komen, zouden de belastinggaten gedicht moeten worden en zouden de belastingparadijzen – vooral in het midden van de EU, zoals Luxemburg – opgedroogd moeten worden.

Dit zijn maar een paar aspecten van een absurd energiebeleid dat gewoon wordt voortgezet en niet afgeschaft. Dan is er de kerncentrales ramp in Frankrijk. Omdat slechts de helft van het vervallen en krakende atoompark draait, moet een extreem grote hoeveelheid elektriciteit in Europa gekocht worden, wat de prijzen voor alle consumenten in Europa opdrijft.

“Absurdistan Frankrijk”

Na zich zo diep in een impasse te hebben gemanoeuvreerd, stapelt de op één na grootste elektriciteitsmaatschappij ter wereld de verliezen steeds verder op. Door een grillig energiebeleid moet EDF nu volledig genationaliseerd worden om zichzelf te redden.

EDF moet steeds meer en steeds duurdere elektriciteit kopen. Maar omdat de prijs van elektriciteit in Frankrijk gemaximeerd is, anders zouden de consumenten wel inzien dat goedkope kernenergie een sprookje is, eist EDF nu 8,34 miljard euro schadevergoeding van de staat voor de gederfde inkomsten.

Ondanks Corona wordt de Afrikanisering van Europa in opdracht van de EU nog steeds doorgezet

Maar er moeten steeds meer nieuwe kerncentrales komen, die eigenlijk stilgelegd zouden moeten worden, omdat de rivieren allang oververhit zijn en de flora en fauna doen afsterven. Dit moet, zoals de EU nu ook besloten heeft, een duurzame milieuvriendelijke energieproductie zijn. In Frankrijk wordt daardoor bijna een kwart van het zeer schaarse drinkwater verbruikt.

Door de extreme droogte is er niet alleen overal een tekort aan drinkwater, maar ook aan koelwater voor de reactoren. Sommige rivieren, zoals de Loire, voeren slechts extreem laag water. Maar het kan nog erger. Men kan alleen maar hopen dat de nucleaire toezichthoudende autoriteit er rekening mee zal houden dat de reactoren nog heel wat koelwater nodig zullen hebben wanneer zij worden stilgelegd.

Anders dreigt er een meltdown, een superramp. Tot nu toe zijn vijf reactoren alleen lager gesteld wegens koelingsproblemen, omdat Frankrijk elke megawatt nodig heeft en geen peperdure extra stroom in het buitenland wil kopen.

Nieuw in “Absurdistan Frankrijk” is dat de staat nu ongeveer 24 miljard euro moet bijeenbrengen om de resterende 16 procent van de aandelen te nationaliseren, om zo de aandelen terug te kopen van een bedrijf dat in reële termen failliet is, en daarom zouden de aandelen eigenlijk niets meer waard zijn. De beurswaarde wordt alleen kunstmatig gecreëerd omdat de staat achter EDF staat en er garant voor staat.

Opnieuw worden particuliere beleggers – zoals Blackrock – uitgekocht tegen hoge kosten voor de belastingbetaler. Het sprookje van de zogenaamd goedkope kernenergie zal in Parijs niet aan het wankelen worden gebracht. Dat is ook niet te doen in Brussel, waar kernenergie zelfs het EU-keurmerk voor taxonomie heeft gekregen, dat natuurlijk te maken heeft met de atoombom: Frankrijk is de laatst overgebleven kernmacht in de EU.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De westerse leiders hebben met hun sancties tegen Rusland aan uw neus getrokken om u in uw gezicht te spugenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHonderden Canadese dokters dood: Genocide bevestigd na 4e booster verplicht gesteld voor medisch vakgebied
Volgend artikelDEATHVAX™ Israël Editie: Officiële gegevens over totale sterfte vrijgegeven
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

4 REACTIES

 1. Een hoop klets en een hoop luchtfietserij.
  Overwinst moet 100% belast worden? Wanneer is winst dan precies overwinst? En waarom zou welk zinnig mens dan ook denken dat extra geld aan de overheid geven ook maar een enkel probleem op zou lossen?
  Kernenergie niet goedkoop? Misschien toch even huiswerk gaan doen. Hoge kosten doordat overheidsbeleid zorgt voor uitfaseren, waardoor mem niet meer investeert en slechts het minimale onderhoud pleegt totdat men niet anders kan en daardoor duurder uit is ligt exact daaraan; overheidsbeleid. En kom aub niet aan met die kokende rivieren.
  En dan de volgende klapper; BLACKROCK zou worden uitgekocht dmv belastinggeld? Laat me niet lachen, Blackrock is financieel veel groter dan veruit de meeste landen, er is geen regering die Blackrock uit zou kunnen kopen. Om maar even te zwijgen over het feit dat het door de auteur wordt afgeschilderd als een prive-onderneming. Misschien even kijken hoe al die draadjes van eigenaarschap lopen voordat je zo’n bewering doet. Eigendom van een heel klein en eng groepje als je goed kijkt.

 2. Drinkwater: er bestaat een nieuwe techniek om grote hoeveelheden zeewater direct te ontzilten en zuiveren. Engelse uitvinding.

  Om daar in te investeren dat doet NL niet, maar als de rivieren droog staan is het te laat…..

  Wat betreft gas: we hebben genoeg zelf in het noorden. Export naar Italie en Mofrikana stoppen,en op ons eigen net zetten.

  De volslagen gestoorde idioterie van warmtepompen, electrische verwarming, windmolens, zonnepanelen stoppen, en beginnen met de bouw van atoomcentrales.
  De bouw uitbesteden aan Chinese bedrijven; dan staan ze er binnen een jaar

  Ipv de boeren continue treiteren en proberen hun land af te pikken, het mestoverschot wat er kennelijk is, industrieel verwerken; kan o.a. mest korrels van gemaakt worden.

  En: uit EU, euro, Nato,VN, WHO, grenzen dicht en bewaakt, vluchtelingen zonder werk naar wir schaffen das land, Islam verbieden.

  • ‘Drinkwater: er bestaat een nieuwe techniek om grote hoeveelheden zeewater direct te ontzilten en zuiveren. Engelse uitvinding.’

   Dat ze daar maar vlug aan beginnen ipv hun dtront naar de Franse stranden te laten afvloeien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in