De EU en Litouwen liggen op schema om een akkoord te bereiken waardoor het Russische vrachtverkeer naar Kaliningrad binnenkort weer normaal kan verlopen. De reden is dat Rusland zo’n verandering heeft geëist en met militaire actie heeft gedreigd als die niet wordt doorgevoerd.

Duitsland en andere Navo-landen met troepen in Litouwen vreesden dat Rusland zijn toevlucht zou kunnen nemen tot militair geweld om een landcorridor naar zijn enclave in de Oostzee te openen, wat in het nadeel zou zijn van de Navo, die waarschijnlijk niet militair zou durven ingrijpen ondanks het feit dat Litouwen lid is van de Navo.

Reuters:

De handel via Litouwen naar de Russische exclave Kaliningrad zou binnen enkele dagen weer normaal kunnen worden, zeiden twee bronnen die met de zaak vertrouwd zijn, nu Europese ambtenaren toewerken naar een compromis met de Baltische staat om een ruzie met Moskou te beslechten.

Kaliningrad, dat grenst aan landen van de Europese Unie en voor de meeste goederen afhankelijk is van spoorwegen en wegen door Litouwen, is sinds 17 juni afgesneden van een deel van het vrachtvervoer vanuit het Russische vasteland, als gevolg van door Brussel opgelegde sancties.

Europese ambtenaren zijn in gesprek over het vrijstellen van het gebied van de sancties, die tot nu toe industriële goederen zoals staal hebben getroffen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor een overeenkomst begin juli als EU-lid Litouwen zijn bedenkingen laat varen, zeiden de mensen, die niet bij naam genoemd wilden worden omdat de besprekingen privé zijn.

De ruzie over het isolement van de Russische exclave stelt de vastberadenheid van Europa op de proef om de sancties te handhaven die na de Russische invasie in Oekraïne werden opgelegd, en doet de vrees voor een escalatie toenemen nadat andere beperkingen Rusland ertoe dwongen zijn schuld niet af te lossen.

Hoewel de Westerse mogendheden hebben toegezegd voor Oekraïne op te komen, en deze week zowel op de G7-top als op de NAVO-top hun vastbeslotenheid hebben herhaald, blijkt het voor Europa moeilijk te zijn om zowel aan de strenge sancties vast te houden als een verdere escalatie met Rusland te voorkomen.

Oekraïne voert brutale grensoverschrijdende terreuraanval uit in Rusland

Daarom zoeken Europese ambtenaren, met de steun van Duitsland, naar een compromis om een van hun vele conflicten met Moskou op te lossen, zei een van de mensen.

Als de traditionele route voor Russische goederen naar Kaliningrad, eerst via zijn bondgenoot Wit-Rusland en dan Litouwen, niet hersteld wordt, vreest de Baltische staat dat Moskou militair geweld zou kunnen gebruiken om een landcorridor door zijn grondgebied te ploegen, zei de persoon.

Duitsland, ondertussen, heeft militairen in Litouwen gestationeerd en zou in een confrontatie aan de zijde van zijn NAVO-bondgenoten kunnen worden meegezogen als dat zou gebeuren.

De grootste economie van Europa is ook sterk afhankelijk van de invoer van Russisch gas en zou kwetsbaar zijn voor een vermindering van de stromen als het geschil over Kaliningrad zou escaleren.

“We moeten de realiteit onder ogen zien,” zei een persoon met directe kennis van de EU-besprekingen, die Kaliningrad omschreef als “heilig” voor Moskou.

“Poetin heeft veel meer invloed dan wij. Het is in ons belang om een compromis te vinden,” zei hij, en hij gaf toe dat de uiteindelijke uitkomst oneerlijk kan lijken.

Compromisakkoord

Een woordvoerder van het Litouwse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het met de Europese Commissie zal blijven overleggen over de toepassing van sancties en dat een eventuele wijziging door het blok de Baltische staat niet apart mag behandelen.

“Sancties moeten worden gehandhaafd, en eventuele besluiten mogen de geloofwaardigheid en de doeltreffendheid van het sanctiebeleid van de EU niet ondermijnen,” zei de woordvoerder.

“Aangezien doorvoer van Kaliningrad via verschillende EU-lidstaten mogelijk is, kan de uitleg van de Europese Commissie over de uitvoering van de EU-sancties (…) niet beperkt blijven tot Litouwen.”

Frontnieuws filmpscoop - Russische strijdkrachten bestormen AFU loopgraven 18+

Een woordvoerder van de Europese Commissie wees op haar verklaring van 22 juni dat Litouwen de EU-beperkingen uitvoert en dat de aanvoer van essentiële goederen naar Kaliningrad ongehinderd blijft.

Een van de mensen met directe kennis van de zaak zei te verwachten dat tegen 10 juli een compromis zou worden gevonden en een tweede persoon zei dat het volgende week zou kunnen worden aangekondigd.

Een compromis zou kunnen inhouden dat het vrachtverkeer tussen Rusland en Kaliningrad wordt vrijgesteld van de EU-sancties, omdat het niet tot de normale internationale handel wordt gerekend omdat de exclave deel uitmaakt van Rusland, aldus een van die personen.

Die concessie zou alleen kunnen worden gedaan op voorwaarde dat de gesanctioneerde vracht in Kaliningrad wordt gebruikt en niet wordt uitgevoerd via zijn haven, waar de Russische Oostzeevloot zijn hoofdkwartier heeft.

Dat zou moeilijk te garanderen zijn en zou Litouwen, dat tot taak heeft de eindbestemming van de goederen te bepalen, op ramkoers met Rusland kunnen brengen, aldus de persoon.

Een andere persoon zei dat men op humanitaire gronden een uitzondering zou kunnen maken voor Kaliningrad, dat ingeklemd ligt tussen Litouwen, Polen en de Oostzee.

Hij zei echter dat Litouwen ernstige bedenkingen had bij het doen van wat gezien zou kunnen worden als een concessie aan Moskou.

Alcohol en cement

Litouwen, dat vroeger vanuit Moskou werd geregeerd, is nu een van de felste critici van Rusland in de Europese Unie en is in conflict geraakt met ambtenaren in Duitsland en Brussel, die de ruzie willen bezweren.

Tot nu toe verhinderen de EU-sancties tegen Rusland het vervoer van ijzer, staal en metalen naar Kaliningrad door de EU-staten.

De lijst van gesanctioneerde goederen zal vanaf 10 juli worden uitgebreid met cement en alcohol, in augustus met steenkool en in december met olieproducten zoals brandstof. Wanneer de laatste fase ingaat, zal ruwweg de helft van de vracht die vanuit Rusland naar Kaliningrad wordt gezonden, worden gesanctioneerd.

Zelensky's oproep tot een kernoorlog

Passagiers noch levensmiddelen worden verboden en Kaliningrad kan nog steeds per vliegtuig of over zee worden bereikt.

Hoewel de Verenigde Staten en de Europese Unie prompt sancties hebben afgekondigd om de toegang van Rusland tot de internationale financiële wereld en zijn verkoop van kolen en olie aan banden te leggen, hebben de strafmaatregelen weinig gedaan om de Russische militaire agressie te temperen.

De laatste weken heeft Moskou Europa ook de loef afgestoken door de gasleveringen te beperken, waardoor Duitsland zich op rantsoenering moet voorbereiden en de escalerende ruzie over Kaliningrad met toenemende bezorgdheid gadeslaat.

Kaliningrad, dat bijna een miljoen inwoners telt, werd van Moskou afgesneden toen Litouwen bij het uiteenvallen van de Sovjet-Unie onafhankelijk werd, en de inwoners moeten over EU-grondgebied reizen om de rest van Rusland over land te bereiken.

Dmitry Medvedev, plaatsvervangend voorzitter van de Russische Veiligheidsraad, zei deze week dat de beperkingen op de verscheping van goederen naar Kaliningrad deel uitmaakten van een Westerse proxy-oorlog en dat Rusland tal van manieren had om terug te slaan.

“Er zijn vele mogelijkheden, een aanzienlijk deel daarvan is van economische aard en is in staat om de zuurstof af te snijden naar onze Baltische buren die vijandige acties hebben ondernomen,” zei hij tegen een Russische krant.

“Er is ook de mogelijkheid om asymmetrische maatregelen te gebruiken, die (…) een kritieke escalatie van het conflict zullen veroorzaken.”


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

GREAT RESET DOSSIER

Heeft Rusland al gewonnen? Is het “Game Over” voor het Rockefeller Imperium?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelRussische troepen verlaten vrijwillig Slangeneiland uit “goede wil voor de organisatie van humanitaire corridors” – Zelensky pretendeert een “grote overwinning” 
Volgend artikelDr. Coleman: Wij hebben nog zes maanden over
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

22 REACTIES

 1. Straks zitten ze eindelijk aan tafel:
  Wat er achter de schermen gebeurt weten we niet maar het lijkt erop dat een deal in de maak is. Oekraïne houdt Odessa, Rusland houdt Kaliningrad, en na de verovering van Kramatorsk heeft Rusland de Donbas en een landbrug naar Krim. Bestand, wapenstilstand en eindelijk vredesgesprekken. Net wat Kissinger al voorstelde.
  Rusland heeft zijn doel dan bereikt en de EU krijgt er een nog lastiger klant dan Hongarije of Polen bij, en de Amerikanen zijn er in geslaagd de Europese NATO-landjes eindelijk hun eerlijke bijdrage te doen leveren, zodat de VS zich meer op Oost-Azië kan concentreren. Iedereen wint, behalve China dat dit niet leuk zal vinden.

 2. Als de spoor verbinding niet hersteld wordt voor onbeperkte transport, wat een voorwaarde was om Litouwen bij de EU aan te mogen sluiten. Riskeert Litouwen zijn bestaan als onafhankelijk land. Want dan is namelijk Rusland gerechtigd om Litouwen weer in te lijven bij de Russische Federatie. Dit zelfde geldt ook voor Duitsland. Duitsland heeft namelijk alle afspraken van het Potsdam verdrag van 1945 aan zijn laars gelapt, zo ook alle voorwaarden van de hereniging van de voormalige DDR. Het grondgebied Duitsland staat hiermee al op losse schroeven. Polen kan zo maar een derde deel van zijn land kwijt raken, want ook Polen lapt alle afspraken aan zijn laars.

  Hiermee wordt het steeds duidelijker dat er geen afspraken gemaakt kunnen worden met de EU en/of de Amerikanen. Want ze komen die toch niet na, als het hun niet uitkomt. Wat betreft Oekraïne, dat grondgebied wordt uiteindelijk compleet gedemilitariseerd en gedenazifiseerd. Of daar het Angelo Zionisten Rijk mee eens is of niet. Dat bepaald Rusland en niemand anders. De grondstoffen uit Rusland zullen steeds minder en minder worden richting de EU/ Amerika. Want Rusland zal zich meer richting het Oosten en het Zuiden richten, om handel te drijven met echte waarde die op grondstoffen gebaseerd zijn.

  Daar kan het Angelo Zionisten Rijk niet aan voldoen. Want fiatgeld dat uit het niets laten ontstaan heeft geen tegen waarde. Voor niets gaat de zon op, maar voor de rest gelden er andere regels. Uiteindelijk zal de petrodollar zijn waarde verliezen, als er een op grondstoffen gebaseerde reserve munt komt. Dan stort Amerika in en neemt de EU en de rest van het Angelo Zionisten Rijk met zich mee de afgrond in. Deze gebeurtenis is al heel dichtbij, want niet voor niets is er paniek op de wereld en de rentes stijgen. Om zo al het gecreëerde fiatgeld uit het niets door de centrale banken in vaste waarde te kunnen omzetten. Als onroerend goed, land e.d. ten koste van de bevolkingen. De grootste roof op de mensheid is begonnen door de private centrale banken.

 3. Wat een grote strategen, economen en politici zijn hier aan het woord.
  Afspraken houden.
  In de aanloop van de oorlog verplaatste Rusland militairen en materieel naar de gr3ns met Oekraïne want samen met Wit-Rusland ging het oefeningen houden. Menige keer verklaarde “God” Poetin dat er geen oorlog kwam.
  De “heilbrenger en verlosser” uit Rusland die boos is over niet nageleefde afspraken verbrak de zijde onmiddellijk met alle gevolgen bandiet.
  Na jaren conflicten, door “God”Poetin uitgelokt erkent hij plots de donbasreublieken want dan kan hij op basis van een eigen wet Oekraïne binnenvallen om “landgenoten “ te gaan helpen.
  Hij gooit met de Russische paspoorten , alsof het confetti is om dan zijn eigen agenda uit te voeren.
  Wat de kostprijs is heeft geen belang.
  Wat gaat hij doen met een kapotgeschoten Donbas.
  Gaat hij die op zijn kosten heropbouwen of moeten dat de donbasrussen doen en betalen.
  Alvorens dergelijke nonsens te geloven zouden jullie eens moeten opzoeken wie deze artikels schrijft.
  Als bron wordt Reuters aangehaald.
  Dit nieuws is blijkbaar voor Reuters niet belangrijk want zij vermelden het niet op hun website.
  Trouwens volgens velen hier zijn de mom niet betrouwbaar. Maar is Reuters geen onderdeel van diezelfde onbetrouwbare msm ?
  Die eens even een controle op de website of de acteur van de artikels alvorens te gaan foeteren en dingen te vertellen waarvan wij,ook ik het fijne niet van weet.

  • In 1818 hebben de Rothschilds persbureau Reuters ingelijfd, nadat deze satanistische familie in 1815 een zeer groot deel van het Britse bedrijfsleven heeft opgekocht door nepnieuws te verspreiden over de vermeende Britse nederlaag tegen Napoleon bij Waterloo. De Britse beurs stortte vervolgens in en de Rothschilds hebben toen hun slag geslagen door voor een appel & een ei het e.e.a. op te kopen.
   Sinds enige tijd heeft Amazon-eigenaar Jeff Bezos deze fabriek voor het creëren van nepnieuws in eigendom. Over de exacte datum wanneer dit is gebeurd kan ik geen gegevens vinden.
   Tijdens de aanslagen op 11.09.2001 heeft Reuters zich schuldig aan het verkondigen van leugens, want in een BBC-uitzending was de verslaggeefster 24 minuten te vroeg met het verkondigen van het instorten van WTC7, waar geen ‘vliegtuig’ tegenaan is gevlogen.
   Een wakkere Engelsman heeft vervolgens een proces tegen de BBC aangespannen en dit gewonnen; hij kreeg o.a. het kijk- en luistergeld over 2001 terug van de Britse overheid. De Mockingbird press/ msm heeft dit uiterlijk 100% genegeerd.

   • Na een kleine zoektocht op Google lees ik dat Reuters in 1851 werd opgericht door Paul Julius Reuter en in 2008 werd opgenomen in de de Thomsen group een Canadees bedrijf.
    Welk verhaal is nu juist ?

    • Is inderdaad PERFECT 👍👍👍 Ps het bericht van Ron Swart…is juist voo6de volledige 100%…sjefke uw verhaal is inderdaad een verhaal… Werkelijk zijn Feiten !!!!

     • Als je Rotschild en Reuters intikt op Google kan je een artikel vinden van de website fullfact.org.
      Daarin wordt vermeld dat Julius Reuter werkte voor Rothschild.
      Er is geen gewijd dat Rotschild ook maar een klein belang had in Reuters.
      Je doet gewoon geen moeite om iets op te zoeken.

     • En mijnheer mijn verhaal gecontroleerd want ik hoor of beter lees niets mer.
      Ik kan mijn ongelijk toegeven .
      Kunt u dat ook
      Groeten
      Sjefke

   • Waarom toch zo bits en negatief.
    Maak jij nooit fouten.
    Ik had (nu wel) het artikel niet gevonden.
    Missen is menselijk toch ?
    Ik hoop dat je de auteurs en de inhoud van de artikels die er gepubliceerd worden ook zo controleert.

    • De minachting die in je reactie zat tov andere reaguurders, gaf mij de aanleiding om op deze manier te antwoorden. En volgende keer beter kijken voordat je antwoord, want het artikel stond notabene bovenaan.

     • Inderdaad “stond” bovenaan.
      Was een artikel van gisteren 30/06 en ik heb vandaag gekeken en staat niet op pagina 1.
      En wat betreft de minachting in mijn toon.
      Wel als ik de reacties lees die hier passeren wel dan blijf ik bij mijn oordeel dat ik mogelijks gelijk heb dat het strategen, politici en economen zijn.
      Wie kan anders de oorlog in Oekraïne, de Rotschilds, Reuters, de great resetten, WEF de verdrag3n van Potsdam en dergelijke meer aan elkaar knopen tot een reden waarom Poetin gelijk heeft met zijn oorlog.
      Dat moeten toch specialisten zijn of niet.
      Net zoals de auteurs, gekend als complotdenkers die publiceren zonder echte bewijzen te leveren.
      Hier wordt nog al eens gezegd “wat ze zeggen zeg je eigenlijk zelf”.
      Maar waar haal jij je het recht vandaan om degelijk antwoord te plaatsen want ik het jou niet aangevallen.
      Degene die zich aangesproken voelt door mijn reactie moet zich zelf verdedigen. Doet hij of zij dat niet wel dan raakt het hun niet.
      Taalgebruik en woordkeuze laat ook veel weten over de schrijver van de reactie.
      Denk even na voor je reageert en dat geldt niet voor u alleen maar voor veel van de mensen die hier reageren.
      Lees mijn reactie maar op de commentaar van Ron Swart dan weet je wat ik bedoel
      Groeten en veel genot in het spuien van commentaren

      • Zucht . . . U wordt bekritiseert en dat kunt U niet hebben want U hebt gelijk volgens U. Als U zich een beetje informeert op dat hele grote web dan zult U er achter komen dat deze Strategen en politici en economen wel de moeite hebben genomen om alle info tot zich te nemen die er beschikbaar is.

       • Als u alles goed gelezen had had u geweten dat ik met strategen, politici en economen NIET de auteurs van het artikel bedoelde maar WEL de mensen die reageren.
        Ik moet geen gelijk hebben en kan gerust kritiek verdragen maar blijkbaar u niet.
        U valt mij aan omdat ik het artikel op Reuters niet onmiddellijk gevonden heb, hetgeen ik ook grif toegeef.
        Ik geef de simpele raad om toch even na te gaan wie die artikels schrijft en publiceert.
        Ik durf u de vraag te stellen of u bij het lezen van deze artikels ook maar even de moeite neemt om de oorspronkelijke auteur of website te controleren.
        Trouwens ik heb altijd gelijk tot het tegendeel bewezen is, dus aan u om te bewijzen dat ik ongelijk heb.
        Mocht u dat kunnen dan geef ik dat ook grif toe
        Mijn stelling is dat niet alles wat hier verteld wordt ook correct is, dat verschillende van de auteurs die hier regelmatig publiceren complottheorieën verkopen en dat de websites enkel sensatie zoeken.
        Dus bewijs het tegendeel en ik geef u gelijk en beken mijn ongelijk.
        Groeten
        Groet3n
        Groeten

        • Mijn opmerking ging ook over de mensen die hier reageren en niet de auteurs. Ik weet niet hoelang u hier de artikelen leest maar kijk eens een jaar of wat terug en lees die artikelen. Er zal wel wat aangedikte sensatie tussen zitten maar die complottheorieën waar u over spreekt zijn nu toch wel heel dicht bij de waarheid.

   • Wat is er mis met die laatste zin ik mag net zoals iedereen een standpunt hebben en dat neerschrijven.
    Ik heb bv de naam Hal Turner ingetikt op Google, moet je ook eens doen en mij laten weten wat je gevonden hebt.
    Veel van deze auteurs verwijzen naar functionarissen van bepaalde instellingen zoal de EU,NATO enz.
    Wel een bediende aan de balie van de receptie van het natogebouw in Brussel is ook een functionaris.
    Ik heb 43 jaar in een administratie gewerkt en ken het reilen en zeilen van het politieke wereldje een beetje.

    Maar kom op met je bewijzen
    Groeten

 4. Sjefke gaat er een maagzweer aan overhouden…toegeven dat je fout bent omdat het de waarheid zou kunnen zijn….😂😂 straffe gast..5412 hahahaha

  • Excuseer ik geef tenminste toe dat ik een fout maak.
   De enige fout die ik gemaakt heb is zeggen dat dat artikel niet op Reuters stond.
   Ik geef dan ook mijn fout toe.
   Maar fout bekennen omdat het de waarheid zou kunnen zijn wel dan moet jij me maar eens zeggen waar ik dat doe
   Straffe gast Vangestel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in