Public Domain

Na een jaar oorlog in Oekraïne is Rusland niet ingestort op de dramatische manier die de Verenigde Staten en hun Europese NAVO-bondgenoten vol vertrouwen voorspelden, schrijft Finian Cunningham.

De Amerikaanse president Joe Biden prees deze week tijdens bezoeken aan Oekraïne en Polen de “eenheid” van de NAVO en de trans-Atlantische alliantie.

In werkelijkheid vertoont het westerse trans-Atlantische bondgenootschap tekenen van versplintering vanwege de immense druk op de Europese economie als gevolg van Europese regeringen die het vijandige beleid van Washington jegens Rusland volgen.

In heel Europa nemen de straatprotesten toe tegen de NAVO en de regerende elites die zich dienstbaar opstellen aan het Amerikaanse beleid. Het gaat niet alleen om de oorlog in Oekraïne. De hele westerse kapitalistische orde staat op zijn grondvesten te schudden, grotendeels vanwege de Amerikaanse hegemoniale ambities. De oorlog in Oekraïne is slechts een uiting van de onderliggende geopolitiek.

In tegenstelling tot de hooggespannen verwachtingen van het Westen houdt de Russische economie sterk stand en lijken de militaire operaties in Oekraïne de overhand te krijgen. Dit ondanks het feit dat het door de VS geleide NAVO-blok “alles op alles zet” om Rusland te verslaan, van eindeloze leveringen van wapens om het regime in Kiev te steunen, tot eindeloze rondes van economische sancties in een poging de Russische economie in te laten storten.

Glenn Diesen is hoogleraar aan de Universiteit van Zuidoost-Noorwegen. Hij is een expert in internationale politiek en Russische buitenlandse betrekkingen.

Diesen legt uit dat Rusland zich al lange tijd heeft voorbereid op een confrontatie met de Verenigde Staten en haar Europese bondgenoten. Sinds de door de VS gesteunde staatsgreep in Kiev in 2014 en het westerse verraad aan de vredesakkoorden van Minsk van 2014 en 2015, besefte Moskou stilletjes dat het zijn economie zou moeten versterken om de verwachte westerse confrontatie te weerstaan.

  Poetin: "Vernietig Westerse tanks" - Oekraïense wapendepots geraakt door Zircon supersonische raketten

Daarom bouwde Rusland zijn strijdkrachten op in de wetenschap dat er een conflict op komst was. Even belangrijk is dat Moskou strategische stappen nam om zijn economie te beschermen door de handel met de opkomende Euraziatische motor van de mondiale groei te diversifiëren. Rusland had besloten om het eeuwenoude idee te laten varen dat het zich voor zijn ontwikkeling op westerse partnerschappen moest richten en richtte zijn economische belangen in plaats daarvan op China, India en het Mondiale Zuiden. Het Westen heeft zich de diepere geo-economische verschuivingen niet gerealiseerd en ging ervan uit dat het Rusland economisch kon straffen. Biden kan niet langer de oude Amerikaanse eis aan aangewezen vijanden opleggen om “Cry Uncle”.

Dat verklaart waarom Rusland zich niet onttrekt aan de westerse sancties of aan de woeste militaire vijandigheid die de VS en hun NAVO via Oekraïne hebben ontketend.

Diesen beweert dat de strategische confrontatie die Washington tegen Rusland (en China) is aangegaan, zal terugslaan op een versplintering van het westerse transatlantische bondgenootschap. In de hele Europese Unie neemt de publieke woede al toe tegen regeringen die “economische zelfmoord hebben gepleegd” door de kant van Washington te kiezen en Rusland van zich te vervreemden als betrouwbare handelspartner, met name voor betaalbare en overvloedige energiebronnen.

Washington’s Koude Oorlogsdenken van “wij en zij”, zero-sum, voortdurend conflict, enzovoort, zal zijn uiteindelijke ondergang worden als het de trans-Atlantische relatie verplettert op het altaar van hegemonische ambitie en imperiale dominantie.

De Europese regeringen hebben zich roekeloos en dwaas laten verleiden tot Washington’s agenda voor het nastreven van de westerse hegemonie. Op die manier vernietigen de Europese elites hun eigen nationale economieën en lokken zij groeiende ontevredenheid en protesten onder de bevolking uit. Europese staten en de Europese Unie zelf dreigen ten onder te gaan aan economische ondergang, niet Rusland. Dit wakkert op zijn beurt de woede van de bevolking jegens Washington aan en ondermijnt het veronderstelde fundament van de westerse eenheid.

  Biden's glorie-uurtje en mislukkingen in Warschau (Video's)

De retoriek van president Biden over “westerse eenheid” lijkt meer overmoed voor de val dan een weerspiegeling van de werkelijkheid.

Het Westen heeft het effect van de oorlog in Oekraïne verkeerd ingeschat omdat het niet heeft begrepen dat de multipolaire wereldeconomie is ontstaan en dat zijn economische sancties niet meer de dwingende kracht hebben die ze ooit hadden.

Rusland deinst niet terug omdat het dat niet hoeft. Dat kan niet worden gezegd van de VS en hun Europese bondgenoten, die steeds meer tegen een verzwakte geopolitieke positie aankijken.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Het Westen dwingt Rusland om heel Oekraïne terug te nemenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelEinde nabij voor Bakhmut: Russen 300 meter van het stadscentrum  – Oekraïners verloren meerdere nederzettingen (Video’s)
Volgend artikelWaarom u het vaccin niet moet nemen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

11 REACTIES

 1. HEEEEEEEEEEEE Willempie zit je noch niet in Canada of Australia met je meiden ga maar gauw aan jou hebben we ook niets kost alleen maar

 2. Ik zou me zomaar kunnen voorstellen dat na die overwinning, Rusland nog even doorstoot.
  Even…….om te laten zien hoe je met het overnemen van de media de opinie kunt beïnvloeden.

  Ik hoop verdomd dat Poetin dat doet.

  • Daar is Poetin veel te slim voor. Geen interesse in die Westerse zooi. Stel u voor dat voor die complete gedegenereerde chaos te eten moet worden gezorgd. Kunnen stikken in hun woke en klimaathysterie.

  • Het zal na de overwinning niet zo moeilijk zijn om nog door te stoten. Alle wapens en geld in West Europa zijn dan al op gestuurd en tot schroot verwerkt. Met de speciale operatie wil Rusland serieus een veilige zone voor zichzelf creëren, dus is het logisch dat ze door zullen gaan om hun vijanden, de EU en hun vazal regeringen zoals de Nederlandse op te ruimen.

   • Door uw artiestenbenaming moet ik denken aan wijlen Jules Deelder met zijn reclame, wat zwart is moet zwart blijven, geduldig hoop ik met U mee dat die fucking USA uitgerangeerd zullen worden, moge die handlangers allemaal branden in de hel die zij zelf hebben veroorzaakt!!!

 3. De kans is aanwezig dat Rusland heel de EU overnemen, want zolang het nazi gebroed het overleeft zal het tekens weer proberen om Rusland en China te veroveren. Valt Europa weg, dan vervalt Amerika in een onbelangrijke staat, die geen invloed meer kan uitoefenen op de rest van de wereld. Met hun woke hype slopen zij nu al hun eigen land en al hun vazallen door ook hun landen te overspoelen met immigranten. Alsof zij zich zelf willen uitroeien of dat zij donders goed weten dat zij hun land en hun vazallen al geheel hebben leeg geplunderd. Als er niets meer te halen is wat lucratief is, dan moet je verkassen waar nog wel veel te halen is. De pijlen zijn nu al gericht op de pacific, daar liggen de nieuwe goudaders die ontgonnen moet worden.

 4. Wat wel zou moeten en kunnen gebeuren: alles waar die smerige Hunter Biden en zijn vader in betrokken zijn publiek maken.
  Laat Asange vrij en laat hem dat doen; ook de bewuste labtop….maar vooral: zijn activiteiten in oekiestan.

  De boycot tegen Rusland heeft USA is een neerwaardse spiraal gestort.
  Waarom denk je dat USA zoveel geld stuurt naar oekiestan? Om Hunter b te beschermen, zodat zijn smerige zaakjes niet uitkomen.

  Het is daarom, dat RU straks de topo officials een ouderwets KGB verhoor moeten geven, om vooral alle namen van alle betrokkenen aan het licht te brengen.

  ordstream 2 is nu al bewezen; evenals de betrokkenheid van Noorwegen; nu de rest….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in