Diepe vertrouwenscrisis in de traditionele media

1
1097

Voor de allereerste keer zegt minder dan de helft van de Amerikanen de traditionele media te vertrouwen.

Uit de jaarlijkse Edelman Trust Barometer blijkt dat de Amerikaanse media in een crisis verkeren: slechts 46% van de Amerikanen zegt nu vertrouwen te hebben in de reguliere media.

Tegelijkertijd is 56 procent het eens met de stelling dat journalisten en verslaggevers opzettelijk proberen mensen te misleiden door dingen te zeggen waarvan zij weten dat ze onjuist of schromelijk overdreven zijn.

58% is van mening dat de meeste nieuwsorganisaties meer geïnteresseerd zijn in het ondersteunen van een ideologie of politiek standpunt dan in het informeren van het publiek.

Vertrouwen onder Republikeinen aangetast

Toen Edelman na de verkiezingen dezelfde vragen opnieuw stelde, waren de cijfers verder verslechterd: 57 procent van de Democraten had vertrouwen in de media en slechts 18 procent van de Republikeinen.

Tegelijkertijd wijst het erop dat soortgelijke cijfers ook in de rest van de wereld worden aangetroffen en dat het niet alleen een Amerikaanse crisis is, of verband houdt met de zogenaamde oorlog van Donald Trump tegen de media. Niet zelden gaat dit ook gepaard met een gering vertrouwen in regering en staat.

Correctie na de verkiezingen

Eerder in maart – lang na de presidentsverkiezingen van vorig jaar – kwam The Washington Post met een rectificatie over het vermeende wangedrag van toenmalig president Trump in verband met de vele vermeende onregelmatigheden tijdens het tellen van de stemmen.

De globale burgeroorlog en de totale indoctrinatieoorlog

Het grote sterven

1 REACTIE

  1. De Nederlanders hebben de kans gehad omrechts te stemmen.
    Het schapensyndroom heeftgewonnen.

    Zielig achteraf klagen is kennelijk makkelijker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here