Deskundigen studie: Elektrische auto’s zijn slechter voor het milieu dan diesel

4
1846

Volgens een studie van de Keulse fysicaprofessor Christoph Buchal ontlasten elektrische auto’s de Duitse klimaatbalans alleen op papier. De zogenaamd schone oplossing die van bovenaf wordt voorgeschreven, zou de CO2-uitstoot juist verhogen. Methaan aangedreven viertaktmotoren zouden veel beter zijn voor het klimaat. Dat politici elektrische auto’s aan burgers willen verkopen als emissievrije auto’s is een misleiding.

Zodra bij de berekening rekening wordt gehouden met de CO2-uitstoot bij de productie van accu’s en de Duitse elektriciteitsvoorziening, zou een elektrische auto het klimaat met 11 tot 28 procent meer vervuilen dan een dieselauto. Deze studie, die door het Ifo-Institut in München is gepubliceerd, brengt de zogenaamd schone wereld van elektrische mobiliteit behoorlijk aan het wankelen.

Lithium, kobalt en mangaan voor de batterijen worden met een zeer hoge energie-input gewonnen en verwerkt. Een accu voor een Tesla Model 3 vervuilt het klimaat met 11 tot 15 ton CO2. Met een batterijlevensduur van tien jaar en een kilometrage van 15.000 kilometer per jaar betekent dit alleen al 73 tot 98 gram CO2 per kilometer, hebben de auteurs Christoph Buchal, Hans-Dieter Karl en Hans-Werner Sinn in hun onderzoek berekend.

Daarnaast is er de CO2-uitstoot van elektriciteit. In werkelijkheid stoot de Tesla tussen de 156 en 181 gram CO2 per kilometer uit, aanzienlijk meer dan een vergelijkbare diesel Mercedes.

Elektrische auto’s zonder CO2-uitstoot? Een misleiding

Het feit dat het Europese beleid elektrische auto’s classificeert als nul-emissieauto’s is een misleiding, zo bekritiseerden de onderzoekers. De vanaf 2030 voorgeschreven CO2-grenswaarde van 59 gram per kilometer komt overeen met een verbruik van 2,2 liter diesel of 2,6 liter benzine per 100 kilometer en is “technisch gezien onrealistisch”.

Europese Commissie's Von der Leyen: Opname van migranten niet een optie, maar een plicht

Daarom zouden autofabrikanten binnenkort het grootste deel van hun auto’s als e-auto’s aan klanten moeten leveren. Methaan benzinemotoren zouden beter zijn voor het klimaat en hun CO2-uitstoot zou een derde lager zijn dan die van een dieselmotor.

Greenpeace oprichter: opwarming van de aarde is “de grootste zwendel in de geschiedenis”

4 REACTIES

  1. Correct, een diesel stoot niet zoveel CO2 uit, maar giftige roetpartikelen en andere gassen als NO en NO2. Het zou fairer zijn de Tesla te vergelijken met een benzine motor, want die produceren CO2 en zijn pas echte vervuilers.
    Weer fake news.

    • Co2 is geen vervuiling maar een natuurlijk bestanddeel in onze admosfeer. Het percentage Co2 in de admosfeer kan in de tijd meer of minder zijn maar is geen oorzaak van Climat Change.

    • Geen fake nieuws, want “Lithium, kobalt en mangaan voor de batterijen worden met een zeer hoge energie-input gewonnen en verwerkt.” en deze energie-input wordt met name geleverd door industriele dieselmotoren, dus ook uitstoot van roet en stikstofoxiden ten behoeve van de productie van de batterijen voor electrische autos.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here