De Pratt & Whitney F135 motoren van het F-35 stealth gevechtsvliegtuig hebben het Pentagon 38 miljard dollar gekost aan onverwachte onderhoudskosten, volgens een nieuw rapport van controleurs van het U.S. Government Accountability Office. Met name de koelcapaciteit van de motor was volstrekt onvoldoende om te voldoen aan de vraag naar vermogen van de sensoren en elektronica van het gevechtsvliegtuig. De F135 werd in gebruik genomen toen de F-35 nog werd ontworpen als een veel lichter en goedkoper gevechtsvliegtuig met een lagere vraag naar onderhoud dat dichter bij de grootte van zijn voorganger, de F-16, lag, bericht Militarywatchmagazine.

De motor heeft het afgelopen jaar steeds meer kritiek gekregen. De rol van de motor is vooral van kritiek belang voor het Amerikaanse leger en de NAVO in het algemeen, omdat de F-35 het enige gevechtsvliegtuig van de vierde generatie is dat buiten China en Rusland in productie is – en de enige gelijkwaardige uitdager van het Chinese J-20 stealth-gevechtsvliegtuig op het gebied van avionica, stealth en de integratie van belangrijke technologieën van de volgende generatie. De F-35 wordt gebruikt door de U.S. Air Force, Navy, Marines en de diensten van meerdere geallieerde staten, van Japan en Zuid-Korea tot Israël en een snel groeiend aantal Europese NAVO-leden, waarbij een gebrek aan vergelijkbare concurrentie van andere westerse gevechtsvliegtuigen voor een zeer groot marktaandeel zorgt. De opmerkelijk lage beschikbaarheidspercentages van de F135 en de buitensporige onderhoudsbehoeften hebben er desondanks voor gezorgd dat F-35’s zes keer zo vaak aan de grond worden gehouden als andere gevechtsvliegtuigklassen, waarbij functionarissen van het Pentagon problemen met de vermogensmodule van de F135 naar voren hebben geschoven als hoofdoorzaak voor de lage missiegeschiktheidspercentages van het gevechtsvliegtuig.

  Onnoemelijk leed bij de Oekraïense strijdkrachten: De 128e en 47e elitebrigades met Leopard 2A6 en Bradley zijn verdampt - De Russen hebben de genadeklap gegeven

De beperkingen van de F135 hebben de F-35’s gedwongen om veel meer elektrisch vermogen en luchtkoeling te gebruiken dan de ontwerpspecificaties voorschrijven, waarbij het probleem van overmatige belasting van de motor naar verwachting aanzienlijk zal verergeren met de Block 4 upgrade voor het gevechtsvliegtuig. Hoewel de prestaties van het vliegtuig aanzienlijk worden verbeterd, zal de upgrade ook de vereiste motorkoelcapaciteit aanzienlijk verhogen. In het rapport van het Government Accountability Office werd opgemerkt dat Lockheed Martin, de hoofdaannemer van de F-35, de koelingsproblemen in 2008 ontdekte en in 2013 om een herziening van het ontwerp vroeg om het probleem aan te pakken, maar dat het Pentagon het verzoek afwees om kosten te besparen en verdere vertragingen van het programma te voorkomen, dat al ver achterliep op het schema en tientallen miljarden dollars boven het budget zat. “Programme officials besloten om door te gaan met het oorspronkelijke ontwerp van de F135 motor met dien verstande dat er meer slijtage, meer onderhoud en een kortere levensduur van de motor zou zijn omdat deze meer luchtdruk aan de PTMS zou moeten leveren dan het ontwerp beoogde,” merkte het Pentagon op. De resulterende verliezen zijn ongeveer gelijk aan de kosten van de aankoop van 475 nieuwe F-35A gevechtsvliegtuigen van de productielijnen, wat het feit weerspiegelt dat door meerdere factoren die grote kostenoverschrijdingen veroorzaken, de operationele kosten van elke F-35 tijdens de levensduur groter zijn dan de productiekosten.

De problemen met de F-135 hebben de roep om de ontwikkeling van een nieuwe motor voor de F-35 aangewakkerd en uiteindelijk ook de herontwikkeling van de honderden gevechtsvliegtuigen die al gebouwd zijn. Het feit dat de F-35 een van de slechtste vliegprestaties van alle 21e-eeuwse gevechtsvliegtuigen heeft, en een veel lager uithoudingsvermogen dan de overgrote meerderheid van de Chinese en Russische gevechtsvliegtuigen, heeft verder bijgedragen aan de roep om vervanging van de F135. De krachtbron kreeg in mei 2022 scherpe kritiek te verduren van de voorzitter van de House Armed Service Subcommittee on Readiness, Congreslid John Garamendi, toen hij de suggestie dat de F-35 zou moeten overschakelen op een andere motor van een andere producent veroordeelde met de opmerking dat dit waarschijnlijk zou resulteren in twee verschillende motoren die allebei “niet werken”. “Misschien werkt de motor niet, wat een probleem van Pratt & Whitney is,” zei de voorzitter. “Ze zullen binnenkort voor deze commissie staan. Als ze in het publiek zitten en als ze luisteren, kijk dan uit. Ik kom in een zeer boze bui naar jullie toe. U geeft ons een motor en hij werkt niet, nou ja, hij werkt een tijdje totdat er wat stof omheen komt en dan werkt hij niet meer. Wat krijgen we nou? Wat is hier aan de hand?” Terwijl de toekomst van de krachtbron van de F-35 onzeker blijft, werd in maart gemeld dat China een volgende generatie motor voor zijn J-20 vijfde generatie gevechtsvliegtuig, de WS-15, in serieproductie heeft genomen.

  Eerste Azov-nazistrijders ter dood veroordeeld in Donetsk volksrepubliek

Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Mogelijke startdatums van de Derde Wereldoorlog: 12-24 juniVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWat is de Tooth – to – Tail verhouding voor Oekrainse troepen?
Volgend artikelWOKE oorlogsvoering in de Verenigde Staten krijgt een grote klap
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

26 REACTIES

  • Morgen 5 juni as. wordt het schulden plafond verhoogd.
   Kunnen ze morgen bij de BRICS + landen wat geld lenen, tegen 10%.
   Of ze beginnen een Crowdfundingsactie.

 1. de Amerikanen kunnen zelf niets zijn altijd de buitenlanders of onderdruk gezette landen die de boel draaiende houden enkel wat ze kunnen is dreigen

 2. Gewoon een K U T vliegtuig dus met extreem lage betrouwbaarheidsfactor. Typisch de US die ook al zo betrouwbaar is 😂😂😂

 3. De aankoop werd destijds geadviseerd door een groepje milita9iren, die natuurlijk nul verantwoording dragen…net als zoveel andere fiasco’s door politici….

  en wij dragen de schade van onze eigen beslissingen, en de schade ons aangedaan door regel en wetboek neukers….

  blijf bidden voor ene revolutie met veel touw en hooivorkjes

 4. Ja dat ga je krijgen als je alleen maar tegen slecht bewapende derde wereld landjes aan het knokken bent. Dan valt het allemaal niet zo op.
  Maar nu komt de aap uit de mouw. De belasting betaler is weer kaalgeplukt en die vliegtuigen kunnen op de schroothoop.

 5. Typisch een bericht uit
  Militairy Watch magazin .
  Misleiding, ga maar verder 😴.

  Langdradig, nietszeggend, praktisch inhoudsloos . Over een motor van F 35

  Waarom komen ze er nu, mee aanzetten;

  Het is de 5e generatie F35
  In 1996 ontwikkeld.
  F35B sinds 18 december 2007

  F35 18 juni 2014 , Nederlandse vliegers draaien vluchten in Florida ; fantastisch vliegtuig vindt men.
  F35 3 november in Leeuwarden, geen probleem.

  En nu … doet de motor het niet… 😭

 6. Vraag mij af wanneer de Verenigde Staten hun reversed engineering UFO’s gaan inzetten, zoals Operation Highjump waarbij Admiraal Richard E. Byrd grote verliezen had geleden en met zijn staart tussen de benen afdroop.

 7. 800 vliegtuigen is wat veel voor dat prijsje. Ik vind Frontnieuws fantastisch maar alleen gaan ze soms uit de bocht met de proporties. En dan de reacties. Heb het nog gezegd, soms gaat het er hier aan toe zoals in de kroegen waar ze met bierpullen gooien. Blijf toch duimen!

   • Er kan geen twijfel over bestaan dat de Hollanders een veel beter prijs bedongen hebben met hun koopmanskunst dan de Belgen. Maar de Belgen kopen slechts een handvol F35 (verplicht) en de kostprijs voor de belastingbetaler is … 34 miljard! Gedurend twintig jaar moeten wij hier een onderhoudsfabriek op onze kosten laten vegeteren die enkel met Amerikanen werkt. En wij inboorlingen moeten daar naar opkijken als een bantoe-stam naar de Leading Succes People.

    • Van de Put, (NVA) de toenmalige min. v defensie was er toch zeker van dat de F35 voor Belgische werkgelegenheid zou zorgen en dat gaf de doorslag boven bv de Franse Mirage of de Zweedse Saab Kiggen .
     Voor mij was al meteen duidelijk dat vdP door Amerika is omgekocht (gechanteerd?)

  • Ik neem aan dat u zelf die kroegen regelmatig frequenteert om dit niveau te peilen? Vandaar ook uw rekenkunst met de mentaliteit: “gooi me er maar uit als het geld op is” onder depositie van een bult kleingeld op de bar.

   Ongeveer ook hoe die managers bij P&W hun baan kregen. “ik kom hier om de moeilijke beslissingen te nemen, niet om centjes te tellen”. Net als onze ministers. Onkundige veelverdieners met een kruiwagen.

   Over het niveau van de reacties hier.
   Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten zullen we maar zeggen. Trek u iets aan van anderen en probeer zelf het niveau hoog te houden. We weten zo wel wiens reacties de moeite waard zijn. Dat zijn er gelukkig meer dan genoeg.

   Doe meningen waar u het niet mee eens bent niet af door op de man te spelen. Kom met argumenten. Zonder dat is het debat al verloren.

   Ik kom trouwens niet in de kroeg omdat het niveau van de gesprekken mij totaal niet stimuleert. En het bier is er veel te duur.

 8. Maat niet uit wat het kost. De kosten komen toch op een balans die nooit voldaan gaat worden. Misschien eens hetzelfde met een budget voor daklozen en verslaafden doen? United Hellhole of America

 9. And back to the drawingboard:
  https://youtu.be/UdSVMgay0MI
  Ik was al niet onder de indruk maar toen dat zag,moest ik lachen.
  Tegen de su34,35 en 57 durven ze niet,ze sturen oudere f16,maar met kernbom capaciteit.
  Raar he?Maar je mag ze niet gebruiken hoor,vd joenaaithetsteeds.
  Yeah,right.

 10. Wat maakt het uit , voorlopig toch , US of A hoeft enkel maar het schuldenplafond te verhogen…en business as usual ….printing business , that is …

 11. Hoe kun je nou zo’n motor verprutsen? Het basis principe van zo’n motor lijkt verdomd veel op een stoommachine. Zo’n turboprop met na verbranders kun je bijna niets fout doen lijkt mij. Maar de huidige generatie constructeurs zijn goed in kopiëren en plakken in hun ontwerpen en vele hebben het fenomeen toleranties en materiaalkennis niet onder de knie. Dat maak ik bijna dagelijks mee in de machinebouw. Telkens als er weer een nieuw hightech type machine gebouwd moet worden, zitten daar zulke domme constructie fouten in. Alsof het kleuters zijn die voor het eerst met hun waxine krijtjes mogen tekenen. Maar ook op elektronica gebied is het pruts en klungel B.V. aan de gang geweest. Zoals de veel voorkomende fout dat ze met een nullijn willen schakelen e.d. Maar ook de programmering laat te wensen over. Dat zal bij dat Amerikaanse bedrijf niet anders zijn, dan hier.

 12. Je moet maar eens in je zoekbalk ingeven “F35 crashes”, dan weet je meteen waarom deze niet ingezet gaan worden in Oekieland……….Lachwekkend gewoon en hier in Europa kopen ze die Amerikaanse rommel gewoon terwijl ze ook zelf betere vliegtuigen kunnen maken. 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in