Dit artikel is gebaseerd op het Sputnik-interview met Dušan Kovačević, een bekende Servische dramaturg, filmregisseur, scenarioschrijver, auteur en academicus.

Sputnik: Dusan, ons vorige interview eindigde met de uitspraak dat er meer apen in ‘een tank’ zijn gegaan. Het lijkt erop dat uw vermaningen zijn uitgekomen. Laat ik u aan het begin van dit interview vragen hoe dicht we inderdaad bij een ramp zijn?

DK: De angst dat de oorlog in Oekraïne uitloopt op de Derde Wereldoorlog, God verhoede, is overal zo aanwezig dat iedereen met gezond verstand voelt dat er een enorme catastrofe op komst is. Vooral nu, na het officiële bezoek van Xi Jinping aan Rusland en na hun stilzwijgende overeenkomst om een gezamenlijke verdediging op te zetten voor het geval er iets gebeurt, neemt die spanning toe, vooral door de informatie dat er munitie met verarmd uranium aan Oekraïne zal worden geleverd. We hebben dat meegemaakt in Servië en velen waarschuwen voor het feit dat op sommige plaatsen waar deze wapens werden ingezet het aantal sterfgevallen door kanker met 1000% is gestegen, niet met 100% maar met 1000%. Dus het verschepen van steeds grotere en destructievere wapens naar Oekraïne, zoals Dmitri Medvedev vanmorgen zei, brengt een kernoorlog dichterbij. Mensen blijven erover praten en waarschuwen voor de dreiging ervan. Oekraïne is echter veranderd in een oorlogsgebied en een oorlogspolygoon om allerlei verschillende wapens te testen. Mensen zijn in principe bang en deze oorlog heeft deze catastrofe veroorzaakt: economische angst en dan nu deze demonstraties (in Europa). Niemand wil toegeven dat het rechtstreeks verband houdt, maar ze praten en verzinnen allerlei redenen, maar in feite is het zo: wanneer de energiebronnen duurder worden, die voornamelijk vanuit Rusland worden geleverd, is er nu een keten van nieuwe prijsstijgingen en dus de protesten in heel Europa en de wereld.

Sputnik: Men zou kunnen zeggen dat verarmd uranium het wapen is tegen de orthodoxe christenen.

DK: Men zou het veel verschillende dingen kunnen noemen, maar ik zou het tot één ding willen herleiden: ziekelijk voorstel. Of het nu precies op dat grondgebied is met de meerderheid van de orthodoxe christelijke gelovigen, ja er is genoeg reden om dat te geloven, vanwege een feit dat we in de jaren ’90 hebben meegemaakt. Mijn sentiment is in het geval van de oorlog die plaatsvond op het grondgebied van het voormalige Joegoslavië en deze oorlog in Oekraïne. Dit zijn onvoltooide conflicten van de Tweede Wereldoorlog. Weet u, er is een kwestie waarover ik lang geleden sprak en die ik opnieuw kan vertellen. Je weet wanneer je een wond hebt, en die wond is de Tweede Wereldoorlog en het nazisme. Dat is een vreselijke wond in het lichaam van de wereld, en niet alleen in Europa. En je maakt de wond niet helemaal schoon (medisch) maar je legt er alleen een verband op, zoals dat na de Eerste en de Tweede Wereldoorlog werd gedaan, daarom raakt die wond geïnfecteerd en moet hij worden geamputeerd. En dat verhaal van het nazisme is nooit helemaal gedefinieerd voor wat het is. Er is geen wet op genocide geweest en die is later ingevoerd. Maar ze wisten zich eruit te wurmen; en toen kwam er een verbod op wapens voor honderd jaar, en toen werd dat opgeheven; Duitsland, dat herinnerd wordt voor zijn slechte daden, onder andere in de regio Mačva, Servië, waar ik geboren ben, die het zwaarst geleden heeft door Duitsland tussen de twee wereldoorlogen, Mačva werd bijna tot de grond toe afgebrand uit haat en wraak door de nazi’s. In Šabac bleef in 1914 en 1915 geen enkel huis onbeschadigd. Alles werd gesloopt en de wreedheden die werden begaan, zijn de medische annalen ingegaan vanwege hun gruwelijkheid. Ik weet dus zelf pijnlijk goed wat nazisme betekent.

  Het is al begonnen: Maar de echte energieramp moet nog komen

Ik kwam voor het eerst in aanraking met het fenomeen nazisme toen ik als kind naar de lagere school ging, op een mooie dag in september, mijn lerares Natalja Ikodinovic, die ik me nog goed herinner in tegenstelling tot vele anderen waarvan ik de namen later ben vergeten, ze kwam naar school om les te geven in een blouse met korte mouwen en ik zag een getal op haar arm getatoeëerd, waarop ik ontzet was omdat ik niets wist van deze cijfers op haar arm. Ik vroeg mijn ouders waarom mijn lerares cijfers op haar arm had, die ik normaal gesproken bij problematische mensen zie (d.w.z. ex-criminelen, stoere jongens): tatoeages in het algemeen.

Mijn ouders vertelden me dat het een nummer uit de concentratiekampen was, maar ze wilden het niet verder uitleggen. Toen ik opgroeide, kwam ik erachter dat ze vier jaar in Dachau had gezeten. Ik herinner me dat beeld van het nummer op haar arm nog steeds als schokkend als iets wat ik nog nooit eerder had gezien en toen zei een ander familielid van mij, die ook in een concentratiekamp heeft gezeten, dat iemand die zijn arm in een Heil Hitler, nazi-groet heft, zijn of haar arm moet laten afsnijden. Waarom? Omdat ze in het concentratiekamp gedwongen werden hun arm op te heffen in een Hitlergroet. Hij vertelde me dat hij er serieus aan dacht zijn arm af te snijden om niet op deze manier naar de nazi-commandant te hoeven salueren. Deze verschrikkingen die ik portretteerde in Slag om Cer, Eerste Wereldoorlog, Maratonci, Bombardement van Belgrado in Ko to tamo peva en Underground, mijn films en tv-series en alle wreedheden die dan weer gerelateerd zijn aan de film Prica o Vasem ocu. Sommige scènes met de dieren in Underground werden opgenomen in de dierentuin van Belgrado en Vuk Bojovic, de toenmalige directeur van de dierentuin van Belgrado, hielp ons enorm om de ruimte een maand lang aan te passen; we namen sommige scènes op in een deel onder het fort Kalemegdan, maar de dieren in de film kwamen uit de dierentuin.

Vuk Bojovic vertelde me over de verschrikkingen toen een bom insloeg in een donkere gang waar mensen uit Dorcol kwamen schuilen en ze allemaal helaas omkwamen (in 1941). Diezelfde geschiedenis duikt nu dus weer op en als ik hoor dat Duitsland wordt gevraagd of ze wapens naar Oekraïne moeten sturen en ze juichen voor Oekraïne en dan lijken sommige mensen die doen alsof ze heel belangrijk en intelligent zijn frivool hun mening te verkondigen, dan blijf ik me afvragen hoe het komt dat ze zelfs wapens mogen dragen? Ik zou de Duitsers niet toestaan een katapult in hun handen te dragen, laat staan vuurwapens. Ze zouden naar alle maatstaven van menselijkheid ontwapend moeten worden en zelfs een eeuw lang geen messen mogen gebruiken bij de lunch. Op alle niveaus van de sociale communicatie hebben we het nu echter over de oorlog en over het feit dat ze in Duitsland hebben gestemd dat jongeren op 18-jarige leeftijd hun voorkeursgeslacht mogen kiezen. Dus een zeer ernstige psychische stoornis heeft Europa en de wereld overgenomen.

  Het lijkt erop dat Rusland geen Winteroffensief nodig heeft om de oorlog te winnen

Sputnik: Bestuurt de EU de bus met blinddoek om? En wie is Misko (de jonge en koppige geblinddoekte buschauffeur in de film) in de huidige rolverdeling in de politieke arena?

DK: Er is van alles nodig. Ze komen en gaan. Van het ene jaar op het andere, van de ene periode op de andere. Ze doen gewoon alsof alles in orde is, maar in al die narratieven, vooral nu sinds de oorlog in Oekraïne is begonnen, wordt die hoeveelheid agressiviteit en bedreigingen tot een absurd niveau gebracht. De top van die absurditeit is de aanklacht en het dreigement dat Poetin door een vreemd wonder (hoewel ik niet zeker weet hoe) zal worden gepakt en voor het ICC zal worden gebracht, dat overigens door niemand wordt gerespecteerd.

Sputnik: Wat is uw commentaar op dit nieuws? Moet het worden gezien als een tragedie, een komedie of een tv-drama?

DK: Ik zie dat als een aflevering uit de tv-serie Alo Alo. Dit lijkt er op de een of andere manier op: een spelshow. Het is zo frivool, cynisch en lachwekkend. Uiteindelijk verhoogt dat dreigement tegen Vladimir Poetin alleen maar de spanning en het niveau onder de Russen om te begrijpen dat ze het opnemen tegen mensen die ernstige problemen opleveren.

Sputnik: Met welke wereldfiguren zou u tegenwoordig uw personages Marko en Crni uit uw film Underground vergelijken?

DK: Tegenwoordig, als je erover nadenkt, zijn het er veel, vandaag de dag staat de manipulatie van één groep mensen die de anderen in de spreekwoordelijke ondergrondse (een metaforische kelder in de film zelf) in de waan houden, voor mij dicht bij de Amerikaanse politiek. Ik heb het niet over de Amerikaanse bevolking in het algemeen, waar elke week wel een massaal geweldsmisdrijf of iets dergelijks plaatsvindt. Ik heb zelfs vanmorgen naar het nieuws geluisterd en er zijn kinderen vermoord en vervolgens zijn er mensen vermoord en vervolgens is er een zelfmoord gepleegd, maar wat zo vreemd is, is dat de afgevaardigden van het Witte Huis Rusland en China blijven bedreigen (ongeacht hun eigen interne nationale problemen), die kernmachten zijn met een derde van de hele wereldbevolking en bezitten wapens waarvan niemand maar zelfs weet wat ze hebben. De meest geavanceerde wapens worden toch niet tentoongesteld op de kermis? Ze zijn verborgen voor het oog van het publiek.

En ze durven Rusland en China te bedreigen nadat ze uit Afghanistan zijn gevlucht toen de Taliban daar op strandslippers binnenstormden. De VS hebben zelfs hun bondgenoten daar in de steek gelaten en hen laten lijden en sterven. Dit is absoluut absurd, abstract en onwerkelijk. Aan de andere kant nemen de spanningen toe door de kernwapens die een tiental landen op dit moment hebben. Het verhaal van Noord-Korea is illustratief genoeg. Als Noord-Korea geen kernwapens had, zou Kim Jong-un op de meest brute wijze worden geëxecuteerd, net als Gadafi en vele andere wereldleiders. Maar ze zijn bang voor hem omdat ze over uiterst krachtige en precieze wapens beschikken en Kim Jong-un is voor niemand bang.

  Directe militaire confrontatie tussen Rusland en de NAVO: Honderden M1A2 Abrams en Leopard 2 tanks rijden Oekraïne binnen - WWIII-scène

De wereld gaat stap voor stap naar de rand van de afgrond. Ik weet niet zeker of er iemand bij zijn volle verstand zal zijn om dit te stoppen en iedereen uit te nodigen om aan de ronde tafel te gaan zitten om te praten en te onderhandelen. Elke oorlog duurt hoe dan ook vier jaar (de militaire tactiek heeft berekend waarom de oorlog normaal gesproken vier jaar duurt: de economie kan de druk zover weerstaan, de bevolking kan het zover aan, het aantal slachtoffers kan het zover aan) en daarna moeten ze aan tafel gaan zitten en onderhandelen met tien, twintig of zoals in de eerste en tweede wereldoorlog met 50 miljoen doden op komst. Over het algemeen staan we er niet goed voor in de hele wereld.

Sputnik: Uw film Maratonci trce pocasni krug (d.w.z. de marathonlopers lopen een eervolle race) is al vijftig jaar een cultfilm en het lijkt erop dat hij niet van plan is te stoppen met vertoond worden en steeds meer aan populariteit te winnen. En om dit interview af te sluiten, wie denkt u dat er zal winnen in deze oorlog?

DK: De polarisatie van de wereld is aan de gang en we zijn er getuige van, maar het is niet overduidelijk of we een definitieve scheiding zullen meemaken, maar we kunnen ook zien dat de nieuwe blokken en de nieuwe belangengebieden in de maak zijn. De wereld zal nooit meer zijn zoals vroeger. De wereld zal zich splitsen. Rusland en China zullen zeker samen één kant opgaan. De EU, of althans hoe die landen daar heten, zal de andere kant opgaan, mits ze niet uit zichzelf uiteenvallen door de protesten en stakingen en ernstige onrust die ze op hun eigen persoonlijke nationale niveau hebben. De VS zullen op een gegeven moment geïsoleerd raken omdat niemand meer naar de VS zal luisteren, zoals nu al het geval is, en er zal een ander machtig blok ontstaan: de zogenaamde Derde Wereldlanden – vanwege de economie en hun enorme bevolking. We moeten ons bewust zijn van het feit dat het dichtstbevolkte land India is met 1 miljard 400 miljoen mensen plus Pakistan met 1 miljard 600 000 miljoen. Zij worden niet alleen een militaire, dichtbevolkte macht, maar ook economisch machtig. We moeten nog zien wat er in de toekomst zal gebeuren.

Via Strategic Culture.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Waarom willen de “gevaccineerden” een OORLOG met Rusland, maakt het vaccin de mensen gemakkelijker beïnvloedbaar voor de propaganda van de MSM?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelJanet Yellen stamelt zich door de-dollarisering verdediging in nieuw CNN-interview
Volgend artikelAls het kaartenhuis in elkaar stort…
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

 1. > We moeten ons bewust zijn van het feit dat het dichtstbevolkte land India is met 1 miljard 400 miljoen mensen plus Pakistan met 1 miljard 600 000 miljoen. Zij worden niet alleen een militaire, dichtbevolkte macht, maar ook economisch machtig. We moeten nog zien wat er in de toekomst zal gebeuren.<

  damn, das veel, zo al 3 miljard van de 8 miljard aardbewoners, Reuzen die wellicht ooit eens wakker worden, al zal daar ook veel verdeeldheid zijn, al dan niet georganiseerd ook vanuit andere landen in die 2 landen.

 2. DU-munitie is een Duitse uitvinding. Zo zie je dat het vierde rijk op alle fronten terug slaat. Zij het via de gifspuit of slimme toestellen om ons permanent in de gaten te houden.

 3. Pakistan 231,4 miljoen pedofielen en andere gestoorde sekteleden per 2021
  India 1,408 miljard zielen in allerlei vormen en aanwezigheden en een stronthoop mossels per (2021)
  nog steeds 1.63 miljard op in november 2022 8 miljard wereld bewoners.
  Komen er per dag ongeveer 227.000 bij waarvan het gros ook een uitkering en Miele met hoer wil…in Europa

  Het verhaal is historisch niet helemaal juist , nazi’s die in 1914 en 1915 dorpen in Servië plat schoten kan ik nog niet plaatsen maar de strekking is dat het een politiek correcte schrijver is die de officiële versie van WO2 uitdraagt en in het heden exact het tegenover gestelde zegt….

  Toch een stuk om even over na te denken, er is behalve Nederland en Oekraïne nog een wereld met landen en dingen waar we eigenlijk veel te weinig vanaf weten….meer blik verbreding mogelijk

 4. Geschiedenis is geschreven door de nazi’s ,
  De gecreëerde onderlinge conflicten verbaasd mij niet die momenteel zich afspelen.
  Lijkt een land van blinden waarin ik zit. ‘T is Genoeg geweest.

 5. Hysterical reaction. Dusan Kovacevic is not an intellectual or sage. He is simply traumatised. All people have done the same horrible crimes in war. Rommel’s concept of war without hate is clearly not known to him, also the fact that the occupation of Western Europe was rather decent, far more decent than the liberators’.
  (We had 2 members of the family in Buchenwald, that underwent medical experiments. We know what nazis are capable of.)

  Nobody talks about the 9 million German citizens tortured to death AFTER WW2. The good guys raped everything between 8 and 80, murdered, plundered, tortured unarmed citizens, starved to death 1,4 million prisoners of war, sadistically shot at civilians who tried to help with food packages

  Can Kovacevic make a documentary about this holocaust ?

  Germans were better, more erudite and civilised than the average European, but not immune to indoctrination and the horrors of war. Note that British and American soldiers committed the same crimes in Irak and Afghanistan. What did the Russians do with their own soldiers taken prisoner by the Germans, what about ‘barrage units’ – the same sadist murderers as in service on Kiev’s side in Ukraine now ?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in