Eerder verscheen een interessant interview met  de Amerikaanse minister van Financiën Yellen bij CNN, waarin haar niet alleen vragen worden gesteld over de Russische sancties en het vermeende effect daarvan, maar ook over de huidige hete hangijzers van de wereldwijde de-dollarisering als gevolg van die sancties, schrijft Simplicius The Thinker.

Ten eerste moet worden erkend dat de Russische economie onlangs bepaalde klappen heeft gekregen. Maar die zijn niet zozeer het gevolg van de sancties als wel van alles in het algemeen, met name de oorlogsuitgaven die de Russische federale begroting duidelijk hebben opgeblazen, en de wereldwijde economische malaise.

Dit gezegd zijnde, geeft Rusland veel minder uit aan de oorlog dan de VS. Dat zegt natuurlijk niet veel, want de VS hebben veel meer te besteden in hun “onbeperkte” schatkist, maar het plaatst de zaken wel enigszins in perspectief.

https://www.rt.com/business/574684-russia-international-reserves-surge/

Het tweede deel van het interview was het meest interessant. Met trillende stem hikt en stamelt Yellem door de kwestie van de-dollarisering. Ze komt met een nietszeggend standaardantwoord, maar aan de trilling in haar stem te horen zijn het Amerikaanse ministerie van Financiën en de elites in het algemeen geschokt.

Ze geeft toe dat het “bewapenen” van de dollar ertoe heeft geleid dat landen zich uit de dollar willen terugtrekken, maar noemt vervolgens onoprecht alleen Rusland, China en Iran als de boosdoeners.

Oh, was het maar zo!

Ze is hier duidelijk aan het poseren of ze is veel senieler en wereldvreemd dan ze lijkt – en dat zou wat zeggen. Uit recent nieuws blijkt dat een groot aantal mondiale machthebbers zich allemaal in het kamp van de de-dollarisering schaart.

Niet alleen heeft de Braziliaanse Lula onlangs de BRIC’s opgeroepen hun eigen interne munt te ontwikkelen, maar de Commercial Bank of China heeft onlangs zelfs haar eerste grensoverschrijdende Yuan-betaling in Brazilië verwerkt.

De Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) heeft de eerste grensoverschrijdende Yuan-betaling in Brazilië verwerkt in haar lokale filiaal aldaar, “wat een nieuwe belangrijke stap betekent in de globalisering van de Yuan”.

De transactie is de eerste in zijn soort sinds de Centrale Bank van China de ICBC in februari toestemming gaf als verrekeningsbank voor de yuan in Brazilië.

Het Sputnik-artikel vermeldt ook dat de yuan de euro in de Braziliaanse valutareserves overtreft:

Uit een recent onderzoeksrapport van de Centrale Bank van Brazilië blijkt dat het aandeel van de yuan in de internationale valutareserves van Brazilië vanaf eind 2022 5,37% heeft bereikt en daarmee het aandeel van de euro met 4,74% overtreft, wat betekent dat de yuan de op een na grootste reservevaluta van het Zuid-Amerikaanse land wordt.

En benadrukt de groei van het gebruik van de Yuan: de Verenigde Arabische Emiraten hebben hun eerste energiedeal in Yuan met China gesloten. De centrale bank van Irak begon betalingen in Yuan toe te staan. Mexico, ondertussen, heeft interesse getoond in het gebruik van Ruslands MIR betalingssysteem, dat Ruslands SWIFT-vervanger is.

  Frankrijk wil Rusland bestrijden in Oekraïne

De voorganger van Yellen als minister van Financiën, Larry Summers, sloeg onlangs alarm over deze ontwikkelingen toen hij waarschuwde dat “Amerika zijn mondiale invloed verliest naarmate andere mogendheden handelsblokken vormen”.

In een nieuw interview zei hij nog meer interessante en onthullende dingen:

“Er is een groeiende acceptatie van fragmentatie, en – misschien nog verontrustender – ik denk dat er een groeiend besef is dat de onze misschien niet de beste fragmentatie is om mee geassocieerd te worden.”

Hij dekt zijn alarm af met de standaard imperiale rechtvaardiging dat de VS aan de “goede kant van de geschiedenis” blijft”. Veelzeggend is echter dat hij vervolgens concludeert dat deze “goede kant” er steeds “eenzamer” begint uit te zien:

“Wij staan aan de goede kant van de geschiedenis – met onze inzet voor de democratie, met ons verzet tegen agressie in Rusland,” aldus Summers. “Maar het ziet er een beetje eenzaam uit aan de goede kant van de geschiedenis, omdat degenen die veel minder aan de goede kant van de geschiedenis lijken te staan, zich steeds meer verenigen in een hele reeks structuren.”

Wat een fascinerende erkenning! Stel je voor welke mentale sprongen je moet maken om te geloven dat je aan de goede kant staat als je nu in de wereldwijde minderheid bent?

Het nieuwe artikel van American Thinker magazine vat dit samen:

De ingrijpende sancties van het Westen tegen Rusland na de invasie van Oekraïne lijken de meest monumentale misrekening van het Westen in de moderne geschiedenis te worden. De sancties hebben de Russische economie niet op de knieën gekregen, zoals algemeen werd voorspeld. In plaats daarvan zijn het de westerse economieën die wankelen, omdat hun economische groei praktisch tot stilstand is gekomen. Veel van hen lijden tegelijkertijd onder hoge inflatie en energietekorten.

Een van Yellen’s belangrijkste blufpunten was dat de Amerikaanse sancties het vermogen van Rusland om wapens te leveren aan zijn leger effectief hebben beperkt. Maar er zijn een aantal recente grafieken en gegevens waaruit blijkt hoe succesvol Rusland niet alleen de sancties in het algemeen heeft ondermijnd, met substitutie naar het oosten, maar ook het zogeheten vermogen om wapens te leveren.

  Eerste sneeuw bereikt Oekraïne; Europa gaat een koude, donkere, (dodelijke) winter tegemoet

Hier is bijvoorbeeld de handel tussen Rusland en India:

Dit nieuwe artikel van Reuters laat Oekraïne klagen over het feit dat in veel nieuwe Russische wapensystemen nu Chinese onderdelen zitten, in plaats van westerse:

En zoals ik in een eerder artikel al zei, voor degenen die geloven dat Chinese onderdelen in Russische wapens zo’n grote zwakte is, vertel me dan eens wat het voor het Amerikaanse leger betekent dat de F-35 toeleveringsketen er zo uitziet:

Hetzelfde geldt voor veel andere Amerikaanse wapensystemen.

En het grootste nieuws van vandaag is dat de inflatie in Rusland duizelingwekkend is gedaald tot ~3%, na de recente 11% en een piek van bijna 18%:

Zelfs de door het Westen gefinancierde Russofobe Moscow Times zag zich genoodzaakt dit nieuws te melden.

Ter vergelijking: het Verenigd Koninkrijk staat momenteel op ruim 10,4%, Italië op 7,6%, Duitsland op 7,4%, Frankrijk op 5,4% en de VS op ~5%. De meeste andere secundaire Europese landen zitten nog veel hoger, nog steeds in het bereik van 12-20% inflatie.

Ruslands 3% en verandering is dus niets minder dan een wonder. Dat gezegd zijnde, zei zelfs de Russische centrale bank dat deze daling tijdelijk is en dat de inflatie zou stijgen tot ongeveer 5% en zich daar de komende maanden zou stabiliseren.

Al met al bewijst het CNN-interview met Yellen twee dingen. Eén: dat de de-dollarisering in zo’n grote mate gestalte krijgt dat zelfs de waardeloze bedrijfsmedia eindelijk gedwongen worden dit te erkennen, in plaats van de kleingeestige afwijzende houding waarmee zij dergelijke ontwikkelingen in het recente verleden hebben behandeld. Hier kijkt en klinkt de spreekbuis van CNN zelfs ronduit bezorgd terwijl hij Yellen smeekt om enige mate van geruststelling dat hun geliefde dollar niet zo gedoemd is als het lijkt.

Ten tweede erkent Yellen in het interview nerveus dat de de-dollarisering plaatsvindt, wat op zich al een belangrijke mijlpaal is. Maar ze doet haar uiterste best om de ernst ervan weg te nemen door bedrieglijk te bagatelliseren hoe wijdverbreid het werkelijk aan het worden is, tot het punt dat het nu het gesprek van de wereld is. Ze probeert ons de sterke punten van de dollar te “verkopen” door in feite een goedkoop PR-praatje van de Federal Reserve te geven over de ongeëvenaarde liquiditeit van de dollar en de “diepte” van de Amerikaanse schatkist en kapitaalmarkten – hoewel ze het nauwelijks haalt zonder zichzelf half dood te stamelen.

  De dodelijke waanideeën van de NAVO en de Atlantische Raad

Maar uiteindelijk, in antwoord op de vraag naar het einde van de hegemonie van de dollar, berust haar grootste verkoopargument op het idee dat de “geallieerde partnerschappen” die achter de bewapening van de Amerikaanse munt staan, de voortdurende dominantie van de dollar zullen verzekeren. Maar de kritieke fout in haar redenering is dat in de vraag van de interviewer zelf de vermelding staat dat de Franse Macron een van de machtige blue-team figuren is die onlangs de zorgen over de-dollarisering heeft aangewakkerd met zijn verklaring, na een ontmoeting met president Xi, dat Europa en Frankrijk “hun afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar moeten verminderen”.

Dat is nogal een wankele basis waarop Yellen haar “geruststellingen” baseert!

Als je belangrijkste argument voor de kracht van de dollar is dat hij wordt gesteund door bondgenoten, maar een van je belangrijkste bondgenoten is degene die ideeën over de-dollarisering naar voren brengt, nou ja…

Uiteindelijk ondermijnde haar eigen voorganger Larry Summers haar punt met zijn veel scherpere bekentenis toen ook hij verwees naar de steeds kleiner wordende groep “partners”, die geacht worden het onwrikbare fundament van de dollar te vormen, in relatie tot de rest van de wereld:

“…Het ziet er een beetje eenzaam uit aan de goede kant van de geschiedenis, aangezien degenen die veel minder aan de goede kant van de geschiedenis lijken te staan, zich steeds meer verenigen in een hele reeks structuren.”


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Poetin verklaart bevrijding van Donbas via VN Artikel 51 (Nederlands transcript)Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelUitgelekt document toont aan dat Amerikaanse slimme bommen falen in Oekraïne
Volgend artikelDe wereld zal nooit meer zijn zoals vroeger
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

15 REACTIES

 1. Wanneer uw land is ondermijnd door verraders (globalisten, satanisten, communisten, perverselingen en criminelen) wanneer uw verkiezingen zijn gefixed en uw rechtbanken zijn gecorrumpeerd “verraad” is een daad van patriottisme.

  – Mike Stone

  • allemaal wefhoeren.
   Endin, maar de meer er zo openlijk meedoen de duidelijker is het voor ons wie laffe wefhoeren zijn. Des te beter voor de aanpak van hen nadat alles op losse schroeven komt te staan.
   We habben das niecht gewust dat geld niet meer.
   No merci voor wefhoerwn die onze vrijheid kapot willen maken en proberen onze ziel te verkopen aan zieke pedos enqueers heidenen en weet ik wat nog allemaal.
   Straks komt de mooie tijd, onze tijd waar wij hen beoordelen. Dat is hun grootste angst. Hun eigen daden terug in hun smoel geschoven krijgen .

 2. Als je een gaspijpleiding opblaast van een bevriende mogendheid en honderden miljoenen mensen in de armoede en kou jaagt, dan sta je niet aan ‘de goede kant van de geschiedenis’, Larry Summers. Arrogante kwaadaardige hufter dat je er bent.

 3. Ongeëvenaarde liquiditeit –
  geld druk apparaat maakt overuren.

  Zij zijn fout , wij zijn goed.
  Wij staan aan de goede kant van de geschiedenis, een democratie ;
  Één dictatuur waarbij het spel bestaat uit 2 kampen uit één 🎩
  indianen/rest: 1 🎩 kwaadaardigheid

  * Het is; dat het een kolonialisatie/ gevangenschap van de mensheid betreft, wat gaande is met acteurs en tamtam, real time*
  Het leed wat men aanricht is voor de ander .
  De burger in China, Rusland, USA Oekraïne, en meer; zie gasprijs.
  Zij lopen op geen ENKELE wijze stuk
  * Anders Zou je dit als amusement kunnen bekijken*

  • bij velen was de driehoek;
   * God :💡 verstand, wijsheid, geweten
   Appel verleiding 🍎.
   Slang aanbieder 🐍

   Bij velen is * bovenste laag, weg.

   • Bij de slang,
    merk ik op dat deze in mijn waarnemingen ‘ hel’ prominent aanwezig was op dieper gelegen niveau. Zag er niet zo 🐍 fraai uit

     • Mogelijk, is de clou in symboliek.
      Hoe meer mensen zich laten verleiden 🍎, hoe meer voedsel er zal zijn.
      erbij, dat er niveaus ‘in dark’ zijn,
      Licht dark, tot dark- 🐍
      Er is natuurlijk ook een lichte, 💡kant.

      • Ik zie het als de slang die ons verleid om naar verlangens te handelen (ego) ipv gewoon liefde te zijn. De boom der kennis, is de boom der ego, de slang heeft ons verleid om God te verlaten en ons ego te omarmen. We zijn het ego aan het loslaten en aan het deprogrammeren,zodat de wijsheid van God/LIEFDE weer gaat regeren ipv de allesverslindende hebzucht en de eindeloze verlangens van het ego. Van donker naar licht, van consumenten naar scheppers, van ego-zombies naar ziels-mensen.

      • Sneeuwitje : appel en stiefmoeder
       Mowgli ; Kaa 🐍 hypnotiserende kracht.
       NB ‘God’ heeft scheppende kracht,
       Combi lijkt ying en yang.

 4. Inflatie.

  Een pak soep stond afgelopen weekend bij de Ah voor 5,39. Bij de Deka hetzelfde spul van hetzelfde merk voor 3,39. Zoiets. Albert Heijn Ahold Unilever? Zoiets? Wie stuurt die barokke waanzin aan in die markt?! Gadverdomme.

  Tuig!!

 5. “Wereldwijde economische malaise” in de tweede alinea. Ik ben er niet zo zeker van dat het inderdaad wereldwijd is. Immers de hele wereld, behalve de Westerse wereld, heeft goedkope energie. Wij gaan straks goederen kopen in Afrika. Let op mijn woorden.
  Ik denk dat het meer een westerse wereld-wijde economische malaise is.
  Ik heb er overigens geen problemen mee. Het wordt tijd dat alle westerse waarden onderuit worden gehaald.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in