Pixabay

Mijn titel komt van een 19e eeuwse auteur wiens naam er niet toe doet en het zou ook niet veel betekenen als ik hem zou noemen. Het is een oude waarheid die door de eeuwen heen niet veranderd is, schrijft Edward Curtin.

Ik denk echter dat het taalkundig nauwkeuriger zou zijn om te zeggen dat de meeste mensen bedrogen willen worden, want de wereld, de aarde geeft er geen moer om, zoals de Franse dichter Jacques Prévert ons herinnert in “Lied in het bloed”:

Er zijn grote plassen bloed op de wereld
waar gaat het allemaal heen al dat vergoten bloed
is het de aarde die ervan drinkt en dronken wordt
grappig soort dronkenschap dan
zo wijs…zo eentonig…
Nee de aarde wordt niet dronken
de aarde draait niet scheef
zij duwt haar autootje regelmatig haar vier seizoenen voort
regen…sneeuw
hagel…mooi weer
ze is nooit dronken
[…]
Ze geeft er niets om
De aarde

Maar mensen, het denkende riet zoals Pascal ons noemde, wij, die door het steunen van oorlogen en geweld van allerlei aard, er net genoeg om geven om bedrogen te willen worden over wat wij doen door zoveel bloed dat in de mensen zit naar buiten te laten komen voor de aarde om te drinken.

Ik zou natuurlijk rijkelijk kunnen citeren uit waarheidssprekers uit de geschiedenis die hetzelfde hebben gezegd over zelfbedrog met al zijn schakeringen en nuances. Die citaten zijn eindeloos. Waarom moeite doen? Op een heel diep niveau in de krochten van hun hart weten mensen dat het waar is.

Ik zou hier een mooi essay kunnen maken, erudiet en welsprekend kunnen zijn, en een web van wijsheid kunnen weven van al diegenen die volgens de wereld de grote denkers waren omdat ze nu dood zijn en geen hypocrisie meer kunnen ontdekken.

Want de wens om bedrogen te worden en huichelarij (Grieks hypokrites, toneelspeler, een huichelaar) zijn zoenende neven. Ik schrijf dit om te proberen iets waardevols te zeggen over de massale idiotie van het dagelijkse spervuur van leugens en stommiteiten van de media die doorgaan voor nieuws op de voorpagina’s en in de nieuwsuitzendingen van de bedrijfsmedia. En de mensen die ze geloven.

Het is niet gemakkelijk. Hoe absurd de beweringen over Chinese “spionage”-ballonnen ook zijn, het neerschieten van ongeïdentificeerde vliegende objecten, berichten over hoe Rusland de oorlog in Oekraïne aan het verliezen is, alle steun voor presidenten en premiers die de oorlogsindustrie ondersteunen, enz. – een lijst die dagelijks oneindig kan worden uitgebreid – deze media zijn meedogenloos in het presenteren van overheidspropaganda naast trivia.

Wanneer je denkt dat ze moeten beseffen dat ze te ver zijn gegaan omdat zelfs een debiel hun verzinsels kan doorzien, gaan ze nog een stapje verder. En dan heb ik het alleen over wat ze wel melden, niet over wat ze weglaten – bijvoorbeeld hoe de VS de hulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Syrië heeft beperkt of het verslag van Seymour Hersh over het opblazen van de Nord Stream-pijpleidingen door de VS, twee voorbeelden van terreur door een terroristische staat die tegen elke prijs moet worden beschermd. Dit is de protection racket by omission and commission.

  Video: Zaterdagmorgen - Leopard Tanks en "Marder" infanteriegevechtsvoertuigen komen Polen al binnen

Misschien helpt een anekdote.

Een week geleden kwam ik een oude vriend tegen in een coffeeshop. Het artikel van Hersh, waar ik vraagtekens bij zet, was net verschenen en ik vroeg hem of hij het had gezien. Hij zei dat hij het niet had gezien, maar dat hij niets wist over het opblazen van dergelijke pijpleidingen.

Ik was stomverbaasd. Hij is een trouwe consument van de mainstream media, maar toch heeft hij deze belangrijke gebeurtenis van 20 september 2022 in de Amerikaanse oorlog tegen Rusland op de een of andere manier gemist. Die media suggereerden verder dat Rusland zijn eigen pijpleidingen had opgeblazen, een onwaarschijnlijke bewering die deel uitmaakte van de oorlogspropaganda.

Mijn vriend is iemand met een uitgesproken mening over alles en vindt NPR, The Guardian, The New York Times, CNN, enz. geloofwaardige nieuwsbronnen. Hoe kan hij een van de belangrijkste verhalen van 2022 gemist hebben, een verhaal waarover The New York Times, enz. tot in december berichtte en dat nog steeds suggereert dat Rusland het heeft gedaan?

Hoe kon hij het pijpleidingverhaal missen, waarvan de nagalm zich verspreidde over alle aspecten van de Amerikaanse oorlog tegen Rusland via Oekraïne, terwijl er in zoveel verslagen over gas- en olieprijzen, een koude winter voor Europa en zoveel andere zaken naar werd verwezen? De vertakkingen ervan zijn talrijk en zijn als zodanig gerapporteerd, maar hij had er nog nooit van gehoord. Ik was stomverbaasd.

Ik wilde hem Dylan’s gevatte woorden uit “The Ballad of the Thin Man” citeren: “‘Cause something is happening/And you don’t know what it is/Do you, Mister Jones?” Maar dat deed ik niet.

Ik heb me een week lang afgevraagd hoe het mogelijk is dat hij niets wist over de explosies in de pijpleiding. Ik weet zeker dat hij niet tegen me loog. Hoe verklaar je dat dan?

In de tussentijd, terwijl ik deze zaken probeerde te begrijpen, is de Super Bowl met zijn betoverende halftijds spektakel vol kruisgrepen voorbij en heb ik een interessant artikel gelezen van Ethan Strauss, een sportjournalist, “Waarom Amerika football nodig heeft. Zelfs de wreedheid ervan” dat belangrijke vragen oproept.

Er is al veel geschreven over het geweld van football en de verwondingen die het veroorzaakt, met als meest recente voorbeeld de bijna fatale verwonding van Damar Hamlin van de Buffalo Bills van de NFL, die wekenlang de krantenkoppen haalde (hoewel niet is ingegaan op de vraag waarom hij een hartstilstand kreeg, omdat dat het COVID-vaccinprobleem aan de orde zou stellen, dat ook taboe is).

Strauss wijst op de vele argumenten voor een verbod op football – het oorlogsspel – vanwege het geweld. Hij merkt op dat football inderdaad zeer gewelddadig is, maar dat dit deel uitmaakt van de grote aantrekkingskracht ervan. Hij schrijft:

  Voormalig Russische president roept op tot "volledige" ontmanteling van "Kievs regime"

En de NFL geeft Amerikanen die oorlog, als spektakel, week na week.

Vandaag, om 18.30 uur oostelijke tijd, begint het grootste spektakel van dit alles: de Super Bowl, waar we die oude dierlijke geesten kanaliseren in een sterk vercommercialiseerd evenement dat eindigt met vuurwerk en een glimmende trofee.

Dat moeten we vieren.

Hij pleit niet voor het vieren van oorlog, waar hij tegen is, maar voor het oorlogszuchtige spel football. Op de uitspraak van Malcolm Gladwell ter ondersteuning van het verbieden van football als “een morele gruwel” – “Dit is een sport die in het verleden leeft en geen verband houdt met de realiteit van het spel op dit moment en geen verband houdt met de Amerikaanse samenleving.” – antwoordt hij terecht dat Gladwell ongelijk heeft:

In 2022 waren 82 van de top 100 tv-programma’s in Amerika NFL-wedstrijden, en de top 50 meest bekeken sportevenementen waren footballwedstrijden of evenementen die onmiddellijk op voetbalwedstrijden volgden. Daarentegen waren in 2016 slechts 33 van de top 50 footballgerelateerd. Het land heeft zijn belangstelling voor zoveel andere zaken verloren, maar football blijft een enorme aantrekkingskracht uitoefenen en wint zelfs relatief aan marktaandeel.

Amerikanen houden van geweld, niet alleen van de militaire propaganda die aan de Super Bowl-wedstrijd voorafgaat, maar ook van de rake klappen die de spelers tijdens de wedstrijden worden uitgedeeld en geincasseerd. Dat valt moeilijk te ontkennen. Strauss laat verder zien hoe meer dan negentig procent van de voormalige NFL-spelers die dagelijks levenslang pijn lijden, zeggen dat ze het weer zouden doen. Het geweld is bedwelmend en Amerikanen worden er dronken van. Het is de American Way.

Ik ben het niet met alle punten of veronderstellingen van Strauss eens, vooral niet met zijn uitspraak dat “we oorlog in ons hebben, of er nu wel of niet een oorlog te voeren is”, maar hij heeft duidelijk gelijk dat ondanks alle retoriek over hoe vreselijk geweld is, er iets aan is waar Amerikanen van houden. Wat D. H. Lawrence een eeuw geleden zei, geldt nog steeds: De essentiële Amerikaanse ziel is hard, geïsoleerd, stoïcijns en een moordenaar. Hij is nog nooit gesmolten.”

Maar deze moordende ziel moet verborgen blijven achter een muur van misleidingen terwijl de Amerikaanse oorlogsstaat onophoudelijk oorlogen voert over de hele wereld. Hij moet verborgen blijven achter feel good nieuwsverhalen over hoe Amerikanen echt om anderen geven, maar alleen om anderen waar ze officieel om mogen geven. Niet om Syriërs, Jemenieten, Russisch sprekenden in de Donbass, Palestijnen, enz.

Het terroristische karakter van tientallen jaren Amerikaanse wreedheid en de onverschilligheid van zoveel Amerikanen gaan hand in hand, maar ontsnappen aan de aandacht van de bedrijfsmedia. Het belangrijkste thema van deze media is dat de regering van de Verenigde Staten de grote verdediger is van vrijheid, vrede en democratie. Af en toe wordt een zondebok, een rotte appel in het vat, opgeworpen om aan te tonen dat niet alles perfect is in het paradijs. Maar in wezen is het één groot bedrog.

  Hiroshima, Nagasaki, Russisch Roulette

Dit enorme spektakel van gewelddadige macht en valse onschuld heeft een schijnheiligheid die de geest verbijstert. Wie de dagelijkse verslagen van de gemaskerde bedrijfsmedia ziet en hoort, betreedt een wereld van pure illusie die alleen sardonisch gelach verdient, maar helaas zoveel volwassen kinderen in de ban houdt die wanhopig willen geloven. Dit is zelfs zo wanneer de proefballonnen van de propagandisten in de maatschappij van het komische spektakel worden opgeblazen.

Maar terug naar mijn vriend waar ik het eerder over had. Hij haat geweld in al zijn vormen, is fel gekant tegen oorlog, en heeft een zeer medelevend hart, maar toch blijft hij toegewijd aan de media die ons de ene oorlog na de andere hebben voorgelogen – en dat blijven doen – een media die duidelijk een front vormen voor de oorlogsstaat. Ik kan nog steeds niet verklaren waarom hij niets wist van de explosies in de pijplijn. Evenmin kan ik zijn trouw aan de media verklaren die hem dagelijks voorliegen.

Zelfs terwijl zijn regering, geleid door diezelfde media, de wereld naar nucleaire vernietiging leidt, blijft hij trouw aan zijn media-informanten.

Ik ben verbijsterd.

In the Blood

Born in a normal time,
The periodic slaughter of millions
By the civilized nations of the earth
I grew to adulthood half-crazed
With fear and numbed wonder.

I always wished to believe otherwise,
That people were good at heart,
Wanted to live in mutual peace
And tend the green earth as if
It were a garden
As if pity vivified all living things.

Somehow the blood that was in me
Said otherwise,
Spoke truth to the power
Of my wish,
While everywhere around me lay the lie.

But my blood, this blood that became me
While millions were being butchered
And Bing Crosby crooned I’m dreaming
Of a white Christmas,
This red blood said otherwise.

Do not accept the way they say
“Good Morning”
And the way they nod as they pass,
As though they didn’t want to kill
Each other.

Do not believe their eyes
And the way they pray to the skies
To save them.
Do not believe their beliefs,
All lies woven to deceive.
For at heart they truly hate
The green earth.

Do not believe the way they say
“Good Evening”
For they wish the darkest night
To descend upon us,
The nothingness of their knowledge
To swallow all.

That is what will release them,
That is all.

Thus my blood spoke to me,
A child of a sanguine century,
Born in a normal time,
The periodic slaughter of millions
By the civilized nations of the earth.

And despite all appearances,
I have never believed them.
Never.  Not at all.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Ze wilden oorlog, die hebben ze nu ook gekregenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelStel je voor als China met de VS zou doen wat de VS met China doet
Volgend artikel“State of the Nation” toespraak van premier Viktor Orbán
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

11 REACTIES

 1. Heuglijke tijden…na alle berichten over ontij en geweld eindelijk een artikel die een beetje verder tracht te kijken dan wat het dagelijks spektakel ons te bieden heeft. Uiteraard zijn amerikanen moordlustig en hoogmoedig, verbergen zij hun ware aard achter een muur van opgepompte egos, maar denkt u nou echt dat dit een satanisch trekje is die vooral Noord-Amerikanen kenmerkt? Is het niet aan ieder van ons om ons recht in de ogen te kijken en ons af te vragen hoe bewust wij zelf zijn van onze dubieuze geaardheid? Is het niet aan allen van ons om zich bewust te worden van wat onze essentiële wensen en waarden zijn?
  Ikzelf geloof in de kracht van liefde en spiritualiteit, zij zijn onschendbaar.

 2. wij worden in alles bedrogen
  neem nu klimaat
  en dan weer je dit:

  This is The World’s largest Tire Graveyard in Kuwait

  They’ll never show you things like this, because it breaks their narrative of farting cows and gas stoves.

  Climate change is used as a narrative to transfer power to BiII Gates, KIaus Schwab and the World Economic Forum (WEF).

  Join: QAnon – The Great Awakening

  ik zou hier een video gekleefd hebben maar dat mag niet, is frontnieuws ook elite en WEF

 3. Maanlanding, global warming, covid, vaccinaties, whahahahahahahhhhhaaha! wat heerlijk toch om constant geamuseerd te worden met bedrog en angst! Want wat heeft de gemiddelde mens aan zichzelf als hij zich niet met plezier laat bedriegen? He-le-maal niets! Want dan blijft er alleen maar voortplanten, vreten en schijten over voor hem. Net zoals vee!

 4. Voor een fijne wereld is er liefde nodig, voor liefde is er vertrouwen nodig… de mensheid wil van nature vertrouwen zodst er automatisch een liefdevolle wereld ontstaat. Dat vertrouwen wordt maximaal misbruikt. Dat vertrouwen is bijna gestorven, maar dat vertrouwen gaat, vlak voordat het sterft, als een Phoenix uit de as herrijzen.

 5. Dat is nu precies het probleem…..99% van de mensen is goedhartig en wil in vrede leven. Helaas is de 1% in staat om al die bange hartjes van de bevolking te manipuleren. Liefde en genegenheid doe je maar effe thuis want het zal ons niet redden. Wat ons redden kan is die 1% schorem met gepast en zinvol geweld de nek af snijden en zorgen dat zulke figuren nooit meer aan de macht komen. En geloof me….met praten, argumenten en liefde krijg je dit schorem niet van je nek

  • Da’s nog aardig van je. “goedhartig” – ik vrees dat de meeste mensen gewoon te lui zijn om na te denken en liever zien dat anderen alles regelen. Ja, ik ken wel een paar goedhartige mensen, maar het zijn er veeeeeeeel minder dan de potenzagers en matennaaiers die je in het bedrijfsleven tegenkomt, en dat is het gros. Mss ben ik te kort door de bocht? Laat weten.

  • Dat is nu net het centrum van mijn betoog, beste Durachuk, met vergelding en geweld roei je het kwaad nooit uit…je verplaatst het. Wat ik bedoel is dat “bewustwording” van wat onze waarheden zijn, centraal moet staan.
   Eén van die waarheden is dat wijsheid meestal maar verschijnt na heel wat onrust en lijden.

  • Deze demonen opruimen is toch ook liefde? Kanker vernietig je uit liefde voor het leven. De kanker vernietigd ons uit angst/haat voot het leven. Mensen snappen niet wat liefde is. Mensen DENKEN dat liefde hetzelfde is als knuffelen en rozenblaadjes strooien. Liefde is de waarheid en de waarheid is dat de demonen die het leven (LIEFDE) willen vernietigen en dat WIJ de demonen die al het leven (LIEFDE) willen beëindigen, moeten stoppen met onze levenskracht (LIEFDE). Zucht… de halfwakkeren snappen niet dat liefde geen passief ding is. Jullie zijn gehersenspoeld om te denken dat liefde weerloos is. LIEFDE IS EENHEID EN ZODRA WIJ EENHEID WORDEN GAAN WE ALLE DEMONEN VERANTWOORDELIJK HOUDEN EN VERNIETIGEN. Allemaal zodat de angst en alle ellende stoppen en liefde weer vrij kan bestaan. In angst zijn wij allemaal verdeeld en in angst zijn wij dus zwak en verslaanbaar… in liefde zijn WIJ een onverslaanbare eenheid. Maar niemand begrijpt nog wat liefde echt is, dus iedereen begint meteen over troetelbeertjes en knuffelen te roepen en te spugen op het woord liefde… goedzo… U bent volledig gehersenspoeld om liefde (EENHEID) te verafschuwen… ZO KOMEN WE DUS NOOIT TOT EENHEID EN DAARDOOR WORDEN ER NOOIT OVERSLAANBAAR

 6. Heel de wereld mag maar horen wat de usa retoriek wil.
  NOG IEMAND WAT GEHOORD VAN DE DRIE MILJOEN OVERGEBLEVEN BLANKE ZUID AFRIKANEN DIE NU IN UITROEINGSKAMPEN LEVEN , EEN GEVOLG VAN DE DOOR DE USA GESTEUNDE REGIMEWISSEL NA DE WERELDWIJDE HAATCAMPAGNE TEGEN DE BLANKEN.
  ENKEL OM HET ZUID AFRIKAANSE GOUD IN HUN BEZIT TE KRIJGEN ….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in