Djm-leighpark / Wikimedia / (CC BY-SA 4.0 DEED)

De Franse president Macron had een plan om miljoenen elektrische voertuigen per jaar te maken. Kanselier Scholz wilde er 15 miljoen op de Duitse wegen hebben tegen 2030. President Biden troefde iedereen af met een plan van $174 miljard (€162 miljard) om van de VS de wereldleider te maken. Zelfs Boris Johnson – herinnert u zich hem nog – had een plan van 1 miljard pond om het Britse oplaadnetwerk te versterken, schrijft Matthew Lynn.

Spoel slechts een paar jaar terug en bijna elke president of premier maakte van elektrische voertuigen de hoeksteen van een industriële strategie. En toch hebben we deze week vernomen dat Renault afziet van plannen om zijn activiteiten op het gebied van elektrische voertuigen (EV) en software apart op de beurs te zetten, terwijl Volvo zijn dochteronderneming voor elektrische sportwagens Polestar afbouwt.

In werkelijkheid is de Westerse droom van elektrische auto’s, te midden van een aanval van Chinese concurrentie en dalende verkoopcijfers, snel aan het ontrafelen – en we moeten alle lessen opnieuw leren waarom grootse, door de staat geleide industriële strategieën nooit werken.

Het is nog niet zo lang geleden dat landen elkaar hevig beconcurreerden om visies van de toekomst op batterijen te lanceren. Met Tesla als aanjager van de groene vraag om ’s werelds grootste autofabrikant te worden, gemeten naar marktwaarde en niet naar volume, en met ambitieuze netto-nul-doelstellingen, wilden ze allemaal zeker weten dat ze konden concurreren op het gebied van elektrische voertuigen.

We zouden de koolstofuitstoot verminderen, veel banen creëren en onze industriële basis verstevigen. Natuurlijk zouden regeringen een paar miljard – of tientallen miljarden – moeten uittrekken om dit voor elkaar te krijgen. Maar het zou zichzelf vele malen terugbetalen.

  De heersende klasse beweert dat een nucleaire oorlog niet erger is dan klimaatverandering

En toch zijn op dit moment de plannen voor een door EV geleide industriële revolutie in volle aftocht.

Ondanks het programma van overheidssteun heeft Renault deze week de aparte beursgang van zijn EV-eenheid Ampere, die gepland stond voor de eerste helft van het jaar, geschrapt. Het was een “pragmatische beslissing” volgens Luca de Meo, chief executive van het bedrijf, omdat de dalende verkoop van EV’s in heel Europa betekende dat de markt “uitdagender” was dan voorspeld.

Op dezelfde manier kondigde Volvo aan dat het zou stoppen met de financiering van zijn EV-eenheid, Polestar, en misschien zelfs zijn belang van 48 procent zou verkopen aan andere aandeelhouders, waaronder het Chinese Geely. Afgelopen september zei Volkswagen dat het de productie van twee van zijn EV-vlaggenschipmodellen ging terugschroeven, terwijl Ford in november zei dat het zijn batterijfabriek in Michigan ging inkrimpen.

Het lijkt erop dat al die “goedbetaalde groene banen” iets langer op zich laten wachten dan iemand had verwacht. Wat betreft het terugverdienen van de enorme bedragen die verschillende regeringen in de industrie hebben “geïnvesteerd”, lijkt het erop dat het rendement van dat geld ook nog wel even op zich zal laten wachten.

Er is niets mis met EV’s zelf. Ze zijn vaak geweldig als uitwijkmogelijkheid voor dichtbevolkte stedelijke omgevingen en zolang de grondstoffen op de juiste manier worden ingekocht en de opladers niet worden aangedreven door kolengestookte generatoren, zijn ze waarschijnlijk een beetje beter voor het milieu dan de benzineversie.

Als mensen ze willen, dan is dat geweldig. Het probleem met de industrie op dit moment is dat de vraag daalt omdat de voertuigen veel meer kosten dan iemand had verwacht, en de markt die er is zal worden veroverd door Chinese fabrikanten zoals BYD die voertuigen veel goedkoper kunnen maken dan iemand in het Westen kan. Het resultaat? Veel overheidsgeld zal worden verspild.

  Gerenommeerde wetenschappers: Klimaatwaanzin zal de helft van de wereldbevolking in hongersnood storten

Er zit een les in de vernederende ineenstorting. Door de staat geleide industriële strategieën werken nooit. Sterker nog, het mislukken van de ontwikkeling naar EV is een schoolvoorbeeld van alles wat er fout gaat.

Ten eerste steunt het de verkeerde industrieën. Daarom is het het beste om het aan privébedrijven en hun investeerders over te laten om hun eigen gok te wagen, de vruchten te plukken als ze het goed doen en de verliezen te dragen als ze het niet goed doen.

Politici en bureaucraten zijn niet beter in het nemen van deze beslissingen, en meestal zelfs veel slechter. Geloof je me niet? Vraag het maar aan consumenten. Hertz in de VS doet de 20.000 EV’s die het de afgelopen jaren met veel tamtam kocht van de hand en vervangt ze door benzinemodellen vanwege een gebrek aan vraag.  Het afgelopen jaar onthulden cijfers van de Society for Motor Manufacturers and Traders een scherpe daling in de interesse van particuliere kopers in EV’s.

Vervolgens investeert de staat te veel. Ook al is er een kleine markt voor EV’s, er was zeker geen ruimte voor enorme nieuwe industrieën in Frankrijk, Duitsland, de VS of in een dozijn kleinere landen. De auto-industrie werd al overspoeld door overcapaciteit, en dat was voordat de overheid miljarden begon te smijten in fabrieken voor elektrische voertuigen. Het enige wat er gebeurt is dat de prijzen instorten en niemand geld verdient.

Tot slot verstoort het de markt met subsidies. Regeringen beginnen met het uitgeven van een paar miljard aan nieuwe EV-fabrieken, dan moeten ze de EV’s gaan subsidiëren zodat mensen ze ook echt kopen, dan moeten ze tarieven en quota’s opleggen om import tegen te houden uit landen waar andere regeringen te veel hebben geïnvesteerd.

  Klimaatgreta wordt bovennatuurlijke krachten toegeschreven – kan volgens moeder Malena met het blote oog kooldioxide in de lucht zien

Tot slot moeten ze nog meer betalen om de fabrieken in leven te houden die een product maken dat niemand wil. Het is een vicieuze cirkel en als hij eenmaal begint, is hij heel moeilijk te stoppen.

De enige opluchting voor het Verenigd Koninkrijk is dat onze politieke en bestuurlijke klasse te incompetent was om er nog meer geld in te pompen, ondanks de beste inspanningen van de voormalige premiers Theresa May en Boris Johnson om enkele tientallen miljarden te spenderen aan de “race voor EV’s” en de eindeloze waarschuwingen dat we het risico liepen “achterop te raken”. Het ergste leed zal ons bespaard blijven.

In werkelijkheid is de ommekeer in de elektrificatie van de auto-industrie aan de gang. Grote fabrikanten beginnen zich terug te trekken, maar alle grootse projecten voor batterijfabrieken, voor glimmende nieuwe EV-fabrieken en voor oplaadinfrastructuur zullen onvermijdelijk zeer binnenkort worden geschrapt.

Miljarden belastinggeld zijn verspild. Daar moeten we lering uit trekken, hoe bitter dat ook is. De overheid weet nooit wat de industrieën van de toekomst zullen zijn en moet het aan ondernemers en klanten overlaten om dat uit te zoeken.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Professor TH ontmaskert de zwendel rond elektrische auto’sVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelKijk: “Samenleving een stap dichter bij Dystopia” – Vision-Pro Early-Adopters gespot in het wild
Volgend artikelBrussel zwicht als eerste: Europese Unie schrapt belangrijke elementen van groene agenda in onenigheid met boeren
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

24 REACTIES

 1. De Roverheid en ergens lering uit trekken?
  Dat zijn twee dingen die NOOIT samen zullen gaan. Er zijn binnen de Roverheid alleen ideologische stromingen, die mijlenver van de dagelijkse praktijk staan. De oogjes van die gasten daar zijn volledig verblind doordat hun verstand geprogrammeerd is op ideologische idealen en niet toegankelijk is voor de harde economie.
  Triest dat er weer zoveel belastinggeld door het putje gaat. Geld dat door burgers en bedrijven opgehoest moet worden. Lees de waanzin van de nieuwe klimaatpaus Hoekstra op ninefornews.

  • Het is schandaleus waarvoor overheden het belastingsgeld gebruiken, Het belastingsgeld dient om de welvaart van de bevolking te verzekeren, :Gezondheidszorg ,scholen (opleiding),infrastruktuur, Politie, justitie; dat zijn de dingen die in veel landen mislopen,ze geven liever subsidies aan bedrijven zodat de beleggers een groter divident kunnen ontvangen; vroeger diende de industrie om de welvaart te verhogen van de bevolking ,nu staat de bevolking ten dienste van de industrie, ook de miljarden die gaan naar het kolonialisten leger die Nato heet enkel om mee te doen met de vuile oorlogen van Amerika

  • Google even op “Tofu dreg”
   Voor meer kostelijke chinese rampspoed.

   Chinezen zijn ondanks decennia van communisme ondernemend gebleven. Alleen heeft hun idee van kwaliteit er wel erg onder geleden, als je googled naar traditionele handycrafts zie weer verbazingwekkend hoogstaande kwaliteit. Voorbeeld meubelmakerij !!!

   Sovjet burgers waren na de val nauwelijks ondernemend maar hadden juist een uitstekend idee van wat kwaliteit is. Voorbeeld autos, wapens, kleding.

 2. Ondertussen worden de contracten tussen Pfizer en von der Lijken officieel geheim gehouden. Mooie stap voorwaarts voor de bezetters.

 3. nu nog de zonnepanelen en de wind molens ook een oplichters zooitje gewoon met de rus praten uit de EU en uit de NAVO en weg met de Amerikanen en het VK hdaar heb je niets aan BAAS IN EIGEN LAND DAT KAN BEST

  • Aan de zonnepanelen wordt ook al gezaagd, vroeger had je nachtstroom omdat er dan weinig vraag was.
   Gisteren vertelde zo’n groene kwibus dat al die stroom overdag niks waard was en veel minder waarde had dan de stroom die s’nachts gebruikt wordt.
   You can’t make the shit up.
   Maar vanaf 2027 mogen de energie bedrijven geven en nemen voor de stroom naar eigen goeddunken werd ook gezegd, die truc kennen we al van fluctuatie van de olie prijs en de benzine prijs bij de pomp.

 4. Elon Musk roept op tot CO2-belasting in lockstep met WEF

  Elon Musk, CEO van Tesla en X/Twitter-eigenaar, herhaalde onlangs zijn geloof in de noodzaak van CO2-belastingen, waarmee hij de recente oproep van het World Economic Forum voor een “wereldwijd gecoördineerd systeem van CO2-belastingen” steunde.

  In een recente tweet riep Tesla-eigenaar Elon Musk op tot de introductie van koolstofbelastingen, waarmee hij de recente oproepen herhaalde voor een “wereldwijd gecoördineerd systeem van koolstofbelastingen” door het WEF.

  Breitbart News-verslaggever Kurt Zindulka berichtte onlangs over de capriolen van het WEF:

  Tijdens een paneldiscussie over de ‘Global Economic Outlook’ op vrijdag tijdens de jaarlijkse WEF-bijeenkomst in het Zwitserse skioord Davos, betoogde Al-Jadaan dat om de veronderstelde klimaatcrisis op te lossen een mondiale koolstofbelasting nodig zal zijn.

  “Er is geen realistische oplossing voor de klimaattransitie die niet gepaard gaat met een mondiaal gecoördineerd systeem van koolstofbelastingen”, zei de Saoedische politicus.

  “Wat we nodig hebben is een systeem van CO2-belastingen, gekoppeld aan subsidies voor ontwikkelende huishoudens en een stroom van financiering voor de ontwikkelingslanden, om hen in staat te stellen deel te nemen aan investeringen, mitigaties en aanpassingen waardoor ze kunnen blijven groeien. En dat is een echte kans”, vervolgde Al-Jadaan.

  “Het is een eerlijke oplossing en de enige realistische oplossing, en we kunnen er niet aan blijven ontkomen”, concludeerde hij.

  In een recente tweet verklaarde Musk: “De enige actie die nodig is om de klimaatverandering op te lossen is een koolstofbelasting.”

  Elon Musk, CEO van Tesla en X/Twitter-eigenaar, herhaalde onlangs zijn geloof in de noodzaak van CO2-belastingen, waarmee hij de recente oproep van het World Economic Forum voor een “wereldwijd gecoördineerd systeem van CO2-belastingen” steunde.

  In een recente tweet riep Tesla-eigenaar Elon Musk op tot de introductie van koolstofbelastingen, waarmee hij de recente oproepen herhaalde voor een “wereldwijd gecoördineerd systeem van koolstofbelastingen” door het WEF.

  Breitbart News-verslaggever Kurt Zindulka berichtte onlangs  over de capriolen van het WEF:

  Tijdens een  paneldiscussie  over de ‘Global Economic Outlook’ op vrijdag tijdens de jaarlijkse WEF-bijeenkomst in het Zwitserse skioord Davos, betoogde Al-Jadaan dat om de veronderstelde klimaatcrisis op te lossen een mondiale koolstofbelasting nodig zal zijn.

  “Er is geen realistische oplossing voor de klimaattransitie die niet gepaard gaat met een mondiaal gecoördineerd systeem van koolstofbelastingen”, zei de Saoedische politicus.

  “Wat we nodig hebben is een systeem van CO2-belastingen, gekoppeld aan subsidies voor ontwikkelende huishoudens en een stroom van financiering voor de ontwikkelingslanden, om hen in staat te stellen deel te nemen aan investeringen, mitigaties en aanpassingen waardoor ze kunnen blijven groeien. En dat is een echte kans”, vervolgde Al-Jadaan.

  “Het is een eerlijke oplossing en de enige realistische oplossing, en we kunnen er niet aan blijven ontkomen”, concludeerde hij.

  In een recente tweet verklaarde Musk: “De enige actie die nodig is om de klimaatverandering op te lossen is een koolstofbelasting.”

  https://www.breitbart.com/tech/2024/02/05/elon-musk-agrees-with-wef-calls-for-carbon-tax/

 5. Ach er zijn tocxh echt wel voordelen aan electrisch rijden in een grote stad.
  Alleen de techniek is nog niet zover
  1- computer hacken
  2 – brandbare accus
  3 – noodzaak kostbare accu vervangen na kleinste beschadiging
  4 – gewicht en volume van accus, zware auto = nadelig voor rendement
  5 – traag laden van accus

  Voordelen
  1 – luchtvervuiling ergens anders, centrale kan makkelijk reinigings maatregelen nemen.
  2 – electromotor is erg klein en compact met goede prestaties.
  3 – geen lawaai , gevaarlijk voor voetgangers ed
  4 – mogelijk heel goed te recyclen ( citroen ami electrique )

 6. “Er is niets mis met EV’s zelf”.
  Echt wel. Ze zijn stukken zwaarder, dus ze verplaatsen kost meer energie.
  De meeste energie komt van fossiele brandstof, eerst omzetten naar elektriciteit geeft extra verlies.
  Waarom moeten die lompe bakken van 0tot 100 in 4 seconden? Belachelijk, kost veel meer energie.
  Die auto’s zijn zwaarder, dat betekent veel meer slijtage aan banden en wegdek. Dat is allemaal kankerverwekkende fijnstof van gegalvaniseerd rubber en asfalt. Dat is nog het allerergste. Daar heeft alles wat ademt over 10 jaar ellende van.

 7. Het volk heeft zich met diesel laten vangen, misschien heeft het iets geleerd.
  Toen ik vroeger vroeg: “Wat is er mis met benzine, dat is op alle vlakken heel betrouwbaar,” kwam daar het antwoord dat het goedkoper was.

  Vroeg ik mezelf af: “Je koopt een nieuwe auto, maar hebt geen geld om de brandstof te betalen?”

  Misschien heeft het volk echt iets geleerd.

  • Diesel is goedkoper maar duurder in belasting!?????? Benzine blijft in overvloed omdat ze benzine van water maken omdat de oliebronnen op raken en is de petrochemie industrie al heel ver gevorderd hiermee Er is dus duidelijk iets mis met de voorlichting dat we eeuwig kunnen blijven doorrijden met waanzin projecten en dat de oliebronnen echt leeg zijn om miljarden olie liter uit de grond te halen na 2025 Hierdoor raken de oliestaten in verval en dreigt er een wereldoorlog om energie

 8. vele miljarden gestolen van de burgers in handen nu van de rijke elite (vies woord) globalist/lobbyist.

  het is pure diefstal voor hun vriendjes/gijzelaars.

 9. “Er is niets mis met EV’s zelf, … zijn ze waarschijnlijk een beetje beter voor het milieu dan de benzineversie.”

  De auteur van dit stuk weet dan nog niet de productie dat EV’s vele malen vervuilender voor het milieu en klimaat zijn dan de productie van reguliere auto’s? Technici zeggen dat het wel 2 to 3 maal zo slecht voor het millieu is en de oplaadbare accu’s gaan maar zo’n 10 jaar mee, waarna ze worden weggegooid omdat hergebruik onmogelijk is. Daar worden de nwo-milieu-experts nu al zenuwachtig van. Om maar te zwijgen van de gevaren van het gebruik en het opladen van deze accu’s die steeds vaker met ontploffende en brandbare materialen gepaard gaat. Weet u nog van dat vrachtschip dat boven de Eemshaven in brand vloog? Dat was doordat de EV spontaan ontbrandden… en de verzekering gaat binnenkort weigeren deze levensgevaarlijke auto’s te verzekeren. GOED BEZIG! Allemaal afleiding voor de schaapjes die naar de slachtbank worden geleid.

 10. ONZIN WANT FRANS TIMMERMANS GAAT MEER AUTO’S IN BORN NEDCAR PRODUCEREN VOLGENS ZIJN STIKSTOF PLAN DIE HIJ VANUIT BRUSSEL WIL DOORVOEREN EN ZO WORDT NEDERLAND DE LACHENDE DERDE NATIE EN HEEFT HIJ ZE ALLEN IN DE MALING GENOMEN nATUURLIJK MET MEDEWERKING VAN ZIJN DEMO KABINET IN NEDERLAND DT GEWOON DOOR RIJDT WAAR ANDEREN GESTOPT ZIJN!!!!!!!!!!!!!!

  • De Deep State/ ordo illuminati/ the Cult willen Europa + de VS/Canada dirigeren richting een Hunger Games-samenleving of te wel aan de bedelstaf brengen door ​vernietiging van de middenklasse en het laten verdwijnen van de​ industrie ​naar Azië.
   De VDL-vestiging in Born is in 1968 door ons toenmalige staatshoofd Juliana (van der Grift) geopend als vervangende werkgelegenheid voor de in de periode 1966 – 1974 gesloten steenkoolmijnen. Het ligt geheel in de lijn der verwachtingen dat Born in de nabije toekomst (binnen vijf jaar) zal worden gesloten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in