Het wordt psychotisch. Als je naar de EU-leiders luistert, die allemaal dezelfde ‘goed nieuws’-punten papegaaien, stralen ze niettemin basale onrust uit – waarschijnlijk een weerspiegeling van de psychische stress van enerzijds het herhalen van “Oekraïne wint: de nederlaag van Rusland komt eraan”, terwijl ze anderzijds precies het tegenovergestelde weten: dat Europa “in geen geval” een groot Russisch leger op de landmassa van Eurazië kan verslaan, schrijft Alastair Crooke.

Zelfs de kolos van Washington beperkt het gebruik van Amerikaanse militaire macht tot conflicten die de Amerikanen zich kunnen veroorloven te verliezen – oorlogen die worden verloren van zwakke tegenstanders waarvan niemand kan betwisten dat het resultaat geen verlies is, maar op de een of andere manier een “overwinning”.

Maar oorlog met Rusland (financieel of militair) is wezenlijk anders dan het bestrijden van kleine slecht uitgeruste en verspreide opstandige bewegingen, of het instorten van de economie van kwetsbare staten, zoals Libanon.

De aanvankelijke grootspraak van de VS is geïmplodeerd. Rusland is door de financiële aanval van Washington noch intern ingestort, noch vervallen tot een chaotische regimeverandering zoals voorspeld door westerse functionarissen. Washington heeft de maatschappelijke samenhang van Rusland, zijn latente militaire potentieel en zijn relatieve immuniteit voor westerse economische sancties onderschat.

De vraag die het Westen bezighoudt is wat de Russen nu gaan doen: het Oekraïense leger verder uitdunnen en tegelijkertijd de wapenvoorraad van de NAVO uitputten? Of de verzamelde Russische offensieve troepen uitrollen over Oekraïne?

Het punt is, simpel gezegd, dat juist de onduidelijkheid tussen de dreiging van het offensief en de uitvoering ervan deel uitmaakt van de Russische strategie om het Westen uit balans te houden en in verwarring te brengen. Dit zijn de psychologische oorlogstactieken waar generaal Gerasimov bekend om staat. Zal het komen, vanwaar en waarheen? We weten het niet.

De timing van Rusland wordt niet bepaald door de westerse politieke kalender, maar wanneer en indien een offensief de Russische belangen dient. Bovendien heeft Moskou zijn ogen op twee fronten gericht: de financiële oorlog (die kan pleiten voor een langzamere uitrol van het leger, zodat de economische pijn kan toenemen) en de militaire situatie (die al dan niet de voorkeur kan geven aan een langzame, gestage uitroeiing van het gevechtsvermogen van Oekraïne). De voormalige hoge adviseur van de Amerikaanse minister van Defensie, kolonel Douglas Macgregor, ziet een grootschalige uitrol van de troepenmacht – en snel ook. Hij kan gelijk hebben.

Deze laatste overweging moet worden afgezet tegen het grotere geheel: Rusland is vooral bezig met het terugdringen van de Amerikaanse hegemonie en het verdrijven van de NAVO uit het Aziatische “hartland”. De Russen weten al enige tijd dat het “Global Order-systeem” niet duurzaam is (de structuren van na-WOII zijn al duidelijk zichtbaar in de achteruitkijkspiegel). En zowel Rusland als China beseffen dat er geen elegante – of kortere – weg is om zo’n groot systeem ongedaan te maken.

  Russische troepen verlaten vrijwillig Slangeneiland uit "goede wil voor de organisatie van humanitaire corridors" - Zelensky pretendeert een "grote overwinning" 

Zij weten dat het Westen niet te vertrouwen is en voorbestemd is om te vallen. Rusland en China zijn al enkele jaren bezig met de herstructurering van hun economieën en de opbouw van hun legers – om zich voor te bereiden op de onvermijdelijke ineenstorting van het Amerikaanse imperium (terwijl ze duimen dat de “val” geen Apocalyps zal betekenen).

In de praktijk hebben zowel Rusland als China zich ingespannen om die ineenstorting zoveel mogelijk te matigen. Niemand is gebaat bij een ongecontroleerde implosie van de VS. De VS gaat echter te ver met hun Oekraïne-project, en Rusland gaat dit conflict gebruiken om het einde van het Amerikaanse imperium te faciliteren – er is echt geen andere optie.

Zoals Kelley Beaucar Vlahos in de American Conservative onderstreept, bereiden Amerikaanse facties de “begrafenis” van Rusland al vele jaren voor. Een van de meest schadelijke feiten die uit Matt Taibbi’s “Twitter Files” naar voren zijn gekomen is inderdaad: “hoe agressief wetgevers en ambtenaren van federale agentschappen waren – in het pushen van een cynische narratief dat de social media gigant onder druk zette en tegelijkertijd de Russische boeman opzette die het Amerikaanse buitenlandse beleid en de houding in de Oekraïne oorlog vandaag de dag achtervolgt.”

Dat verzonnen verhaal over Rusland dat de Amerikaanse democratie probeert te vernietigen, zorgde voor publieke steun voor een nieuwe oorlog met Rusland.

Deze existentiële strijd kan nu niet stoppen: men zou kunnen aanvoeren dat de Europeanen en Amerikanen in een luchtbel zitten van alles is optiek en ‘alles’ is PR directheid en theater – en we moeten allemaal dit spel meespelen. Het is goed mogelijk dat zij dezelfde tijdgeest projecteren op de Russen en de Chinezen, in de overtuiging dat zij er net zo over moeten denken: geen waarden, geen geloof in wat dan ook, behalve wat het beste werkt op MSM.

Zo bezien is het echt een culturele botsing – die het westerse onvermogen tot empathie weerspiegelt. Het Westen kan oprecht denken dat de aandacht van Poetin vooral uitgaat naar de ratings – net als bij Macron, Scholz en Biden – en dat het na afloop van de vijandelijkheden weer business as usual wordt. Misschien begrijpen ze echt niet dat de rest van de wereld zo niet denkt.

Binnen deze mentaliteit bestaat: ”Oorlog is business’ … Tanks veel, geef ons nu F-16’s! Nauwelijks hadden de VS, Duitsland en andere NAVO-machten aangekondigd grote hoeveelheden tanks voor het slagveld aan Oekraïne te leveren, toen Kiev onmiddellijk de levering van F-16 gevechtsvliegtuigen begon te eisen. Sterker nog, de Oekraïense defensiefunctionaris Joeri Sak gaf onbeschaamd commentaar op het relatieve gemak van de “volgende grote horde” om F-16’s gevechtsvliegtuigen te verwerven:

  Poetin en Xi staan stevig aan de goede kant van de geschiedenis

“Ze wilden ons geen zware artillerie geven, toen deden ze dat wel. Ze wilden ons geen HIMARS [raketten] geven, toen deden ze dat wel. Ze wilden ons geen tanks geven, nu geven ze ons tanks. Behalve kernwapens is er niets meer dat we niet zullen krijgen.”

Dit is een uitstekend voorbeeld van het ‘oorlog als bedrijf’-syndroom – en politiek gaat over het vergaren van geld. Dat betekent dat F-16’s aan de beurt zijn, en dat betekent in Polen – F-16’s worden niet gestationeerd op een luchtmachtbasis in Oekraïne. En uitbreiding van de gevechtsruimte naar Polen zou onvermijdelijk leiden tot meer “oorlog als handel”: Tanks, APC’s en F-16’s. Het militaire complex zal zich in de handen wrijven.

Het is voorspelbaar dat de frustratie van de oorlogszuchtigen over het collectieve falen van het Westen om het tij van de Oekraïense nederlaag te keren toeneemt, en nog wordt versterkt door het rapport van de Rand Corporation (gefinancierd door het Pentagon) van vorige week, dat neerkomt op een forensische weerlegging van de motivering voor de oorlog in Oekraïne. Hierin wordt benadrukt dat de Oekraïners weliswaar vechten, maar dat hun platgelegde steden en gedecimeerde economie niet in overeenstemming zijn met de Oekraïense belangen.

Het rapport waarschuwt dat de VS “een langdurig conflict” moeten vermijden, en verklaart de Oekraïense overwinning “onmogelijk” en “onwaarschijnlijk” – en waarschuwt er nadrukkelijk voor dat het conflict naar Polen kan overslaan. Ook wordt erop gewezen dat de VS onbedoeld dreigen af te glijden naar een kernoorlog over verschillende “kwesties”.

Op dit laatste punt is het Rand-rapport vooruitziend: Het hoofd van de Russische delegatie bij de OVSE heeft deze week publiekelijk gewaarschuwd dat, mochten westerse pantserdoorborende projectielen met verarmd uranium of beryllium worden ingezet in Oekraïne – zoals die door de VS in Irak en Joegoslavië met verwoestende gevolgen werden gebruikt – Rusland een dergelijke inzet zou beschouwen als het gebruik van vuile kernbommen tegen Rusland, met alle gevolgen van dien.

Als er al twijfel bestond over de Russische “rode lijnen” en waar die liggen, dan kan die nu niet meer bestaan. Voor alle duidelijkheid: “gevolgen” staat gelijk aan een mogelijke Russische nucleaire reactie. Het Westen is gewaarschuwd.

Als frustratie over het falende Oekraïense militaire project ‘de oorzaak’ is, dan is wanhoop het vervolg.

“Net als u ben ik, en ik denk de regering, zeer verheugd te weten dat Nord Stream 2 nu, zoals u graag zegt, een homp metaal op de bodem van de zee is”, oordeelde Victoria Nuland vorige week. Deze verklaring getuigt meer van onmacht dan van iets anders (vertaald: Nuland zegt: Oké mensen, we zijn niet onmachtig, want – knipoog, knipoog – we zijn er toch in geslaagd de gaspijpleiding voor de EU te vernietigen).

  NAVO gaat stap voor stap naar oorlog in Europa

De hele PR-campagne voor meer tanks lijkt meer op een poging om de Oekraïners en hun supporters in Europa extra moreel te geven (aangezien de tanks de loop van de oorlog niet zullen veranderen) – een “door de motieven heen gaan”, in feite niets belangrijkers. Hetzelfde geldt voor de politieke voorstellen die staatssecretaris Blinken en Victoria Nuland vorige week hebben gedaan. Ze lijken te zijn opgesteld in de wetenschap dat ze in Moskou zouden worden verworpen – en dat is ook gebeurd.

Maar om de combinatie Blinken-Nuland recht te doen, neocons zijn weliswaar hopeloos in de uitvoering van hun oorlogsprojecten – die bijna altijd rampzalig aflopen – maar ze zijn briljant in het manipuleren van staten om hun handlangers te worden – tegen hun eigen nationale belangen in.

Waar de neocons vrij spel hebben gekregen is de vernietiging van Europa, politiek, economisch en militair. De VS zelf (en de rest van de wereld) moeten absoluut verbaasd zijn over de mate van Europese onderdanigheid en de absolute controle over het leiderschap van de EU die deze neocons hebben uitgeoefend.

De NAVO-leden waren nooit sterk verenigd achter Washingtons kruistocht om Rusland fataal te verzwakken. De bevolking van de EU (vooral die van Frankrijk en Duitsland) heeft geen zin in lijkzakken. Maar de neocons hadden de Europese achilleshiel goed gezien: Polen, Litouwen, de andere Baltische staten en Tsjechië. De Amerikaanse neocons sloten zich aan bij deze radicale Russofobe factie die Rusland wil ontmantelen en pacificeren, en de hefbomen van het buitenlands beleid van de EU wil wegnemen van Frankrijk en Duitsland. Deze laatsten zaten stil en machteloos in Boekarest in 2008, toen de NAVO “deur” werd opengezet voor Georgië en Oekraïne. Waarom hebben zij toen niet de bedenkingen geuit die zij naar eigen zeggen toen hadden?

Zwak leiderschap heeft de deksel van de Europese doos van Pandora opgelicht, zodat alle oude spookachtige Europese vijandigheden, jaloezie en naakte ambities als donkere dampen naar buiten komen. Is er iemand die de deksel nu kan sluiten?


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Iets over de Europese toekomstVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelOxfordshire weerlegt “complottheorieën” over klimaatlockdown voor auto’s in “dystopische” video
Volgend artikelTwee soldaten van de Oekraïense strijdkrachten die in Duitsland zijn aangekomen om te leren rijden met Leopard-tanks hebben politiek asiel aangevraagd
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

12 REACTIES

  • Onozelaar…je zal het wel merken in de nabije toekomst… klein lulletje heeft pijn in zijn vervuild achterste..pamper kopen dan stink je zo niet…en spuiten helpt ook al niet.. klein lulletje..

  • Bij de televaag zijn ze allang de schaamteloosheid voorbij.
   De top is tot op het bot verrot maar er moeten toch op de werkvloer mensen zijn die zich hier diep voor schamen.
   Maar ach….hypotheekje en zielig elektrisch leaskarretje. Moet toch betaald worden he.

 1. Als Polen inderdaad zijn luchthavens open zet voor F16 s,
  dan zou ik niet graag in Polen willen wonen, want geloof maar deze worden met een sarmat meteen uitgeschakeld. en terecht ook.

 2. Het laat vooral zien inmiddels, wat nou eigenlijk echt de inhoud is van de beerput onder de noemer VN-EU-VS.

  Het stinkt als de hel.

 3. “Behalve kernwapens is er niets meer dat we niet zullen krijgen.”
  Volgens mij krijgen ze die ook van ons geschonken, als laatste.
  Want onze hang naar zelfvernietiging is blijkbaar oneindig.

 4. Opeens valt het kwartje. Wat als de VS en Rusland gewoon handjeklap hebben gedaan achter iedereens rug om. Dat is toch een vette win win situatie voor hen. De z.g. sancties verrijken Rusland en de VS en verzwakken Europa. De oorlogsindustrie in de VS en Rusland draaien op volle toeren (toekomstige deals gegarandeerd). Niemand hoeft zich zorgen te maken dat de grootmachten elkaar aanvallen (That is the deal). Oekraïne blijft in handen van Rusland. Rusland zet een oude vete van 2014 recht. De energietransitie wordt in gang gezet. Iedereen gelukkig, behalve de West-Oekraïniërs. De status quo moet zo lang mogelijk gerekt om het verdienmodel in stand te houden. Mocht ik wat uit het oog verloren hebben, dan graag nog wat aanvullingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in