Exorbitante prijzen voor energievoorziening en de economische crisis die West-Europa trof als reactie op de EU-sancties tegen Rusland hebben veel analisten een nostalgische blik doen werpen op vervlogen tijden met Russisch gas in overvloed, dat decennialang heeft bijgedragen aan de snelle economische ontwikkeling van Duitsland, schrijft Tatiana Obrenovic.

Als we terugdenken aan de onheilspellende woorden “Keep the Russians out, the Americans in, and the Germans down” – de woorden van de eerste secretaris-generaal van de NAVO, Lord Ismay, toen hij de doelstellingen achter het nieuwe militaire bondgenootschap (zoals het toen was) uitlegde, is de verborgen agenda van de VS altijd geweest dat Duitsland alleen economisch zou floreren en niet veel meer dan dat.

Het is nu duidelijker dat steeds meer politici in Duitsland en de EU de klok willen terugdraaien naar de tijd van vóór het conflict in Oekraïne. Een van de meest fervente voorstanders van dergelijke betrekkingen is de voormalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder.

Schröder maakte in zijn positie van Duitse kanselier alle voorwaarden voor de realisatie van Nord Stream 1 mogelijk. Bovendien pleitte hij actief voor het verder smeden van de Russisch-Duitse betrekkingen. Voor hem en andere vertegenwoordigers van de Europese energiesector betekent het conflict in Oekraïne niet dat de EU alle zakelijke banden moet verbreken en alles wat de Europese industrie zo concurrerend sterk maakt, moet achterlaten. Veel vooraanstaande politieke en zakelijke leiders, die hebben gezien welke politieke en economische gevolgen er zijn geweest na de abrupte vermindering van de hoeveelheid gas die uit Rusland werd aangevoerd via de route van Nord Stream 1 en 2, willen weer in het zadel komen, zo snel mogelijk naar het “oude normaal”. Het klinkt misschien als een trivialiteit, maar de vijfde vrouw van Schröder (Koreaanse van origine) werd onlangs uit haar baan ontslagen, alleen omdat ze de viering van de Dag van de Overwinning met de Russische ambassade in Duitsland bijwoonde.

Naast de onverdeelde steun onder enkele hoge publieke figuren in Duitsland is ook Paolo Scaroni, wiens samenwerking met Rusland van vitaal belang is geweest, dezelfde mening toegedaan. Paolo Scaroni is een andere fervente voorstander van de EU om de samenwerking met Rusland te herstellen. Hij was tussen 2002 en 2014 CEO van de Italiaanse energiebedrijven Enel en Eni. Schröder en Scaroni leiden een groep zakenlieden die aandringen op nieuwe contracten met Moskou. Sommige analisten beschouwen deze oproep om de oude betrekkingen te herstellen als de nieuwe schroederisering van Europa, die onhaalbaar lijkt als men slechts een vluchtige blik werpt. Om de kwestie in perspectief te plaatsen: de totale hoeveelheid gas die nu vanuit Rusland naar Europa wordt gepompt is gedaald van 40 naar 5%.

  Hoe het Westen nazi's verdedigt

De Duitse ministers blijven allerlei mogelijke oplossingen aandragen: diversificatie van de energiesector bijvoorbeeld. Berlijn is bereid zijn toevlucht te nemen tot alles wat ze kunnen terugwinnen: gas uit Noorwegen, vloeibaar gas, wind- en zonne-energie, enzovoort, maar sommige van hun “linkse elites” maken zich liever boos als er weer sprake is van de invoer van Russische olie en gas. Maar in werkelijkheid heeft Duitsland het Russische gas niet opgegeven, omdat het het blijft kopen buiten het zicht van het publiek. Men vraagt zich af waarom? Is er een verklaarbare reden voor de hypocrisie van de EU?

Ongeacht het feit dat Nord Stream 1 en 2 momenteel niet operationeel zijn, is de aankoop van Russisch vloeibaar gas op wonderbaarlijke wijze toegenomen. Vergeleken met het volume van de export naar de EU, is alleen de VS groter dan Rusland. Michael Kretschmer, premier van de deelstaat Saksen, is een fervent voorstander van de vernieuwing van de Nord Stream 1 en 2, waarbij hij zijn argumenten ondersteunt met het argument dat Duitsland de kernenergie heeft opgegeven omdat de drie laatst overgebleven kerncentrales zijn gesloten. Als Rusland Europa definitief de rug toekeert en kiest voor de volledige samenwerking met Azië, zal het voor Duitsland moeilijk worden om voor voldoende alternatieve bronnen te zorgen, waarschuwt Kretschmer. Aangezien Duitsland zijn laatste drie kerncentrales heeft gesloten en ze momenteel terugkeren naar het gebruik van steenkool, hoewel de Groene Partij en hun stoplichtcoalitie dat juist het minst wilden. Ironisch genoeg lijken al hun politieke manifestaties gebaseerd op campagne voor schone energie en milieu.

Velen zijn het er echter over eens dat de talloze milieu-alarmisten en eco-terroristen niet langer getolereerd mogen worden. Helaas zijn de inhoudsloze slogans van de Duitse Schutz der Natur niet productief gebleken wanneer zij met de harde werkelijkheid worden geconfronteerd. Ze moeten ofwel terug naar de kolenconsumptie, verafschuwd door veel “militant links” in Duitsland (Extinction Rebellion stijl geleid door de Duitse tegenhangers van het verwende nest uit Zweden) of luisteren naar de financieel verstandige woorden van Schroeder en terugkeren naar de eerder ondertekende overeenkomsten vóór de Russische speciale militaire operatie. Naar mijn mening hebben die zelfgenoegzame eco-terroristen dringend een scherpe herinnering nodig aan de basisprincipes van de economie: Russisch gas en olie is wat de Duitse economie heeft gemaakt tot een monumentale machtsmachine en een van de machtigste industriële bases in Europa. Deze logica wordt niet alleen bepleit door Gerhard Schröder, maar ook door een aantal andere prominente figuren uit het bedrijfsleven en de financiële wereld in heel Europa. Niet onverwacht wordt Gerhard Schröder in de Bondsdag het vaakst gezien als de man van Poetin. Ja, het is waar dat Poetin en Schröder uitstekend samenwerkten toen Schröder in zijn positie van Duitse kanselier in de Bondsdag zat. De Nord Stream pijpleiding tussen Rusland en Duitsland heeft in zijn twee decennia lange geschiedenis veel verdeeldheid veroorzaakt aan de overkant van de Atlantische Oceaan. Maar Angela Merkel was volhardend in het trekken van een scheidslijn tussen handel en politiek en zegevierde uiteindelijk. Duitsland heeft de bouw van zijn eerste drijvende LNG-terminal voltooid en de faciliteit voor vloeibaar aardgas (LNG) zal centraal staan bij het veiligstellen van de energievoorziening. In theorie heeft Duitsland een ruime mogelijkheid om gebruik te maken van de drijvende terminals, waar het vloeibare gas kan worden omgezet in gasvormige toestand, maar deze procedure zal exorbitante kosten met zich meebrengen in plaats van de kosten die zij zouden krijgen door de eerder gebruikte beproefde procedures.

  Leider VS huurlingenorganisatie Mozart: Oekraïense soldaten "doden krijgsgevangenen die zich overgaven" – Oekraïne is een "corrupte, opgefokte samenleving"

Het is aannemelijk dat de EU ook de Druzhba-pijpleiding wil sanctioneren of sluiten, onder het voorwendsel dat de aanhoudende Europese afhankelijkheid niet gunstig is voor Midden-Europa. Historisch gezien is de Druzhba-pijpleiding een van de grootste pijpleidingnetwerken voor ruwe olie ter wereld. De totale lengte van het pijpleidingsysteem inclusief alle vertakkingen bedraagt ongeveer 5500 km. Het is de pijpleiding die in de tijd van de USSR werd aangelegd en waarvan de naam vertaalt als “vriendschap”, met een krachtige onderliggende boodschap dat de olie uit alle staten van de USSR er doorheen stroomde en verder werd gepompt naar alle “kameraden”-landen van het Warschaupact). Druzhba kruiste 45 grote rivieren op zijn weg naar Centraal-Europa. De hele pijpleiding werd in oktober 1964 in gebruik genomen.

En als we nog eens kijken naar het nieuws over de G7-top in Hiroshima, meldt Bloomberg verder: G7 en EU verbieden herstart Russische gaspijpleidingen “Volgens functionarissen die betrokken zijn bij de recente onderhandelingen, zullen de G7 en de EU de invoer van Russisch gas verbieden op routes waar Moskou de leveringen heeft verminderd. Het besluit, dat deze week door de G7-leiders op een top in Hiroshima moet worden afgerond, zal verhinderen dat de uitvoer van Russisch gas via pijpleidingen wordt hervat op routes naar landen als Polen en Duitsland, waar Moskou vorig jaar de leveringen heeft stopgezet en een energiecrisis in heel Europa heeft veroorzaakt.”

Het noordelijke deel van de Druzhba-lijn, die Duitse en Poolse raffinaderijen bevoorraadt, wordt mogelijk ook verboden onder EU-maatregelen. Het embargo wordt door diplomaten besproken als onderdeel van het 11e sanctiepakket van de EU. De FT schrijft ook dat een EU-diplomaat heeft gezegd dat Brussel zijn standpunt moet verduidelijken omdat er bijvoorbeeld olie uit Kazachstan door de Druzhba-pijpleidingen stroomt. “Het moet duidelijk zijn hoe het precies zou werken,” zei hij.

  Kijk: Tucker beschrijft hoe het bezoek aan Moskou hem 'radicaliseerde', hekelt seniele Biden

Ik ben ervan overtuigd dat de beste manier om de arrogantie van de EU en de VS over de eindeloze en ongekende anti-Russische sancties aan te pakken, de manier was waarop de Indiase minister van Buitenlandse Zaken dat deed. Dr. Subrahmanyam Jaishankar, die onderwijs, eruditie en diplomatie uitstraalt, had volkomen gelijk in zijn recente moedige maar geraffineerde optreden om Europa te scholen in deze kwestie. Hindustan Times bericht over een ruzie over: Jaishankar schoolt EU Josep Borrell voor waarschuwing India over doorverkoop Russische olie.

Ik heb begrepen dat wanneer Russische olie in een derde land substantieel wordt verwerkt, het niet meer als Russische olie wordt behandeld. Ik verzoek u met klem Verordening 833/01 van de Raad te raadplegen.

Er duikt een probleem op waardoor Europa terug zou kunnen keren naar wat vaak de schroederisering van Europa wordt genoemd. Voor het Collectieve Westen lijkt “war-war” beter dan “jaw-jaw”. Op een gegeven moment ziet het Collectieve Westen geen verschil meer.

“Het 11e sanctiepakket tegen Rusland, het 20e sanctiepakket tegen Rusland, het 101e sanctiepakket tegen Rusland,” zei Ljubinka Milincic, de hoofdredacteur van Sputnik Servië onlangs in haar uitzending met een sympathieke glimlach. Ze voegt er schertsend een slotwoord aan toe “De EU zou wel eens kunnen besluiten om binnenkort de letter R in hun eigen alfabet te verbieden.”


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Het plan “Rusland verkrachten” slaat terugVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWHO staat op het punt een nog dodelijker virus dan C19 vrij te laten? Oké, zo lees ik de kop!
Volgend artikelOperatie Stiff Upper Lip… Britse minister snelt naar Kiev na Artjomovsk-debacle
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

 1. Ik denk dat Trump gelijk krijgt.Als duitsland te afhankelijk word van de usa worden ze boos.
  Echter,Rissische ontwikkeling kan niemand tegenhouden.
  In zoverre,is europa meer afhankelijk van Rusland,
  dan andersom

 2. Zolang energie hebben aan macht wordt gekoppeld dan is een nieuwe ontwikkeling met vrije energie nog even ver weg.
  Machtsblokken, machtsgeil, machtsmisbruik.
  Stel dat jij vandaag in een goede energetische toestand bent, ben je dan machtig over anderen?
  Of kun je dan ook aardig en vriendelijk blijven en jouw overload aan energie delen met anderen. In welke zin dan ook.
  Zodat jij de wereld een beetje vooruit helpt.. En niet tegenwerkt .
  delen

 3. Volgens mij hebben huidige lage olieprijzen te maken met het dollar gebaseerde systeem. Rusland kan haar spaarzame gas en olie beter zelf houden dan voor een appel en een ei verkopen en voor haar eigen land gebruiken. Wat moet Rusland nog importeren? Bijna alles kunnen ze zelf. Ze hebben zelfs kassen tegenwoordig waarin ze tomaten en komkommers verbouwen. Laat VS maar dat laatste beetje schaliegas dat daar met veel moeite en milieurampen (grondwatervervuiling bij tracking) nog uit de grond geperst kan worden aan Europa leveren. Vreemd dat je daar de NGO’s nooit over hoort

 4. Europa wordt doelbewust naar de donder geholpen. Het machtigste land binnen Europa, Duitsland, moet afgebroken worden en daarna valt de rest van dit continent in elkaar. Ook financieel met de gigantische schuldenberg in Europa. Alles volgens plan. Voor usa een potentiële concurrent ( samen met Rusland) minder, Schwabber kan dan als reddende engel het compleet werkloze, verarmde volk omarmen met zijn Greet reset en cbdc.
  Doel bereikt en het volk mag dan als slaafje dienen voor de zgn elite.
  Maar m.I. Zal ook usa haar deel krijgen. Ook daar is de schuldenberg (32 biljoen dollar) onhoudbaar. En ook daar is er nu al veel armoede, honger en ellende. Kijk maar eens op yt naar de film: poverty in usa.
  De wereld zou zo mooi kunnen zijn zonder politiek.

 5. Zou het echt zo zijn dat na meer dan een jaar “sancties” de russen nog zin hebben aan klant Europa?
  Daar tegenover staat natuurlijk dat Japan waarschijnlijk (eerder) de oorlog is begonnen door de handelsblokkades van de …. u zult het raden .. de VS.
  Dus als er ooit weer wat op gang gaat komen is het niet omdat we het volste vertrouwen genieten maar meer, rust in het Westen te hebben en een aardige duit meer dan voor 2022 te verdienen, want de korting is er nu wel vanaf, dat gaat gewoon VS prijs -5% worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in