Evgeny Feldman / Wikimedia / (CC BY-SA 4.0 DEED)

Je kunt gerust negeren wat de westerse mainstream media zeggen over de dood van Navalny. Veel belangrijker en veelzeggender zijn de reacties uit het thuisland van de Russische dissident.

Edward Slavsquat:

Wat zeggen Russen over de dood van Alexei Navalny? Laten we eens kijken.

Reacties van politici

 • De Russische Doema-voorzitter Vyacheslav Volodin zei dat Brussel en Washington schuld hebben aan de dood van Navalny. Hij voegde eraan toe dat de dood van Navalny in het voordeel is van landen die aandringen op meer sancties tegen Moskou.
 • LDPR-leider Leonid Slutsky zei dat de dood van één persoon een ramp was, maar dat hij zich meer zorgen maakte over het conflict in Oekraïne. Hij zwoer dat Rusland niet zou toestaan dat de dood van Navalny “wordt gebruikt in het belang van het Westen.”
 • Sergei Mironov, afgevaardigde in de Doema en leider van Een Rechtvaardig Rusland – Voor de Waarheid, zei dat de dood van Navalny “in het voordeel is van de vijanden van Rusland. Het is noodzakelijk om de omstandigheden van de dood te onderzoeken en maatregelen te nemen om de informatieaanval van het Westen af te slaan.” Hij concludeerde dat het Westen schuld had aan de dood, die kwam op het moment dat Moskou opriep tot onderhandelingen met Washington.
 • De plaatsvervangend voorzitter van de Staatsdoema Commissie om Inmenging van Buitenlandse Staten in de Binnenlandse Zaken van Rusland te onderzoeken, Mikhail Delyagin, zei dat Westerse landen de dood van Navalny waarschijnlijk zullen gebruiken om nieuwe sancties in te stellen. Hij voorspelde ook dat de dood zou kunnen worden gebruikt als voorwendsel om beslag te leggen op Russische tegoeden die aan het begin van de SMO werden bevroren.
 • Vladimir Dzhabarov, vice-voorzitter van de Commissie Internationale Zaken van de Federatieraad, beschreef de dood van Navalny als een “ongeluk” en benadrukte dat de Russische regering geen motief had om Navalny iets aan te doen terwijl hij in de gevangenis zat.

Reacties van Telegramkanalen en commentatoren

Russische Telegramkanalen waren er snel bij om erop te wijzen dat Yulia Navalnaya een verrassingsoptreden maakte op de Munich Security Conference, waar ze sprak over de dood van haar man, die slechts enkele uren daarvoor was aangekondigd.

“Je kunt in toeval geloven, maar een reeks toevalligheden die in het voordeel zijn van één partij is erg moeilijk te geloven,” schreef Roman Alekhin, een militaire vrijwilliger die een populair Telegramkanaal beheert.

Tot samyy olen, een ander populair Telegramkanaal, uitte soortgelijke vermoedens:

Het is duidelijk dat de dood van de extremistische oppositieman Navalny op het juiste moment kwam – precies na het interview met Tucker Carlson, midden in de presidentscampagne in Rusland en tijdens de Veiligheidsconferentie van München, die heel handig alle hoofdrolspelers van dit anti-Russische toneelstuk samenbracht, inclusief Navalny’s vrouw. Ze hielden vrijwel allemaal meteen beschuldigende toespraken op speciaal voor dit doel belegde persconferenties. […]

  Er is iets mis

Alle omstandigheden van de mysterieuze dood moeten nog worden opgehelderd, maar we geloven dat zelfs na het onderzoek niemand alle vragen publiekelijk zal beantwoorden. Een van de redenen voor de overplaatsing van hoofdgevangene Navalny van instelling naar instelling volgens een geheim protocol was juist de vrees voor zijn leven. Navalny was de meest bewaakte gevangene in Rusland, die 24 uur per dag in de gaten werd gehouden … We geloven dat sommige [Russische functionarissen] duidelijk het risico lopen om hun epiletten te verliezen.

Politiek commentator Anatoly Nesmiyan stelde dat Navalny’s beslissing om terug te keren naar Rusland, waar hij een zekere gevangenisstraf riskeerde, suggereerde dat hij werd klaargestoomd voor een “Mandela project.” De dood van Navalny roept vragen op over wie in Rusland Navalny’s veiligheid “garandeerde” en waarom dit “project” uiteindelijk ontspoorde, schreef Nesmiyan.

RT-hoofdredactrice Margarita Simonyan schreef op Telegram dat talrijke “slachtoffers” van Navalny’s “op maat gemaakte onderzoeken” contact met haar hadden opgenomen en zich hadden verkneukeld over de dood van Navalny (ze gebruikten een uitdrukking, “Земля стекловатой”, die in feite vertaalt naar “Ik hoop dat hij niet in vrede rust”). Simonyan zei dat ze soortgelijke uitspraken wilde doen, maar dat ze zelfbeheersing wilde tonen tijdens de vastentijd.

Sergei Karnaukhov, een voormalige regeringsambtenaar die een populair Telegramkanaal runt en regelmatig verschijnt als politiek analist op de staatstelevisie, zei dat de dood van Navalny een poging van het Westen was om Rusland te destabiliseren:

Voor de verkiezingen en de presidentiële inauguratie zal het Westen proberen een krachtige en multifactoriële aanval op ons land te lanceren. Dit alles zal worden betaald, gecoördineerd en ingevuld door Westerse inlichtingendiensten, en aangevuld met het werk van Oekraïense speciale diensten en sabotage- en subversieve structuren. De taak die de Westerse inlichtingendiensten zullen proberen uit te voeren, is het verstoren van de presidentsverkiezingen in de Russische Federatie. Tegelijkertijd begrijpen ze heel goed dat niets zal lukken. In dit verband zal alle nadruk worden gelegd op de periode na de verkiezingen. De verkiezingsuitslag zal niet worden erkend, het gekozen staatshoofd zal tot onwettige “vogelvrijverklaarde” worden verklaard, waardoor het isolement van Rusland zal toenemen.

En tot slot, wie kan deze misdaad hebben gepleegd, en nog belangrijker, hoe? Op deze vraag komen we zeker terug.

Militair-politieke blogger Yuriy Podolyaka beschreef de dood van Navalny als “onvermijdelijk”:

Het liberale nieuwsportaal “We Can Explain” stelde een lijst samen van reacties van critici van het Kremlin.

Dit is een schokkende gebeurtenis die de autoriteiten moeilijk gunstig zullen kunnen gebruiken. Waarschijnlijk zullen ze proberen het niet te negeren. Maar het gevoel van een electorale ‘feestdag’ zal nog steeds afnemen,” vertelde politicoloog Mikhail Vinogradov aan de krant. “Het is te vroeg om te oordelen over de reactie van de samenleving … Tot nu toe hebben de belangrijkste intriges waarschijnlijk meer te maken met de reactie van de wereld op wat er is gebeurd, aangezien Navalny vaak werd gezien als politicus nr. 2 [in Rusland].

Andere commentatoren die door de zender werden geciteerd, beschuldigden het Kremlin van de “moord” op Navalny.

De liberale anti-Kremlin outlet The Bell gaf de Russische regering ook de schuld van de dood van Navalny en stelde dat het “absurd” was om te suggereren dat het Westen de dood van Ruslands meest prominente gevangene zou hebben georkestreerd:

De reactie van de Russische propaganda en tweedelijnsambtenaren komt neer op twee stellingen: het Westen heeft schuld aan de dood van Navalny en het Kremlin heeft geen baat gehad bij zijn moord. De eerste stelling, die suggereert dat het Westen in staat was om de meest bewaakte Russische gevangene in een van de meest afgelegen koloniën te bereiken, is te absurd om over te praten. De tweede stelling volgt de traditie: de niet-betrokkenheid van het Kremlin bij de moord op Boris Nemtsov werd in 2015 op precies dezelfde manier uitgelegd. Maar het zal erg moeilijk zijn om deze stelling te beargumenteren in het geval van Alexei Navalny. […]

De binnenlandse politieke risico’s van de moord op Navalny zijn ook klein. Directeur van het Levada Center (buitenlandse agent) Denis Volkov zei vandaag in een gesprek met The Bell vol vertrouwen dat je nu geen serieuze protesten in Rusland hoeft te verwachten: protesteren is gevaarlijk, nutteloos, en de populariteit van Navalny is sinds 2021 gedaald. “Begin 2023 was hij al uit de top tien van meest vertrouwde politici gevallen. Hierna schommelde de waardering van Navalny in een open vraag op 1%. Het laagste cijfer is januari 2024,” zei Volkov.

Maar de onvermijdelijke daling van de belangstelling voor Navalny nadat hij gevangen was gezet, betekende niet dat hij ophield een bedreiging op lange termijn te zijn in de ogen van het Kremlin. “Toen de situatie zelf veranderde in meer autoritarisme, droogde het geloof van mensen in veranderingen op, het sociologische effect waar Denis Volkov het over heeft vond plaats. Maar het kan net zo goed de andere kant op gaan. Op de lange termijn bleef Navalny een sterke en populaire politicus met een groot opgebouwd politiek kapitaal. Op die manier vormde hij zeker een bedreiging voor Poetin,” zegt Kirill Rogov, directeur van het Re:Russia-project.

  VS/NAVO-hoofdkwartier in Kramatorsk naar verluidt "geraakt" door Russische raket(ten) - Tegenstrijdige claims en beschuldigingen

De anti-vax gemeenschap in Rusland merkte (enigszins gekscherend) op dat berichten over Navalny’s dood door een bloedstolsel de wenkbrauwen zouden moeten doen fronsen.

Reacties op internetfora

Een draad over de dood van Navalny op het populaire Russische discussieforum Yaplakal telt momenteel 180 pagina’s met reacties. Hoewel forumgebruikers een breed scala aan meningen uitten, benadrukten de opmerkingen met de meeste stemmen de merkwaardige timing van Navalny’s dood en hoe dit het Kremlin eerder zou schaden dan bevoordelen.

“De dood van Navalny is het ‘meest epische’ nieuws voor de verkiezingen,” merkte het best gewaardeerde commentaar op Yaplakal sarcastisch op.

“Volodya [Poetin] heeft dit niet nodig. De hele leiding van de Federale Penitentiaire Dienst zal hiervoor worden genaaid. Dit is de belangrijkste gevangene van de hele Russische Federatie. Nu zullen de liberalen hem heilig verklaren.”

“Het was meteen duidelijk dat hij niet levend [uit de gevangenis] zou worden vrijgelaten.”

Een korte reactie van Edward

Zoals zelfs anti-Kremlin liberalen toegeven, was Navalny in 2021 in principe uit beeld en vormde hij geen bedreiging van betekenis voor de komende verkiezingen. Het zou vreemd zijn voor Poetin om aan te kondigen dat hij bereid was om te onderhandelen met Washington, en dan een paar dagen later een moord te bevelen die onderhandelingen waarschijnlijk onmogelijk zou maken. De timing van de dood van Navalny is ongelooflijk verdacht. Daar kun je niet omheen.

Maar als het Westen in staat is om Ruslands meest prominente politieke gevangene te vermoorden, betekent dit dat de Russische inlichtingendiensten/veiligheidsdiensten duidelijk gecompromitteerd zijn.

Sommigen hebben zelfs gesuggereerd dat pro-oorlog hardliners in de Russische regering Navalny’s dood hebben bevolen om een onderhandelde regeling in Oekraïne te voorkomen, die waarschijnlijk impopulaire compromissen van beide kanten met zich mee zou hebben gebracht.

Wie zal het zeggen? Maar één ding is zeker: Dit is slecht nieuws voor de gewone mensen. Het meeste nieuws is slecht nieuws voor de gewone mensen. Sorry daarvoor.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Krokodillentranen over Navalny terwijl ze Assange negerenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelMedvedev: “We zullen ons hele strategische arsenaal inzetten op Kiev, Berlijn, Londen, Washington …”
Volgend artikelEuropese regeringen zoeken manieren om Oekraïense vluchtelingen naar huis te sturen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

17 REACTIES

   • absoluut. Is the weduwe een trieste weduwe? of had ze al iemand anders? de geruchten dat hij gestorven is van bloedklonters zouden op de injecties kunnen wijzen, die hij zeker had gehad. En dan een nog belangrijker vraag – zijn we zeker dat hij dood is? of is dit een afleidingsmanoeuver om hem in veiligheid te brengen? Niemand is veiliger dan iemand van wie algemeen wordt aangenomen dat hij dood is. Inderdaad, een grote heisa voor Navalny, die niet zo zuiver op de graat was. En een stilte rond Assange, die niets verkeerds deed.

  • Ook om te de NOS propaganda machine.
   Bij Buitenhof zat de oud journalist Sauer, Poetin de schuld te geven.
   En zei dat Poetin Navalny had vermoord.
   Toen begon hij te huilen, dit heeft hij geleerd in een Hollywood studio.
   Uiteindelijk heeft het hem 6.350,00 euro op gebracht.
   MAAR; ik heb nog nooit iemand zien huilen om de onderzoeksjournalist Julian Assange.
   ook niet om de in Oekraïne dood gemartelde onderzoeksjournalist Lisa.
   NOS is niet alleen een vals propaganda kanaal, maar ook nog eens enorm, HYPOCRIET….!!!!
   MSM media is een Westerse propaganda kanaal, logisch ze worden door de overheid BETAALD

  • Navalny lag in Duitsland in het zieken huis, hij was Zogenaamd vergiftigd.
   Toen hij beter was, wilde hij niet meer terug naar Rusland.
   MAAR; de CIA, had hem 30 miljoen dollar betaald om een kleuren revolutie te organiseren in Rusland, en de CIA eiste dat hij terug ging.
   Maar Navalny had te ruim geleefd in Rusland, en de 30 miljoen er doorheen gejast.
   Zo is hij niet vrijwillig, maar onder druk van de CIA terug gekomen in Rusland, waar hij werd opgepakt voor corruptie en criminele activiteiten.

 1. ik heb vanmiddag gezocht of hij in het westen misschien geklonterprikt was, maar kon niets vinden.
  hij schijnt tijdens het sporten last gekregen te hebben van “plots”, vandaar de vraag.
  weet iemand meer?

 2. Het zou niet moeilijk moeten zijn om te bewijzen dat het giftige mengsel covidvacin de oorzaak is van deze bloedstolsels. Vooral als dit mede werd ontwikkeld in de Oekraïense giflaboratoria..

  • Fake nieuws of niet maar had ergens gelezen dat Pfizer “vaccines” Made in China waren… Of dat voor alle andere ook het geval was stond er niet bij maar if so…zou er niet verbaast over zijn.

   Ik kwam er verleden jaar achter dat IVERMECTIN enkel voor pets te verkrijgen is hier. Mijn IVERMECTIN (for human use) moest dus via HK (Made in India) via een kennis China binnengesmokkeld worden. Vorige week besloot ik om een nieuwe bestelling te doen en de prijs was inmiddels 4 keer verdubbeld….van +-100 naar +-400RmB. Het vreeemste van dit alles vond ik dat IVERMECTIN voor PETS (Made in China) toendertijd wel te krijgen was en dat voor de waanzinnig lage prijs van 11RmB incl. verzendkosten. Die Pet IVERMECTIN is binnen een jaar ook gestegen…. van 11 naar 80RmB. Ik denk stiekem dat er geen enkel verschil zit in die HORSE-DEWORMER daar ik in den beginne nog geen IVERMECTIN vanuit HK had ontvangen en zonder erover na te denken…1 keer per week (ter preventie) het paardenmiddel had genomen….en guess what….NO PROBLEM. Ik moet wel aan toevoegen dat ik sinds die tijd vaak begin te hinneken…of zou het lachen zijn om de clowneske toestanden waarin de wereld verzeild is geraakt?

   • Wij gebruikten Ivermectine voor pets vanaf het begin van de C-hoax, op zeker moment was het niet meer verkrijgbaar en hebben we Quercitine 500 gebruikt. Nu kan weer volop Ivermectine voor pets en zelfs voor mensen bij Lazada Thailand worden besteld. Voor pets is stukkken goedkopen en schijnt zelfs zuiverder te zijn. Een keer per week 7,5 mg + zink, bovendien helpt het ook tegen dengue wat hier nogal eens voorkomt.

 3. Tja, het was niks en het is niks. Navalny bleek een onbruikbare pop en nu proberen zij (het westen) nog een beetje leven uit zijn lijk te halen. Zielig gewoon. Doet mij denken aan een zielige coke junk die zijn laatste snuif probeerd bij elkaar te scharrelen. Beetje lawaai, maar als er geen oren zijn om dat te horen zal het geluid vanzelf verstommen.
  Ben benieuwd of Assange de bak in gaat draaien.

  • Zo gaat het met allemaal die useful idiots. Zodra ze onbruikbaar zijn geworden, worden ze afgeserveerd. Onze useful WEF-idiots zouden daar ook maar eens over moeten gaan nadenken.

 4. Best wel zorgwekkend dat de CIA mensen overal ter wereld kan laten doden op ieder moment.
  Zelfs in een afgelegen strafkamp in Rusland.
  Zelfs Poetin is niet in staat gebleken om Navalny te beschermen.

  Erg verontrustende.

 5. Vandaag kwam de vrouw van de landverrader Navalny haar zegje doen in brussel ;ze werd met veel egaars ontvangen en spuwde een hele reeks anti Rusland verhalen uit; Rusland is te mild voor landverraders ;Bijvoorbeeld de man van sixty’s zangeres Joan Baez (David Harris) werd in de zestiger jaren aangehouden in de US en vloog voor twee jaar de gevangenis in omdat hij een protestaktie had georganiseerd tegen de oorlog in Vietnam; Een tiener die had deelgenomen aan zo een aktie kreeg bij haar thuiskomst te horen van haar vader :”De politie moest u dood geschoten hebben”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in