Foto Credit: The Cradle

De As van Asymmetrie is in volle gang. Dit zijn de statelijke en niet-statelijke actoren die asymmetrische zetten doen op het wereldwijde schaakbord om de door de VS geleide westerse op regels gebaseerde orde buitenspel te zetten. En de voorhoede is de Jemenitische verzetsbeweging Ansarallah, schrijft Pepe Escobar.

Ansarallah is absoluut meedogenloos. Ze hebben een MQ-9 Reaper drone van 30 miljoen dollar neergehaald met slechts een inheemse raket van 10.000 dollar.

Ze zijn de eersten in het Mondiale Zuiden die ooit ballistische raketten tegen Israëlische en/of commerciële schepen en schepen van de Amerikaanse marine hebben gebruikt.

Voor alle praktische doeleinden is Ansarallah in oorlog met niemand minder dan de Amerikaanse marine.

Ansarallah heeft een van de ultrageavanceerde autonome onderwatervoertuigen (AUV) van de Amerikaanse marine buitgemaakt, de Remus 600 van 1,3 miljoen dollar, een torpedovormige onderwaterdrone die een enorme lading sensoren kan dragen.

Volgende halte: reverse engineering in Iran? Het Mondiale Zuiden kijkt reikhalzend uit, klaar om te betalen in valuta die de Amerikaanse dollar omzeilen.

Al het bovenstaande – een maritieme 21e-eeuwse remix van het Ho Chi Minh-spoor tijdens de Vietnamoorlog – maakt duidelijk dat de Hegemon misschien niet eens een papieren tijger is, maar eerder een papieren bloedzuiger.

Lula vertelt het zoals het Mondiale Zuiden het ziet

In de Big Picture – gekoppeld aan de meedogenloze genocide die Israël in Gaza blijft plegen – stapt een echte leider van het Mondiale Zuiden, de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva.

Lula sprak uit naam van Brazilië, Latijns-Amerika, Afrika, BRICS 10 en de overweldigende meerderheid van het Mondiale Zuiden toen hij de koe bij de horens vatte en de tragedie in Gaza definieerde voor wat het is: een genocide. Geen wonder dat de zionistische tentakels in het Noorden en het Zuiden door het lint gingen.

De genocidalen in Tel Aviv verklaarden Lula tot persona non grata in Israël. Toch heeft Lula geen 29.000+ Palestijnen vermoord – waarvan de overgrote meerderheid vrouwen en kinderen waren.

De geschiedenis zal onvergeeflijk zijn: het zijn de genocidalen die uiteindelijk zullen worden beoordeeld als persona non grata voor de hele mensheid.

Wat Lula zei vertegenwoordigde BRICS 10 in actie: dit was duidelijk al eerder duidelijk gemaakt met Moskou, Peking, Teheran en natuurlijk de Afrikaanse Unie. Lula sprak in Addis Abeba en Ethiopië is nu een BRICS 10-lid.

  VS zet grote troepenmacht in - Ogen op Syrië

De Braziliaanse president was zeer slim in het timen van zijn Gaza fact-check om op tafel te liggen tijdens de G20 bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken in Rio. Veel verder dan BRICS 10, is wat er in Gaza gebeurt een consensus onder de niet-westerse G20-partners – die in feite een meerderheid vormen. Niemand hoeft echter een serieuze follow-up te verwachten binnen een verdeelde G20. De kern van de zaak blijven de feiten op de grond.

De strijd van Jemen voor “onze mensen” in Gaza is een kwestie van humanistische, morele en religieuze solidariteit – dit zijn grondbeginselen van de opkomende oosterse “beschavings”machten, zowel in eigen land als in internationale aangelegenheden. Deze convergentie van principes heeft nu een directe link gecreëerd – extrapolerend naar de morele en spirituele sferen – tussen de As van Verzet in West-Azië en de Slavische As van Verzet in Donbass.

Extreme aandacht moet worden besteed aan de tijdschaal. De strijdkrachten van de Volksrepubliek Donetsk (DPR) en Rusland hebben twee zwaar bevochten jaren doorgebracht in Novorossiya, alleen maar om in het stadium te komen waarin het duidelijk wordt – op basis van het slagveld en de cumulatieve feiten ter plaatse – dat “onderhandelingen” alleen de voorwaarden voor de overgave van Kiev betekenen.

Het werk van de As van Verzet in West-Azië is daarentegen nog niet eens begonnen. Je kunt stellen dat de kracht en volledige soevereine betrokkenheid nog niet zijn ingezet (denk aan Hezbollah en Iran).

Secretaris-generaal Hassan Nasrallah van Hezbollah heeft met zijn spreekwoordelijke subtiliteit laten doorschemeren dat er in feite niets te onderhandelen valt over Palestina. En als er al sprake zou zijn van een terugkeer naar grenzen, dan zouden dat de grenzen van 1948 zijn. De As van Verzet begrijpt dat het hele zionistische project onwettig en immoreel is. Maar de vraag blijft hoe we het in de praktijk in de vuilnisbak van de geschiedenis kunnen gooien?

Mogelijke – openlijk optimistische – scenario’s die in het verschiet liggen zijn onder andere dat Hezbollah bezit neemt van de Galilea als een stap in de richting van de uiteindelijke herovering van de door Israël bezette Golanhoogte. Maar het blijft een feit dat zelfs een verenigd Palestina niet de militaire capaciteit heeft om gestolen Palestijns land te heroveren.

  Dit is de manier waarop het Westen eindigt

Dus de vragen die worden gesteld door de overweldigende meerderheid van het Mondiale Zuiden die achter Lula staat, kunnen zijn: wie anders dan Ansarallah, Hezbollah, Hashd al-Shaabi, zal zich aansluiten bij de As van Asymmetrie in de strijd voor Palestina? Wie zou bereid zijn om naar het Heilige Land te komen en te sterven? (In Donbass zijn het tenslotte alleen Russen en Russofonen die sterven voor historisch Russisch land.)

En dat brengt ons bij de weg naar het eindspel: alleen een West-Aziatische Speciale Militaire Operatie (SMO), tot het bittere einde, zal de Palestijnse tragedie beslechten. Een vertaling van wat er gebeurt in de Slavische As van Verzet: “Wie weigert te onderhandelen met Lavrov, dealt met Shoigu.”

Het menu, de tafel en de gasten

Die onbenullige neocon, minister van Buitenlandse Zaken Tony Blinken, liet de kat uit de zak vallen toen hij zijn zo gekoesterde “op regels gebaseerde internationale orde” definieerde: “Als je niet aan tafel zit, sta je op het menu.”

Als we zijn eigen hegemoniale logica volgen, is het duidelijk dat Rusland en de VS/NAVO aan tafel zitten terwijl Oekraïne op het menu staat. Hoe zit het met de Rode Zee? De Houthi’s die Palestina verdedigen tegen de VS, het Verenigd Koninkrijk en Israël staan duidelijk op het menu, terwijl westerse vazallen die Israël op maritieme wijze steunen duidelijk op het menu staan.

En dat is het probleem: de Hegemon – of, in Chinese wetenschappelijke terminologie, “de kruisvaarders” – hebben de macht verloren om de naamkaartjes op tafel te leggen. De belangrijkste reden voor deze ineenstorting van het gezag is de opeenstapeling van serieuze internationale bijeenkomsten die gesponsord worden door het strategisch partnerschap tussen Rusland en China in de afgelopen twee jaar sinds het begin van de SMO. Het draait allemaal om sequentiële planning, met duidelijk omlijnde langetermijndoelen.

Alleen beschavingsstaten kunnen dat – geen plutocratische neoliberale casino’s.

  Larry Johnson: Heeft minister Blinken Jemen getipt over Amerikaanse bombardementen?

Onderhandelen met de Hegemon is onmogelijk omdat de Hegemon zelf onderhandelingen verhindert (zie het seriematig blokkeren van staakt-het-vuren resoluties bij de VN). Bovendien blinkt de Hegemon uit in het instrumentaliseren van zijn cliënt-elites in het Zuiden via dreigementen of kompromat: zie de hysterische reactie van de Braziliaanse mainstream media op Lula’s uitspraak over Gaza.

Wat Rusland het Mondiale Zuiden twee jaar na het begin van de SMO laat zien, is dat de enige manier om de Hegemon een lesje te leren kinetisch of “militair-technisch” moet zijn.

Het probleem is dat geen enkele natie zich kan meten met de nucleaire/hypersoonlijke/militaire grootmacht Rusland, waar 7,5 procent van het overheidsbudget aan militaire productie wordt besteed. Rusland is en blijft een permanente oorlogsmacht totdat de elites van de Hegemon tot bezinning komen – en dat zal misschien nooit gebeuren.

Ondertussen kijkt de As van Verzet van West-Azië toe en leert, dag na dag. Het is altijd cruciaal om in gedachten te houden dat voor alle verzetsbewegingen in het Mondiale Zuiden – en dat geldt bijvoorbeeld ook voor de West-Afrikanen tegen het Franse neokolonialisme – de geopolitieke breuklijnen niet duidelijker kunnen zijn.

Het is een kwestie van het collectieve Westen versus de Islam; het collectieve Westen versus Rusland; en vroeg of laat, een aanzienlijk deel van het Westen, zelfs met tegenzin, versus China.

Feit is dat we al zijn ondergedompeld in een wereldoorlog die zowel existentieel als beschavingsgericht is. Nu we op een kruispunt staan, is er een tweedeling: ofwel escalatie naar openlijke “kinetische militaire actie”, ofwel een vermenigvuldiging van hybride oorlogen over verschillende breedtegraden.

Het is dus aan de As van Asymmetrie om koel, kalm en beheerst de ondergrondse gangen, doorgangen en paden te smeden die in staat zijn om de door de VS geleide, unipolaire, op regels gebaseerde internationale orde te ondermijnen en te omverwerpen.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Houthi’s waarschuwen EU ‘met vuur te spelen’ na inzet oorlogsschepen op Rode Zee-missieVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelRuslands overwinning in Oekraïne weerklinkt in Centraal-Azië
Volgend artikelGeboortecijfers dalen naar recordlaagte in Engeland en Wales
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

9 REACTIES

 1. Zeg maar daaaaag tegen het failliete, hypocriete USA / Westen met zijn meelopers. De tijden zijn veranderd en de hoogmoed van vooral de westerse leiders ( usa, EU) zal heel, heel diep vallen. De tijden voor het Westen bestaande uit binnenvallen, leegplunderen en in chaos achterlaten zijn voorbij. De pijn zal hard zijn, de werkloosheid en de armoede voor het gehersenspoelde klootjesvolk ook.
  De huidige waanzinnige politiek van WEF, WHO, usa en EU zijn de laatste stuiptrekkingen van een systeem ,dat ten dode opgeschreven is. Een kat in het nauw enz. Dat maken we momenteel mee. Het is voor het volk te hopen, dat we de rottigheid overleven. Wat een wereld, in en in verrot!

   • Hoi,

    Het is altijd al een rot wereld geweest voor gewone mensen. Met dank aan het internet is het nu duidelijk geworden voor sommige gewone mensen dat het inderdaad een rot wereld is. Of het een verlichting V2.0 zal worden of niet valt te bezien.

    Groeten,
    Hugo

 2. Alle ellende wordt toch geregeld door één wereld elite waar alle wereldleiders aan deelnemen.

  Ze spelen allemaal onder één hoedje.
  Kijk in welke weelde zij leven en waarin het volk leeft.
  Van Poetin tot Biden allemaal onder één hoedje.

 3. Het feit dat men in het Westen al heel lang Putin omschrijven als de nieuwe Hitler en hem willen afzetten zou toch een lichtje moeten gaan branden bij die reaguurders die Putin niet vertrouwen, de Westerse media schrijft al ZO lang slecht over hem, ik durf te beweren dat zij dit doen omdat Putin het verzet lijdt tegen de despoot VS en zijn nazivazallen, ik kan er naast zitten natuurlijk, ik vertrouw Putin meer dan heel het Westen bij elkaar, ik schaam mij voor dat Westen, wat zij deden en nog steeds doen, eindelijk is er echt verzet, het moet blijkbaar want de VS willen de leiding met niemand delen, het is een cruciale strijd!!!

 4. Lula is net als Biden door verkiezingsfraude aan de macht gekomen en daarna gelijk begonnen met vaccinatiemandaten in Brazilië. Hij is dus net zo schuldig aan genocide, in dit geval vaxxicide!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in