Het Westen probeert wanhopig om Rusland in te halen met de productie van granaten om de Oekraïense strijdkrachten van munitie te voorzien, meldt CNN-journalist Nathan Hodge.

Hoe eindigt de oorlog in Oekraïne? Eerder dit jaar pochte de voormalige president Donald Trump dat als hij herkozen zou worden, hij “die oorlog in één dag, 24 uur, beslecht zou hebben.”

De Russische president Vladimir Poetin doet een iets minder ambitieuze voorspelling: Als het zijn kant op gaat, kan de oorlog binnen een week voorbij zijn.

In zijn opmerkingen donderdag op de jaarlijkse bijeenkomst van de Valdai Discussion Club, een Kremlin-vriendelijk confab over wereldwijde kwesties, voorspelde Poetin dat Oekraïne zou instorten als het Westen de kranen van militaire hulp en economische bijstand dichtdraait.

“Over het algemeen kan de Oekraïense economie niet bestaan zonder steun van buitenaf,” zei hij. “Zodra men hiermee stopt, is alles binnen een week voorbij. Klaar. Hetzelfde geldt voor het defensiesysteem: stel je voor dat de bevoorrading morgen stopt – dan heb je nog maar een week te leven als de munitie op is.”

Deze opmerkingen waren misschien wel Poetins duidelijkste verwoording tot nu toe van zijn strategie in Oekraïne: Hij rekent erop dat de westerse alliantie die Oekraïne steunt, zal breken naarmate de gruwelijke uitputtingsslag langer duurt. En de ontwikkelingen van de afgelopen dagen suggereren, tot grote schrik van de Oekraïense aanhangers, dat Poetins plan misschien wat aan kracht wint.

Neem de recente krantenkoppen uit Washington. Vorige week tekende president Joe Biden een noodwet om een shutdown van de regering te voorkomen, maar de financiering voor Oekraïne was een slachtoffer van de schermutselingen op Capitol Hill.

De ondertekende wet houdt de Amerikaanse regering misschien maar tot 17 november open, maar bevat geen extra financiering voor Oekraïne.

De regering Biden benadrukt dat de steun van het Amerikaanse publiek voor Oekraïne sterk blijft. Maar door het gebrek aan financiering voor Oekraïne tikt de klok voor Kiev verder en moet het Witte Huis naar oplossingen zoeken.

Tijdens de oorlog zijn de VS een constante reddingslijn voor Oekraïne geweest, met een totaal van ongeveer 113 miljard dollar, inclusief directe militaire steun, budgetinjecties en humanitaire hulp.

  Ruslands 2e golf aanval op Oekraïne lijkt nu aanstaande; Biden voert ECONOMISCHE oorlog tegen China's halfgeleiderindustrie

Maar de afzetting van Huisvoorzitter Kevin McCarthy heeft de vooruitzichten op korte termijn voor een nieuw hulppakket ernstig in twijfel getrokken: Zonder een permanente voorzitter is het wetgevende werk in het Huis in feite opgeschort.

De regering heeft enkele opties. De controleur van het Pentagon – de belangrijkste financiële ambtenaar van het ministerie van Defensie – heeft opgemerkt dat er een optie is om de slinkende militaire voorraden van Oekraïne aan te vullen via wat bekend staat als Presidential Drawdown Authority.

Maar voeg aan het drama in het Congres nog het volgende toe: verzet onder extreem-rechtse Republikeinse wetgevers doet ernstige vragen rijzen over de vraag of de VS de hulp aan Oekraïne op de langere termijn kan handhaven, met name tijdens een groot tegenoffensief.

En dan is er nog de race om de Republikeinse presidentsnominatie, die waarschijnlijk ook een rol speelt in de calculus van Poetin. Het Kremlin is zich ongetwijfeld bewust van het feit dat verschillende GOP-aspiranten uitgesproken sceptici zijn als het gaat om hulp aan Oekraïne. Trump, geen vriend van Oekraïne, voert de groep aan.

De Verenigde Staten zijn niet het enige land dat de financiële last van de steun aan Oekraïne draagt. Leden van de Europese Unie geven ongeveer 39% van de directe militaire steun aan Oekraïne.

Poetin rekent duidelijk op Oekraïne-moeheid in Europa. Eerder deze week kwam een partij onder leiding van Robert Fico, een populistische, pro-Kremlin figuur, als beste uit de bus bij de parlementsverkiezingen in Slowakije, een EU en NAVO-lid. Fico heeft de Slowaakse regering opgeroepen om te stoppen met het bewapenen van Oekraïne, en zijn valse retoriek – waarbij hij “Oekraïense nazi’s en fascisten” de schuld gaf voor het uitlokken van de grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne – zal Poetin ongetwijfeld als muziek in de oren klinken.

Poetins adviseurs lijken ook de defensievakpers te lezen. In zijn opmerkingen deze week merkte de leider van het Kremlin op dat de Amerikaanse industrie moeite heeft om de vraag naar munitie voor Oekraïne, dat verwikkeld is in een artilleriegevecht met Rusland, op te voeren.

“De Verenigde Staten produceren 14 duizend 155-mm granaten, en de Oekraïense troepen verbruiken er tot vijfduizend per dag, en daar produceren ze er 14 duizend per maand,” zei hij op de Valdai-conferentie. “Begrijpt u waar we het over hebben? Ja, ze proberen de productie te verhogen – tot 75.000 tegen het einde van volgend jaar, maar we moeten nog wachten tot eind volgend jaar.”

  Het westen is in Oekraïne in zijn eigen val gelopen

Poetins notities zaten er misschien een beetje naast – de maandelijkse productie in de VS staat momenteel op 28.000 granaten. Maar de Russische president gaf geen verkeerd beeld van het feit dat de VS en hun Europese bondgenoten verwikkeld zijn in een wanhopige race tegen de industriële basis van Rusland.

In een discussie deze week op het Warsaw Security Forum waarschuwde Adm. Rob Bauer, voorzitter van het Militaire Comité van de NAVO, dat “de bodem van het vat nu zichtbaar is” als het gaat om de munitieproductie voor Oekraïne.

Poetin lijkt dus te rekenen op zowel disfunctioneren in Washington als stress binnen de trans-Atlantische alliantie om zijn uitputtingsstrategie te laten werken. Die strategie hangt tot op zekere hoogte ook af van het winnen van een perceptieslag. Als Oekraïne wordt gezien als een verliezende zaak, zo redeneert het Kremlin, dan zullen zijn beschermheren de stekker eruit trekken.

Maar hoe zit het met de feitelijke situatie ter plaatse in Oekraïne, nu de winter nadert en het langverwachte Oekraïense tegenoffensief slechts kleine successen boekt? Is de situatie zo nijpend als Poetin misschien suggereert?

Poetin plaatst die strijd in existentiële termen, door deze week te beweren dat er niets minder dan een strijd in de schemering aan de gang is om een nieuwe wereldorde te vestigen die gunstig is voor autoritaire staten – en te impliceren dat Rusland hier voor de lange termijn mee bezig is.

“De Oekraïense crisis is geen territoriaal conflict, dat wil ik benadrukken,” zei hij op het Valdai forum. “Rusland is het grootste land ter wereld, met het grootste grondgebied. We hebben er geen belang bij om nog meer gebieden te veroveren. We moeten Siberië, Oost-Siberië en het Verre Oosten nog verkennen en ontwikkelen. Dit is geen territoriaal conflict of zelfs de totstandbrenging van een regionaal geopolitiek evenwicht. De vraag is veel breder en fundamenteler: we hebben het over de principes waarop de nieuwe wereldorde gebaseerd zal zijn.”

  Poetin waarschuwt Westen voedselcrisis zal leiden tot nieuwe migrantencrisis

We laten even buiten beschouwing dat Poetin de invasie van Oekraïne op andere momenten schaamteloos heeft voorgesteld als een project voor imperiaal herstel. In zijn opmerkingen op Valdai liet hij duidelijk doorschemeren dat Rusland van plan is het Westen te overtreffen wat Oekraïne betreft.

Maar niet iedereen, en zeker niet de Oekraïners, geloven dat het een wachtspelletje is.

Tymofiy Mylovanov, de voorzitter van de Kyiv School of Economics, reageerde op de Valdai opmerkingen van Poetin met een herinnering dat de Oekraïners nog steeds zouden vechten om te overleven, ongeacht het doel van Moskou om de steun voor zijn land af te snijden.

Mylovanov, die Poetin parafraseerde, zei dat het Kremlin gelooft dat “Oekraïne nog één week zal hebben om te LEVEN zodra de westerse bevoorrading voorbij is. LEVEN als in BESTAAN, niet verdedigen of weerstand bieden.”

Wat verdedigen of weerstand bieden inhoudt, hangt niet alleen af van de acties op Capitol Hill. De geloofwaardigheid van Poetin heeft de afgelopen maanden een flinke deuk opgelopen door de muiterij in Wagner, evenals het vermogen van de Russische regering om gemotiveerde, goed getrainde troepen bijeen te brengen na een aanhoudende afstraffing op het slagveld.

Als Poetin rekent op een lange oorlog om de Westerse wil om Oekraïne te steunen af te stompen, dan gokt hij ook op de levensduur van zijn heersingssysteem – en onderschat hij misschien de vastberadenheid van de Oekraïners, die hij slechts ziet als een marionet van Washington en Brussel.

En dat is waar de donkere krantenkoppen voor Oekraïne het weinig verrassende resultaat hebben dat ze de Oekraïense vastberadenheid verharden. Of het nu gaat om de dodelijke aanval op het dorp Hroza of de aanval van vrijdag op Kharkiv, de wil van Oekraïne om te vechten, ongeacht de steun van de VS en het Westen, lijkt onwrikbaar.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Een belangrijke observatieVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelPsyop-Israël-oorlog?
Volgend artikelPalestijnen spreken de taal van geweld die Israël hen heeft geleerd
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

10 REACTIES

 1. veel onzin in dat artikel…FN niet waardig..achterliggende informatie is er niet..het is tenslotte ..maar..CNN..Waarom moeten we deze verkapte haat hier lezen..ik denk dat het er tussen geslopen is..♥️🇷🇺🌹💪💪💪

 2. De nederlandse demissionaire landverraders/gillende keukenmeidenbrigade hebben zojuist maar weer eens €103 miljoen overgemaakt naar hoerkraïene voor een 3e steunpakket.
  Dat u het maar weet.

  • Onderzoek journalist George Webb heeft het Erasmus, Kuipers, de jonge, koopmans e.a in the picture..gain of function en nog meer gezelligheid..dus de dominostenen zijn er maar druk mee. Ik kan haast niet wachten op eventuele reacties van de betrokkenen.

 3. de geldkraan naar oekraine gaat dicht en die naar israel is net opengedraaid.
  de media meld niets meer over oekraïne nu er een nieuw conflict ontstaan is.
  zoals voorspeld.
  oekraïne zal waarschijnlijk binnen zeer korte tijd overlopen worden

 4. En dat is waar de donkere krantenkoppen voor Oekraïne het weinig verrassende resultaat hebben dat ze de Oekraïense vastberadenheid verharden.
  Echt??
  Zowat een hele mannelijke generatie (behalve rijke stinkerds) is dood of invalide.
  Die vastberadenheid had Duitsland ook terwijl ze de Volkssturm naar voren veegden.

 5. Men kan tussen de regels door lezen dat dit opiniestuk door Amerikaanse broodschrijver en CNN-journalist Nathan Hodge door een rose Ray Ban bril geschreven is, hij vergeet terloops te vermelden dat Noord-Korea miljoen granaten op voorraad hebben en er nog miljoenen binnen de kortste tijd geproduceerd kunnen worden, ook het toegenomen vrachtverkeer per trein is sterk toegenomen, al met al vind ik het naar desinformatie ruiken zoals men het gewend zijn geraakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in