Chaos in Zuid-Afrika vergeleken met “The Walking Dead”

16

Doodsbange gezinnen in Zuid-Afrika proberen wanhopig weerstand te bieden tegen gewapende geweldplegers die alles op hun weg kapotmaken. De situatie wordt nu vergeleken met de zombiehorrorserie “The Walking Dead”, meldt thesun.co.uk.

De gigantische zwarte rellen die Zuid-Afrika hebben geteisterd sinds de gevangenneming van voormalig president Jacob Zuma lijken niet af te nemen.

Volgens berichten in de media zijn tot nu toe ten minste 75 mensen gedood.

The Sun heeft een 52 minuten durende luchtfilm gepubliceerd waarop de wijdverbreide vernielingen en plunderingen in Zuid-Afrika te zien zijn.

De krant heeft ook gesproken met inwoners van de provincie KwaZulu-Natal die proberen de agressieve menigten af te weren en te overleven zonder de mogelijkheid om voedsel te kopen.

Shannin Klaasens, 36, vertelt hoe zij en haar gezin in wanhoop leven nu hun voedsel opraakt. Haar 78-jarige grootmoeder zit aan haar laatste dosis hartmedicatie.

“Er is geen eten, mensen kunnen niet eens brood of melk krijgen. Baby’s hebben geen flesvoeding en er zijn nergens luiers verkrijgbaar,” zegt ze.

Ondertussen gaat de vernietiging overal door.

“Het is een zeer moeilijke situatie. Op dit moment, zijn mensen gedwongen om voedsel te rantsoeneren. De plunderaars vallen nu zelfs fabrieken aan, en als ze klaar zijn steken ze die in brand”, zegt Shannin Klaasens.

Ze gaat verder:

“Sommige van de video’s die ik heb gezien van wat er aan de hand is – het lijkt op de Walking Dead”.

Klaasens beschrijft hoe een gemiddelde dag er nu uitziet.


Copyright © 2021 door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Door de media verzwegen: zwarte racisten vermoorden duizenden blanke boeren in Zuid-AfrikaVolg Frontnieuws op Telegram

Vorig artikelMacron verandert Frankrijk in een openluchtgevangenis – Nergens meer heen zonder vaccinatiekaart – Gele Hesjes staan weer op
Volgend artikelDe naderende storm
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

16 REACTIES

 1. Zou hier dezelfde strategie achter zitten? Alles maar in brand steken en overal rellen/plundering zodat de prijzen van het onroerend goed steeds verder kelderen. Dan kan de elite de grond en onroerend goed voor een “habbekrats” (ze hebben zat geld) kopen.

  Natuurlijk zijn die plunderingen wel echt, maar niets gebeurd zomaar in deze tijd.

 2. De toevloed van ‘derdewerelders’ die naar hier komen om ons te ‘verrijken’ met hun way of life en cultuur zal er voor zorgen dat het slechts een kwestie van tijd is vooraleer we hier ook met deze toestanden te maken krijgen.
  De grootste verantwoordelijkheid zal liggen bij diegenen die voor de open grenzen partijen gestemd hebben.

 3. zodra de winkels kapot zijn en de fabrieken afgebrand zal deze menigte zich op de huizen van de blanken richten. lijkt mij dat dit een ingeslagenn doodlopende weg is en een neger gedomineerde regering die iedereen rijk wil maken door gratis geld te geven is zeker niet bij machte dit verval nog te keren.

  Als je plunderen en afbranden van infrastructuur en constante stroomuitval, een steeds groter worden drinkwater tekort en een onveiligheid die extreem word en waarbij politie ook een vijand is bij elkaar optelt dan zal er geen investeerder meer zijn die in Suid Afrika nog iets wil beginnen.
  Grote groepen zullen plunderend door Suid Afrika trekken en de kans dat het leger in delen daarbij hoort is vrij groot. We gaan een hele flexibele oorlog zien waarbij vele slachtoffers zullen vallen. Dit is dus wat je krijgt als je negers een land laat besturen, als de macht in handen komt van een andere soort.

  Rascistisch? Afrika zit vol met voorbeelden van aftakeling wanneer eenmaal een zwarte groep aan de macht komt. Laten we het een andere kijk op leven noemen, een politiek van de basis behoefte per dag.

  Negers in ontwikkelde landen die zelf wel hebben geknokt om iets te bereiken, die hebben gestudeerd en geknokt om iemand te worden die een toekomst heeft zullen dit met lede ogen aanzien, Suid Afrika was welvarend en stabiel tot iemand ergens macht rook en de dieren losliet. In Nederland zijn groepen actief geweest die feitelijk de huidige situatie hebben gecreeerd. Had men niet selectief volgends een politiek correcte visie gekeken maar alles feiten mee in het denken genomen dan had men geweten dat een land en een economie stabiel houden niet het sterkste punt is van de zwarte medemens.

  Een vroegere collega was als jonge dienstplichtige in de jaren 60 naar Congo gestuurd, direct vanuit oefening in Leopoldsburg op de vrachtwagen naar vliegveld Brogel….niet naar huis mogen bellen. Boven Algerije werd het vliegtuig gedwongen tot landen en de aanwezige militairen werden 3 weken gevangen gezet. Nadat ze weer werden losgelaten moesten ze door naar Congo. Niks psychische begeleiding of iets van de huidige pampering….
  …..en tijdens een lunch vertelde hij hoe een massa zwarten de controlepost aanvielen waar hij stond met een collega, vrouwen en kinderen eerst en daarachter “mannen”, die met wapens over de hoofden van de vrouwen en kinderen schoten. Hij en zijn mede wachtpost hebben toen het vuur geopend, geen keus meer of enige rede. Na dit verhaal liepen de tranen over zijn gezicht. Zelf in het leger moeten, simpelweg door politici naar Afrika worden gedirigeerd en vervolgens tot het doden van vrouwen en kinderen worden geforceerd.
  Dit is het lot van de burger als politici die geld en macht ruiken de leiding hebben, dit is wat er gebeurd als negers hebberig worden omdat idealisten in blanke landen politieke waanbeelden in primitieve geesten brengen. Vele oudere negers in Congo denken met heimwee aan de Belgen, toen scholen, winkels en ziekenhuizen functioneerden en werk overal was. En ja, onder Leopold waren het beesten, maar ook dat veranderde vanzelf.Waar Oekraine nu een haat heeft tegen Ruslands is Rusland juist veranderd, maar blijkbaar
  is het voor politici winstgevender oude sentimenten nieuw leven in te blazen in plaats van te kijken naar hoe zaken nu zijn en daarop veder te bouwen. kortzichtigheid of pure hebzucht?
  Ontwikkelingshulp is een nutteloos iets als je dictators laat dineren met westerse politici. Misdadigers met criminelen laten verbroederen: wie wie is laat ik in het midden.

  Wat nu in Suid Afrika gebeurd kan in Europa vandaag ook gebeuren, met dito machteloze politie en dito waardeloze politici. Ons nadeel is dat we ongewapend zijn en de stap van het plunderen van winkels naar het plunderen van huizen kan wel eens een hele kleine stap zijn. Waar in Suid Afrika het landschap nog mogelijkheid bied om opstand en chaos te isoleren is er in Europa in 24 uur overal brand te stichten.

  De oorlog met noord Afrikanen en Tsjetjenen om drugs routes in Dijon van vorig jaar juni was slechts 5 uur rijden vanaf Maastricht verwijderd, de Frans politie had 3 dagen nodig om iets van tegengas te kunnen geven….
  Luik begin dit jaar , met horden noord Afrikanen die al schietend even hun mahct lietern zien, 30 minuten met de auto van Maastricht….

  of de horde negers die vorig jaar truckers met stalen pijpen en stokken op parking aanvielen bij Tongeren; 10 minuten rijden van Maastricht.

  …we zwijgen over de doodgeslagen Nederlanders die “jongeren” aanspraken op hun gedrag….het word een soort normaal maar is eigenlijk een voorbode van groter geweld. En de politie: altijd te laat en aftekelnd naar hetzelfde niveau; ze denken dat het werven van “jongeren” uit die andere cultuur iets gaat uitmaken. Een derde willen ze er hebben op het totale agenten bestand. Wel, de beelden uit Suid Afrika laten zien dat de beste plunderaars gewapende plunderaars zijn…in uniform.
  Bij huiszoekingen verdwijnt veel in een andere zak dan die van bewijsvoering, en niemand kan er iets tegen doen, of je moet je huis vol camera’s hebben hangen en een sukkel hebben die er niet op let….de straffen zijn minimaal want er is al een tekort aan “goed opgeleid en integer “personeel….

  Suid Afrika, ons voorland, onze toekomst en er is niets aan te doen, iedere week stromen er duizenden toekomstige moordenaars en plunderaars Europa binnen, en wie tegelijk weet over te halen tot plunderen is eventjes koning van Europa, of keizer, wat u wil.

  onze politici zijn de meest ruggengraat loze figuren uit onze geschiedenis, terroristen asiel verlene en hun slachtoffers iedere hulp en steun weigeren….beleid dat totaal is tegen de waarden waarop onze wereld is gebouwd. Een politiek van ontmenselijking, idem dito met Cojona politiek. Als je zo moet regeren ben je een heel erg armoedig vat intellect.

  Wat is ertegen te doen? De verantwoordelijken verwijderen. De pers forceren de waarheid te schrijven en niet hetzelfde politiek correcte lied van culturele achterstand: dat was iedereen ondertussen wle duidelijk, die achterstand.
  Wie moet het doen? iedereen die in de mogelijkheid is. zo simpel; een minister in een restaurant een drol in de soep serveren is een duideleijke boodschap, het niet leeggevreten bord in zijn nek kieperen een duidelijk signaal.
  Zolang televisie en pers van iedere politieke scheet een feest maken en deze scheet heilig verklaren veranderd er niks. Spreek uit wat er echt gebeurd, leg leugenaars het vuur aan de schenen in interviews en niet lijstjes met vooraf goedgekeurde vragen afhameren….Het gros van de massa zit gewoon te wachten tot een ander de problemen oplost. Millenium mensjes….

  waar doe je eigenlijk de moeite voor….

 4. Ik begrijp sowieso al niet waarom er daar nog blanken mensen wonen.
  Ik begrijp ook wel dat ze dan een hoop geld kwijt zijn, maar verkopen doen ze het toch niet meer.
  En aangezien slachtpartijen nogal regelmatig plaats vinden daar op blanken is het wachten tot je zelf aan de beurt bent.
  Ik heb de meest gruwelijke foto’s gezien en verhalen gelezen van wat ze de blanken daar aan doen, van jong tot oud. Niemand wordt gespaard.

  • Bert: er wonen daar nog steeds blanken omdat er al ruim 400 jaar blanken wonen. De oorspronkelijke bewoners van zuid Afrika zijn de bosjes mannne, een volk dat een aparte status had in Suid Afrika en waarvan velen in het Suid Afrikaanse leger zaten, VOORDAT de negers het overnamen. Voorla bosjesmensen worden door negers afgemaakt, iets wat zwaar onderbelicht is.
   De blanken in Suid Afrika zijn grotendeels dus al eeuwen met Suid Afrika verbonden, de negers daar zijn grotendeels uit de rest van Afrika afkomstig en voor een betere teokomst ooit afgereisd naar Suid Afrika. Dit is in de jaren 50 in een stroomversnelling gekomen, omdat toen het “onafhankelijk” zijn van de blanekn in Afrika begon. Dus toen land na land instorte zijn er velen naar het zuiden gevlucht voor stabiliteit en werk.
   Wat je ziet in suid Afrika is wat hier op een iets lager tempo gaande is; een genaratie werkers, gezinshereniging en daaropvolgende generaties die alles wel willen hebben maar niet door regulier werk. Werken in die kringen is ergens een beroving of een inbraak plegen.
   Suid Afrika is door de grote hoeveelheid , er is ook nog eens enorm doorgefokt, een land met twee miljoen blanken die alles draaiende houden en ruim 60 miljoen zwarten waarvan een deel enkel eet maar niets produceert, of je moet ellende en chaos in de statistieken meetellen.
   Verder is er voor Blanke Suid Afrikanen geen toegang tot Nederland als vluchteling dus ook geen uitweg op die denkwijze. En waarom iets achterlaten dat in eeuwen is opgebouwd? Omdat een horde ongedierte alles kapot maakt? Wat je nu ziet is een Zombie apocalypse, waar denk je dat de inspiratie voor het hele zombie gebeuren vandaan komt….World war Z, de film is gebaseerd of dit soort waanzin modus van onze bruine en zwarte medemens.
   En niet enkel negers, moslim landen kenne ook zulke massa hysterie, Paksitan en Egypte zijn goede voorbeelden. In al die landen zijn de goedwillenden omgeven door waanzin, waanzin die door onze westerse politici worden gevoed en instand gehouden. Ze noemen dat ontwikkelingshulp, maar waar is de ontwikkeling als een willekeurige dictator uit Afrika in bijvoorbeeld Belgie 17 kastelen bezit en in Luxemburg 5 sterren hotels in eigendom heeft, en in eigen land ruim 50 Mercedessen en Rolls Royce’s.
   En dan komen ze voor ontwikkelings geld naar Europa en tekene gelijk wat contracten met multinationals voor grondstof delving. Multinationals waar onder andere politici aandelen in hebben en later een vet betaald commisariaat krijgen….o, hun kinderen krijgen ook mooie baantjes in dit geheel, en hun matrassen, etc, etc….

   Dit is hoe het werkt. Niks hulp aan zielige negertjes, maar voor tv geeft het wel mooie tranen trekkende beelden.

   Als ik in Suid Afrika woonde en ik had een huis en grond om te verliezen vocht ik er ook voor, wat is het alternatief, alles achterlaten? ….niemand koopt iets in een land met chaos, zeker niet als die chaos permanent gaat worden.

   Suid Afrika, een van de mooiste landen ter wereld, je zou er bijna naar toe emigreren…enkel jammer van al die immigranten die nu alles kapot maken, het lijkt Duitsland of Frankrijk wel, waar de kerken ook branden en de plunder bendes ook regelmatig op pad zijn.

 5. Alle blanken verzamelen in europa en laat afrika aan de zwartmensch.
  Hier de nutteloze zwartmensch teruggeven(!) aan afrika……iedereen blij!

 6. Toen de Zwarten daar aan de macht kwamen zei ik al Zimbabwe 2.0.
  Je ziet het hier ook gebeuren, met Bij1 en de Naffers.
  Bij1 zijn de meest overtuigde racisten van allemaal.
  Naffers zijn merendeels crimineel, met meer dan 70% die een strafblad heeft.

  • Zie jij Naffers en en Negers de dijken repareren, de helft van Nederlnd droog houden of stroomvoorziening zelfstandig betrouwbaar houden. In alle landen waar die lui vandaan komen zijn blanken de techtnische tak.
   Dubai zou zonder blanken nog steeds een zandbak aan het water zijn met alles wat bij die cultuur hoort.

   Oliegeld is de enge reden dat ze welvaart hebben samen met hebzucht vanuit onze wereld. Wanner het oliegeld op is zijn ze daar ook straatarm, maar dan zijn al die zandnegers hier. Wij krijgen hier een oorlog die decennia gaat doorlopen….constant maar steeds wisselend van gebied, soms op veel plekken tegelijk, dan even een betrekkelijke stilte…en het zal een oorlog zijn van burgers en migranten, overvallen en moordpartijen.
   Dat is de erfenis van lieden zoals Rutte en Timmermans,de Duitse zeug en haar lakeien, en verder al dat tuig wat lachend migranten binnen haalt.

   En wij zijn de begunstigden….

   • Ik heb al zoveel verhalen gelezen van mensen die daar gewerkt hebben.
    Als ze daar een waterpomp bouwde, werd een week later al het koper verkocht.
    Hadden ze weer geen waterpomp. En maar klagen.
    Als een voertuig, een tractor of zo een lekke band krijgt, niemand die die band gaat fixen.
    Ze laten ‘m dan gewoon ergens staan. Stelen is veel makkelijker dan iets uitvoeren.
    Een hopeloos volk. Niets komt er uit hun klauwen.

 7. Communisme (wat feitelijk Judaïsme/Zionisme is volgens rabbijn Steven Wise) is geweldig hoor. Mandela was ook zo’n fijne gast. Wie niet begrijpt welke nagel er aan je doodskist zit, zal het moeten voelen. Hoe vaak moet dit nog gebeuren voordat men het inziet.

  De vier fasen van ideologische ondermijning zijn in volle gang (Yuri Bezmenov, zie en beluister https://www.youtube.com/watch?v=yErKTVdETpw).

  Ordo ab chao. Bereid je maar voor.

 8. achtergebleven klassieker

  Het ware verhaal van Haïti – en de massamoord op blanken onder zwarte heerschappij
  Door Urban Moving Systems – december 23, 2019

  Als er ooit een les over de zwarten was, dan is Haïti alles wat je nodig hebt om te bestuderen. Ze zijn al 200 jaar vrij. In die tijd hebben de Verenigde Staten het eiland herhaaldelijk opnieuw opgebouwd en opgeknapt. Elke keer als ze vertrokken, viel het eiland uit elkaar en werd weer een shithole ! De Verenigde Staten hebben het eiland verschillende keren “gefixed”.

  De Caribische staat Haïti herinnert ons op opvallende wijze hoe dodelijk slavernij kan zijn. In 1804 had het gecombineerde effect van dertien jaar opstand, moord en terrorisme de blanke bevolking van Haïti vernietigd, samen met alle landbouwproductie en de economie van wat voorheen de meest welvarende kolonie op het westelijk halfrond was.

  We zien het elke keer weer als zwarten zelfbestuur krijgen.
  Vergelijk Zimbabwe en Zuid-Afrika.

  Het eiland, oorspronkelijk genaamd San Domingo, was een centrum van Spaanse activiteit geworden in de tijd van de conquistador Hernando Cortes. De Spanjaarden behielden een kleine aanwezigheid aan de oostkant van het eiland, dat tegenwoordig bekend staat als de Dominicaanse Republiek. Het westelijk deel van het eiland werd in 1697 door Franse handelaren bevolkt en omgedoopt tot Saint-Domingue, en het was hier dat de ongenadige rassenoorlog plaatsvond.

  De plaatselijke Amerinden, door de Spanjaarden Canibales genoemd vanwege hun kannibalistische gewoontes, waren tot onbeduidendheid gereduceerd door een combinatie van Spaanse wapens, slavernij en Europese ziekten waartegen zij geen immuniteit hadden. Als gevolg daarvan begonnen de Fransen Afrikaanse slaven te importeren om in de kolonie te werken.

  “The Jewel in the Crown”— voorziet in de helft van de Europese behoeften aan suiker

  In 1789 was San Domingue het juweel van de Franse koloniale kroon. Het ideale klimaat en de natuurlijk rijke bodem produceerden meer suiker, koffie en katoen dan alle toen bestaande kolonies in Noord-Amerika samen. De suikerproductie van San Domingue voorzag niet alleen in alle behoeften van Frankrijk, maar ook in de helft van de behoeften van het Europese continent.

  De rijkdom van San Domingue was legendarisch en ten tijde van de Franse Revolutie hadden zich zo’n 40.000 blanken in de kolonie gevestigd. In dit stadium waren er echter minstens 450.000 zwarte slaven die op het land werkten om de wonderbaarlijke landbouwproductie van het eiland in stand te houden, en daarnaast waren er ongeveer 27.000 mulatten. Deze enorme, niet-blanke bevolking, die meestal onder slavernijomstandigheden werd gehouden, leverde de demografische tijdbom op die de blanke kolonie volledig verwoestte.

  Franse Revolutie – Beweging om niet-blanken tot Fransen te verklaren

  De Franse Revolutie van 1789 diende als een vonk die de langdurige rassendruk in San Domingue aanstak. Een decreet van het Franse parlement van 15 mei 1791 gaf de blanke en de gemengde bevolking van het eiland stemrecht.

  De blanke kolonisten op het eiland protesteerden onmiddellijk. De treffend genaamde gouverneur-generaal van het eiland, Blanchelande, waarschuwde Parijs dat de invoering van een dergelijke bestuursvorm zou leiden tot “een vreselijke burgeroorlog” en het verlies van de Franse kolonie.

  Het Franse parlement heeft vervolgens het eerdere decreet ingetrokken en een nieuw decreet uitgevaardigd waarin staat dat de kolonisten zelf kunnen beslissen welke regeringsvorm het beste is voor hun eigen specifieke omstandigheden. Toen dit nieuws in San Domingue bekend werd gemaakt, liepen de spanningen op. Met name de bevolking van gemengde rassen was in oproer, nadat ze op de hoogte was gebracht van het feit dat ze eerst wel zouden hebben mogen stemmen en enkele maanden later het tegenovergestelde verteld werd.

  ‘Vrienden van de zwarten’ – Franse revolutionairen

  Amis des Noirs (“vrienden van de zwarten”), een sterke lobby tegen slavernij, ontwikkelde zich in Frankrijk en werd in de loop van de revolutie steeds machtiger. Deze groep abolitionisten zette zich in San Domingue voortdurend in voor emancipatie en volledige politieke rechten voor zowel mulatten als zwarten, en reageerde met verontwaardiging over het tweede decreet, dat het stemrecht voor de mulatten afschafte.

  Als gevolg van de inspanningen van de Amis des Noir heeft het Franse parlement een derde decreet uitgevaardigd dat het stemrecht teruggaf aan de mulatten en de “vrije zwarten”, dat wil zeggen de zwarten die niet onder enige vorm van contractarbeid stonden.

  Toen dit nieuws werd ontvangen in San Domingue, lanceerde de nu bewapende zwarte bevolking een gewelddadige rebellie. Blanken werden willekeurig aangevallen, plantages verbrand en het eiland stortte zich in chaos. De mulatten stonden aanvankelijk aan de kant van de blanken, maar kozen daarna partij voor de zwarten.

  Zwarten verdelgen alle blanken in Haïti

  Tegen het einde van de opstand in Haïti waren alle blanke mannen, vrouwen en kinderen vermoord. Toen de blanken eenmaal waren uitgeroeid, keerde de zwarte bevolking zich vervolgens tegen de gemengde rassenpopulatie en vernietigde die ook.

  Chaos regeert tien jaar lang

  De chaos duurde voort tot 1802, toen Napoleon Bonaparte twintigduizend Franse troepen stuurde om de orde op het eiland te herstellen. De Franse strijdkrachten, onder het bevel van de schoonbroer van Napoleon, generaal Leclerc, verpletterden de opstand. De opstandelingen werden genadeloos opgejaagd en de belangrijkste rebellenleiders gedwongen hun trouw aan de nieuwe Franse regering te betuigen.

  Net toen de situatie leek te zijn gestabiliseerd, deden zich twee rampzalige gebeurtenissen voor. De eerste was het nieuws dat de Napoleontische regering toestemming had gegeven voor het herinvoeren van de slavernij, en de tweede was een uitbraak van gele koorts op San Domingue. De mogelijkheid dat het instituut van de slavernij zou kunnen terugkeren deed de zwarte onrust op het eiland herleven. Ondertussen werden de toch al dun uitgerekte Franse strijdkrachten gedecimeerd door ziekte, waarbij maar liefst 160 soldaten per dag omkwamen. In augustus 1802 was viervijfde van de eerder in het jaar aangekomen Franse troepen dood.

  Napoleon stuurde tienduizend nieuwe troepen om het belegerde Franse garnizoen te versterken. De nieuwe troepen werden ook geïnfecteerd door de gele koorts, en de rebelse zwarten, grotendeels immuun voor de ziekte, voerden hun aanvallen op. De veiligheidssituatie op het eiland verslechterde opnieuw.

  Het conflict nam toen een nog smeriger wending. De Franse autoriteiten besloten dat de enige manier om een einde te maken aan de twaalfjarige rassenoorlog het doden van alle zwarte inwoners ouder dan twaalf jaar was.

  De reden hiervoor was dat elke volwassen zwarte die in het vorige decennium deelgenomen had aan raciale oorlog tegen blanken, nooit gedwee terug zou gaan naar het werken in de velden. Hetzelfde gold voor zwarte vrouwen, besloten de Fransen, omdat de vrouwen van dat ras zich nog wreder hadden getoond tegen blanken dan hun mannen. Met meedogenloze energie achtervolgden de overlevende Franse troepen hun nieuwe bevelen en vele zwarten werden willekeurige gedood. Beide kanten werden ondergedompeld in een spiraal van kwaadaardige wreedheden die geen einde leken te hebben.

  Franse terugtrekking en zwarte heerschappij

  Het uitbreken van de Napoleontische oorlogen kwam tussenbeide in de ontwikkelingen op het eiland. Frankrijk raakte verwikkeld in een oorlog met Groot-Brittannië op zee en het Franse koloniale bezit van San Domingue werd aangevallen. De Britse marine blokkeerde het eiland, sloot de bevoorrading van het Franse garnizoen af en voorzag de zwarte rebellen van wapens en munitie.

  De meest prominente van de zwarte rebellenleiders, Dessalines, lanceerde een aantal aanvallen op de steeds meer geïsoleerde Franse garnizoenen in de kustplaatsen. De Dessalines veroverde de ene na de andere stad van de verzwakte Franse strijdkrachten en moorde systematisch alle gevangen genomen blanken uit. Op 10 november 1803 konden de Fransen het niet langer volhouden en gaven ze zich over aan de Britse vloot voor de kust. Van de vijftigduizend Franse troepen die naar het eiland zijn gestuurd, zijn er maar een paar duizend ooit teruggekeerd naar Frankrijk.

  De slachtpartij op de laatste blanken

  Toen de Fransen verdwenen waren, had de zwarte leider Dessalines de vrije hand in het instellen van zijn eigen terreurbewind tegen alle blanken die nog ongelukkig genoeg waren om nog steeds op de eilandstaat te zijn. San Domingue werd in december 1803 omgedoopt tot Haiti en werd onafhankelijk verklaard.

  Het land was de tweede onafhankelijke natie op het westelijk halfrond (na de Verenigde Staten van Amerika) en de eerste onafhankelijke zwarte natie in het Caribisch gebied. Zwarten hebben er ruim tweehonderd jaar de vrije hand gehad, er valt blanken niets te verwijten.

  200 jaar van vrij onafhankelijk bestuur heeft geleid tot het 20ste armste land ter wereld

  Hetzelfde geldt voor Liberia, plaats 4 in ongeplaatst plaatje

  Liberia was nooit een kolonie, de huidige ellende kan dus niet de blanke Westerling verweten worden. In 1847 verklaarden de teruggekeerde immigranten het land onafhankelijk en namen een op Amerikaanse leest geschoeide grondwet aan. Het bestuur is er al eeuwen in handen van negers.
  Nadat ze de blanken hadden uitgeroeid, keerden de zwarten zich tegen de mulatten in weer een nieuwe rassenoorlog. Dit eindigde met de bijna volledige vernietiging van de mulatpopulatie en in oktober 1804 verklaarde Dessalines zijn volk als de winnaars. Ter gelegenheid hiervan verklaarde hij zich “keizer voor het leven” van Haïti.

  Datzelfde jaar vroeg Dessalines aan de gevluchte blanken om terug te keren en bij te dragen aan de wederopbouw van de economie. Een verrassend groot aantal kolonisten nam zijn aanbod aan, maar ontdekte al snel de aard van hun fout.
  Begin 1805 rees de zwarte bevolking opnieuw op tegen de teruggekeerde blanke kolonisten. Dessalines was machteloos om de menigte te beheersen, ondanks de smeekbeden van de blanke kolonisten. De Europeanen werden opgejaagd en op 18 maart 1805 werd de allerlaatste blanke in Haïti gedood.

  San Domingue, dat onder Franse heerschappij ooit het rijkste land in het Caribisch gebied was, is vandaag de dag een puinhoop van armoede, anarchie en chaos in de derde wereld. Deze situatie is des te betekenisvoller als men bedenkt dat de onafhankelijke staat Haïti slechts vijfendertig jaar jonger is dan de Verenigde Staten van Amerika.

  Haïti is een verwoestend tegenargument voor de ‘omgevings’-ontwikkelingstheorie, want als tijd en omgeving de enige factoren waren die de beschaving beïnvloeden, zou Haïti in theorie net zo geavanceerd zijn als Amerika. Zoals ik ook voor Liberia betoogd heb, dat helemaal nooit gekoloniseerd geweest is of met (blanke) slavernij te maken had.

  Haïti ligt niet in Afrika, de enige overeenkomst met andere shitholes is dat het bestuur in handen van negers is.

  Dit artikel verscheen oorspronkelijk augustus 2, 2018

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in