U.S. Customs and Border Protection / Wikimedia / (Public Domain)

Een escalerende vete tussen de Amerikaanse president Joe Biden en de Texaanse gouverneur Greg Abbott over de nationale grenscrisis is uitgegroeid tot een belangrijke test over waar federale autoriteit eindigt en wanneer een staat zijn eigen belangen kan verdedigen – niet anders dan de impasse die de Amerikaanse Burgeroorlog in gang zette, bericht RT.

Het gaat om Abbott’s inzet van soldaten van de Nationale Garde en staatsagenten om een stroom illegale vreemdelingen tegen te houden die Texas binnenstroomt, in weerwil van de federale jurisdictie over grensbewaking. De staatstroepen namen eerder deze maand de controle over van een park aan de grens tussen Texas en Mexico, blokkeerden de toegang voor agenten van de US Border Patrol en spanden prikkeldraad om een populaire grensovergang voor illegale immigranten af te sluiten. De regering van Biden won maandag een uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof, dat de federale autoriteiten het recht gaf om de grensbarrières die de staat had opgeworpen te ontmantelen.

Abbott legde woensdag zijn gevechtslinies vast en kondigde aan dat Texas Biden zal blijven tarten op het gebied van grensbeveiliging – ongeacht de uitspraak van het Hooggerechtshof – omdat de federale overheid zich niet heeft gehouden aan haar grondwettelijke plicht om de staten te verdedigen. In plaats van dat Washington zijn verplichtingen nakomt, beweerde de gouverneur, gaat het recht op zelfverdediging van de staat “boven” alle federale wetten.

Buitenlandse invasie

Het juridische argument van Abbott is gebaseerd op zijn verklaring dat Texas een “invasie” ondergaat. Het falen van de regering Biden om de staten van het land te verdedigen tegen die invasie heeft een grondwettelijke clausule in werking gesteld op grond waarvan Texas zijn recht op zelfverdediging kan uitoefenen, aldus de Republikeinse gouverneur. “Dat gezag is de hoogste wet van het land en vervangt alle federale wetten die het tegendeel beweren.”

Als gevolg hiervan zullen de Texas National Guard en de staats troopers blijven werken aan de beveiliging van de grens, zei Abbott. Het Texaanse Militaire Departement, waaronder de Nationale Garde van de staat valt, gaf dinsdag een verklaring uit waarin ze beloofden “de lijn vast te houden” om illegale grensoverschrijdingen te voorkomen. “We blijven vastberaden in onze acties om onze grens te beveiligen, de rechtsstaat te behouden en de soevereiniteit van onze staat te beschermen.”

Een nieuwe wet die Abbott in december ondertekende, staat de Texaanse politie toe om immigranten die de staat illegaal binnenkomen te arresteren en gevangen te zetten. Het stelt staatsrechters ook in staat om uitzettingsbevelen uit te vaardigen.

Verdedigers van het grensbeleid van Biden hebben aangevoerd dat de grondwettelijke clausule waar Abbott zich op beroept van toepassing is op invasies door buitenlandse legers, niet op een grote toestroom van immigranten. De regering heeft volgehouden dat alleen de federale overheid bevoegd is voor het handhaven van de grenzen, inclusief het opsluiten en deporteren van illegale vreemdelingen, en het Witte Huis heeft voormalig president Donald Trump de schuld gegeven van het achterlaten van een gebroken immigratiesysteem.

  Zweedse man veroordeeld voor haatdelict – at bacon in zicht van moslims

Amerikaanse kiezers zijn blijkbaar meer geneigd om Abbott’s inschatting van de situatie te geloven. Uit een peiling van Rasmussen Reports eerder deze maand bleek dat 65% van de kiezers gelooft dat de grenskwestie niet alleen een crisis is, maar een “invasie”. Een meerderheid van de respondenten in elke demografische en politieke categorie, waaronder 55% van de Democraten, was het ermee eens dat hun land wordt binnengevallen.

De cijfers

Agenten van de Border Patrol kregen in december te maken met meer dan 300.000 illegale immigranten die de VS binnenkwamen, een record voor één maand. Het aantal illegale grensoverschrijdingen is gestegen sinds Biden in januari 2021 aantrad en begon met het ontmantelen van het beleid van Trump. Bijna 2,48 miljoen illegale vreemdelingen werden aangetroffen aan de grens in het laatste fiscale jaar van de overheid, dat eindigde op 30 september, vergeleken met slechts 458.000 tijdens het laatste volledige fiscale jaar van Trump in functie. Deze cijfers zijn exclusief de miljoenen zogenaamde “gotaways” die het land zijn binnengekomen zonder te worden geconfronteerd door federale agenten.

Volgens het Center for Immigration Studies in Washington heeft de regering van Biden in het afgelopen fiscale jaar bijna 1,4 miljoen illegale vreemdelingen vrijgelaten in de VS. In veel gevallen liet ze hen in het land blijven terwijl ze wachtten op rechtszittingen voor dubieuze asielaanvragen. De achterstand in zaken is zo groot dat sommige asielzoekers tientallen jaren in het land moeten wachten voordat ze een datum voor de rechtbank krijgen, en velen kiezen er gewoon voor om niet op te dagen voor hun hoorzitting als het eindelijk zover is.

Republikeinse leiders hebben ook aangevoerd dat Biden’s “open grenzen” beleid de nationale veiligheid in gevaar brengt. Meer dan 172 illegale immigranten die in het afgelopen fiscale jaar door agenten van de Border Patrol werden aangetroffen, stonden op de nationale lijst van terroristen die in de gaten worden gehouden. In vergelijking met slechts drie van dergelijke ontmoetingen tijdens het laatste jaar van Trump’s ambtstermijn.

Critici hebben de grenscrisis ook verantwoordelijk gehouden voor de toename van drugssmokkel en mensenhandel. Meer dan 112.000 Amerikanen stierven aan overdoses tussen mei 2022 en mei 2023, meestal door fentanyl en andere synthetische opioïden. “Elke staat is een grensstaat onder het beleid van de regering Biden, en hardwerkende Amerikanen betalen met hun leven,” zei VS-senator Katie Body Britt, een Republikein uit Alabama, eerder deze maand.

  Christelijke vrijwilligster verkracht en negen uur lang gemarteld door moslims – daarna doodgestenigd

Biden’s raadsel

De impasse met Texas brengt Biden in een politiek lastige positie op een moment dat hij campagne voert voor herverkiezing later dit jaar en de meeste Amerikanen ontevreden zijn over zijn prestaties op het gebied van grensbewaking. Hij staat voor de keuze om zich terug te trekken, wat zijn pro-immigratie kiezers woedend zou maken, of de Texas National Guard te federaliseren en de staatsgrensbarrières af te breken, wat het voor illegale vreemdelingen makkelijker zou maken om de Amerikaanse wet te overtreden.

“Abbott heeft Biden voor het blok gezet”, zei de Amerikaanse podcastpresentator Matt Walsh woensdag. “Wat gaat Biden doen, het leger sturen om de grens met geweld te openen, in een verkiezingsjaar? Ik weet zeker dat hij dat zou willen, en zou doen als hij ermee weg kon komen, maar het zou de overgrote meerderheid van het land tegen hem keren.”

Er zijn nog geen beslissingen genomen over het al dan niet federaliseren van de Texas National Guard, vertelde John Kirby, woordvoerder van de National Security Council van het Witte Huis, donderdag aan verslaggevers. “We hebben het hier onlangs over gehad,” zei hij. “Ik heb geen beslissingen om namens de president te spreken. Ik heb daar niets over.”

Voormalig congreslid Beto O’Rourke, een Texaanse Democraat, vergeleek de vete met de tijd dat Arkansas gouverneur Orval Faubus troepen van de Nationale Garde inzette om te voorkomen dat negen zwarte studenten de Central High School in Little Rock binnengingen na een bevel van het Hooggerechtshof uit 1957 over rassenscheiding. De Amerikaanse president Dwight Eisenhower stuurde de 101st Airborne Division van het Amerikaanse leger naar Little Rock om ervoor te zorgen dat zwarte leerlingen naar de voorheen volledig blanke school mochten, zoals het Hooggerechtshof had bevolen.

“Biden moet dit voorbeeld van doortastend, besluitvaardig leiderschap volgen om deze crisis te beëindigen voordat het erger wordt,” zei O’Rourke, die de gouverneursverkiezingen van 2022 verloor van Abbott.

Historisch perspectief

De desegregatiestrijd in Arkansas is misschien wel het beste en meest recente historische precedent voor een staat die het gezag van Washington probeert te tarten in een zaak die onder de federale jurisdictie valt. Eerdere zaken waren onder andere een poging van Kentucky om een federale wet uit 1798 nietig te verklaren die de regering in staat stelde om vreemdelingen te deporteren die als een bedreiging voor de nationale veiligheid werden beschouwd. South Carolina nam in 1832 een staatswet aan om federale tarieven ongeldig te laten verklaren die onevenredig belastend waren voor zuidelijke staten.

  Asielzoeker deelgenomen aan groepsverkrachting krijgt € 15.000 schadevergoeding

De staten verloren deze gevechten. In de zaak South Carolina dreigde de Amerikaanse president Andrew Jackson federale troepen te sturen als de staat weigerde zich aan de federale wet te houden. “Disunion met gewapend geweld is verraad”, schreef hij. “Bent u echt bereid om de schuld op u te nemen?” Een jaar later werd er een compromis bereikt toen de federale regering haar tarieven aanpaste en de staat haar wetgeving introk.

De zuidelijke staten waren eind 1860 en begin 1861 bereid om de gevolgen van een gewapende rebellie op zich te nemen, toen ze zich afscheidden van de Unie vanwege “onoverbrugbare verschillen”, in het bijzonder slavernij. De Burgeroorlog die daarop volgde kostte aan ongeveer 750.000 Amerikanen het leven.

Wat gebeurt er nu?

Abbott heeft de bal in feite in het kamp van Biden gelegd om ofwel de federale autoriteit met geweld te laten gelden, de kwestie te laten vallen of een compromis te zoeken. De president probeert momenteel een deal te sluiten met Republikeinse wetgevers om de grensbeveiliging te verbeteren in ruil voor de goedkeuring van meer dan 60 miljard dollar aan nieuwe financiering voor het conflict tussen Oekraïne en Rusland.

Vermoedelijk kan een politiek compromis met de Republikeinen helpen om de spanningen tussen Washington en Texas te verminderen. Abbott heeft geprobeerd om de druk op Biden en andere Democraten over de grenscrisis op te voeren door illegale vreemdelingen met bussen naar door de Democraten gecontroleerde steden te sturen. Deze pogingen hebben de immigratiekwestie in plaatsen als New York City en Chicago thuisgebracht. Burgemeester Eric Adams van New York heeft gewaarschuwd dat de toestroom van migranten zijn stad “zal vernietigen” en hij heeft Biden bekritiseerd omdat hij er niet in slaagt de crisis te verlichten.

Republikeinse wetgevers, zoals afgevaardigden Chip Roy uit Texas en Clay Higgins uit Louisiana, juichten het toe dat Abbott de federale overheid trotseert. Higgins ging zelfs zover om te zeggen: “De federale overheid voert een burgeroorlog en Texas moet voet bij stuk houden.” De gouverneur van Arkansas, Sarah Huckabee Sanders, zei: “Als president Biden ons niet wil verdedigen, zullen de staten zichzelf moeten verdedigen. Arkansas staat achter Texas.”

Hoe confronterend deze opmerkingen ook zijn, Republikeinse politici hebben niet opgeroepen tot afscheiding. Gebruikers van sociale media waren minder terughoudend. De hashtag #Texit is trending op X (voorheen Twitter) sinds het Hooggerechtshof de staat maandag in het ongelijk stelde.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

De westerse wereld: RIPVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHoe koningin Maxima in Davos alle lastige vragen ontwijkt
Volgend artikelICJ deelt verbluffende klap uit aan Israël over beschuldiging van genocide in Gaza
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

20 REACTIES

 1. En het niet enkel Texas die wil de grenzen beter beveiligen. Reeds 24 andere staten hebben zich nu achter Texas geschaard en zenden blijkbaar hun Nationale garde naar de Zuidgrenzen om betere grensbeveiliging tegen Illegale overgang te beschermen.
  Blijkbaar kreeg Texas ook een ultimatum vanwege de federale regering.

  • Nederland en zijn burgers is het probleem van al wat er nu gebeurt zij hebben hun ziel aan de duivel verkocht onder het mom wij kunnen niet zonder deze immigranten stelde men maar dat is van achter tot voor gelogen ons land moet nu voor bijna 19 miljoen zorgen en was het bij het oude gebleven was de onzin van Co2 niet aan de orde geweest ons land wordt overspoeld met Co2 door al dat volk wat hier niets te zoeken heeft ons in de problemen gebracht.
   Voor 8 tot tien miljoen mensen hadden wij gemakkelijk kunnen zorgen en verder hadden wij de milieu schadelijke fabrieken met 2 derde niet nodig gehad en onze boeren en schone bedrijven meer de ruimte kunnen geven minder asfalt minder woningbouw en een gezond Nederland voor onze kinderen achter te laten.

   • CO2 is GOED voor de natuur! Wakker worden. Bovendien heeft het niets te maken met immigratie.

    Immigratie moet stoppen als de NL bevolking dat eist, de WEFhoeren in Den Haag hebben maar te luisteren, ze werken voor en door ons, en zijn noets minder dan landverraders als ze daar schijt aan hebben.

 2. 20 jaar geleden al was dit mijn standpunt in een hevige discussie Texas…toen Trump over zijn muur begon heb ik dit weer aangehaald…en het is nu dat de pot aan het koken raakt…idem voor Californië trouwens… Implosie zowel raciaal als geografisch..een mozaïek van problemen voor Washington…😁

 3. Ik heb het eerder gemeld….laat noord nederland…friesland/drenthe en groningen zich afscheiden van het riool randstad…..Noordland zou een passende naam zijn….weg met het haagse riool.

  • Beter Noord- en Zuid-Holland samenvoegen en het land Holland stichten. De rest wordt dan de onafhankelijke republiek Nederland. Rutte en het koningshuis mogen dan Holland (dat lid blijft van de eu) houden.

   • 6 januari was, net als de verkiezingsuitslag, een toneelstuk. Fabeltjeskrant. Het internet staat bol van het bewijsmateriaal dat de menigten, die terecht protesteerden tegen een totaal fake verkiezingsuitslag, werden opgezet voor een valstrik door de politie van het capitool. Sindsdien is dit fabeltje eindeloos herhaald om met de vinger te wijzen naar Trump en zijn aanhang en de aandacht af te leiden van waar het feitelijk om draait: de fake verkiezingsuitslag. Wat mij verbaast is dat Trump zich zo gemakkelijk op een zijspoor liet zetten. Met ‘operation wharpspeed’, laat dat zien dat hij uit dezelfde koker komt als Biden. Niks white hats against black hats. Er zijn in de wereld alleen black hats en wolven in schaapskleren.

 4. De grote burgeroorlog heeft het leven aan 750.000 Amerikanen gekost, dat zal in Oekraïne ook al wel gelukt zijn, oh is niet zo erg, het zijn geen Amerikanen, Amerika verdiend er wel dik aan.
  Volgende phase als Oekkieland leeg gebloed is, dan gaan we van de russen komen naar we moeten de russen tegenhouden b.v. Litouwse grens, nog een keer 750.000 erbij.
  Ik kan me trouwens voorstellen dat Rusland het dan wel eens zat zou kunnen zijn en een “Rotterdam ” op de aanvallende partijen gaat doen.
  Ik ben er nu wel een beetje klaar mee, al die roeptoeters, eerst maskers, prikjes en kampen, nu de russen komen, er is geen redden meer aan.

 5. De Uniparty wil chaos en ellende in de VS. Net zoals de globalisten dat in de hele wereld willen. Uit de chaos, oorlogen en diepe armoede moet straks de ‘reddende’ wereldregering opstijgen, als de feniks die uit de as herrijst. En deze wereldregering moet dan met open armen worden ontvangen, is het idee. Onofficieel is deze wereldregering er natuurlijk al.

  De Democraten en Republikeinen zijn twee vleugels van dezelfde feniks. Niet de kiezers, maar de partijpolitici. Net als de rest van de wereld, moet ook de VS helemaal kapot van de cabal. Ik denk dat dit er allemaal bijhoort. Verdeel en heers!

  Redding kan alleen komen vanuit het volk. Niet via politici en niet via gecontroleerde revolutie. Alleen vanuit het volk, werkelijke revolutie.

 6. Bloed aan de Paal zei Lenin ooit, Anders verandert er Nooit iets…Revolte dus..het zit waarschijnlijk al in de pijplijn….

 7. Biden heeft deze mensen keihard nodig
  Want dit is zijn nieuwe electoraat
  Zij mogen straks gewoon stemmen want
  Naar id vragen mag niet
  Worden gewoon met de bus van stemlokaal naar stemlokaal gereden

  Let ook op ukrainese democratische methodes
  die naar hier komen
  Crowd-For-Hire

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in