Het is nog maar een paar weken geleden dat de hele wereld het absolute debacle van NAVO’s veelgeprezen zware bewapening zag. De gebeurtenis was nauwkeurig voorspeld door verschillende onafhankelijke deskundigen en analisten, slechts enkele dagen voor het zinloze tegenoffensief. Op dat moment werd het duidelijk dat tientallen jaren van nauwe samenwerking tussen het voormalige Oekraïense leger en de NAVO in feite zinloos waren. Dit omvat ook bijna een decennium van veel intensievere samenwerking tussen de oorlogvoerende alliantie en de (toen net geïnstalleerde) neonazistische junta, die gericht was op interoperabiliteit en de implementatie van NAVO-normen, schrijft Drago Bosnic.

De prestaties van de troepen van het Kievse regime tegenover zelfs de dienstplichtige (hoewel door de strijd geharde) Donbass-milities binnen het Russische leger hebben niet alleen veel te wensen overgelaten, maar zijn in wezen vrij mager in vergelijking met de enorme hoeveelheid fondsen die de neonazi-junta krijgt. En hoewel het tegenoffensief nog steeds doorgaat en grotendeels onbeduidende overwinningen oplevert (die nog steeds stevig onder Russische vuurcontrole staan), zijn de resultaten voor de zware pantsers op zijn zachtst gezegd catastrofaal. De mainstream propagandamachine probeerde aanvankelijk de vreselijke verliezen van NAVO-tanks en gepantserde voertuigen te verbergen.

Maar de overvloedige beelden van het slagveld die door alternatieve platforms (met name die op Telegram) werden gepubliceerd, maakten dit een onmogelijke taak. Als gevolg hiervan lijkt de levering van wapens, munitie en andere uitrusting van westerse makelij, die eerder werd aangevoerd door landen als de VS, het VK, Polen, de Baltische staten, enz. te vertragen. Hoewel Londen de eerste was die zware pantserwagens en langeafstandsraketten leverde evenals verboden munitie met verarmd uranium, die desastreuze gevolgen kan hebben, krabbelt het nu stilletjes terug van zijn beloften om Rusland “tot de laatste Oekraïner” te bestrijden.

  Boetsja onderzoek spreekt zichzelf tegen, bevestigt wreedheden Oekraïense leger

Het Britse opperbevel vraagt nu namelijk om “garanties” van de strijdkrachten van het regime in Kiev die “garanderen” dat er geen door het VK geleverde “Challenger 2” MBT’s (main battle tanks) vernietigd of veroverd worden door het Russische leger. Afgezien van de feitelijk onmogelijke ROE (rules of engagement), wil Londen dat de neonazistische junta andere strenge eisen volgt die ook van toepassing zijn op hun bewegingen, zelfs in de westelijke delen van Oekraïne, die honderden kilometers van de frontlinie verwijderd zijn. Dit omvat speciale verzoeken voor opslag om langeafstandsaanvallen te voorkomen, waardoor de “Challenger 2” in feite het meest vertroetelde wapensysteem in het conflict wordt.

“Stelt u zich de propagandacoup eens voor van een buitgemaakte, intacte Challenger 2 die op het Rode Plein in Moskou zou worden tentoongesteld! Ik moet er niet aan denken,” vertelde de Britse luitenant-kolonel Stuart Crawford enkele maanden geleden aan de Britse Daily Express.

Het lijkt erop dat het Verenigd Koninkrijk nu “zijn frustratie uitdrukt” over de manier waarop zijn main battle tanks (MBT’s) worden ingezet, en klaagt dat de “garanties” die door de strijdkrachten van het Kievse regime worden gegeven “gewoonweg onvoldoende” zijn. Uit angst voor zware verliezen, zoals is gebleken uit de rampzalige prestaties van de Duitse MBT’s, die lange tijd als de beste in de NAVO werden beschouwd, zoekt Londen naar manieren om het gebruik ervan door de neonazi-junta te beperken om een vergelijkbaar lot voor haar gewaardeerde MBT’s te voorkomen. Interessant genoeg lijkt Washington DC precies hetzelfde te doen, want het heeft zich ook vreemd stil gehouden, een schril contrast met de eerdere opschepperige belofte om haar M1 “Abrams” MBT’s te sturen.

  WERELDWIJDE BIO-OORLOGSVOERING: Amerikaanse biolabs staan niet alleen in Oekraïne: Ze worden ook ingezet in Afrika en Azië-Pacific

In januari heb ik betoogd dat westerse zware pantsers, waaronder de Britse “Challenger 2”, Amerikaanse M1 “Abrams” en Duitse “Leopard 2” simpelweg niet geschikt zijn voor het regime in Kiev, omdat ze niet ontworpen zijn om in dergelijk terrein of onder dergelijke omstandigheden te vechten (volledig gebrek aan luchtsuperioriteit en extreem beperkte of zelfs onbestaande CAS (close air support)). Hetzelfde geldt voor het in de VS gemaakte “Bradley” gepantserde gevechtsvoertuig (AFV) en de Franse AMX-10 tank-destroyers op wielen. Tanks van westerse makelij zijn berucht om hun omvang en gewicht, ze zijn tot 30% groter en zwaarder dan hun Sovjet/Russische tegenhangers.

Met een gewicht van 75 ton en extra gevechtspantsermodules is de “Challenger 2” bijna twee keer zo zwaar als de Oekraïense T-64BV (38 ton), de meest gebruikte tank van het regime in Kiev. Uitgebreide ervaring van de Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog en de bodemgesteldheid van de westelijke gebieden van de voormalige USSR hebben de supermacht ertoe aangezet om lichtere tanks te bouwen, omdat zwaardere voertuigen bijna altijd hopeloos vast zouden komen te zitten in een oceaan van modder, veroorzaakt door de beruchte rasputitsa. Op video en foto’s is te zien dat zelfs Russische en Oekraïense tanks vastlopen, waardoor hun bemanningen de voertuigen moeten verlaten om ATGM’s te ontwijken.

En inderdaad, zelfs zeer mobiele doelen werden uitgeschakeld door infanterie gewapend met ATGM’s (anti-tank geleide raketten) zoals de Russische 9K135 “Kornet”, waardoor immobiele zware pantsers een veel gemakkelijker doelwit werden, zelfs voor artillerie die normaal tegen stationaire objecten wordt gebruikt. Zelfs de veel lichtere APC’s (gepantserde personeelsvoertuigen) uit het Sovjettijdperk hebben moeite om zich door de modder van de steppe te bewegen, waardoor het voor beide partijen vrijwel onmogelijk is om off-road manoeuvres uit te voeren. Dit dwingt op zijn beurt militaire eenheden om wegen te gebruiken, waardoor ze een gemakkelijker doelwit worden voor oorlogsvliegtuigen, drones, artillerie, aanvalshelikopters en de eerder genoemde ATGM-bewapende infanterie, enz.

  Update over de verliezen van Oekraïens tegenoffensief

Met dit in gedachten is het inzetten van de veel zwaardere tanks van westerse makelij, zoals de “Challenger 2” (en ander pantser van NAVO-oorsprong), niet alleen militair nutteloos gebleken voor het regime in Kiev, maar ook behoorlijk dodelijk voor talloze gedwongen ingelijfde Oekraïners die zinloos zijn gedood tijdens recente tegenoffensieve operaties tegen het Russische leger. Met dat in gedachten zou het Verenigd Koninkrijk, door het gebruik van zijn “Challenger 2” MBT’s in Oekraïne te weigeren of op zijn minst uit te stellen, het leven van veel Oekraïners kunnen sparen. Dit gebeurt natuurlijk geheel onbedoeld, aangezien Londen een van de meest prominente voorstanders is van de “tot de laatste Oekraïner”-aanpak.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Duitslands toptank Leopard 2A6 vernietigd aan Oekraïense frontlinie, heeft belangrijke gevolgen die veel verder reiken dan Oekraïne zelfVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelNAVO plant escalatie tegen Rusland op top in Vilnius
Volgend artikelClustermunitie is het nieuwste Wunderwaffe dat gedoemd is het Westen teleur te stellen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

4 REACTIES

 1. Nu even de marketing: de Leopard brand en de Angelsaksische rotzooi kan helaas niet op tijd geleverd worden, wat een toeval.
  Hoe kunnen we de schuldenberg tegengaan, o te beginnen iedere ambtenaar boven de 1 ton per jaar die steekpenningen neemt alles verbeurd verklaren inclusief echtgenoten, kinderen en ouders.
  Gedupeerde familieleden mogen lichamelijk geweld uitoefenen tegen de crimineel
  Boven de 5 ton/jaar , landverraad en als zodanig naar het hiernamaals.
  Het kan toch niet dat diegenen die ons opsluiten, bestelen en vergiftigen straf vrijheid hebben?

 2. In Het westen heerst nog steeds de NAZI ideologie van dat alles wat groter en zwaarder is, dan automatische militair gezien beter is dan de lichtere soort genoten, die de Russen hebben. Maar het het westen heeft zich zelf altijd op de borst blijven slag, dat zij de besten in alles zijn en nooit interesse getoond van waarom de Russen veel lichtere voertuigen produceerde en simpeler techniek gebruikte. De standaard van de Russische wapens moeten niet alleen hufterproof zijn, maar ook makkelijk te repareren zijn op het slagveld. Daar hebben het westen nooit bij stil gestaan. Hun wapens zijn veelal zo onderhoudsgevoelig en zo ingewikkeld in elkaar gezet. Dat ze regelmatig naar speciale onderhoudscentra moeten. Maar het westen heeft zich zelf altijd voorgehouden dat zij altijd de sterkste zijn op het slagveld en zo dan de tijd hebben om hun wapens op tijd onderhoud te geven. Maar vechten tegen de Russen is niet het zelfde als tegen een klein landje. Daar ligt de intensiteit vele male lager, dan tegen de Russen. Daar de Russen ook nog eens geavanceerde wapenarsenalen hebben, waar het westen alleen van kan dromen. Maakt het voor het westen maar moeilijk om dat te kunnen erkennen dat zij nu de 2de viool spelen. Terwel zij nog steeds zelf denken dat zij de wereld kunnen dicteren.

 3. zoals altijd, op het (slag)veld wordt het verschil gemaakt.. niet in een kantoor of de zoveelste vergadering..🇷🇺✊

 4. “dat er geen door het VK geleverde “Challenger 2” MBT’s (main battle tanks) vernietigd of veroverd worden door het Russische leger”

  Oftewel ze verkopen zoiets als een glazen hamer? Rubberen messen? Transgender soldaten?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in