Op 11 en 12 juli, tijdens de NAVO-top in Vilnius, Litouwen, zal de militaire alliantie naar verwachting plannen aankondigen om haar betrokkenheid bij de oorlog in Oekraïne drastisch te vergroten.

Volgende week, op 11-12 juli, houdt de NAVO een top in Vilnius, Litouwen, waar de militaire alliantie naar verwachting plannen zal aankondigen om de militaire uitgaven snel uit te breiden, troepen naar de grenzen van Rusland te sturen en haar betrokkenheid bij de oorlog in Oekraïne drastisch te vergroten, schrijft Andre Damon.

Tijdens de laatste NAVO-top in juni 2022 beloofde de alliantie om “het volledige scala aan strijdkrachten te leveren” dat nodig is “voor oorlogsvoering met hoge intensiteit en meerdere domeinen tegen nucleair bewapende concurrenten van gelijken”.

Onder omstandigheden waarin het veelgeroemde tegenoffensief van het Oekraïense leger is uitgelopen op een langdurig debacle, staat de NAVO onder druk om direct in het conflict in te grijpen om haar doel te bereiken om, in de woorden van een voormalige NAVO-commandant, “de rug van Rusland te breken”.

Tegen de achtergrond van dit gespannen klimaat beschuldigde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky Rusland ervan de Zaporizhzhia kerncentrale (ZNPP) te ondermijnen met de bedoeling om deze op te blazen.

In een videotoespraak die dinsdag werd gepubliceerd, zei Zelensky dat “we elke dag inhoud toevoegen aan de NAVO-top die volgende week in Vilnius zal plaatsvinden,” die “de veiligheid in Europa zal waarborgen,” voordat hij het over de Zaporizhzhia centrale had.

Zelensky beweerde dat “Russische troepen op explosieven lijkende voorwerpen op het dak van verschillende energie-eenheden van de kerncentrale van Zaporizja hebben geplaatst”. Hij beschuldigde Rusland ervan “een nieuw kwaad” te willen begaan in de centrale, en voegde eraan toe: “Het is de verantwoordelijkheid van iedereen in de wereld om dit te stoppen.”

In tegenstelling tot de verklaringen van Zelensky, zei directeur-generaal Rafael Mariano Grossi van de IAEA in een verklaring dat er geen “zichtbare aanwijzingen van mijnen of explosieven” zijn waargenomen bij de centrale, die onder toezicht staat van de organisatie.

  Een wanhopig Westen voert zijn geheime acties op terwijl het waandenken aanhoudt

De formulering van Zelensky’s opmerkingen maakt duidelijk dat ze een poging zijn om elk potentieel incident of provocatie bij de centrale te gebruiken als voorwendsel voor meer directe militaire betrokkenheid van de NAVO in het conflict.

In een artikel dat vorige week in Politico werd gepubliceerd, riep Ivo Daalder, voormalig ambassadeur van de VS bij de NAVO, de alliantie op om op elk “opzettelijk nucleair incident” te reageren met een directe interventie in het conflict.

“In het geval van een opzettelijk nucleair incident moeten de VS en belangrijke NAVO-bondgenoten direct ingrijpen en de oorlog tot een snel en volledig einde brengen door Oekraïne te helpen de controle over zijn hele grondgebied te herstellen,” schreef Daalder.

In een artikel in februari over de onthulling van veteraan-journalist Seymour Hersh dat de Verenigde Staten en Oekraïne direct betrokken waren bij het opblazen van de Duits-Russische Nord Stream pijplijn, waarschuwde de World Socialist Web Site dat de Verenigde Staten een provocatie in scène zouden kunnen zetten om hun directe deelname aan de oorlog te rechtvaardigen:

In 1898 werd de explosie van het slagschip USS Maine in de haven van Havana, afgeschilderd als een oorlogsdaad, gebruikt om de Spaans-Amerikaanse oorlog te beginnen en troepen naar Cuba en de Filipijnen te sturen. Het incident in de Golf van Tonkin in 1964, dat de aanleiding was voor de directe betrokkenheid van de VS bij de oorlog in Vietnam, werd gefabriceerd… Dan is er nog het precedent van de aanslagen van 11 september 2001, die werden gebruikt om de invasie van Afghanistan, Irak en de hele “oorlog tegen het terrorisme” te rechtvaardigen.

De WSWS voegde eraan toe:

Hoe groter de escalatie, hoe groter de leugen… het Witte Huis heeft het volledig in haar macht om een provocatie te ensceneren, met als doel de publieke steun voor de oorlog te mobiliseren, hetzij door een Russische reactie uit te lokken of door een “aanval” uit het duim gezogen te fabriceren.

  Kijk: Voormalige Britse premier Boris Johnson noemt Tucker Carlson een 'verrader' voor zijn interview met Poetin

Het is onduidelijk of een dergelijke provocatie in de aanloop naar de top zal plaatsvinden. Het is echter wel duidelijk dat de top gebruikt zal worden voor een aanzienlijke escalatie van het conflict tussen de VS en Rusland.

Voorafgaand aan de top riep een groep gepensioneerde generaals en ambtenaren van het buitenlands beleid de Verenigde Staten op om de militaire herovering van de Krim expliciet te steunen en alles te doen wat nodig is om ervoor te zorgen dat dit gebeurt.

Tot de ondertekenaars van de brief behoorden de gepensioneerde generaals Philip Breedlove en Wesley Clark, beiden opperbevelhebber van de NAVO in Europa, evenals Ben Hodges, voormalig bevelhebber van het Amerikaanse leger in Europa, en Michael McFaul, voormalig ambassadeur van de VS in Rusland.

Onder de ondertekenaars van de brief bevinden zich ook alle kroongetuigen in de eerste impeachment van Donald Trump in 2019, die de Democratische Partij bewust concentreerde op beweringen dat Trump de oorlogsvoorbereidingen tegen Rusland ondermijnde. Onder hen zijn Marie Yovanovitch, voormalig ambassadeur van de VS in Oekraïne; Amb. Kurt Volker, voormalig ambassadeur van de VS bij de NAVO; gepensioneerd kolonel Alexander Vindman; en William B. Taylor, voormalig ambassadeur van de VS in Oekraïne.

Op de lijst staat ook Douglas Lute, die in 2022 zei dat de Taliban model zouden moeten staan voor de bewapening van Oekraïne, en verklaarde dat de VS “de Oekraïners zouden moeten bevoorraden zoals Pakistan de Taliban bevoorraadde”.

In de brief wordt de NAVO opgeroepen om te beloven de oorlog tegen Rusland te “winnen” en zich openlijk in te zetten voor de militaire herovering van de Krim.

Dit betekent stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat Oekraïne 1) deze oorlog wint en opnieuw de volledige controle krijgt over zijn internationaal erkende grenzen van 1991; en 2) volledig wordt verankerd in de veiligheids- en economische regelingen die van 1945 tot 2014 van Europa een continent van vrede, welvaart en samenwerking hebben gemaakt. De trans-Atlantische gemeenschap kan alleen stabiel en veilig zijn als Oekraïne veilig is. De toetreding van Oekraïne tot de NAVO, waarmee de belofte van de NAVO-top van 2008 in Boekarest wordt ingelost, zou dat bewerkstelligen.

  Vier Europese landen kunnen verdwijnen omwille van Amerikaanse belangen

De brief eist verder het volgende:

In Vilnius zouden de staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO een ondubbelzinnige verklaring van steun van de alliantie moeten afleggen voor Oekraïne en voor het doel van Kiev om de soevereiniteit en territoriale integriteit binnen zijn grenzen van 1991 te herwinnen. Ze zouden verder hun bereidheid moeten onderstrepen om Oekraïne wapens te leveren – inclusief langereafstandsraketten zoals ATACMS, Westerse gevechtsvliegtuigen en tanks – in voldoende hoeveelheden om op het slagveld te zegevieren.

Naast directe interventie in het conflict staat de NAVO op het punt om plannen goed te keuren om de NAVO-troepen aan de Russische grenzen massaal uit te breiden. Politico beschreef deze plannen eerder dit jaar als volgt: “In de komende maanden zal het bondgenootschap de inspanningen versnellen om materieel aan de oostelijke rand van het bondgenootschap op te slaan en tienduizenden troepen aan te wijzen die de bondgenoten op korte termijn te hulp kunnen snellen… Het zullen grote aantallen zijn, met functionarissen die het idee van tot wel 300.000 NAVO-troepen opperden.”

Bovendien hebben NAVO-functionarissen gezegd dat de alliantie een “ondergrens” voor militaire uitgaven zal instellen, waarbij 2 procent van het bbp een absoluut minimum zal zijn voor leden van de alliantie.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

NAVO gaat stap voor stap naar oorlog in EuropaVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelRussisch MvD zegt dat Kievse strijdkrachten er niet in geslaagd zijn op te rukken in Donetsk, Krasny Liman & Zuid-Donetsk (Video’s)
Volgend artikelBritse verzoeken om uiterste voorzichtigheid voor ‘Challenger 2’-tanks maken ze nutteloos voor Oekraïense leger
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

27 REACTIES

 1. Dat heeft Victoria Nuland al weken lopen verkondigen.

  Op 11 juli breekt de derde wereld oorlog uit.
  Woorden van Nuland‼️
  Biden is in dementia slaap dus die kan niet beslissen noch oordelen.
  En het is deze feeks op haar hart geschreven om kwaad te doen onder haar verantwoordelijkheid is ook de Noordstream pijpleiding op geblazen.
  De woorden “ f..ck “ Europa komen ook uit haar mond, dus waar zou ze zich druk om maken, Ukraine moet WESTERS WORDEN IN HAAR BELEVING. En Europa kan stikken, en Putin moet en zal verlies lijden……
  Sadistisch regeren.

  • @Anna, het eeuwig neutrale Finland sluit zich op 11.07 tevens aan bij Deep State-bolwerk NAVO. Het moge duidelijk zijn dat ziokhazaarse Victoria Nudelman aka Numan niet goed bij d’r hoofd is gezien haar bizarre oprispingen.

    • Inderdaad. Ongeveer een dag na de SMO wist de MSM in Finland al dat heel de bevolking “ineens” stond te popelen om lid te worden. Aangezien de gevolgen van zo’n lidmaatschap voor de bevolking enorm zijn, was een referendum op z’n plaats geweest. Maar ja, de uitslag ervan zou anders kunnen zijn dan wat het establishment wenst. Maar ja, wat wil je met een premier wiens grootste prestatie op de CV is het afronden van het klasje van Klaus Schwab.

 2. laat de NAVO maar komen die worden weg geblazen door de RUSSEN die arme generders van Europa maaaaaaaaaaaaaar een ding zal gebeuren geen Amerikaan zal je daar zien die zijn te laf en de VK ook alleen de eu zal zijn bevolking opofferen voor die Amerikanen

  • Die Poseidon is toch een geniale uitvinding, vind je van niet?
   Tot nu toe hebben die oorlogshitsers altijd lekker achter een waterbarrière gezeten, nu kan wat er je vijand zijn.

 3. Op 11 en 12 juli zit de hele top van de as van het kwaad tesamen in Vulnius te vergaderen hoe ze rusland gaan verdelen en plunderen zodat zij hun status van het gouden miljard nog even kunnen behouden . Dit zou Putin op een ideetje kunnen brengen. AL die idioten van de westerse idiocraty open en bloot prachtig.

 4. Kan zijn dat Nudelmann zoiets zal aanbieden als “we vernielen het hele EU als jullie niet….” En dan kunnen ze alsnog Rusland de schuld geven, want die heeft niet “niet….” gedaan.

 5. navo & ukraïne mooi incestueus & moordenaars koppel..verrek toch even..en kijk wie voor je staat..💪🇷🇺🇧🇾🌹👊

 6. Geniaal idee,
  Bommetje op vuilnis euuh .. Vilnius
  Zonder gekheid..
  Zorgelijke ontwikkelingen.
  Het lijkt erop dat de NAVO kliek werkelijk de 3WW opent.
  Chips.

  • Een prachtig idee, waar ik zelf ook al mee zat. De leugens blijven groeien en de bevolking ziet er van af, maar de grootste schuldigen zijn nog altijd de vk usa en de vn. Het enige dat voor de bevolking van europa nog goed zou zijn is daadwerkelijk zo een bommetje op of in Vilnius.

 7. Iedere aanval vanaf nu op Russisch grondgebied zal meedogenloos afgestraft worden.
  Maar ik hoop wel dat de Russen de kop van de slang ook op eigen grondgebied keihard gaan aanpakken.
  Als wij hier dan op de blaren moeten gaan zitten dan het VK en het vervloekte US graag op de eerste rij graag.
  Het is toch ongelooflijk dat Amerika overal op de wereld alles militair en economisch kapot kan maken en op eigen grondgebied nooit 1 klap heeft gehad.
  Uiteraard tellen we Pearl Harbour en de twintowers niet mee.

 8. Wat ik mij afvraag is waar halen ze al die gewenste wapens ervoor vandaan en de benodigde mensen. Met het woke ideologie met die transgenders wat nu al jaren aan de gang is, lijkt mij niet de potentiële aangewezen manschappen er voor. Het westen heeft zich zelf decennia bezuinigd op haar defensie. Het benodigde geld en grondstoffen om wapens kunnen maken ontbreekt en ook de gehele oorlogsindustrie. Deze draait nog steeds op vredestijd productie en niet op oorlogsniveau. Kortom het wensdenken niveau zal weer hoog liggen.

  Of kunnen ze al die gevaccineerde mensen nu al via A.I. aansturen om voor de benodigde kanonnen voer te zorgen? Of gaan ze met die verboden clusterbommen een bommen tapijt neerleggen op de Krim, als ze in de buurt ervan kunnen komen. Want de Russen zullen het niet zonder slag of stoot het vrijwillig weggeven.
  Het enige wat we kunnen doen is zelf erop voorbereid dat alles schaars wordt en voor de rest kunnen we alleen toeschouwer zijn van het gebeuren.

   • Juist, waarom denken jullie dat die laffe Rutte net nu de stekker eruit trekt??? Hij weet alles op eerste hand als de schildknaap van Swab en consorten… ga er maar van uit dat het volgende week gaat gebeuren!!!

    • Ha, goeie vraag! Misschien is het de bedoeling om Pinoccio als geheim wapen te lanceren. De huidige NAVO-chef Stoltenberg vertrekt binnen een jaar. ‘Teflon’ Rutte zou de perfecte opvolger kunnen zijn. Schrikt Poetin zich onmiddellijk het apelazarus, want hij weet maar al te goed dat Rutte nog niet klaar is met de onderste steen van de MH17 horror uit 2014.

 9. Europa kan enkel veilig en stabiel zijn ZONDER oekraine. Zoals het was voor het khazaren rijk. Een klein door land ingesloten stuk landje waar Rosh aan het noorden zijn hoofdstad kiev had. Zolang Oekraine is wat het nu is zal er gewoon geen vrede zijn voor west europa. Oekraine is een zwart gat van korruptie en kriminaliteit. Mensenhandel prostitutie organen handel en moord drugs korruptie dankzij amerikanen. Beheerst voor 1/3 door Blackrock en zo terug naar de Rothshields. Het is het land van belofte van de khazaarse maffia en ashkenazie kabaal. Van joden die geen joden joden zijn. Een satanisch type dat van alle kwaad verzint om zichzelf te verrijken. Vuile geesten en demonen.

 10. De NAVO heeft helemaal de middelen niet om een grootschalige oorlog te voeren tegen een land wat zich al decennia voorbereid op deze confrontatie.
  Op 1 of andere manier denken de westerse militaire experts dat tegen een ongeorganiseerde stammen cultuur aan het vechten zijn , en zelfs daarvan hebben ze na 20 jaar verloren, zie vietnam, afganistan, syrie !!!!
  Duitsland kan amper een week vol gas vechten daarna is het op! Het is niet veel beter gesteld met de rest van de landen en dan noem je met Duitsland de sterkste ban Europa.
  De westerse idioten hebben niet eens het allerbelangrijkste om te kunnen vechten…genoeg brandstof !!
  Je legt niet zomaar 300.000 manschappen langs de grens, als van alle 300.000 word verwacht dat deze een aanvals macht vormen dan heb je 900.000 manschappen nodig, immers om 300.000 vechtende soldaten te kunnen bedienen qua voorraad etc etc heb je mininaal 2 x het aantal ondersteuenende troepen nodig ten opzicht van de aanvalsmacht.
  Maar dit word gemakshalve verzwegen of niet over gepraat.
  Het is allemaal voor de buhne en dat weten ze.

  • Je hebt volkomen gelijk, de navo trekt zich niets aan van de bevolking of zijn soldaten, dat zijn gewoon kanonnenvoer, en dat het materiaal zo goed als op is, hoe willen ze dat gaan doen ?? En Rusland maar uitlachen om zijn oude oorlogs materiaal, en zijn gevangenen die vrij zijn na het conflict, dat oude materiaal moest hij toch van af, blijkbaar niet wetende dat Rusland nog nieuw materiaal en zeker voldoende manschappen over heeft, ik wens de eu en vs hier heel weinig succes.

 11. Beste Mensen

  Over de heele Aardbol
  Het in scene zetten
  Hoe de mensheids populatie drastisch uit te dunnen
  Daar word hard aan gewerkt
  Alles moet tot in de naad pasklaar worden afgewerkt gemaakt
  Daar zijn dus gevechten oorlogjes in bij verzonnen

  Dank U

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in