Zelensky als Dienaar van het Volk

Groepsmentaliteit is een wezenlijk deel van de mensheid. Zij is zo diep in onze geest geworteld, dat zij de drijvende kracht is geweest achter bijna elke verandering die wij ooit hebben doorgemaakt, vanaf de holbewoners tot de huidige vroege stadia van een ruimtevarende beschaving. Deze groepsmentaliteit heeft millennia lang hele volkeren en beschavingen bijeengebracht. Zij heeft ze ook ten val gebracht. Een voorbeeld van die laatste, uiterst negatieve groepsmentaliteit, vindt op dit ogenblik plaats, in Oekraïne, of binnenkort, voormalig Oekraïne, als het hoofd niet koeler wordt, schrijft Drago Bosnic.

Oekraïne heeft tal van groepen met gevestigde belangen om het land in een bepaalde richting te duwen. Eén zo’n groep is rechtstreeks door het politieke Westen gesteund en aan de macht geduwd, om van Oekraïne weer een (neo)kolonie in de imperiale periferie te maken, die ook als een grote doorn in het oog van een geopolitieke rivaal zou dienen, in dit specifieke geval, Rusland. Vele kleinere groepen sloten zich hierbij aan, maar binnen de huidige machtsstructuur ontstaan steeds machtiger subgroepen, die ernstige breuklijnen in het huidige Oekraïense establishment aan het licht brengen.

Het factionalisme is zo overheersend geworden, dat president Zelensky zijn macht onder de krijgswet gebruikt (misbruikt) om elke niet-conforme politieke partij te verbieden, met inbegrip van grote oppositiepartijen die lange tijd als “pro-Russisch” werden beschouwd, hoewel zij in werkelijkheid neutraler zijn. In zo’n giftige sfeer duiken overal “verraders” op. Als u kritiek heeft op de regering, als u Russisch spreekt, als u een soldaat bent die klaagt over defecte Westerse wapens waardoor andere soldaten gedood worden, als u “controversiële” meningen heeft geplaatst (zoals dat Russische krijgsgevangenen niet zomaar geëxecuteerd mogen worden), dan bent u een “verrader”.

Er zijn nog vele andere manieren waarop u een “verrader” kunt worden. Sommige kunnen u in de gevangenis doen belanden, andere kunnen veel ingrijpender zijn en u zelfs het leven kosten, zoals het geval was met vele vooraanstaande journalisten of zelfs leden van de Oekraïense regering die ervan beschuldigd werden voor de Russische inlichtingendienst te werken en vervolgens buitengerechtelijk geëxecuteerd werden. Dit alles draagt bij tot de sfeer van angst en wantrouwen in Oekraïne, een land dat in feite in een failed state is veranderd. Dit geldt vooral nu, nu verschillende belangengroepen, machtige oligarchen en criminelen allemaal proberen “hun deel van de koek” te pakken voordat het land afbrokkelt.

  In de geest van de Russische Totale Oorlog - Uiteenzetting over hoe de Russische doctrine voor oorlogsvoering verschilt van die van het Westen

Deze verschillende facties zijn nu bezig zoveel mogelijk buit te maken als zij kunnen. Tegelijkertijd zijn velen bereid het risico te nemen en te wachten op de tientallen miljarden die het politieke Westen beloofd heeft, zolang zij maar tienduizenden Oekraïense mannen naar een zekere dood blijven sturen. Natuurlijk is dit geen probleem voor zulke “Oekraïense elites”. Zij zijn immers noch Oekraïner, noch elites, want zij zien Oekraïne als een plaats om te plunderen en dan weg te vliegen naar een van de offshore paradijzen waarin zij alles hebben ondergebracht wat zij van het Oekraïense volk gestolen hebben. Op dit ogenblik vechten zij om de restjes, want er is heel weinig meer om te stelen. Door dit alles schijnen koelere hoofden, of moeten wij zeggen “verraders”, er genoeg van te hebben, vooral in het leger, want zij zijn degenen die de opdracht hebben te sterven om dit alles mogelijk te maken.

Vladimir Kornilov, directeur van het Centrum voor Euraziatische Studies, meent dat de confrontatie tussen de verschillende clans van het Kievse regime geëscaleerd is. “Nu is in Oekraïne de intraspecifieke strijd geëscaleerd, die met het begin van de speciale operatie geluwd scheen te zijn. Politieke clans botsten onderling, terwijl een nieuwe ronde van gekibbel begon. Zelensky ondervindt dat de zichtbare eenheid die zich na het begin van de speciale operatie noodgedwongen had gevormd, haar barsten aan het vertonen is,” benadrukt de politicoloog, meldt Vzglyad.

Er broeit een militaire coup in Oekraïne, want de meningen van de zittende president en de opperbevelhebber lopen dramatisch uiteen, en niet voor de eerste keer. De “Moskovsky Komsomolets” meldt dat de populariteit van de opperbevelhebber van de strijdkrachten van Oekraïne, generaal Valery Zaluzhny, met de dag toeneemt. Het is immers Zaluzhny die oproept om de Oekraïense soldaten terug te trekken en hun leven te redden, op een moment dat de president meent dat “wij tot het einde moeten standhouden, wat er ook gebeurt”.

  KIJK: De verovering van Avdijivka - Oekraïners bevolen te vertrekken - Russen nemen strategische vestingswerken in - Kiev laat 'laagwaardige' troepen (inclusief vrouwen) achter om de aftocht te beschermen

Deskundigen spreken over de mogelijkheid van een rechtstreeks conflict tussen Zelensky en Zaluzhny. En de essentie van het conflict is dat Zaluzhny oproept tot de terugtrekking van de Oekraïense soldaten die in Severodonetsk en Lysychansk bijna omsingeld zijn, terwijl Zelensky dat afwijst. De politicoloog Sergej Markov merkt op dat eerstgenoemde de levensvatbaarheid van het leger wil behouden, terwijl laatstgenoemde zich door politieke motieven laat leiden.

“Zelensky heeft er baat bij dat het Russische leger nu zoveel mogelijk soldaten van het Oekraïense leger doodt. Opdat de bevolking van Oekraïne de Russen en Rusland zo veel mogelijk gaat haten. En dat zal Zelensky die haat-energie geven waarmee hij de belangrijkste taak van zijn Amerikaanse en Britse overlords kan vervullen – van Oekraïne anti-Rusland maken,” citeert Free Press Markov.

Politicoloog en deskundige op het gebied van interetnische conflicten Jevgeni Michailov is het daarmee eens. In de uitzending van het tv-kanaal 360 zei hij dat de fouten van Zelensky kunnen leiden tot een militaire staatsgreep in Oekraïne: de weigering om zich terug te trekken om levens te redden, en ook de wet op de buitengerechtelijke executie van deserteurs.

“De taak van een echte bevelhebber is niet om soldaten op het slagveld te doden, maar om de taak te volbrengen met zo min mogelijk verliezen. Weigering van de opperbevelhebber van de strijdkrachten van Oekraïne kan leiden tot een soort rebellie, een confrontatie tussen de militairen en de politieke administratie. Dit kan leiden tot een militaire staatsgreep, ” aldus Michailov.

Tegelijkertijd wordt het standpunt van Zelensky alleen gesteund door degenen die de militaire operaties via internet volgen, terwijl verstandige mensen, waaronder veel gewone Oekraïners, de kant van Zaluzhny kiezen, omdat iedereen begrijpt dat het leger geen eindeloze hulpbron is. Nu verslechtert de verhouding tussen Zaluzhny en Zelensky. De militaire leider schrikt er niet voor terug om de president te bekritiseren. Zo was hij openlijk tegen het mislukte plan om Slangeneiland begin mei in te nemen. Ook is het juist Zaluzhny geweest die dit jaar op de lijst van de 100 invloedrijkste mensen ter wereld is gekomen volgens het tijdschrift Time.

  De VS zit gevangen in een dilemma met Niger - Scott Ritter

Zaluzhny is 48 jaar oud en heeft een behoorlijke carrière voor zichzelf gemaakt. Hij ging naar de Hogere Verenigde Commando School in Odessa, waarna hij alle stadia van de militaire dienst doorliep. In 2005 ging hij naar de Nationale Defensie Academie van Oekraïne en studeerde af met een gouden medaille. Zaluzhny is ook afgestudeerd aan de “Ivan Chernyakhovsky” Nationale Defensie Universiteit van Oekraïne. In 2017 ontving Zaluzhny de rang van generaal-majoor. Vanaf de zomer van 2021 is hij benoemd tot opperbevelhebber van de strijdkrachten van Oekraïne.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

“Een verrader minder”: Zelensky leidt campagne van moord, ontvoering en marteling van politieke oppositieVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDoodvriezen in het donker is te verkiezen boven de eis dat Oekraïne neutraal blijft en ophoudt etnische Russen in het oosten uit te moorden? Is dat het “principe” dat Europa verdedigt?
Volgend artikelHeb geduld met de mensen die niet zien wat u ziet. Zij zijn gewoon bang. Zij zijn er nog niet.
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

2 REACTIES

 1. Telegraaf

  Biden: ’Poetin hoeft niet weg, maar hij moet prijs betalen of het brengt andere democratieën in gevaar’

  Nou Poetin je hoeft niet weg hoor van Biden dan moet je toch heel blij zijn.
  De westelijk arrogantie is niet te stuiten.

 2. Demente pedo Biden denkt dat Poetin net zo makkelijk af te schieten is als Khadaffi…..suprise….;
  Poetin kom weleens alle Amerikaanse grote steden laten verdwijnen–letterlijk!

  In feite: USA heeft geen kans in een all out atoomoorlog.
  Daarnaast: de boycot van RU heeft gevoerd tot een stijging van de RU economie en daling van de westerse.

  Wie is er nu gek?????

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in