Had de Amerikaanse president Joe Biden maar een tijdmachine, zoals in de post-apocalyptische sciencefictionroman van H. G. Wells, dan had hij dat voertuig of apparaat kunnen gebruiken om doelbewust en selectief terug in de tijd te reizen, helemaal naar 1999, toen de VS de kluts kwijtraakten wat betreft de Europese veiligheid en de eeuwigdurende zoektocht van Rusland naar wederzijdse veiligheid met Europa, schrijft M.K. Bhadrakumar.

Op dat beslissende moment van het tijdperk na de Koude Oorlog, 24 jaar geleden, was George Kennan profetisch toen hij de regering Bill Clinton waarschuwde dat de betrekkingen tussen de VS en Rusland onherstelbaar beschadigd zouden worden als het westerse bondgenootschap zou worden uitgebreid met de landen van het voormalige Warschaupact. Zijn advies werd genegeerd. Tegenwoordig wordt algemeen aangenomen dat de oorlog in Oekraïne het hoogtepunt is van de meedogenloze opmars van de NAVO naar de grenzen van Rusland.

Het Russische ontwerp van 2021, getiteld Agreement on Measures to Ensure the Security of the Russian Federation and Member States of the North Atlantic Treaty Organisation, eiste van de NAVO-leden dat zij zich zouden verbinden tot geen verdere uitbreiding van het bondgenootschap, in het bijzonder niet met Oekraïne, en de daarmee samenhangende kwesties met betrekking tot de stationering van het bondgenootschap, die van invloed waren op de belangrijkste veiligheidskwesties van Rusland.

Een tweede ontwerp, gericht aan Washington, was getiteld Treaty between the United States of America and the Russian Federation on Security Guarantees. Samen vormden de twee ontwerpen een openingsbod van Moskou voor serieuze onderhandelingen, maar dit leidde niet tot een overeenkomst omdat de regering Biden eenvoudigweg zei dat de VS en Rusland geen overeenkomst kunnen sluiten over de hoofden van Europeanen en Oekraïners heen!

Zoals de nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan beroemd zei: “niets over jullie [Oekraïne] zonder jullie”. Het was een slap excuus, want het regime in Kiev, dat aan de macht kwam door de door de VS gesteunde ongrondwettelijke, gewapende en bloedige staatsgreep in Oekraïne in 2014, is slechts een werktuig van Washington.

  De "geweldige kans" van Anthony Blinken is geen goed nieuws voor Europa

De regering-Biden dacht dat ze Moskou in het nauw dreef en een berenval zette, omdat Rusland hoe dan ook verdoemd was – of het nu passief de realiteit van de NAVO-aanwezigheid voor zijn deur accepteerde, of ervoor koos om zich met dwangmiddelen te verzetten. Toen de speciale militaire operatie van Rusland in februari 2022 begon,stuurde Strobe Talbott, die in de regering Bill Clinton het brein was om de doctrine van de uitbreiding van de NAVO naar het oosten van de voormalige Warschaupactgebieden door te drukken, een tweet waarin hij het Biden-team feliciteerde met het in het nauw drijven van de Russen!

Verschillende Amerikaanse analisten schreven triomfantelijk dat Rusland vast zou komen te zitten in een moeras met ernstige gevolgen voor het regime en het bestaan van het land. Het westerse narratief kreeg een tijdje de overhand. De rest is geschiedenis.

Maar in een van de grootste omwentelingen in de geschiedenis van de moderne tijd, zegevierde Moskou uiteindelijk beslissend en onomkeerbaar op het slagveld.

Tegen zo’n historische achtergrond kan de opmerking van Biden afgelopen zaterdag dat de VS het Oekraïne “niet gemakkelijk zal maken” om lid te worden van de NAVO, alleen maar gezien worden als een stap terug naar het verleden. Biden benadrukte dat Oekraïne aan “dezelfde normen” moet voldoen als elk ander lid van het blok, wat betekent dat Oekraïne moet voldoen aan het zogenaamde Membership Action Plan of MAP, dat vereist dat een kandidaat-lidstaat militaire en democratische hervormingen doorvoert, met advies en hulp van de NAVO, voordat het lidmaatschap kan worden vastgesteld.

Het MAP-proces kan jaren duren. Macedonië heeft er 21 jaar over gedaan. De opmerking van Biden is niet alleen een signaal aan Kiev, maar komt ook op een moment dat er binnen de alliantie een golf van meningen is dat Europa en de VS Oekraïne duidelijke NAVO-veiligheidsgaranties moeten geven, wat belangrijk is voor de toekomst van de Europese veiligheid.

In feite sprak Biden slechts 4 dagen na een ontmoeting met Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, afgelopen dinsdag in het Witte Huis, waar deze naar verluidt probeerde het toetredingsproces voor Oekraïne te vereenvoudigen met het argument dat Kiev al aanzienlijke vooruitgang had geboekt op weg naar het lidmaatschap.

  Het beest leeg bloeden

Wat bracht Biden ertoe om een harde lijn te volgen? De Poolse president Andrzej Duda verklaarde, in de aanloop naar zijn besprekingen in Parijs op 12 juni met de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse kanselier Olaf Scholz in het Weimar-driehoekformaat, dat Oekraïne “een zeer concreet perspectief … op toetreding tot het Noord-Atlantisch Bondgenootschap” zou willen hebben. Duda hoopte dat de NAVO-top in Vilnius “een positieve boodschap zal sturen naar Kiev, … dat het toekomstige NAVO-lidmaatschap van Oekraïne duidelijk zichtbaar is.”

Blijkbaar waren de leden van de Weimar-driehoek het er ook over eens dat Oekraïne veiligheidsgaranties moest krijgen. Scholz verklaarde: “Het is duidelijk dat we zoiets nodig hebben, en wel in een heel concrete vorm.” Macron sloot zich hierbij aan en riep op tot een snel akkoord over “tastbare en geloofwaardige veiligheidsgaranties.”

Er zijn ook dreigende geluiden te horen geweest dat als er in Vilnius geen concretisering van het Oekraïense lidmaatschap komt, sommige van de “hardcore” bondgenoten de zaken in eigen hand zouden kunnen nemen, en de afvallige onderneming – op nationaal niveau – ook het stationeren van troepen van NAVO-leden in Oekraïne zou kunnen inhouden.

Biden heeft deze eisen van de Oude en Nieuwe Europeanen genegeerd. Hij is ervan overtuigd dat hij de doelpaal kan verplaatsen. Misschien spelen Macron en Scholz alleen voor de galerij? Dat zullen we misschien nooit weten.

De kern van de zaak is dat Biden zich realiseert dat het huidige Oekraïense offensief afstevent op een treincrash en de decimering van het resterende leger van Kiev. Het is onzeker hoe lang Kiev nog genoeg soldaten zal kunnen rekruteren. De twee figuren die Washington had klaargestoomd voor precies het soort Plan B in Kiev dat het nu nodig heeft – commandant van de strijdkrachten Gen. Valeri Zaluzhny en spionagechef Gen. Kyrylo Budanov – zijn buiten spel gezet door recente Russische raketaanvallen.

  Zelensky geeft ''de hele wereld'' de schuld van Oekraïnes falen in Charkov

Sluit een opstand in Oekraïne niet uit als het aantal oorlogsdoden onhoudbaar wordt voor de samenleving. Biden ziet ook dat er in Amerika steeds minder goedkeuring is voor zijn oorlogspolitiek, wat mogelijk zijn herverkiezing in gevaar kan brengen. Biden wees de Oekraïense president Vladimir Zelensky tijdens zijn laatste bezoek aan Kiev erop dat de middelen die Washington kon verstrekken beperkt waren. En CIA-chef William Burns liet afzonderlijk een boodschap achter bij Zelensky dat verdere Amerikaanse militaire hulp na juli problematisch is.

Het volstaat om te zeggen dat, als de harde opmerkingen van Poetin vorige week (op dinsdag en vrijdag) iets betekenen, het leiderschap van het Kremlin geen enkel vertrouwen heeft in Biden of zijn Europese bondgenoten. Ondertussen ligt 90 procent van de grondstoffen van Oekraïne in regio’s die onder Russische controle staan. Dat betekent dat het land een enorm beslag zal leggen op de middelen van de VS, terwijl Rusland geen tekenen van uitputting vertoont.

Biden heeft niets nieuws gezegd. Biden voelt dat de VS de proxy-oorlog heeft verloren, maar hij mag en kan dat niet toegeven. Dus bij gebrek aan een tijdmachine die hem helemaal terug had kunnen brengen naar 1999, toen de uitbreiding van de NAVO zich begon te voltrekken, is Biden gewoon teruggelopen naar het standaardstandpunt van de NAVO-top van 2008 in Boekarest, waarbij hij Oekraïne via de MAP-route in het bondgenootschap verwelkomde – alsof dat moment van vijftien jaar geleden nu verleden tijd is en niet meer teruggehaald kan worden naar het heden. Rusland zal het niet accepteren.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Zaluzhny kaput – Wie is de volgende in de Oekraïense ineenstorting?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelBritse scholen onderwijzen 12-jarigen over anale seks en kinderen vanaf 9 jaar over masturbatie
Volgend artikelNAVO-arsenalen ‘leeg’ – Stoltenberg
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

9 REACTIES

 1. Zenuwachtigheid: 1. militaire onmacht van Oekraïne, 2. Rusland blijft pal recht opstaan, militair, economisch en dan bovenop diplomatiek met de heropleving van Brics 3. Politieke onzekerheid herverkiezing Biden. 4. recessie in Duitsland. 5. voortdurende provocaties hebben niet het verhoopte gevolg.
  Er moét iets gebeuren.
  Zouden ze die smalende kleinerende en misprijzende uitlatingen over Rusland van de laatste twintig jaar zelf zijn gaan geloven?
  We zitten nu in de fase van augustus ’41, toen Hitler inzag dat Barbarossa mislukt was, wetende dat dit betekende dat de oorlog in dat geval niet meer kon gewonnen worden omdat Duitsland daar de economische middelen, mobiliteit en mankracht niet voor had.

  • Helemaal mee eens Jan. Oorlog heeft geen nut, net zo min als de bevolking te willen decimeren. Altijd zijn mensen tegen elkaar opgezet en zijn oorlogen door dezelfde mensen opgezet om aan grondstoffen of verkoop aan beide partijen van oorlogsmateriaal te verdienen.
   Ik hoop dat er nog voldoende mensen zijn die invloed hebben om oorlogen te stoppen, wellicht komt er nog een vredesrijk. Alhoewel Nostradamus het rond 1500 had over oorlog tussen China en de VS in deze periode. Het ziet er wel naar uit.

 2. Biden is in een zo ver geestelijk vergevorderde toestand dat hij hij zelfs geen onderscheid meer kan maken tussen zijn linker en rechterschoen. Dat verklaart ook waarom hij op een podium alle richtingen uitloopt behalve in de juiste. Laat hem alleen naar Oekraïne vliegen en hij zal in het Amazonewoud uitkomen.
  Vandaag zegt hij dit, morgen dat waardoor hij constant dient gecorrigeerd te worden en nadien zijn woorden in de ‘juiste context’ dienen geplaatst te worden. Met wat Biden zegt wordt geen rekening meer mee gehouden door diegene die echt de lakens uitdelen in de VS.

 3. Het is nog lang niet afgelopen, het zal nog verder gaan escaleren. Want al die investeringen van o.a. Blackrock met hun stakeholders willen rendementen zien van hun geïnvesteerde vermogen. Die zullen eisen dat de NAVO en Amerika door moeten gaan op 1 of andere manier. Want zoals het nu is hebben de Russen de meest waardevolle gebieden in handen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in