Beveiliger merkte de terrorist op voor de bomaanslag, maar greep niet in: wilde niet ‘racistisch’ zijn – Het verschil tussen held en lafaard

1
467
© G-13114 (CC BY-SA 4.0)

In mei 2017 liet de 22-jarige moslim Salman Abedi tijdens een concert in de Manchester Arena een bom ontploffen. 22 mensen stierven en 120 raakten gewond. Het onderzoek onthult nu informatie die vaststelt dat de bomaanslag had kunnen worden gestopt, maar dat de politieke correctheid de beveiligingsbeambte verlamde die waarnam dat er iets mis was.

De bomaanslag vond plaats tijdens een concert dat vooral jonge vrouwen aantrok. Tien van de doden waren nog geen 20 jaar oud en de jongste was een 8-jarig meisje.

De dader is in Manchester geboren als zoon van Libische ouders. De familie zou diep religieus zijn en de vader was lid van de Libyan Islamic Fighting Group, die wordt beschreven als een terroristische groepering met banden met Al-Qaeda.

In augustus van dit jaar werd zijn broer veroordeeld voor het helpen organiseren van de terroristische aanslag.

Op de dag van de bomaanslag, iets meer dan drie jaar geleden, werd Abedi geobserveerd door de 18-jarige beveiliger Kyle Lawler. Een persoon uit het publiek vestigde de aandacht van het beveiligingspersoneel op de in zwart geklede Abedi die een rugzak droeg en zich onrustig gedroeg en zweette.

Lawler kreeg een slecht gevoel, maar kon zijn vinger niet leggen op wat er precies mis was. Hij deed er niets aan, want hij beweert gemengde gevoelens te hebben gehad over het ingrijpen en wilde niet beschuldigd worden van racistisch gedrag, meldt de BBC.

“Ik was bang dat ik het mis had en dat ik als racist gebrandmerkt zou worden als ik geen gelijk had en dan in de problemen komen. Het maakte me aarzelend”, zegt hij.

Postzegel racisme in Spanje: niemand wil de zwarte likken

Schuldgevoelens

Hij zou hebben geprobeerd zijn radio te gebruiken om de aandacht van ander veiligheidspersoneel te vestigen op Abedi, maar kon er niet doorkomen door het intense radioverkeer.

Vijf minuten later liet Abedi de bom ontploffen met 3.000 bouten en moeren. Achteraf bezien zou hij zich schuldig hebben gevoeld en zichzelf hebben beschuldigd.

Britse politie helpt moslimmeute om vrouwelijke evangelist van Speakers’ Corner te verwijderen: “Allahoe akbar! Weg, weg, weg!”

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here